Legea si Evanghelia

Legea si Evanghelia

Legea si Evanghelia sunt intr-o armonie perfecta. Nu gasim nicio contradictie in cuprinsul Bibliei intre cele doua, ele avand aceeasi origine: Dumnezeu.

Cu toate acestea, in crestinism exista ideea gresita ca Evanghelia a venit pentru a desfiinta Legea morala a Vechiului Testament. Se afirma, de asemena, ca Evanghelia ar fi superioara Legii, ea eliberandu-ne de obligativitatea pazirii ei. Pentru ca Evanghelia isi are originea in harul lui Dumnezeu, se spune ca ea ne-ar scoate de sub Lege.  Biblia insa nu ne invata ca Evanghelia a venit la noi ca sa desfiinteze Legea.

De fapt, ce sunt, in esenta, Legea si Evanghelia ?

Ele sunt doua mesaje din partea lui Dumnezeu pentru om. Daca mesajul Legii aduce in prim plan dreptatea si sfintenia lui Dumnezeu, in timp ce dragostea Lui pentru om apare in planul al doilea, mesajul Evangheliei aduce in prim plan iubirea divina, in timp ce in plan secundar ea vorbeste despre dreptatea lui Dumnezeu.

Putem spune ca Legea si Evanghelia sunt cele doua fetze ale aceleiasi monede, doua manifestari ale Aceluiasi Dumnezeu sfant , drept si neprihanit, dar in acelasi timp  iubitor si plin de bunatate.

Este Evanghelia superioara Legii ?

Putem spune ca Evanghelia este superioara Legii , insa numai intr-un anumit moment din viata omului pacatos. Cand un excursionist se accidenteaza pe munte, prima sa nevoie este sa fie salvat. In acele momente nu-i va fi de niciun folos sa i se citeasca legi, reguli si norme. Prioritatea este salvarea. Insa dupa ce a fost salvat si recuperat, mai important pentru el este sa cunoasca instructiunile si legile, pentru ca sa nu repete greseala care l-a dus la accidentare.

Fara Evanghelie nu putem fi salvati, iar fara Lege salvarea adusa de Evanghelie nu se pastreaza, ci se pierde. Ascultarea de Lege este cea care intareste realitatea salvarii prin Evanghelie.

Evanghelia nu poate mantui fara Lege. Pentru ca un om sa primeasca vestea cea buna a mantuirii, el trebuie mai intai sa se simta pacatos. Or acest lucru nu e posibil fara oglida Legii care ii arata omului cat de pacatos este.

In acelasi timp, Legea nu poate mantui fara Evanghelie, dupa cum instructiunile din ruxac nu-l vor ajuta pe un accidentat cazut in prapatie sa iasa de acolo. Legea are rolul unei oglinzi care ne arata cat de pacatosi suntem, dar nu ne spala de pacatele noastre ( Romani 7,7.8; 3,20 ).

Vesnicia Legii si Evangheliei

Biblia vorbeste de vesnicia Legii ( Psalm 119,160 ), dar si de vesnicia Evangheliei ( Apocalipsa 14,6 ). Evanghelia este vesnica prin neschimbabilitatea ei, dar si prin urmarile ei. Legea e vesnica deoarece vine de la Dumnezeu care este vesnic si neschimbator.

Legea ne arata cum este Dumnezeu, iar Evanghelia ne arata ce a facut El pentru noi. Nu exista mantuire in absenta uneia dintre ele.

Lori Balogh

This entry was posted in Adevaruri biblice and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.