Planul Mantuirii

Planul Mantuirii

Dintre toate consecintele intrarii pacatului in lume, moartea este de departe cea mai grava. Prezenta mortii in lumea noastra i-a determinat pe unii oameni sa intrebe plini de revolta: “Dumnezeu tine oare mai mult la pomii Sai decat la oamenii pe care i-a creat ? Daca nu, atunci de ce a dat o pedeapsa atat de severa pentru un pacat atat de neinsemnat ?

Dupa marea drama a caderii omului in pacat, Dumnezeu avea trei solutii posibile:

1) Moartea vesnica a pacatosului, ceea ce presupunea nimicirea definitiva a primilor nostri parinti

2) Schimbarea Legii divine care cerea moartea pacatosului

3) O solutie care urma sa imbine mentinerea autoritatii Legii cu acordarea unei noi sanse omului cazut in pacat.

Prima solutie ar fi fost o solutie a dreptatii, nu si a iubirii lui Dumnezeu. Insa Creatorul nostru este in aceeasi masura drept si iubitor. Aplicarea unei solutii care sa satisfaca doar o parte a naturii divine ar fi produs o ruptura in Fiinta lui Dumnezeu. Insa El nu putea face acest lucru. In afara de aceasta, Satana ar fi triumfat in acuzatiile sale impotriva lui Dumnezeu, aducand argumente in plus ca El este aspru, egoist si tiran.

Cea de-a doua solutie ar fi reprezentat un dezastru universal. Schimband Legea, care este sfanta si dreapta, Universul ar fi pierdut unul din stalpii pe care se sprijina armonia si stabilitatea lui. Daca Legea ar fi schimbata, Universul s-ar prabusi in haos, caci fara Lege raul s-ar inmulti necontrolat. Dumnezeu nu putea alege nici aceasta solutie, caci schimbarea Legii ar fi insemnat schimbarea propriului Sau caracter, ceea ce este o imposibilitate. Chiar aici, pe pamant, vedem cat de nesigura si relativa este viata din cauza legilor care se schimba mereu.

Cea de-a treia solutie a fost cea aleasa de Dumnezeu pentru rezolvarea crizei produsa de aparitia pacatului. Aceasta impaca dreptatea divina , care cere moartea pacatosului, cu iubirea Sa, care cere viata celui care a gresit. Astfel, Dumnezeu a creat un Plan al Mantuirii omului pe care Scriptura il rezuma intr-un singur verset, numit si “versetul de aur” al Bibliei:

“Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea , ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” ( Ioan 3,16 )

Cand a fost intocmit Planul de Mantuire: inainte, in timpul sau dupa caderea omului in pacat ?

Daca Planul de Mantuire ar fi fost intocmit in timpul sau dupa caderea omului, aceasta ar fi insemnat ca Dumnezeu  a fost surprins nepregatit pentru o situatie ca aceasta. Or El nu poate fi niciodata surprins de ceva datorita unui atribut al dumnezeirii: prestiinta. Dumnezeu a prevazut aparitia pacatului inainte ca el sa apara si a luat masurile necesare pentru a-l rezolva si a readuce Universul la starea de armonie de la inceput.

“Sa nu ne inchipuim ca cerul a fost luat prin surprindere , pe nepregatite, de tragedia pacatului. Planul pentru mantuirea noastra nu a fost o idee venita mai pe urma, dupa caderea omului in pacat. El a fost o revelatie a tainei care a fost tinuta ascunsa timp de veacuri. Dumnezeu n-a ordonat sa se nasca pacatul, dar i-a prevazut existenta si a luat masuri ca sa intampine aceasta grozava nenorocire.” ( 1 )

Biblia confirma faptul ca Planul de Mantuire a fost intocmit inainte de caderea omului:

“Caci a binevoit sa ne descopere taina voiei Sale, dupa planul pe care-l alcatuise in Sine Insusi, ca sa-l aduca la indeplinire la implinirea vremilor…” ( Efeseni 1,9-11 )

“…Dupa planul cel vesnic pe care l-a facut in Christos Iisus, Domnul nostru” ( Efeseni 3,9-11 )

“…Descoperirea tainei care a fost tinuta ascunsa timp de veacuri” ( Romani 16,25-26 )

Prima manifestare a Planului de Mantuire a avut loc in Eden, imediat dupa pacatuirea omului. Desi stia ce facuse, Creatorul l-a cautat pe om: “Dar Domnul Dumnezeu l-a chemat pe om si i-a zis: “Unde esti?” ( Geneza 3,9 ). Cautarea si comunicarea cu omul devenit pacatos a fost prima manifestare a Planului de Mantuire, prima dovada a grijii si iubirii unui Dumnezeu caruia nu ii este indiferenta soarta creaturilor Sale.

Prima descoperire a Planului de Mantuire poate fi regasita in blestemul pe care Creatorul l-a rostit asupra sarpelui: “Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, iar tu ii vei impunge calcaiul.” ( Geneza 3,15 ). Intalnim aici prima profetie mesianica referitoare la lupta dintre Christos si Satana, avand ca final zdrobirea capului sarpelui, adica nimicirea definitiva  a raului.

Simbolurile din aceasta prima profetie sunt:

– Sarpele = Satana ( Apocalipsa 12, 9 )

– Femeia= Biserica ( Efeseni 5, 25-27; 2 Corinteni 11,2 )

– Samanta sarpelui=Cei nelegiuiti ( Ioan 8,44 )

– Samanta femeii= Domnul Christos si urmasii Sai

In doar cateva cuvinte, textul prezinta intreaga desfasurare a Planului de Mantuire, a luptei dintre bine si rau, precum si finalul ei. In cursul acestei lupte, samanta femeii urma sa fie “impunsa in calcai”           ( moartea pe cruce a Mantuitorului ), iar in finalul acestei lupte Satana urmeaza sa fie nimicit definitiv si pe deplin.

