Au incaput toate speciile de animale pe arca lui Noe ?

Au incaput toate speciile de animale pe arca lui Noe ?

     Privind la diversitatea lumii animale din zilele noastre, probabil ca fiecare om care citeste raportul biblic al potopului isi pune in mod firesc intrebarea: Cum au putut incapea reprezentantii tuturor acestor specii intr-o singura corabie ?

Un raport recent arata ca au fost descoperite si catalogate circa 1,9 milioane de specii de plante si de animale, dintre care speciile de animale sunt  peste 950 000… Savantii estimeaza ca numarul total al speciilor de animale s-ar ridica undeva la 7,77 milioane, ele urmand sa fie descoperite in viitor. Asadar, cum au putut incapea toate speciile de animale pe arca lui Noe ?

Si, pentru ca acest lucru pare de necrezut, unii se poticnesc de relatarea biblica despre potop, considerand-o o simpla legenda evreiasca.  Altii, incercand sa impace Biblia cu stiinta, considera ca potopul a existat intr-adevar, insa el a constat doar intr-o simpla inundatie locala, undeva in Mesopotamia sau in bazinul Marii Negre. Si daca potopul a fost o simpla inundatie locala, este de la sine inteles ca si animalele salvate pe arca faceau parte din fauna locala, nicidecum nu e vorba de fauna intregului pamant.

Faptul ca potopul a fost un cataclism mondial si nu o simpla inundatie regionala este evident. Iata, pe scurt, doar cateva dintre argumentele care sustin ideea unui cataclism global ( mai multe detalii pot fi gasite la adresa: https://www.loribalogh.ro/2010/11/religie-si-stiinta-potopul-biblic-un-cataclism-mondial-10/

1) Biblia sustine cu tarie ca potopul a fost universal ( vezi Geneza 6,7.12.13; 7,21-23 ), nimicind orice faptura vie ( animale si oameni ) de pe intreaga suprafata a pamantului. Insasi durata mare a potopului indica faptul ca nu a fost vorba de o simpla inundatie locala, ci de un cataclism global.

2) Daca potopul ar fi fost doar o inundatie locala, Dumnezeu i-ar fi putut porunci lui Noe si familiei lui sa se mute din timp in alte zone mai sigure ale pamantului, fara sa fie nevoie de construirea unei corabii atat de mari si care a presupus alocarea unor resurse materiale uriase. Migrarea intr-o zona a pamantului mai sigura ar fi fost o solutie mult mai simpla decat construirea unei corabii atat de mari.

3) Surse antice si extra-biblice confirma realitatea unui potop universal. In legendele multor popoare exista relatari despre un astfel de cataclism universal. O astfel de scriere antica este Geneza Eridu, o povestire sumeriana, scrisa in jurul anului 1600 i.Chr., care ne ofera o relatare paralela cu cea a potopului biblic.

4) In mod surprinzator, chiar paleontologia, care este bratul drept al teoriei evolutioniste, ne ofera dovezi despre realitatea unui potop universal. Depozitele uriase de carbune, petrol si gaze naturale sunt dovezi ca in trecutul planetei noastre a existat un asemenea cataclism. De asemenea, prezenta  fosilelor unor paduri luxuriante in zonele de la cercul polar de nord ( Insulele Spitzbergen ) demonstreaza ca in trecut in acele zone a existat o clima blanda care a permis dezvoltarea unei vegetatii luxuriante, dar care a disparut la un moment dat in urma unui cataclism global.

Totusi, chiar pentru un crestin care accepta realitatea unui potop universal, este greu de acceptat ideea ca intr-o simpla corabie au putut incapea toate speciile de animale de pe pamant, implinind porunca data de Dumnezeu lui Noe: „Ia cu tine cate sapte perechi din toate dobitoacele curate, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca; o pereche de dobitoace care nu sunt curate, cate o parte barbateasca si cate o parte femeiasca” ( Geneza 7,2 ).

