A afirmat Iisus ca va reveni in primul secol ?

A afirmat Iisus ca va reveni in primul secol ?

     Poate ca intrebarea aceasta pare nepotrivita si nejustificata pentru unii cititori ai Bibliei. Insa in predica Mantuitorului din Matei 24, rostita cu putin timp inainte de rastignire, El a facut o afirmatie care i-a contrariat pe multi cititori ai Scripturii:

     „Adevarat va spun ca nu va trece neamul acesta pana se vor intampla aceste lucruri”  ( Matei 24,34 ).

     De-a lungul timpului, toti vrajmasii crestinismului ( evrei, musulmani, atei, etc. ) s-au folosit de aceasta afirmatie profetica a Mantuitorului pentru a demonstra ca El nu poate fi Mesia, caci este evident ca profetia nu s-a implinit in secolul intai.

     Versetul este dificil chiar si pentru crestinii sinceri care nu stiu cum sa interpreteze cuvintele lui Iisus. Oare a prezis El cu adevarat in acest verset ca revenirea Sa urma sa aiba loc in primul secol, in timpul generatiei apostolilor ( „neamul acesta” ) ? Daca asa stau lucrurile, inseamna ca profetia a dat gres, iar mesianitatea si invataturile Mantuitorului, precum si crestinismul si Scripturile Noului Testament sunt puse sub semnul intrebarii.

     Pentru intelegerea corecta a celor afirmate de Iisus in Matei 24,34 este foarte important sa cunoastem semnificatia adevarata a celor doua expresii prezente in verset: „neamul acesta” si „toate aceste lucruri”.

     Expresia „neamul acesta” se refera la generatia contemporana lui Iisus. Tinand cont ca Mantuitorul a predicat cele relatate in Matei 24 in anul 31 d.Chr. si ca, potrivit gandirii iudaice, o generatie cuprindea o perioada de circa 40 de ani ( vezi Numeri 14, 29-34 in legatura cu generatia de evrei care au pierit in pustie in timpul Exodului ), putem conchide ca afirmatia Mantuitorului cuprinde o perioada care s-a incheiat in jurul anului 70 d.Chr. Asadar, in jurul anului 70 d.Chr., „toate aceste lucruri” ar fi trebuit sa se implineasca, potrivit profetiei Domnului Christos.

     Ce trebuie sa intelegem prin expresia „toate aceste lucruri” ? E vorba aici de toate semnele care vor precede sfarsitul, urmate de revenirea in slava a lui Iisus ? Daca la acestea s-ar fi referit Mantuitorul, cu siguranta ca profetia ar fi fost un esec, deoarece pana in anul 70 d.Chr., nici semnele nu s-au implinit in totalitate si nici Domnul Iisus nu a revenit in slava. La ce s-a referit Iisus cand a folosit expresia „toate aceste lucruri” ?

     Pentru rezolvarea dilemei avem nevoie de ajutorul specialistilor in limbile Bibliei si in exegeza biblica. In articolul „Ce a vrut sa spuna Iisus prin expresia „neamul acesta” ?, Richard M. Davidson, profesor de Vechiul Testament la Andrews University, SUA, afirma ca expresia „aceste lucruri” este tradusa din grecescul „tauta” ( 1 ).

     Aceeasi expresie este folosita de Domnul Iisus in introducerea capitolului 24: „La iesirea din templu, pe cand mergea Iisus, ucenicii Lui s-au apropiat de El ca sa-I arate cladirile templului. Dar Iisus le-a zis: „Vedeti voi toate aceste lucruri ( „tauta” ) ? Adevarat va spun ca nu va ramanea aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata” ( Matei 24, 1.2 ).  

     In vers.2, intalnim acelasi termen grecesc „tauta” ca si in vers. 34. In mod evident, expresia „aceste lucruri” ( „tauta” ) se refera la templul din Ierusalim in contextul distrugerii lui iminente.

     Dupa ce s-au asezat pe Muntele Maslinilor, contrariati de cele auzite si intr-o discutie privata cu Iisus, ucenicii I-au pus Acestuia doua intrebari: „Spune-ne cand se vor intampla aceste lucruri ( „tauta” ) si care va fi semnul venirii Tale ( „parousia” ) si al sfarsitului ( „synteleia” ) veacului acestuia ?” ( vers. 3 ).

     Din dialogul purtat intre ucenici si Domnul Christos reiese clar ca in mintea lor exista o limita de intelegere. La acea data, ei nu puteau sa faca distinctia intre doua evenimente importante: distrugerea templului, pe care Iisus tocmai o profetizase, si sfarsitul lumii. In conceptia lor, distrugerea templului era legata de sfarsit, lucru care explica de ce cele doua intrebari ale ucenicilor au fost puse deodata.

     Insa daca privim cu atentie intregul capitol 24 din Matei, expresia „aceste lucruri” se refera intotdeauna la evenimente legate de distrugerea Ierusalimului si a templului, in timp ce termenii „venire” ( „parousia” ) si „sfarsit” ( „synteleia” ) fac referire intotdeauna la evenimentele legate de revenirea lui Christos.

     Revenind la textul din Matei 24,34, afirmatia Mantuitorului: „nu va trece neamul acesta pana se vor intampla toate aceste lucruri” trebuie sa se refere la acele evenimente corelate cu distrugerea Ierusalimului si a templului, nu la evenimentele legate de sfarsitul lumii si revenirea lui Iisus.

     Astfel, putem concluziona ca profetia Domnului Christos s-a implinit intocmai. Predicand in anul 31 d.Chr. despre templu si distrugerea lui, generatia care L-a auzit rostind aceasta profetie a fost martora si la implinirea ei. In anul 70 d.Chr., armatele romane conduse de generalul Titus au cucerit Ierusalimul si au distrus templul, implinind profetia din Matei 24,34, dar si pe cea din Parabola fiului de imparat ( Matei 22, 7 ). Deoarece Matei 24, 34 nu se refera la a doua venire a lui Christos, profetia nu a dat gres, ci s-a implinit exact in timpul profetizat de Iisus, in primul secol al erei crestine.

Lori Balogh

 

 

Referinte:

( 1 ) Richard M. Davidson, articolul „Ce a vrut sa spuna Iisus prin expresia „neamul  acesta” ?,publicat in vol. „Interpretarea Scripturii”, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 325-328

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

2 Responses to A afirmat Iisus ca va reveni in primul secol ?

  1. Eugen Duțu says:

    Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima dumneavoastră, frate Adrian.

    Poate v-ați grăbit puțin când ați scris comentariul.
    Căci „aproape” și „chiar la uși” nu înseamnă câtuși de puțin „în casă”, dacă-mi permiteți exprimarea.

    Vă doresc binecuvântarea Domnului Isus Hristos.

  2. Adrian says:

    Explicatia e incompleta. In versetul 33 al aceluiasi capitol spune: „Tot aşa, şi voi, când veţi vedea toate aceste lucruri, să ştiţi că Fiul omului este aproape, este chiar la uşi.”. Aici „aceste lucruri” tot din grecescul tauta este tradus. Deci, distrugerea cladirilor, toate evenimentele, venirea Fiului Omului si netrecerea „neamului acesta” sunt legate de acelasi punct temporal. In concluzie, Fiul Omului a revenit in primul secol sau asa ar fi trebuit conform spuselor lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.