Prima simbolistica a Planului de Mantuire o gasim in gestul lui Dumnezeu de a ii imbraca pe primii oameni cu haine facute de El: “Domnul Dumnezeu a facut lui Adam si nevestei lui haine de piele si i-a imbracat cu ele” ( Geneza 3,21 ). Hainele facute de Creator prin sacrificarea unui animal nevinovat simbolizeaza neprihanirea pe care oamenii urmau sa o primeasca prin moartea nevinovatului Fiu al lui Dumnezeu.

Scopurile Planului de Mantuire

A considera ca Planul de Mantuire are drept unic scop mantuirea omului pacatos este dovada intelegerii limitate a marii controverse provocata de aparitia raului in Univers. Planul lui Dumnezeu are scopuri multiple care vizeaza nu doar viitorul omului , ci si al Universului.

Planul Mantuirii avea totusi un scop mai larg si mai adanc decat numai rascumpararea omului. Nu numai din acest motiv a venit Christos pe pamant; El n-a venit numai ca locuitorii acestei lumi mici sa respecte Legea lui Dumnezeu, asa cum ea trebuie sa fie respectata, ci pentru a indreptati caracterul lui Dumnezeu in fatza Universului.” ( 2 )

Iata cateva din scopurile Planului de Mantuire:

1) Mantuirea omului pacatos ( Ioan 3,16 )

2) Restabilirea armoniei universale ( Efeseni 1,9.10 ; Romani 8, 19-21 )

3) Justificarea dreptatii si sfinteniei lui Dumnezeu in fatza intregului Univers ( Romani 3,4 )

4) Glorificarea Legii ca fiind o expresie a vointei lui Dumnezeu ( Isaia 42,21 )

5) Nimicirea deplina si definitiva a raului ( Apocalipsa 20,14.15 )

6) Asigurarea loialitatii fiintelor necazute din Univers fatza de guvernarea divina ( Apocalipsa 5, 8-14 )

Prevederile concrete ale Planului de Mantuire

– Intruparea Fiului lui Dumnezeu ( imbracarea naturii umane peste cea divina )

– Vietuirea pe pamant fara a pacatui, pentru a deveni un model desavarsit pentru omenire

– Preluarea vinovatiei omului pacatos

– Suportarea platii pacatului: moartea

– Invierea

– Mijlocirea pentru omenirea cazuta

– Judecata finala

– Revenirea lui Christos

In derularea Planului de Mantuire au existat doua momente cheie: intruparea Fiului lui Dumnezeu si jertfa ( punctul culminant ).

Intruparea Fiului lui Dumnezeu a avut si ea mai multe scopuri:

– Pentru a se face inteles de om

– Pentru a deveni un model vizibil

– Pentru a se putea jertfi pentru omenire

– Pentru a descoperi caracterul lui Dumnezeu

– Pentru a uni familia omeneasca cu cea cereasca

Jertfa lui Christos, cu strigatul de pe cruce:“S-a ispravit !” ( Ioan 19,30 ), a insemnat ca nimicirea lui Satana era pecetluita, salvarea omului era asigurata iar calea mantuirii era deschisa oricui.

Christos – singurul Mantuitor

Planul de Mantuire prevede ca doar Domnul Iisus Christos este singurul Mantuitor. Orice alta invatatura, care leaga mantuirea omului de alti oameni, iese din cadrul adevarului biblic:

“In nimeni altul nu este mantuire si nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti” ( Fapte 4,12 )

“Iisus le-a zis: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine”(Ioan 14,6 )

“Eu , Eu sunt Domnul si afara de Mine nu este niciun Mantuitor “ ( Isaia 43,11 )

“Eu sunt Usa. Daca intra cineva prin Mine, va fi mantuit…” ( Ioan 10, 9 )

Plan sau predestinatie ?

Notiunea de plan conceput de Dumnezeu in vesnicii a fost gresit inteleasa de unii oameni, considerand ca El a hotarat mai dinainte destinul fiecarui suflet omenesc. Cea mai clara formulare a teoriei predestinatiei ii apartine lui Jean Calvin, reformatorul Genevei:

“Numim predestinatie decretul etern al lui Dumnezeu prin care a hotarat in Sine ce anume sa se intample cu fiecare om. Nu toti sunt creati pentru aceeasi conditie, ci unii au fost predestinati la viata, altii la pieire vesnica.”

Teoria predestinatiei este nebiblica, ea ridicand o serie de probleme imposibil de rezolvat:

– Dumnezeu ar fi arbitrar si nedrept, iar caracterul Sau ar fi serios afectat in cazul in care El ar hotara mai dinainte soarta fiecarui om, indiferent de alegerile pe care acesta ar dori sa le faca.

– In cazul in care ar exista predestinatie, ce rost ar mai avea sfaturile si indemnurile din Scriptura, daca soarta omului ar fi dinainte stabilita ?

– Ce rost ar mai avea lupta credintei in cazul predestinatiei ?

– Unde ar mai fi nadejdea crestinului daca Dumnezeu ar hotara mai dinainte soarta lui ?

– Data teoria predestinatiei ar fi reala, atunci Domnul Christos ar fi murit doar pentru unii oameni, ceea ce este contrazis de Biblie.

– Predestinatia ar insemna ca Dumnezeu ii iubeste doar pe unii oameni, ceea ce ar insemna partinire.

– Daca El ar fi hotarat ca unii sa fie pierduti, insemna ca responsabilitatea Ii apartine Lui, nu omului.

