Curiozitati din lumea animalelor polare

Curiozitati din lumea animalelor polare

*Ursul Polar, cel mai mare animal de prada terestru, prospera in cel mai aspru mediu. Masculii pot atinge 3 m in inaltime, cantarind pana la 650 kg, in timp ce femelele cantaresc in medie 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5 000 km pe gheata si prin tundra in cautarea mancarii. Ursii polari sunt stangaci.

* Un pinguin imperial-tata suporta frigul Antarticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouale din care urmeaza sa iasa puii. In toata aceasta perioada, el nu mananca nimic si sta in picioare tot timpul. Dupa ce puii ies din oua, el ii hraneste cu un lichid special din gat si asteapta ca mama pinguin sa vina sa aiba grija de cei mici.

* Blana ursului polar este alba pentru ca mijlocul firului de par din blana este gol si prin el se reflecta lumina mai mult decat in zapada si gheata; iarna, blana lui se coloreaza in galben. Pielea unui urs polar este neagra.

* Vulpea alba sau vulpea polara este singura specie de vulpi care isi schimba culoarea blanii. Daca iarna, aceasta este alba, vara capata nuante maronii. Naparleste de cel putin doua ori pe an. Acest lucru o ajuta sa se camufleze in mediul aflat intr-o schimbare continua.

* Vulpea polara se foloseste de anumite sunete pentru a comunica cu celelalte vulpi. Acestea pot varia de la urlete zgomotoase (daca distanta e mare) pana la sunete ascutite (atunci cand trebuie sa avertizeze puii in caz de pericol).

* Vulpea polara poate fugi cu o viteza de pana la 48 km/h. Este cunoscuta si pentru faptul ca stie sa alunece pe gheata. Are si cativa dusmani, precum ursii polari si lupii. Lupii si bufnitele polare ataca mai ales puii de vulpe. Ursii Grizzly sunt, de asemenea, o alta amenintare la adresa acestei specii.

* Vulpea polara sau arctica are cea mai calduroasa blana dintre toate celelalte vulpi. Are un corp bine proportionat, picioare scurte si blana groasa. Are blana deasa pe labe, fiind protejata de frig atunci cand vaneaza.

* Vulpea polara este omnivora. Se hraneste cu iepuri polari, pesti, soareci, veverite si fructe de padure, in special in perioada verii. In timpul iernii, mananca resturile lasate lupi sau de ursii polari (daca nu poate sa vaneze). Sapa gauri in pamant in care depoziteaza mancarea. Exemplarele care traiesc in zona de coasta consuma ouale pasarilor marine sau chiar puii.

* Unele specii de pasari, cum ar fi randunica arctica, calatoresc 40 000 km pe an in jurul pamantului in fiecare an.

* Oaia Dalli, un animal subarctic si arctic, traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase. Este singura ovina salbatica alba din lume.

* Un grup de cercetatori a stabilit ca ursii polari sint dotati cu niste ochelari de soare naturali.
Ochii lor sint aparati de un fel de membrana care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectata de zapezile vesnice ale nordului.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Curiozitati din lumea animalelor polare

 1. Lori Balogh says:

  Ma bucur , draga David, ca ai gasit lucruri interesante in lucrurile create de Dumnezeu. Natura este una din cele mai frumoase carti din cate exista. Ma voi stradui sa adaug pe viitor si alte materiale.
  Cu drag, Lori B.

 2. Sunt David says:

  Me numesc David Stoica am 7ani ími plac curiozitatile din lumea animala.
  Sper sea mal postati si alte árticole.
  Va doresc multa sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.