Pentru clarificarea acestei dileme, trebuie sa tinem cont de cateva observatii importante:

1) Dimensiunile arcei lui Noe.

Arca lui Noe nu a fost o nava oarecare, ea nu a fost o corabioara de dimensiuni modeste. Daca luam in calcul dimensiunile amintite in Geneza, arca lui Noe trebuie sa fi fost o nava uriasa. Conform textului din Geneza 6,15, arca masura 300 de coti in lungime, 50 de coti in latime si 30 de coti in inaltime. Daca un cot avea circa 45 cm ( conform standardelor egiptene si israelite ), inseamna ca arca lui Noe, cu cele trei punti ale sale,  avea 133 m in lungime, 22 m in latime si 13 m in inaltime.

Aceste dimensiuni presupun o suprafata totala a puntii de aproximativ 8 891 mp si un volum total de 39 530 mc, cu o capacitate totala de incarcare de 13 960 t. Cu asemenea dimensiuni, arca lui Noe se incadra in randul marilor nave moderne.

2) Pe arca trebuiau sa fie prezente doar speciile de pasari si animale terestre, nu si cele marine.

Se stie ca majoritatea speciilor de animale traieste in ape. Este insa evident ca acestea nu aveau nevoie de arca pentru a fi salvate, ceea ce reduce substantial numarul speciilor care trebuiau sa fie prezente pe arca.

3) Care specii au fost salvate ?

Cand Dumnezeu i-a poruncit lui Noe sa ia reprezentanti din toate speciile de animale pe corabie, nu trebuie sa ne gandim la sensul taxonomic, tehnic, al termenului „specie”. Din raportul Genezei putem subintelege ca la Creatiune a existat o varietate mai mica de animale decat in zilele noastre.

Geneza 2,19 ne spune ca Adam a avut timp sa le vada si sa le numeasca pe toate animalele terestre, precum si toate pasarile, ceea ce presupune o varietate mai mica de animale decat cea actuala. Pe parcursul istoriei, in cadrul speciilor create de Dumnezeu au aparut numeroase variatii si rase care au diversificat fauna.

Daca Dumnezeu a creat la inceput cainele ca specie de sine statatoare, pe parcurs, in cadrul speciei au aparut numeroase rase si varietati prin tot felul de incrucisari, astfel incat astazi e foarte dificil sa spunem cate rase si varietati exista din aceasta specie. Este de presupus ca in arca lui Noe nu au fost reprezentantii tuturor raselor si varietatilor, ci doar cei ai speciei de baza. Din acestia, dupa incheierea potopului, fauna s-a diversificat din nou.

Calcule recente ne arata ca in arca lui Noe ar fi fost loc mai mult decat suficient pentru reprezentantii de baza ai tuturor speciilor faunei terestre.

     4) Salvat originalul, nu si copiile.

Dumnezeu a creat initial un anumit numar de specii de plante si animale. Pacatul a adus insa modificari majore nu doar in plan moral, ci si in cel biologic. Raportul Genezei ne arata ca la circa 1656 de ani de la Creatiune, „pamantul era stricat inaintea lui Dumnezeu, pamantul era plin se silnicie. Dumnezeu S-a uitat spre pamant si iata ca pamantul era stricat, caci orice faptura isi stricase calea pe pamant( Geneza 6, 11.12 ).

Desi nu ni se spune explicit acest lucru, putem subintelege ca dupa caderea omului, blestemul cazut asupra pamantului intreg a dus la aparitia unor animale mari si feroce care nu au fost create astfel de Dumnezeu ( de ex. dinozaurii ). Acestea ar fi putut aparea fie prin incrucisari facute de oamenii civilizatiei antediluviene ( experimente care nu erau in planul Creatorului ), fie prin interventia directa a lui Satana, dar nu in sensul crearii de specii noi, ci in sensul modificarii in rau a speciilor deja existente („orice faptura isi stricase calea pe pamant” Geneza 6, 12 ).

