Curiozitati din lumea animalelor domestice

Curiozitati din lumea animalelor domestice

*  O singura vaca poate produce intr-un an mai mult lapte decat poate consuma un singur om… circa 200.000 de pahare pline cu lapte.

* Timp de mii de ani magarii au dat “o copita” de ajutor omenirii, fiind primele animale de povara. Ei sunt cu mult mai mult animale de teren decat caii. De fapt, sunt foarte inteligenti in ciuda preconceptiilor din popor.

* Magarii traiesc peste 50 de ani, fiind foarte puternici si inteligenti

* Camila poate bea 125 de litri de apa in 10 minute, ea rezista fara apa aproximativ 14 zile, insa pierde aproximatix 30% din greutate in acest interval de timp.

* Magarul este mai puternic decat un cal de aceeasi marime.

* Magarii au o memorie incredibila – pot recunoaste zone in care au fost si alti magari pe care i- au intalnit timp de aproape 25 de ani.

* Magarii sunt renumiti ca sunt incapatanati, dar acest lucru reprezinta rezultatul faptului ca au un simt de autoconservare foarte dezvoltat. Este foarte dificil sa fortezi un magar sa faca ceva ce ii pare contrar interesului sau sigurantei proprii. Ei sunt mai independenti in gandire decat caii si vor lua o decizie doar dupa ce cugeta despre siguranta lor.

* Dresarea magarilor se bazeaza pe dovedirea acestora ca pot avea incredere in stapan ca ii va proteja. Acestia invata ce trebuie sa faca daca li se arata.

* Magarii sunt foarte afectuosi cu omul si pot fi animale de companie extraordinare. In fapt adora sa fie in prezenta noastra.

* In desert, un magar poate auzi ragetul altuia la o distanta de pana la  100 Km pentru ca au urechi  mari. Acestea ii ajuta si la reglarea temperaturii corpului.

* Deoarece hrana in desert este putina, magarii folosesc 95% din ceea ce consuma, ceea ce inseamna ca balegarul acestora este un fertilizator de pamant destul de slab. Sistemul digestiv al magarilor poate procesa chiar si hrana necomestibila pentru a absorbi apa din aceasta.

* Magarilor nu le place ploaia si fiind mai tot timpul in exterior aceasta le poate cauza probleme de sanatate. Blana acestora nefiind impermeabila.

* Magarilor nu le place sa fie crescuti singuri, desi un magar singur poate trai fericit printre capre.

* Turma de magari il va alege pe cel mai puternic sa le fie lider, chiar si in cazul in care acestia sunt domesticiti. In salbaticie liderul va sta de paza pentru a preveni atacurile lupilor sau a altor pradatori. Membrii turmei se vor ingriji reciproc asa cum fac maimutele.

* Magarii pot fi folositi si ca animale de paza pentru cai, oi si capre deoarece acestia au o aversiune naturala fata de canine si le vor tine departe de turma.

* Magarii sunt deseori dusi in herghelii datorita efectului de calmare ce il au asupra cailor nelinistiti. Daca un magar traieste impreuna cu o iapa si un manz, cel din urma va apela la magar pentru sustinere atunci cand acesta va fi fost intarcat.

* Organismul unei vaci are nevoie de doua zile pentru a procesa mancarea si a o transforma in lapte.

* Varsta unei vaci poate fi determinata numarand inelele de pe coarnele acesteia, iar durata medie de viata este de 25 de ani.

* Vacile au o vedere panoramica, de 360 de grade si sunt capabile sa vada in culori, insa nu disting culoarea rosie. Ele pot detecta mirosuri de la 5 mile distanta si pot auzi mai bine decat oamenii. 

 * Speranţa de viaţă medie a unei vaci este de 25 ani. Cea mai bătrână vacă din lume a fost Big Bertha care a trăit 48 de ani şi a dat naştere la 23 de viţei. A murit în anul 1993.

* Vacile bătrâne din India (ţară unde aceste animale sunt sacre) sunt cazate în pensiuni speciale.

*  Porcii nu pot sa se uite in sus, spre cer.

* Ochii magarului sunt astfel amplasati incat animalul poate sa-si vada toate cele patru picioare.

*Laptele de camila nu se va inchega niciodata, din cauza compozitiei sale.

* Singurul loc de pe corpul unei vaci in care exista glande sudoripare este nasul acesteia.

* In India, vaca este considerata un animal sacru. In capitala tarii, New Delhi, 100 de oameni au fost angajati special pentru a se ocupa de supravegherea celor aproximativ 40.000 de vaci care se plimba pe strazi. In aceasta ţară exista chiar si „case de odihna” pentru vacile batrane. Cuplurile din India care isi doresc un copil, isi soptesc dorinta la urechea unei… vaci!

* Stiati ca pe tauri nu-i irita culoarea rosie a mantiei agitate de toreadori, ci miscarea faldurilor acesteia? De fapt, taurul percepe culoarea rosie ca gri, ea fiind aleasa doar pentru a-i atrage pe spectatori. S-au facut expertize cu tesaturi albastre si verzi: miscate la fel, produc acelasi efect de iritare asupra cornutelor antrenate in jocul periculos al coridei.

* Anual, mai multi oameni sunt ucisi de catre magari decat mor in accidente aviatice.

* O vacă produce în mod normal de 200 de ori mai multe gaze decât un om, contribuind astfel la încălzirea globală. Gazele emise de vaci conţin în principal metan, aproximativ între 200 şi 500 de litri de metan/zi (alte studii avansează chiar cifre cuprinse între 800 şi 1000 de litri/zi), contribuind deci în mod direct la acumularea în atmosfera Pământului a gazelor cu efect de seră.
* Puii de gaina se ajuta intre ei prin ciripit. Ciripitul anunta ceilalti pui ca hrana se afla prin apropiere.

* O vaca emite in atmosfera 182.500 litri de metan pe an (una din cauza degradarii stratului de ozon). Pe deasupra, ea poate provoca si anumite boli, de aceea oamenii de stiinta au solicitat limitarea comercializarii carnii de vita.

* Caii comunica intre ei folosind peste 100 de sunete.

Culegere de Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Curiozitati. Bookmark the permalink.

2 Responses to Curiozitati din lumea animalelor domestice

  1. 84. In fiecare an, mai multi oameni sunt ucisi de magari, decat in accidente aviatice.

  2. palcau ioan says:

    foarte interesante!nu aveam idee despre magari,cu atat sunt mai pretioase datele despre ei,multumesc lori! foarte interesante totusi nu cred in ceea ce spun oamenii de stiinta legat de vaci si efectul de sera!! o zi buna ,lori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.