– Ce rost ar mai avea judecata in cazul in care Dumnezeu ar hotara dinainte soarta fiecarui om ?

– Ce sens ar mai avea rasplata celor credinciosi daca ei nu au niciun merit ?

Si totusi, exista o predestinatie: una generala. Dumnezeu a hotarat sa salveze lumea din pacat. Putem spune ca El a “predestinat” ca orice suflet care se preda Lui sa fie mantuit: “…pentru ca oricine crede in El sa nu piara , ci sa aiba viata vesnica” ( Ioan 3, 16 )

Aceasta idee a fost exprimata de Uriah Smith inca din 1893: “Predestinatia este invatata in Biblie, dar aceasta predestinare se afla toata in Christos. Cel care este in Christos si ramane in El pana la sfarsit va fi mantuit cu siguranta. Este imposibil ca unul ca acesta sa fie pierdut, dar niciunul ca individ nu este predestinat sa fie in Christos; aceasta depinde de alegerea si decizia fiecaruia in dreptul sau.”

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) E. G. White, Hristos Lumina Lumii, p. 19

(2 ) E. G. White, Patriarhi si Profeti, p. 68

This entry was posted in Adevaruri biblice and tagged . Bookmark the permalink.

13 Responses to Planul Mantuirii

 1. Bogdan says:

  Domnule Lori Balogh, as vrea sa vin in sprijinul afirmatiilor dvs. sustinand ca in nici un moment Dumnezeu nu a creat si nici nu a avut intentia sa creeze omul tramvai; care sa mearga intr-o anumita directie, urmand un anumit circuit fara a avea posibilitatea sa se abata. Inclusiv ingerii care slujesc in mod constant la tronul lui Dumnezeu au avut la un moment dat, deplina libertate sa aleaga.
  Consider ca o privire ingusta a ceea ce este Dumnezeu si incercarea de a-L cunoaste raportandu-ne la nivelul nostru de intelegere, ne vor „ajuta” doar sa diminuam puterea si atributele Sale. Asa se face ca va fi greu sa credem ca lumea a fost facuta doar prin Cuvantu lui Dumnezeu, ca in atotstiinta Lui, viitorul nostru este „prezent ” pentru El, ca mantuirea este doar prin credinta in Mielul lui Dumnezeu, iar faptele bune sunt doar un rod al Duhului Sfant in viata celui mantuit….
  ….nu as vrea sa puneti la inima atitudinea si spiritul domnului Aristotel. Probabil ca intr-o zi isi va schimba parerea… mai cu seama ca in Ioan 1.13 aflam ca sunt 4 feluri de botez, 4 motive de a-L urma si a-Lmarturisi pe Isus. Pavel avertizeaza ca vor fi unii care Il vor marturisi pe Hristos din „pizma si duh de cearta”. Este adevarat ca firea isi va cere tributul, doar ca Scriptura nu ne spune nicaieri ca credinta noastra trebuie sa fie o arma ci doar un „scut”.
  Va apreciez pentru lucrarea pe care o faceti; mie imi este de folos si sunt convins ca la multi altii.
  Domnul Isus sa va dea viata lunga, sanatate si sa va bucurati de mantuire impreuna cu cei dragi!

 2. Lori Balogh says:

  Domnule Aristotel Popescu,

  cred ca e bine sa incheiem aici „dialogul’ nostru. Si spun aceasta pentru ca acum sunt convins de un lucru: desi ati citit Biblia, sunteti inca departe de spiritul ei. Mai grav este faptul ca aveti o imagine gresita despre Dumnezeu. De ce spun asta ? Pentru ca teoria predestinarii pe care o sustineti cu atata inversunare, desi ea este de origine pagana, nicidecum biblica, loveste in primul rand in caracterul lui Dumnezeu. De fapt, d-v va inchinati unui alt Dumnezeu decat Celui pe care Il descopera Scriptura si viata Mantuitorului. E foarte grav acest lucru, caci Domnul ne invata ca „viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Iisus Christos, pe care L-ai trimis Tu ” ( Ioan 17, 3 ). Predestinarea pe care o sustineti, rastalmacind textele Scripturii asa cum va convine d-v, ne vorbeste despre un Dumnezeu arbitrar, nedrept si lipsit de dragoste. Or Dumnezeul Scripturii nu este asa. De aceea va compatimesc si singurul lucru pe care il mai pot face pentru d-v este sa ma rog ca Duhul Sfant sa va lumineze pana nu va fi prea tarziu. De asemenea, daca pentru d-v prestiinta si predestinarea sunt unul si acelasi lucru, imi pare rau, dar inseamna ca nu vorbim aceeasi limba romana. Inchei aici acest dialog si va rog sa nu mai postati niciun comentariu, caci nu il voi mai accepta. Aceasta si din respect fatza de cititorii sinceri care nu trebuie sa asiste la manifestarile d-v de violenta verbala.