In Geneza 3,18, vorbind despre blestemul cazut asupra pamantului, Dumnezeu spune: „Spini si palamida sa-ti dea si sa mananci iarba de pe camp.” Intelegem de aici ca spinii si buruienile nu au existat in planul initial al Creatorului, ci ele au aparut ca urmare a blestemului pacatului.

Este foarte probabil ca s-a intamplat la fel si in cazul faunei. Fie in urma unor experimente nepermise facute de antediluvieni ( care traiau mult si aveau o inteligenta superioara ), fie prin interventia directa a lui Satana, este posibil sa fi aparut varietati de animale uriase si feroce (de ex. dinozaurii ), pe care insa Dumnezeu nu le-a salvat cu ocazia potopului.

Ceea ce a fost salvat a fost doar Creatia originala. Celelalte animale au pierit in apele potopului,  Dumnezeu avand in vedere ca in conditiile noi planeta nu mai putea sa le ofere hrana.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Dileme crestine and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Au incaput toate speciile de animale pe arca lui Noe ?

 1. Eugen Dutu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie ȋn inima dumneavoastră, domnule Ionuţ.
  Vă mulţumesc frumos pentru mi-aţi comunicat părerea dumneavoastră sinceră.
  Regret faptul că abia ȋn dimineaţa asta am văzut un text pe care dumneavoastră l-aţi scris din 30.12.2018.
  Aţi atins un număr de subiecte asupra cărora nu am timpul necesar acum să zăbovesc. Totuşi pentru că aţi comentat la un articol despre potop, am să vă ofer alte două citate din cartea fratelui pastor baptist Petru Popovici :

  „Apoi potopul se constată din termenii folosiţi în precizarea timpului. Istoricul antic Berosus şi scrierile cuneiforme pomenesc de 10 monarhi, care au trăit „înainte de potop”, deci se afirmă că a existat potopul.
  Cercetătorii Bibliei fac legătură între aceşti 10 monarhi şi cap.5 din Geneza, unde sînt înşiraţi cei 10 patriarhi de la Adam la Noe.
  Ceva mai mult, Berosus susţine că scrisul a fost inventat nu după potop ci înainte de potop. Pe o tăbliţă cu scriere cuneiformă se păstrează relatarea cu privire la un împărat, care avea mare plăcere să citească scrierile rămase „dinaintea potopului”. Împăratul Asurbanipal, care a înfiinţat vestita bibliotecă de la Ninive, aminteşte de „inscripţiile din timpul dinaintea potopului.”
  Deci, termenii „înainte de potop”, „scrieri dinaintea potopului”, „inscripţii din timpul dinaintea potopului” găsiţi pe tăbliţele dezgropate de arheologie, dovedesc că a fost potopul.” (Biblia este totuşi adevărată, pag 9)

  „În legătură cu potopul, ing.Theodor Thaut, cercetător ştiinţific la Institutul de Fizică Atomică al Academiei R.S.România, într-un documentar intitulat „Potopul: mit şi ipoteză ştiinţifică” spune: „…şi totuşi potopul biblic a existat. Este vorba nu atît de un „potop” (termenul e incorect, ci de o catastrofă ce a cuprins, la vremea aceea, aproape întreaga suprafaţă terestră; un cataclism cu cutremure şi erupţii vulcanice, cu inundaţii, cu deplasarea uscatului, cu mişcări ale continentelor şi scufundarea unor întregi regiuni ale globului.”
  „Numărul argumentelor ştiinţifice, care confirmă potopul biblic, începînd cu mitologia comparată şi terminînd cu metodele moderne, nucleare, de măsurare a vîrstelor diferitelor vestigii ce susţin teza, este din ce în ce mai mare.”
  „În ce priveşte faptul în sine, (eliberat fireşte de aura mitului) s-ar părea că nu mai există suspiciuni.”
  După ce face o analiză a mitologiei comparate, continuă: „Argumentele ştiinţifice care susţin ideea „potopului” pot fi dispuse în mai multe grupe. Una din acestea îl constitue domeniul ştiinţelor exacte: climatologia, hidrografia şi arheologia.”
  Deci, ceea ce veacuri de-a rîndul a fost tăgăduit de unii, în numele ştiinţei, cu scopul de a compromite Biblia, de a arăta că e o carte cu minciuni ce nu pot fi crezute, azi este confirmat ca adevăr, de ştiinţele exacte ale secolului al douăzecilea. (Biblia este totuşi adevărată, pag 10)

