Cine au fost “fiii lui Dumnezeu” si “fetele oamenilor” din raportul cu privire la potop ?

Cine au fost “fiii lui Dumnezeu” si “fetele oamenilor” din raportul cu privire la potop ?

     In raportul biblic privitor la potop, apare o informatie care starneste multe controverse in lumea crestina: “Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea si chiar dupa ce s-au impreunat fiii lui Dumnezeu cu fetele oamenilor si le-au nascut ele copii; acestia erau vitejii care au fost in vechime, oameni cu nume.” ( Geneza 6,4 )

     La cine se refera Biblia cand foloseste expresiile “fiii lui Dumnezeu si “fetele oamenilor” ? Unii comentatori sustin ca “fiii lui Dumnezeu” sunt fiinte supranaturale, posibil ingeri cazuti. Ei isi bazeaza argumentatia pe informatiile din Cartea lui Iov in care sunt amintiti “fiii lui Dumnezeu”care s-au prezentat inaintea Creatorului intr-un fel de consiliu ceresc ( Iov 1,6; 2,1 ).

     In aceeasi carte, “fiii lui Dumnezeu” apar ca fiind numeroasele fiinte create de Dumnezeu din intregul Univers, care si-au manifestat bucuria la vederea noii Creatii a lumii noastre ( Iov 38,7 ). In cartea lui Iov este evident faptul ca expresia “fiii lui Dumnezeu” nu se refera la oameni, ci la fiinte ceresti, spranaturale. Conform acestei interpretari, aceste fiinte supranaturale au avut relatii sexuale cu “fetele oamenilor”, rezultand fiinte hibride, semisupranaturale, avand abilitati deosebite si puteri extraordinare ( “vitejii” ).

     De ce, totusi, aceasta interpretare nu sta in picioare ? Pentru simplul motiv ca Iisus ne invata ca ingerii nu se casatoresc ( Matei 22,30), ei fiind, potrivit afirmatiei apostolului Pavel, “duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei care vor mosteni mantuirea” ( Evrei 1,14 ).

     In ceea ce priveste sintagma “fiul lui Dumnezeu”, aceasta este adesea atribuita si oamenilor, nu doar fiintelor ceresti, supranaturale. In Luca 3,38, insusi Adam este numit “fiul lui Dumnezeu”, iar in Psalmi, oamenii sunt numiti “fii ai Celui Prea Inalt” ( Psalmul 82,6 ).

     Citind intregul context in care se relateaza despre casatoria “fiilor lui Dumnezeu” cu “fetele oamenilor” ( Geneza 6,1-7 ), aflam din versetul 2 ca “fiii lui Dumnezeu au vazut ca fetele oamenilor erau frumoase si din toate si-au luat de neveste pe acelea pe care si le-au ales”. Vazand lucrul acesta, Dumnezeu S-a indignat. Vers. 3 ne spune: “Atunci Domnul a zis:Duhul Meu nu va ramane pururea in om, caci omul nu este decat carne pacatoasa.

     Se ridica o intrebare fireasca: Daca “fiii lui Dumnezeu” ar fi ingeri si nu oameni, ar fi drept ca pedeapsa adusa prin apele potopului sa cada doar asupra oamenilor ? De ce sa fie pedepsiti oamenii pentru un pacat al ingerilor ? 

     O alta interpretare data sintagmei “fiii lui Dumnezeu” este aceea care ii identifica pe acestia cu regii care traiau in poligamie, lunadu-si cate sotii doreau. Iata si argumentele biblice pe care se bazeaza aceasta interpretare:

     Despre urmasul lui David la tronul lui Israel, Dumnezeu Insusi se exprima astfel: “Eu ii voi fi Tata si el Imi va fi fiu” ( 2 Samuel 7,14 ). Iar in 1 Cronici 28,6, Dumnezeu ii spune lui David: “Fiul tau Solomon Imi va zidi casa si curtile; ca l-am ales ca fiu al Meu si-i voi fi Tata”. ( vezi si 1 Cronici 22,10 )   

     Conform acestei interpretari, “fetele oamenilor” ar fi acele femei fara vitza regala care faceau parte din haremul unor astfel de regi, urmasii lor devenind viteji razboinici vestiti.

     Partea slaba a acestei interpretari consta in faptul ca nicaieri in raportul despre potop nu se face vreo referire la regalitate. Se vorbeste simplu despre oameni a caror rautate crescuse pana la cote inacceptabile ( Geneza 6,5 ) si despre “fapturile” care “isi stricasera calea pe pamant” ( Geneza 6,12 ).

     Daca Solomon, in mod particular, a fost numit “fiu al lui Dumnezeu”, totusi Biblia nu ne spune ca toti regii din Palestina sau Orientul Apropiat ar fi avut acest titlu.

     Cea de-a treia interpretare sustine ca “fiii lui Dumnezeu” erau urmasii lui Set, oameni neprihaniti si tematori de Dumnezeu, in timp ce “fetele oamenilor” erau descendentele corupte si imorale ale lui Cain. Argumentele in acest sens sunt texte biblice in care expresia “fiii lui Dumnezeu” face referire la oamenii neprihaniti ( Deuteronom 14,1; Isaia 43,6 ). Conform acestei interpretari, unii din urmasii neprihaniti ai lui Set au renuntat la standardele morale si s-au casatorit ( posibil chiar poligamie ) cu femei imorale, descendente din Cain, in urma acestor legaturi nascandu-se oameni cu renume. Faptul acesta l-a indignat pe Dumnezeu, fiind una din cauzalele care au grabit nimicirea omenirii antediluviene prin potop.