 3. Aristotel Popescu says:

  (Rectific) Inteleg ca in birerica se fac predici „de chemare” ……

 4. Aristotel Popescu says:

  Prestinta si predestinatia sunt cuvinte care sunt folosite pentru a fi mai usor de inteles Cuvantul lui Dumnezeu. Si un cuvant si celalalt au acelas scop. Culmea ca unul ne convine iar altul nu ne convine. Nu ne putem scimba ideia care am predicat-o „ieri” in biserici, pentru a nu ne pierde reputatia. Ne e rusine de oameni sa predicam azi altfel, decat ieri chiar daca am inteles adevarul. Sunt convins ca fac multi in acest fel. Domnul sa nu le tina in seama acest pacat. Argumentele mele au fost suficient de clare si bazate pe Cuvantul lui Dumnezeu, iar ale Dvoastra pe vorbe inventate, si in final pe inversarea adevaratului inzeles, asadar pe nimic. Ati schimbat adevarul, cu neadevarul, doar cu scopul de a zadarniccii lucrarea lui Dumnezeu. Asa lucra Satana pe acest pamant. E timpul lui de lucru. Inteleg ca in biserica nu se fac predici „de chemare” dar in alte locuri ar trebuii sa manance omul si o hrana mai consistenta si sa nu se hraneasca o viata intreaga cu „sticluta”. Compatimesc pe toti care au ramas doar la adevarurile incepatoare ale lui Cristos, dar trebuie tinut cont si de versetul trei, din Evrei 6. Unii rastalmacesc Scripturile, si aceasta spre pierzarea lor.

 5. Aristotel Popescu says:

  Asi fi dorit sa va raspund la fiecare interpretare care ati asternut”o pe aceasta pagina, (de fiecare data „pe dos”)insa marturisesc, ca atata orbire inca nu am intalnit. Ati avut curajul sa mergeti pana acolo,sa spuneti ca Domnul Isus nu a vorbit asa cum e scris. Ma intrebati pe mine: „Chiar credeti ca Mantuitorul a dorit sa descopere tainele imparatiei doar unora iar altora nu?” Eu nu cred decat asa cum a spus El. Dumneavoastra al faceti pe Domnul Isus mincinos si ce faceib Dumneavoastra prin rastalmacirea Scripturilor, e o blamare la adresa lui Dumnezeu. Ati contrazis si contracarat Biblia in asa fel, ca eu nu voi mai avea pentru ce sa pierd timpul, si ca incheiere, voi spune, doar: CATA ORBIRE!!!!!!!!!!

 6. Lori Balogh says:

  Iata cum inteleg textele pe care le-ati enumerat:
  Romani 8, 29-31: Textul se explica singur: „Caci Pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a si hotarat mai dinainte sa fie asemenea chipului Fiului Sau…” Asadar, alegerea facuta de Dumnezeu nu este arbitrara, ci se bazeaza pe prestiinta Sa. El stie de la inceput cine Ii va sluji si cine nu Ii va sluji. Pe aceasta stiinta mai dinainte se bazeaza alegerea Sa. E oare atat de greu sa intelegem ca prestiinta divina nu inseamna predestinatie ?

  Fapte 13, 48: „Si toti cei ce erau randuiti sa capete viata vesnica au crezut.” E atat de simplu de inteles ! Cine este randuit sa capete viata vesnica ? Ne raspunde textul de aur: „Pentru ca ORICINE CREDE IN EL SA NU PIARA CI SA AIBA VIATA VESNICA” ( Ioan 3, 16 ). Asadar, „randuirea” lui Dumnezeu nu depinde de alegerea Sa arbitrara, ci de alegerea omului. Noi suntem oare randuiti pentru viata vesnica ? Dar familiile noastre ? Dar aceia carora le vestim Evanghelia ? Categoric raspunsul este Da!, cu conditia sa facem alegerea cea buna. Asta doreste Bunul Dumnezeu.: „Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii, ci are o indelunga rabdare pentru voi si doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta” ( 2 Petru 3, 9 ) Daca Dumnezeu ar alege in mod arbitrar doar pe unii, in acelasi timp respingandu-i pe altii, cum s-ar intelege aceasta afirmatie, potrivit careia El „doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta ” ? Nu vedeti ca teoria predestinatiei, de altfel o teorie de origine pagana, nu se potriveste cu adevarul biblic despre un Dumnezeu iubitor si drept in acelasi timp ?

  Efeseni 1, 4.5: „In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii ca sa fim sfinti si fara prihana inaintea Lui, dupa ce in dragostea Lui ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati…” Este vorba de planul de mantuire, potrivit caruia toti cei care vor raspunde chemarii la pocainta sunt „predestinati” ( daca va place acest termen ! ) sa fie infiati. Confuzia care se face intre crestini cu privire la predestinare este aceea ca ei cred ca exista o predestinare individuala, cand de fapt nu e vorba de asa ceva. In planul divin, fiecare individ decide propria soarta, prin alegerile pe care le face. Daca nu suntem de acord cu aceasta, inseamna ca nu ne deosebim cu nimic de vechii greci care credeau in destin, de hindusi, care cred intr-o predestinare individuala a zeilor lor, etc. O astfel de credinta nu este biblica si nu o pot accepta, indiferent de titlurile pe care le afiseaza unii teologi care sustin aceasta teorie.

  Matei 13, 11: „Pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat…” Chiar credeti ca Mantuitorul a dorit sa descopere tainele Imparatiei doar unora, iar altora nu ? De ce unora „le-a fost dat”, iar altora nu ? Pentru ca cei carora „le-a fost dat” au ales ei sa raspunda apelurilor Duhului Sfant, in timp ce fariseii si carturarii , impreuna cu majoritatea iudeilor au refuzat sa faca acest lucru. Repet inca odata: NU DUMNEZEU ALEGE IN MOD ARBITRAR PE CINE SA MANTUIASCA SI PE CINE NU, CI OMUL ISI ALEGE PROPRIA SOARTA. Dumnezeu doar respecta alegerea omului. Biblia spune:” Pieirea ta, Israele, este ca ai fost impotriva Mea, impotriva celui ce te putea ajuta .” ( Osea 13, 9 ) ? Sau: „Dumnezeul meu ii va lepada, pentru ca nu L-au ascultat…” ( Osea 9, 17 ) ? Sau :”Efraim s-a lipit de idoli: lasa-l in pace ” ? Nu vedeti ca in intreaga Scriptura, omul alege fie binele , fie raul, iar Dumnezeu ii respecta alegerea ?