  Pentru corecta dumneavoastră informare vă sugerez să contactaţi Academia Romȃnă, să puneţi ȋntrebări legate de persoana ing.Theodor Thaut, să consultaţi materialul amintit, după care să trageţi concluziile dumneavoastră.

  Vă sugerez totodată să vizionaţi pe you tube conferinţele „Ce descoperă rocile ?” şi „Raportul fosilelor ȋşi spune cuvȃntul” susţinute de un om de ştiinţă, profesor universitar, fost ateu şi evoluţionist, care astăzi este creştin azş, pe numele său Walter Veith.

  Vă doresc ca binecuvȃntarea Domnului Isus Hristos să fie asupra dumneavoastră şi a familiei dumneavoastră.

 2. Iosif says:

  Scuze!
  Noe nu avea santier naval ca sa construiasca o nava din LEMN de aprox. 150 m lungime. Ar fi trebuit intarita cu bare metalice, dotata cu pompe de evacuare a apei din infiltratii, etc!
  Cine a madurat adancimea apei, daca supravietuitorii erau in corabie?
  Noe nu a vazut in viata lui cum arata un urs, un cangur, un hipopotam, un rinocer, o girafa, etc, si nici nu stie cat cantareste vreo una dintre ele!
  Cate materiale de construire AR fi avut nevoie pentru acea presupusa Uriasa nava din lemn?
  Cate frigidere si congelatoare pline cu alimente pentru toate vietatile pamantului avea?
  Avea sisteme de ventilatie si rezerve cu apa potabila si nutreturi suficiente pentru ierbivore?
  Cum a masurat timpul, daca ei erau inchisi in arca, nu au vazut Soarele si Luna?
  Doar cateva persoane nu puteau ingriji toate speciile pamantului!
  Corabia lui Noe este o poveste care ulterior se incearca a fi justificate stiintific de diferiti cercetatori mai mult sau mai putin onesti, iar credulii se lasa dusi de nas, fiinda ei nu pot accepta ideea ca „Biblia este o colectie de papirusuri alese prin supunere la vot”. Evangheliile au fost gasite in limba greaca, care dintre pseudo-evanghelisti vorbea limba greaca? De ce s-au plagiat unul pe altul? Patriarhul Abraham de ce a luat-o de nevasta pe sora-sa, pe Sara? De ce a comercializat-o regelui Abimelec si a primit daruri de la acesta? Ce grupa sanguina avea presupusul Adam, ca dintr-o grupa sanguina nu pot rezulta patru grupe sanguine: 01, A2, B3 si AB4? Apropo de referendumul pentru familia traditionala: „barbat si femeie”, de ce Abraham a facut copii cu sora-sa si cu egipteanca? De ce a fost poligam? Iacov s-a batut cu Dumnezeu o noapte intreaga! Iacov a avut copii cu patru femei! Regele David, unsul Domnului, a avut harem pe care l-a lasat mostenire lui Solomon, alt uns al Domului, pe care colectia de papirusuri il elogiaza! Solomon a avut 700 + 300 de femei! mie mi se pare absurd, dar asa scrie in Biblie, 1Regi.
  Consider ca potopul a fost un ploaie abundenta care a facut ravagii pe o anumita arie! Au fost in trecut, dar si in zilele noastre sunt, alte numetoase locale inundatiii numite tsunami, uragan, taifun, rupere de nori, etc, iar unele dintre ele apar in diferite scrieri vechi.
  Concluzia mea este ca oamenii pot sa-l iubeasca pe Dumnezeu si pe aproapele fara creada toate mitologiile din colectia de papirusuri numita Biblie, realizata prin supunere la vot privind originalitatea scrierilor in limbi pe care presupusii autori nu le cunosteau!