     In concluzie, Biblia nu vorbeste in Geneza 6 nici de casatorii intre ingeri si oameni si nici de haremurile unor regi antici, ci pur si simplu de stabilirea unor legaturi neaprobate de Dumnezeu intre oameni neprihaniti care, renuntand la principiile lor morale, au intrat in relatii cu femei de moravuri usoare, instrainate de Dumnezeu.

Lori Balogh

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

12 Responses to Cine au fost “fiii lui Dumnezeu” si “fetele oamenilor” din raportul cu privire la potop ?

 1. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima dumneavoastră, frate Dan.
  Cunoașteți dumneavoastră în Sfintele Scripturi vreun caz, după ce Satan a făcut să cadă în păcat pe primii oameni, în care îngerii căzuți să fie numiți „fiii lui Dumnezeu”?
  Sau susțineți că acesta e singurul caz în care, din motive necunoscute, îngerii căzuți poartă acest nume ?
  Vă mulțumesc frumos pentru amabilitatea cu care veți răspunde.

 2. Sebastian says:

  Fiii lui Dumnezeu sunt doar îngerii necăzuți sau ființele necăzute în păcat (Iov 1:6), dar și oamenii credincioși Domnului (Geneza 6:2 ; Psalm 29:1,2), iar fiii celui rău sunt îngerii căzuți și oamenii care se împotrivesc lui Dumnezeu (Matei 13:37-39).

 3. dan says:

  Fii lui Dumnezeu sunt ingeri cazuti ,nu duhuri slujitoare si conform Septuaginta sunt ingeri.Ce e asa greu de inteles,duhurile pot lua forma materiala si procrea..

 4. Albert says:

  Multumesc pentru articolul tau. Aceeasi parere o impartasesc si eu, chiar inainte de a citi acest articol. Sunt foarte atent la succesivitatea paragrafului din Genesa 6, de la 1 la 6 si la alte texte si paragrafe din Biblie. Eu am o analiza mai ampla pe care o voi expune pe blogul meu. Tema articolului va fi „Cine sunt cu adevarat fiii lui Dumnezeu

 5. Deschide Ochii says:

  Am citit. Dumnezeu a omorât mai multi oameni decât oricine pe pământul asta. A pus tatăl sa își omoare fiull si asa mai departe.
  In fine…. fiecare crede ce vrea si in cine vrea si in ignoranta sa.
  Eu nu pun mana de la mana pentru nimic. Sa pună „Dany the money” bani ca e acoperit de aur si merge cu Mercedes E-classe ultimul model nu ca Iisus pe măgar.
  Te rog frumos! Eu închei conversația acum.

 6. Lori Balogh says:

  Daca ati citit Biblia, mai ales Evangheliile, regret ca nu ati inteles nimic despre ceea ce a facut si va face Dumnezeu pentru omenirea cazuta. Iar daca nu ati citit-o, regret ca trageti astfel de concluzii gresite. Cat despre copiii care mor de foame, poate ca ar trebui sa facem noi ceva pentru ei: sa punem mana de la mana, fara sa-L acuzam pe Dumnezeu pentru ceea ce ar trebui sa facem noi si nu facem.

 7. Deschide Ochii says:

  Sincer?
  Cineva care permite pe acest pământ sa fie copii care se culca flamanzi nu ar merita nici măcar sa ii pomenești numele.
  E ok sa sufere cineva care a facut rau, însă un copil al cărui singur „Pacat” este ca s-a născut in Africa de ce trebuie sa cunoască doar foame si suferința ?
  E frumos de noi in Romania , e o vorba din popor „nu te lasă Dumnezeu sa mori de foame”. Ce sa vezi? Surpriza! Te lasă sa mori prin alte părți!
  Imi provoacă sila gandul ca exista o divinitate cum ni s-a băgat cu forța in cap la orele de religie si ca vede asa ceva si sta… si sta… si nu face nimic.

 8. Lori Balogh says:

  E o viziune interesanta, insa ea Il exclude pe Dumnezeu din ecuatie. Si daca, totusi, Dumnezeu exista ?

 9. Deschide Ochii says:

  Extratereștii.
  Simplu ca buna ziua. Am fost colonizați, au luat ce au vrut au dat potopul peste. S-au șters urmele.
  Noi fiind modificați genetic din maimuța si sângele lor al extratereștrilor (dupa chipul si asemănarea sa) s-au mai îndrăgostit de pamantence. Ca peste tot pe unde sunt războaie soldații întrețin relații, consimțite sau nu, cu localnice. Si cum toți vor sa mușamalizeze asta…. au trimis un potop

 10. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima dumneavoastră, frate Lori.

  Pe fratele Andrei Orășanu l-am auzit vorbind despre subiect în mod tangențial și argumentația lui m-a cucerit.

  Ca urmare mi-am însușit-o și o împărtășesc succint cu dumneavoastră.

  Fiii lui Dumnezeu sunt îngerii ? Nu ! Luca 20:34-36

  Fiii lui Dumnezeu sunt descendenții lui Adam prin Set ? Da ! Luca 3:36-38.
  Observăm pe Noe în genealogia Domnului și Geneza 6 este despre timpul lui Noe. În plus, Adam este numit fiul lui Dumnezeu.

  Dar, frate drag, legătura extraordinară pe care am descoperit-o la Andrei, lăudat să fie numai Domnul Isus Hristos, este aceasta :

  Geneza 4:26 + Romani 10:13-15 ca să înțelegem cu ce se ocupau fiii lui Dumnezeu în acele timpuri

  Şi Geneza 4:26 + 2Timotei 2:19 ca să înțelegem ce învățau oamenii de la fiii lui Dumnezeu.

  Aleluia !

 11. Lori Balogh says:

  Aceasta mi se pare cea mai corecta interpretare.

 12. ion says:

  Intelegem ca a treia interpretare este mai aproape de adevar ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.