  Matei 15, 13:”Orice rasad pe care nu l-a sadit Tatal Meu cel Ceresc va fi smuls din radacina” Daca citim cu atentie contextul, nu va fi greu sa intelegem ca aici Domnul nu se refera la indivizi, ci la invataturile care nu-si au originea in Dumnezeu. E bine, cand cititi Biblia, sa nu scoateti versete din contextul lor, apalicandu-le la ideile pe care le iubiti.

  Ioan 6, 44: „Nimeni nu poate veni la Mine, daca nu-l atrage Tatal Meu…” Este foarte adevarat ! Niciun om cazut in pacat si aflat in robia lui nu poate singur sa se indrepte spre Christos si mantuire, daca nu este atras prin Duhul Sfant. Nu inteleg de ce ati citat acest text in apararea teoriei predestinarii… Sau, poate vreti sa afirmati ca Tatal ii atrage doar pe unii, in timp ce pe altii nu ii atrage spre cruce ? Cum s-ar impaca acest lucru cu textele care spun ca El doreste ca toti sa vina la pocainta ?

  Ioan 8, 47: „Cine este din Dumnezeu asculta cuvintele lui Dumnezeu; voi de aceea n-ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu” Foarte adevarat ! Oamenii se impart in doar doua clase: unii care raspund chemarii Lui Dumnezeu si care sunt infiati si socotiti ai Lui, si oameni care refuza invitatiile harului si care sunt ai celui rau. A fi „din Dumnezeu” sau a nu fi din El depinde de alegerea omului. Dumnezeu ar dori ca toti sa fie „din El”.

  Ioan, 15; 16 “NU voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi” Nu trebuie sa confundam alegerea la mantuire cu alte alegeri pe care le face Dumnezeu. Daca facem astfel de confuzii, ajungem la aberatii, ca cea a teoriei predestinarii. Chemarea la mantuire e facuta tuturor oamenilor, fara deosebire, insa chemarea la anumite slujbe si misiuni in biserica si in lume este facuta doar celor pe care ii alege El. Domnul Iisus i-a chemat la pocainta si mantuire pe toti oamenii, insa in slujba de apostoli doar pe unii…

  Ioan, 17; 9 “Nu ma rog pentru lume, ci pentru aceia pe care Mi i-ai dat Tu, pentru ca sunt ai Tai” Cap. 17 din Ioan reda rugaciunea de mijlocire a Mantuitorului din postura de Mare Preot al nostru. E evident ca El nu poate mijloci decat pentru cei care apeleaza la jertfa Sa, nu si pentru cei care o resping, dupa cum preotii din vechime nu slujeau la templu decat pentru iudeii care veneau acolo cu jertfa. Nici in acest verset nu vad un argument pentru a sustine teoria predestinarii…

  1Corinteni, 1; 23,24…..”si pentru neamuri o nebunie; dar pentru cei chemati – fie iudei, fie greci – este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu” Intotdeauna Scriptura a fost privita diferit de oameni: unii au crezut-o si o socotesc Cuvantul lui Dumnezeu, in timp ce altii o resping, pentru ei fiind o nebunie. Eu personal am fost facut nebun de conducerea intreprinderii unde lucram in regimul comunist, pentru simplul fapt de a crede Biblia asa cum a fost data de Dumnezeu. In esenta, e vorba tot de alegerea fiecarui om…

  Apocalipsa 13; 8, “Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, TOTI ACEIA AL CAROR NUME N-A FOST SCRIS DELA INTEMEIEREA LUMII IN CARTEA VIETII MIELULUI, CARE A FOST JUNGHIAT.” In cap. 17; 8, citim: “Si locuitorii pamantului ALE CAROR NUME N-AU FOST SCRISE DELA INTEMEIEREA LUMII IN CARTEA VIETII SE VOR MIRA CAND VOR VEDEA”

  “ Toti aceia al caror nume n-a fost scris, de la intemeierea lumii, in cartea vietii Mielului” – In Biblie exista numeroase referiri la cartea vietii, atat in Vechiul Testament, cat si in Noul Testament ( Exod 32, 32.33; Psalmul 69, 28; Daniel 12, 1; Luca 10, 20; Filipeni 4, 3 , etc. ). Doar in Apocalipsa gasim referiri la aceasta carte de sase ori ( cap. 3, 5; 13,8; 17,8; 20, 12.15; 21,27 ). Cartea vietii cuprinde numele tuturor celor pe care Dumnezeu ii recunoaste ca fiind copiii Sai. In versetul de fatza, dar si in Apocalipsa 21, 17, se specifica faptul ca aceasta carte ii apartine Mielului deoarece viata vesnica este posibila doar prin jertfa Sa ispasitoare.

  Expresia “de la intemeierea lumii” se refera la Creatiune si poate fi regasita de zece ori in Noul Testament. Domnul Christos vorbeste despre Imparatia pregatita de la intemeierea lumii ( Matei 25, 34 ), iar Pavel aminteste de alegerea celor credinciosi inainte de intemeierea lumii ( Efeseni 1, 4 ).

  Problema pe care o ridica acest verset, conform topicii frazei la care au recurs mai multi traducatori, este cea a predestinatiei. Daca cei mantuiti au fost deja scrisi , inca de la Creatiune, deci inainte de a se naste, in cartea vietii, atunci cei care sustin teoria predestinatiei gasesc aici un argument puternic in favoarea teoriei lor.