 3. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima oricărui cititor.
  Asupra subiectului tratat în articol, recomand cu căldură cartea fratelui creștin baptist Petru Popovici : „Biblia are totuși dreptate !”
  Pentru a stârni interesul, dacă e cu putință chiar domnului Dumitrescu care a scris mai sus, voi folosi copy-paste pentru a reda un pasaj din carte.

  „Arheologia a scos la lumină o seamă de istorisiri ale potopului. Potopul e pomenit în vechile
  scrieri caldeene, chineze, mexicane, greceşti, egiptene şi feniciene. Iar la multe popoare, care nu
  cunoşteau tehnica scrisului, cunoştinţa despre potop a rămas pe cale de tradiţie, adică s-a transmis
  oral din tată în fiu. În Germania, Dr. Johannes Riem a făcut un studiu aprofundat asupra tradiţiei
  potopului la multe popoare şi rezultatul l-a consemnat în cartea sa: „Die Sintflut in Sage und
  Wissenschaft.” În introducere, el zice: „Dintre toate tradiţiile, nici una nu e atît de generală, atît de
  răspîndită pe pămînt… ca tradiţia potopului.” Iar Dr. Richard Andree, alt învăţat german, a colectat
  88 de tradiţii diferite ale potopului: 20 din Asia, 5 din Europa, 7 din Africa, 10 din Australia şi 46 de
  la popoarele din America. Faptul că sînt diferite, ar putea obiecta cineva, arată că nu sînt adevărate.
  Da, ele sînt diferite, spune şi autorul, însă toate au trei lucruri comune: 1) Toate mărturisesc că a fost
  un potop de ape pe pămînt, care a nimicit omenirea. 2) Toate afirmă că mijlocul de salvare a fost o
  corabie. 3) Toate spun că o sămînţă de oameni a fost salvată de la nimicire; unele chiar precizează
  cifra de opt.”
  Cartea poate fi găsită și on line, în format pdf, gratuit, mijloc de care m-am folosit și eu pentru a posta citatul de mai sus.
  Domnul Isus Hristos să binecuvânteze orice cititor.

 4. Dumitrescu says:

  Si apropo de suprafata totala, lungime x latime este formula corecta. La dimensiunile prezentate, chiar si etajat nu s-ar ajunge exact la valoarea de 8891 mp asa cum este mentionat. Conform mentionarilor biblice biblice si in raport cu dimensiunile actuale, un cot ar fi avut intre 45 si 52 cm. Daca am folosi cea mai mare valoare si anume 52 cm, suprafata corabiei ar fi fost de 156 m lungime x 26 m latime = 4056 mp. Conform acelorasi calcule, nu exista siguranta ca pe o corabie de 15.6 m inaltime sa se fi gasit mai multe etaje, mai ales datorita formei necesare pentru a pluti si luand in considerare macar marimea unei girafe. Oricum, o pereche de elefanti si una de girafe, in miscare, ar fi scufundat corabia chiar si fara ajutorul potopului de 40 de zile.

 5. Dumitrescu says:

  13960 tone capacitate totala de incarcare … minus o pereche de elefanti. Sa explice cercetatorii ce a mai incaput dupa. Multumesc.

 6. mugurel says:

  8) ORIGINEA VARIETATII.DOVEZILE CREATIEI CONTRA M…: http://youtu.be/kg4WKRcHmL8
  S-ar putea sa ajute la clarificarea unor dileme

 7. remus talpos says:

  Un comentariu deosebit de bun si interesant

 8. Madalin says:

  Este un roman daca nu ma insel care afirma ca a vazut arca lui noe, insa avand in vedere multitudinea de specii sa fiu sincer nu cred ca au incaput toate speciil,e zic si eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.