Curiozitati din lumea animalelor ( 1 )

Curiozitati din lumea animalelor (1)

* Stiati ca numarul speciilor de animale cunoscute care traiesc pe Pamant, se cifreaza la un 1.500.000, din care trei sferturi  sunt insecte?

* Padurea ecuatoriala din Amazonia este extrem de vasta. Ea cuprinde o suprafata de 10 ori mai mare decat cea a Frantei. Aici trăiesc mai multe specii de plante si animale decat pe tot restul globului. Pana in prezent, au fost inventariate 15.000 de specii de animale, dintre care 8.000 erau cu totul noi pentru biologii car le-au observat. In padurea amazoniana traiesc 40% din pestii de apa dulce si 23% din pasarile de pe Terra.

* Daca este posibil, cartita ocoleste terenurile foarte umede, desi este un inotator bun si stie sa se catere.

* Daca rama isi pierde un segment din corp ii creste altul la loc.In 1982 s-a gasit o rama de 1, 5m, dar exista si rame care ating 3m.

* In America de Sud exista liliecii vampiri, care sug sangele animalelor, de unde provine si numele lor. Victimele lor sunt gainile, porcii, vitele si caii, dar si alte animale domestice, de mari dimensiuni, care nu se pot apara prea usor.

* Liliecii sunt singurele mamifere care pot zbura. Contrar credintei populare, majoritatea liliecilor au vedere buna, beneficiaza de ecolocatie si nu se incurca in parul uman, cum spune legenda. In schimb, ei pot transmite boli la animale sau oameni, prin muscaturi.

*Pe pielea cârtiţei există mai multe terminaţii nervoase, decât pe pielea oricărui alt mamifer. Modul de funcţionare al acestor terminaţii nu este cunoscut. In anul 1702, regele William din Orania a murit aruncat de pe cal, după ce acesta s-a împiedicat într-un muşuroi. Inamicii lui, iacobinii, au sărbătorit evenimentul ciocnind deasupra unui muşuroi.

* Cartita se hrăneşte cu insecte, melci, râme, larve şi chiar cu şoareci şi şopârle. Iarna este activă. Dacă nu se hrăneşte timp de 24 de ore, moare.

* Un singur liliac maron poate prinde pana la 1200 de insecte intr-o ora.

* Cel mai lung animal actual este un vierme marin – Lineus Longissimus – care trăieşte în apele litorale ale Marii Nordului. In 1864 a fost gasit un exemplar de 54 m.

* Un anticoagulant derivat din saliva liliecilor este folosit in medicina pentru a trata atacurile de cord.

* Liliecii vampiri adopta orfanii, numarandu-se printre singurele mamifere care-si iau mancarea de la gura pentru a hrani puii ramasi fara parinti.

* Numeroase plante cum sunt bananele, piersicile, mango si migdalele se bazeaza pe polenizarea si imprastierea semintelor facuta de lilieci.

* Liliecii sunt animale foarte curate. Ei se curata aproape tot timpul (cand nu dorm sau mananca) pentru a-si pastra blana moale, curata si matasoasa, ca a pisicilor.

*In lume exista in prezent peste 15.000 de specii de viermi.

*Lipitorile pot consuma o cantitate de sange de 10 ori mai mare decat greutatea corpului lor. O lipitoare satula poate supravietui cateva luni fara hrana.

* Cel mai mic mamifer este liliacul Kitti cu rat de porc. El cantareste 1,5 g si are o anverguraa aripilorlor de 15 cm.

* Melcii pot hiberna si dormi 3 ani, fara intrerupere.

* Cea mai mare rata de homosexualitate intre animalele mamifere se intalneste la lilieci, aceasta depasind chiar rata homosexualitatii la oameni.

* O cartita poate sapa un tunel adand de 90 m intr-o singura noapte.

* Un sobolan poate trai fara apa mai mult decat poate trai fara apa o camila.

* Sobolanii se inmultesc asa de repede incat in 18 luni o pereche poate produce un numar de un milioan de descendenti.

* Veverita este singurul animal cu cristalinul ochiului colorat.

* In lumea animalelor recordul la sarituri este detinut de antilopa cu labe negre care sare peste 12m. Cangurul cenusiu sare peste 8 m, delfinul 5m, elanul 4m.

* Una din cele mai curioase si rare maimute din lume este cea denumita mustata regala. Aceasta maimuta este atit de mica, incit incape intr-o palma, in schimb are niste mustati foarte mari.

* Melcul de livada, care traieste si in Romania, hiberneaza pe perioada iernii (perioada cand sunt temperaturi negative) ascuns in pamant, la circa 30 de centimetri adancime, sigilandu-si ermetic intrarea in cochilie cu ajutorul unui gel foarte gros care se intareste si formeaza un dop. Acelasi gel il ajuta pe melc sa urce pe pereti verticali, sau sa treaca peste ascutisul unei lame fara a se taia. Si in perioadele de seceta, atunci cand aerul este prea uscat, melcul isi sigileaza intrarea in cochilie, pentru a se proteja de deshidratare.

*Cea mai somnoroasa vietate este rama, care poate dormi si trei ani, daca se straduieste.

* Sobolanii mesteca incontinuu diverse obiecte, fie ca le este sau nu foame. Si asta pentru a stopa cresterea dintilor inferiori. Daca nu ar roade mereu cate ceva, dintii inferiori s-ar dezvolta foarte mult si le-ar provoca leziuni in interiorul gurii, fapt care ar putea duce la uciderea lor.

* Cel mai mic animal este soricelul pigmeu (Mus minutoides). Cantareste intre 1,5-2 gr si masoara intre 30 si 80 mm, coada masurand intre 20 si 40 mm.

Culegere de Lori Balogh



This entry was posted in Curiozitati. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.