  Insa conform sintaxei limbii grecesti, acest text suna in felul urmator: “Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, toti aceia al caror nume n-a fost scris in cartea vietii Mielului care a fost junghiat de la intemeierea lumii.” Conform acestei sintaxe, nu numele celor credinciosi au fost stabilite de la Creatiune, ci jertfa ispasitoare a Mantuitorului a fost o actiune hotarata in consiliul ceresc inca din vesnicie.

  Domnule Aristotel Popescu, ma opresc aici. Daca argumentele si explicatiile date nu va satisfac, nu am decat sa ma rog Bunului Dumnezeu pentru ca El sa va lumineze cu privire la acest subiect.
  Domnul sa va binecuvanteze !

 7. Aristotel Popescu says:

  Dumnezeu cand a avertizat pe Adam si Eva ca vor murii cand vor manca, nu a vorbit cum vorbim noi, pentru ca El este Duh, si caatare a vorbit duhovniceste. Slova omoara dar Duhul da viata. In niciun caz El nu s-a referit la moartea fizica. Daca s-ar fi referit la moartea fizica in cele din urma am avea motive sa spunem, ca Dumnezeu a mintit. Dar El a avut in vedere, moartea spirituala a lui adam si Eva, si bine inteles moartea spirituala a intregii omeniri pana la invierea Domnului Isus. Chiar si in perioada dela darea legii si pana la invierea Domnului, legea a avut putere sa asigure viata acelor care pazesc legea. Adica cel care a pazit legea a trait (fizic) si cel care a calcat legea, a fost omorat. Sunt convins ca si atunci a fost coruptie ca si acum. Adica oameni legii au mai inchis cate un ochi, cum se face si azi. Cu privire la indemnul catre oameni sa traiasca in sfintenie, cred ca toti parinti, invata pe copii numai lucruri bune. Cu toate astea, cred ca toti parinti sunt convinsi, ca, copiii lor nu vor respecta in totul, sfatul lor. Domnul a facut ca Evanghelia sa fie propovaduita in toata lumea. Cu toate astea, El spune ca pentru unii, va fi propovaduita doar spre marturie, ca ei sa nu aiba cu ce sa se dezvinovateasca la judecata.

  „Teoria predestinatiei, este nebiblica, ea ridicand o serie de probleme imposibil de rezolvat” Mi se pare ca noi cand gasim ceva care nu intelegem sau pur si simplu nu ne convine, cautam o rezolvare a „problemelor” care ne-au pus in incurcatura. Asi fi bucuros sa-mi aratati cum vedeti versetele despre care eu am scris. Eu am explicat versetul asa zis de baza Ioan 3; 16. Va rog sa explicati si Dvoastra versetele care le-am scris eu. Nu stiu daca veti putea sa le iterpretati altfel, pentru ca sunt pe cat se poate de explicite. Ma intristeaza faptul, ca asa de multi, trec peste aceste adevaruri, asa de usor, ignorandule ! Asi dorii sa vorbesc putin despre Har. Nu gasim nici un Har, in gradina edenului. Oameni au fost pedepsiti. Nu gasim nici un har nici in perioada legii. Harul lui Dumnezeu s- aratat doar atunci cand a trimis pe Fiul Lui sa fie jertfit. ( Am mai putea numii har, faptul ca a acceptat sa fie curatite pacatle oamenilor, prin jertfele aduse pe altar ) insa acesta a trebuit sa aiba un sfarsit, fiind inlocuit cu adevaratul si desavarsitul Har in Domnul Isus. Avem si lucruri care le intelegem la fel. In cuvant sta scris ca in lucrurile in care suntem de aceiasi parere, sa mergem mai departe, iar in care mai este ceva diferenta, El ne va lumina. De exemplu apostolul Pavel ne indeamna in Evr. 6; 1 si 2, sa lasam adevarurile incepatoare ale…. Iar in versetul 3 ne spune: „Si vom face lucrul acesta daca v-a voi Dumnezeu” Prin aceasta intelegem, ca vointa noastra, nu e intotdeauna si vointa lui Dumnezeu.

  In incheiere, va recomand sa cititi cu atentie versetele care eu vi le-am scris si cu multa atentie Rom. 8; 28—-31. Despre ce oameni vorbeste Pavel, in aceste patru versete ? poate sa fie vorba aici de toti oameni sau de toata lumea ? Cugetati sub influenta Duhului lui Dumnezeu. Cred ca e bine sa venim cu argumente bazate pe Biblie, si nu cu argumente bazate pe pareri ale noastre, sau bazate pe nimic. Decat sa spunem ca sunt: „….probleme imposibil de rezolvat”, mai bine sa credem Cuvantul asa cum e El scris. Sa nu uitam. Biblia e scrisa pe dinafara, si pedinauntru. Sa-i citim tot intregul. Slova omoara, ier Duhul da viata. Daca nu aveti cum sa explicati versetele ce vi le-am dat eu, (doar cateva, ele sunt mult mai multe) atunci cred ca va fi mai bine sa ma opresc aici, sa mai comenteze si altii cele scrise de Dumneavoastra. Domnul sa va binecuvinteze !

