Curiozitati din lumea animalelor salbatice australiene

Curiozitati din lumea animalelor salbatice australiene

* Diavolul tasmanian – Tipetele sale ce iti face parul maciuca, culoarea neagra si temperamentul rau, toate acestea au determinat primii coloni europeni sa-l numeasca Diavolul. Desi doar de marimea unui caine mic, labele si dintii sai puternici ii permit sa-si devoreze in intregime prada – oase, piele cu totul. Puii sunt nascuti prin marsupiul deschis inspre spate al mamei si se prind cu dintii in primele 4 luni.

* Cu un cioc carnos si sensibil, cu o membrana intre degetele picioarelor, o coada ca de castor si o blana in doua straturi, ornitorincul este singurul mamifer  otravitor. La fiecare glezna ornitorincul mascul are pinteni otravitori ce pot ucide animale mici.

* Locuind doar in Australia, koala au una dintre cele mai specializate diete dintre toate vietuitoarele, hranindu-se in mod exclusiv cu frunzele catorva specii de eucalipt. Koala doarme chiar si 18 ore pe zi, si are o durata de viata de pana la 18 ani.

* Cantarind atunci cand e bine facut 90 kg, un urangutan adult este de 4 ori mai puternic decat un barbat si cel mai mare animal cu care avem de-a face prin copaci. Urangutanii au fost vazuti facand unelte simple pentru a se scarpina, pentru a scormoni in locuri inguste dupa mancare sau ca parghii.

* Puiul de cangur ramane in „buzunarul” mamei timp de noua luni si se hraneste cu laptele ei timp de un an, uneori chiar un an si jumatate. La nastere, arata ca un viermisor de dimensiunea unui bob de cafea si nu are blana.

* Nu e o idee prea buna sa superi un diavol tasmanian. Cand se infurie, urechile lui se inrosesc.

* Cangurul nu poate sa sara, sa se desprinda de la sol, decat daca coada ii atinge pamantul.  Cand se afla in repaos, cangurul isi foloseste coada ca pe un al treilea picior pentru a-si sustine greutatea.

* Majoritatea cangurilor isi pot misca numai impreuna picioarele din spate si nu pe rand, cum fac oamenii. Numai atunci cand inoata, cangurii sunt capabili sa isi miste picioarele independent.

* Hrana cangurilor consta in iarba si muguri sau frunze de la anumite plante. Acestia mai au obiceiul sa regurgiteze hrana si sa o consume din nou. Au nevoie de foarte putina apa si reusesc sa traiasca luni intregi fara sa bea apa.

* Auzul cangurilor este excelent si acestia sunt capabili sa-si miste urechile dupa sursa zgomotului. Nu se poate spune acelasi lucru despre vedere, deoarece cangurii observa numai lucrurile care sunt in miscare.

* Cangurii pot avea pana la trei pui in acelasi timp, unul devenind matur, unul sugar si altul sub forma de embrion.

*  Legenda spune ca originea cuvantului „cangur”, vine de la aborigenii care au fost intrebati ce fel de animal este acesta si au raspuns „gangurru”, dorind de fapt sa spuna „nu stiu”.

* Unele broaste cum ar fi cea din desertul australian, pot astepta chiar si 7 ani sa ploua. Se ingroapa in pamant, se inconjoara intr-o gogoasa transparenta, matasoasa, facuta chiar de pielea ei.

Culegere de Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Curiozitati din lumea animalelor salbatice australiene

  1. palcau ioan says:

    exceptionale aceste curiozitati ! aveam idee despre f.putine lucruri multumesc,lori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.