1 Corinteni 10,25: „Sa mancati din tot ce se vinde pe piata”

1 Corinteni 10,25: „Sa mancati din tot ce se vinde pe piata”

„Sa mancati din tot ce se vinde pe piata, fara sa cercetati ceva din pricina cugetului.

     Deoarece textul original suna : „Mancati orice se vinde din macelarie” , dilema este si mai mare. Oare prin acest indemn apostolul Pavel da dezlegare la consumul carnii oricarui animal, fie el „curat” sau „necurat” ? In pietele lumii se vinde si carne de cal, magar, caine, broasca, gorila…dar si crema de ghete. Inseamna ca un crestin nu mai trebuie sa aiba discernamant si niciun criteriu atunci cand isi alege meniul din propria farfurie ?

     Unul dintre principiile de interpretare a Bibliei este studierea unui text sau a unei afirmatii in contextul in care apare in Cuvantul lui Dumnezeu. A extrage un text din contextul lui ne poate conduce spre concluzii cu totul gresite.

     Daca tinem seama de acest principiu si dorim sa intelegem sensul afirmatiei lui Pavel, este important sa citim intregul context, respectiv pasajul biblic din 1 Corinteni 10, 18-33. Vom observa ca Pavel nu are in vedere nici animalele curate, nici pe cele necurate, ci altul este subiectul pe care il are in atentie: carnea jertfita idolilor. De fapt acelasi subiect a constituit si tema capitolului opt  al aceleasi carti.

     In Corint existau evrei necrestinati care inca jertfeau vite, iar carnea acestora era apoi vanduta in piata. Dar ceilalti macelari, dintre pagani, ce fel de carne vindeau ? Atunci cand este vorba de jertfe aduse fie lui Dumnezeu, fie zeilor pagani, trebuie sa tinem cont de relatarea din Fapte 14, 8-15, in care ni se spune ca preotii lui Jupiter au adus ca jertfa tauri, deci tot animale curate din punct de vedere biblic.

     Problema pe care vrea Pavel sa o trateze aici este legata de constiinta unor crestini care se abtineau de la consumul carnii curate in momentul in care ei aflau ca acel animal fusese jertfit idolilor. In capitolul opt din 1 Corinteni el explica faptul ca „un idol este totuna cu nimic” ( 1 Corinteni 8, 4 ) si „nu carnea ne face pe noi placuti lui Dumnezeu; nu castigam nimic daca mancam din ea si nu pierdem nimic daca nu mancam” ( vers. 8 ).

     Pavel doreste ca crestinii sa fie oameni maturi spiritual si tari in credinta, fara sa se lase afectati de probleme atat de minore cum este cea legata de carnea unor animale jertfite idolilor. De aceea, el ii indeamna pe credinciosi sa manance ”tot ce se vinde pe piata”, fara sa-si faca probleme de constiinta din acest subiect.

     Pe de alta parte, daca Pavel i-ar fi indemnat pe crestini sa manance si carne din animalele necurate, oare nu ar fi existat o reactie de opozitie din partea evreilor crestinati care faceau si ei parte din comunitatea din Corint ? Cu siguranta ca ei s-ar fi opus si l-ar fi acuzat pe apostol de erezie. Insa acest lucru nu s-a intamplat, acest lucru dovedind ca ei au inteles sensul cuvintelor lui Pavel, spre deosebire de multi crestini din zilele noastre care le rastalmacesc spre propria lor pierzare.

     Domnul Christos nu a venit in lume ca sa sfinteasca porcii, broastele, fructele de mare si alte animale a caror carne este consumata de crestinii zilelor noastre. El a venit sa sfintesca oamenii pacatosi. Animalele a caror carne a fost nesanatoasa in timpurile Vechiului Testament au ramas aceleasi. Daca pentru oamenii de acum cateva mii de ani era nesanatos sa le consume, de ce ar fi sanatos pentru noi sa le consumam ?

     Psalmistul ne asigura ca „Domnul … nu lipseste de niciun bine pe cei ce duc o viata fara prihana” ( Psalm 84.11 ). Din moment ce Dumnezeu nu ne lipseste de nici un lucru bun, inseamna ca animalele necurate nu sunt bune pentru consumul uman. Restul sunt simple pareri si invataturi omenesti, lipsite de orice valoare in ochii lui Dumnezeu.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Texte biblice dificile. Bookmark the permalink.

4 Responses to 1 Corinteni 10,25: „Sa mancati din tot ce se vinde pe piata”

 1. Vasile Butescu says:

  Esti eronat în Scriptura, traducerea ta nu este buna , originalul în ebraica suna astfel ,,, sa nu mâncați din tot ce se vinde în piață,,,, pt ca noi cei credincioși avem în Constanța și cugetul nostru versete din numeri 11 unde avem toate animalele curate -kosher și necurate -tahor , nu mai amăgiți oameni , ca în Tanak nu spune nicăieri ca cineva a mâncat necurat , în BritKadasha nici atât, Yeshua HaMashia nu a dat nici un verset sa dezlege asa ceva , Shaul nici atât nu s-ar permite sa vina contra Cuvântului

 2. Iulia eremie says:

  Asa este, la inceput Dumnezeu nu ne a dat hrană de carne. Însă prin această explicatie nu acest lucru se doreste a fi dezbătut. Ci strict carnea ca si hrană pe care lumea o manancă si pretinde cum ca ar fi curată.
  Despre asta vorbim aici!
  Autorul nu a facut nicio interpretare, îl insultati degeaba.

 3. Sebastian Damaschin says:

  În Geneza, la ziua a cincea a creației, Dumnezeu a făcut păsările și peștii, iar în ziua a șasea a creației a făcut animalele. La sfârșitul fiecărei zile, „Dumnezeu a văzut că erau bune”… Dar nu de mâncat, am putea spune, nu?
  Hrana animală a apărut după păcat, când s-a făcut distincția între animalele curate și necurate.Poate o să-l întrebăm pe Abel dacă consuma cel puțin lactate din turma lui sau aducea doar jertfe din turmă? Lâna cred că o folosea prea puțin întrucât nu era iarnă atunci.
  Sau pe Noe dacă a făcut provizii suficiente de cereale și fructe pe arcă din care să trăiască el și animalele care probabil „hibernau”. Oricum pentru Noe era cunoscută distincția între animalele curate și necurate ( Geneza 7:2 sau 8:20 ). Și în acest context face Dumnezeu afirmația din Geneza 9:3 după potop.

 4. Bălu Danut says:

  La fel lipsita de valoare este si tălmăcirea ta .Uita_te in geneza!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.