 8. Lori Balogh says:

  Cu ideea predestinarii nu pot fi de acord decat intr-un sens restrans: Dumnezeu a „predestinat” ca toti oamenii care Il cauta sa fie mantuiti. „Fiindca atit de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca orice crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” ( Ioan 3, 16 ).
  Insa de aici si pana la a afirma ca Dumnezeu a hotarat „de la intemeierea lumii” cine va fi mantuit si cine nu, si aceasta in mod arbitrar, este o mare diferenta. In mintea mea limitata nu incape ideea ca Dumnezeu hotaraste in mod arbitrar cine va fi si cine nu va fi mantuit, indiferent de alegerea omului.
  Daca asa ar sta lucrurile, ce rost ar mai avea indemnurile la pocainta, mustrarile, avertismentele ? Ce rost ar mai avea judecata, din moment ce Dumnezeu a hotarat dinainte soarta fiecaruia ?
  Eu cred intr-un Dumnezeu iubitor si plin de har, dar si intr-un Dumnezeu sfant si drept. Marea confuzie pe care o fac unii crestini este intre notiunile de predestinatie si prestiinta. Intr-adevar, Dumnezeu stie dinainte cine va raspunde chemarii Sale la pocainta si cine nu. El a stiut de la inceput ce alegere vor face Esau si Iacov, si in vederea aceastei prestiinte El a putut spune ca pe Iacov l-a iubit si pe Esau l-a urat. Ceea ce e important sa intelegem este ca Dumnezeu asteapta de la om sa faca o alegere buna. Ori tocmai acest lucru este o dovada ca nu exista predestinare in sensul in care inteleg paganii. Hindusii, de exemplu, cred ca intreaga lor viata a fost hotarata de zei, si ei nu se pot abate de la soarta care le-a fost scrisa nici la dreapta nici la stanga. Or aceasta nu este valabil in dreptul Dumnezeului nostru drept, sfant si iubitor. „Alege viata ca sa traiesti” este indemunul care starbate Biblia ca un fir rosu ( Deuteronom 30, 19 ). Daca El ne indeamna sa alegem adevaratele valori, inseamna ca destinul nostru depinde de alegerile pe care le facem fiecare, nu de o soarta pe care ne-a hotarat-o Dumnezeu dinainte.

 9. Lori Balogh says:

  Nu , nu m-am simtit jignit. Pe acest blog am primit si primesc uneori cuvinte grele si chiar injuraturi de la persoane care se dau drept crestine ( unele din ele sunt chiar fetze bisericesti ! ).
  E firesc sa nu gandim toti la fel… Uneori, desi gandim la fel, ne exprimam diferit si cuvintele noastre, gresit intelese, sunt interpretate altfel decum ne-am dorit, dand nastere la neintelegeri. Am constatat de multe ori ca dupa un dialog constructiv ajungem la aceeasi idee, desi la inceput se parea ca pozitiile sunt ireconciliabile.
  Referindu-ma acum la mantuire, nu credeti ca faptul ca primii nostri parinti nu au fost nimiciti imediat dupa pacatuire, asa cum au fost avertizati de Creator ( ” in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit” Geneza 2,17 ), este o dovada ca planul de mantuire a intrat in functiune ? Eu cred ca da. In alta ordine de idei, mantuirea inseamna mult mai mult decat salvarea de pedeaspsa in aceasta viata. Mantuirea are de-a face cu prezentul, dar mai ales cu viitorul omului. Sunt multi oameni care in aceasta viata au trait in suferinte, incercari, lipsuri si dispret din partea celorlalti, ca si cum ar fi fost pedepsiti de Dumnezeu. In realitate, ei au biruit si vor primi la timpul hotarat de Dumnezeu rasplata credinciosiei lor. Imi plac nespus de mult cuvintele lui Petru din prima lui epistola, din care citez doar : „pentru ca veti dobandi ca sfarsit al credintei voastre, mantuirea sufletelor voastre” ( 1 Petru 1, 6,9 ).
  Din cele pe care le-am studiat din Cuvantul lui Dumnezeu am inteles ca planul mantuirii a fost facut in vesnicii, inainte de creatiune, insa a intrat in functiune imediat dupa caderea in pacat. Daca nu ar fi fost asa, primii oameni nu ar fi fost lasati sa traiasca. Faptul ca li s-a dat o a doua sansa este o dovada a harului divin, revarsat peste omenire in virtutea viitoarei jertfe a Mantuitorului. Tot ceea ce s-a intamplat de atunci si pana astazi s-a intamplat in timp de har. Pedeapsa va veni la timpul ei, dupa ce va avea loc o judecata dreapta pe care doar Dumnezeu o poate face.

 10. Aristotel Popescu says:

  Da nu va-ti inselat cu privire la predestinare, si am dat cateva repere,ca raspuns la cele scrise mai sus, „Predestinatia ar insemna ca Dumnezeu ai iubeste doar pe unii oameni, ceace inseamna partinire”

  …dupa cum este scris: Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urat. Rom, 9; 13. Dar cititi tot capitolul, 8, si 9. Biblia e foarte clara daca vrem sa o credem. Dau un indemn tuturor: De si poate pe uni ai apuca teama ca ei nu au fost alesi inainte de intemeierea lumii, si atunci find intr”o nesiguranta cad intr”o dejnadejde, eu zic: Pocaiti-va de pacatele voastre din toata inima, si daca veti face acest lucru adica pocainta voastra va fii vsincera, aceasta inseamna ca sunteti alesi inainte de intemeierea lumii ca sa capatati viata vesnica. Sunt convins ca cei ne ales, sau neghina, sau fiii intunericului, nu vor venii niciodata la pocainta cu o inima curata si cu lacrimi. Ioan botezatorul a spus: pui de naparci, cine v-a invatat sa fugiti de mania viitoare ? Si astazi sunt multi pui de naparci, care vin la pocainta, si doar primesc botezul, dar nu fac roade vrednice de pocainta lor.

 11. Aristotel Popescu says:

  Domnule Lori Balogh

  Va rog sa ma iertati daca v-am jignit cu ceva.
  Dumneavoastra cand vorbiti de planul de mantuire, cred ca va complicati incadrand in acest plan, tot planul lui Dumnezeu cu tot universul. Cel putin asa am inteles eu. Dupa cum eu vad lucrurile, manifestarea planului de mantuire a lui Dumnezeu, nu a avut in Eden, imediat dupa pacatuirea omului cum v-ati exprimat D-voastra, deoare ce aici nu gasim ca a avut loc nicio mantuire a primilor oameni, ci din contra, a avut loc o pedeapsa pentru cei care au gresit.

  Planul de mantuire a fost facut inainte de vesnici, dar care a fost descoperit prin aratarea Mantuitorului nostru Isus Cristos.

  Lucrarea de mantuire o putem incadra in perioada intrupari Fiului lui Dumnezeu, dela nasterea Lui, si pana la inviere. Cred ca sunteti de acord. Dela Adam si pana la Cristos, nu stiu daca a fost cineva desavarsit, si caatare mantuit. Nici macar in perioada legii date prin Moise. Deci pana la Cristos nu vad nicio manifestare de mantuire.

  Eu nu am venit cu gand sa jignesc pe cineva, ci sa spun cum am inteles eu.
  Va doresc binecuvantarea Domnului, si sa ne lumineze El daca nu am inteles toate lucrurile.
  Ce nu vom intelege aici, vom intelege cand vom ajunge acasa.

 12. Lori Balogh says:

  Domnule Aristotel Popescu,
  inteleg din cele scrise de d-v ca sustineti predestinatia. E adevarat, sau ma insel ? In ce ma priveste, departe de mine gandul sa caut mantuirea in altceva decat in Domnul nostru Iisus Christos. Nici in fapte, nici in Lege, nici in traditii omenesti… Daca d-v ati inteles altceva din cele scrise de mine, cred ca va inselati sau nu ati citit cu atentie.

 13. Aristotel Popescu says:

  Consider, ca atat Lori Balogh cat si multi alti, fie ca au cercetat Cuvantul lui Dumnezeu doar pe jumatate, fie ca nu pot avea suficienta incredere in mantuirea prin credinta, si vor sa contribuie si ei cu ceva, cum ar fii faptele lor. Versetul din Ioan 3; 16, este inteles inteles gresit de marea majoritate. ..”.pentru ca (orcine crede) in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica” Cuvantul „orcine” al putem gasii in Fapte 13; 48. …Si toti cei ce erau „randuiti” sa capete viata vesnica, au crezut. Sau in Efeseni 1; 4,5 ….”ne-a randuit mai dinainte sa fim infiati”…. Sau in Matei 13; 11 …”Pentru ca voua v-a fost dat sa cunoasteti tainele Imparatiei cerurilor, iar lor nu le-a fost dat” Sau in Matei 15; 13….”Orce rasad pe care nu l-a sadit Tatal Meu Cel ceresc, va fi smuls din radacina. Sau, in Ioan 6; 44, „Nimeni nu poate venii la Mine, daca nu-l atrage Tatal”….Sau Ioan 6; 65,….”ca nimeni nu poate sa vina la Mine, daca nu i-a fost dat de Tatal meu” Sau Ioan 8; 47, „Cine este din Dumnezeu, asculta cuvintele lui Dumnezeu. Voi deaceia n-ascultati, pentru ca nu sunteti din Dumnezeu.” Sau, in Ioan, 15; 16 „NU voi M-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi” Sau, Ioan, 17; 9 „Nu ma rog pentru lume, ci pentru aceia pe care Mi i-ai dat Tu, pentru ca sunt ai Tai” Sau, 1Corinteni, 1; 23,24…..”si pentru neamuri o nebunie; dar pentru cei chemati – fie iudei, fie greci – este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu” Sau in Efeseni 1; 4,5 „In El, Dumnezeu ne-a ales inainte de intemeierea lumii”… O serie intreaga de versete precizeaza ca planul lui Dumnezeu a fost facut inainte de intemeierea lumii, si nu dupa caderea omului in pacat. Ca noi am fost alesi inainte de intemeierea lumii. Sa citim in Apocalipsa 13; 8, „Si toti locuitorii pamantului i se vor inchina, TOTI ACEIA AL CAROR NUME N-A FOST SCRIS DELA INTEMEIEREA LUMII IN CARTEA VIETII MIELULUI, CARE A FOST JUNGHIAT.” In cap. 17; 8, citim: „Si locuitorii pamantului ALE CAROR NUME N-AU FOST SCRISE DELA INTEMEIEREA LUMII IN CARTEA VIETII SE VOR MIRA CAND VOR VEDEA”….. Pentru cei ce nu vor sa accepte planul lui Dumnezeu asa cum l-a facut El, probabil ca ar trebuii ca aceste versete sa fie scoase din Biblie, pentru ca ele le stau ca niste spini in ochi. Apoi capitolul 8 si 9 din Romani, ei nici nu vor sa se oboseasca sa-l studiese. Le e mai usor sa-L numeasca pe Dumnezeu crud, tiran, si nedrept, decat sa-L numeasca suveran. Aici am dat doar cateva versete, dar Biblia este incarcata cu mult mai multe versete care scot in evidenta ca Dumnezeu a facut planul sau ca un Dumnezeu suveran, fara sa se consulte cu omul.

  In incheiere DAR MAI DEGRABA CINE ESTI TU OMULE CA SA RASPUNZI IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU ??? NU CUMVA VASUL DE LUT VA ZICE CELUI CE L-A FACUT : PENTRU CE M-AI FACUT ASA ??? NU ESTE OLARUL STAPAN PE LUTUL LUI CA DIN ACEIASI FRAMANTATURA DE LUT SA FACA UN VAS PENTRU O INTREBUINTARE DE CINSTE SI UN ALT VAS PENTRU O INTREBUINTARE DE OCARA ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.