Biblia si ocultismul ( 3 )

Biblia si ocultismul ( 3 )

 

     Recunoasterea influentelor demonice

     Cum putem recunoaste daca un om este sub o influenta demonica ? Pasajul biblic cel mai elocvent in acest sens este cel din Marcu 5, 1-20, cu titlul “Vindecarea unui indracit”. Studiul textului biblic ne aduce in atentie cateva criterii care ne vor ajuta sa identificam influenta demonica asupra unui om:

     * Vers. 2: “Cand a iesit Iisus din corabie, L-a intampinat indata un om care iesea din morminte, stapanit de un duh necurat.” – In fiinta omului respectiv isi gaseste locuinta un duh necurat care preia controlul asupra trupului, mintii si vorbirii.  

     * Vers. 3: “Omul acesta isi avea locuinta in morminte si nimeni nu mai putea sa-l tina legat, nici chiar cu un lant.” – Sunt prezente manifestari fizice neobisnuite. Omul nu mai poate fi legat de nimeni, rupand cu usurinta legaturile de la maini si picioare, lucru care nu se intampla cu un om obisnuit.

     * Vers. 4: “Caci de multe ori fusese legat cu picioarele in obezi si cu catuse la maini, dar rupsese catusele si sfaramase obezile si nimeni nu-l putea domoli.” – Omul stapanit de demoni are accese de furie, insotite de o putere fizica supranaturala.

     * Vers. 5: “Totdeauna, zi si noapte, statea in morminte si pe munti, tipand si taindu-se cu pietre.” – Omul stapanit de un duh rau se izoleaza de societate si locuieste in cele mai stranii locuri. Adesea el se autoflageleaza.

     * Vers. 6: “Cand a vazut pe Iisus de departe, a alergat, I S-a inchinat…” – Omul stapanit de demoni este inzestrat cu clarviziune. El stie cine este Cel din fatza lui si  I se inchina ca Fiului lui Dumnezeu, chiar daca Acesta nu S-a descoperit pe Sine.

     * Vers. 7: “…si a strigat cu glas tare: “Ce am eu a face cu Tine, Iisuse, Fiul Dumnezeului Celui Prea Inalt ? Te jur in Numele lui Dumnezeu sa nu ma chinuiesti!” – Demonizatul are o personalitate dubla. In imprejurarea descrisa, demonizatul, desi  fuge spre Iisus sa I se inchine, totusi Il mustra pe Domnul: “Ce am eu a face cu Tine…? “ De asemenea, demonizatul manifesta opozitie fatza de tot ce este legat de Numele lui Iisus. 

     * Vers. 9: “Care-ti este numele?” l-a intrebat Iisus. “Numele meu este “Legiune”, a raspuns el, “pentru ca suntem multi”. – Vocea celui demonizat poate fi schimbata. Prin gura lui pot vorbi duhurile rele.

     Vers. 10: “Si Il ruga staruitor sa nu-i trimita afara din tinutul acela.” – Demonii recunosc superioritatea si autoritatea lui Iisus si I se supun.

     Unele din aceste caracteristici sunt prezente si in cazul unor boli psihice ( putere fizica neobisnuita, accese de furie, dedublarea personalitatii ), in timp ce alte caracteristici nu se intalnesc in tulburarile amintite: opozitia fatza de credinta crestina, clarviziunea si folosirea de catre demoni a vocii umane.

 

     Eliberarea de sub influenta demonica

     Cei care au cazut in plasa ocultismului nu sunt lipsiti de speranta. Jertfa Domnului Christos este o garantie a eliberarii pentru toti cei care vor sa fie eliberati si sa traiasca in conformitate cu vointa lui Dumnezeu. Pentru aceasta exista cateva cai practice si eficiente care-i pot ajuta pe cei in nevoie.

     Nu trebuie sa uitam ca Fiul lui Dumnezeu a venit in lume “ca sa nimiceasca lucrarile  Diavolului” ( 1 Ioan 3,8 ) si ca El este dispus sa ne puna la dispozitie puterea de care avem nevoie pentru a birui puterile intunericului. Iata cateva lucruri practice care se pot face pentru a-l ajuta pe un om sa scape de influenta puterilor demonice:

     1) Rugaciunea de mijlocire pentru cel cazut sub o astfel de influenta. Ea poate fi atat personala, cat si in grupe de rugaciune ( Matei 18, 19.20 ). Nu este pentru nimeni intelept sa infrunte puterile raului singur , caci se expune unor pericole majore. De asemenea, nu este bine ca un crestin tanar si lipsit de experienta , sau unul care inca pacatuieste in mod deliberat, sa se implice intr-o astfel de actiune, deoarece aceste persoane sunt mai vulnerabile fatza de pericolul influentelor demonice. Rugaciunea in grup, insotita de post, este prima si cea mai eficienta cale de a-l ajuta pe un om sa scape de influentele demonice.

     2) Adeptii practicilor oculte trebuie avertizati cu privire la pericolele la care se expun. Lor trebuie sa li se spuna ca nu exista alta cale de eliberare de sub puterea oculta decat Iisus Christos. Nici psihologii, nici practicile Yoga, nici meditatiile sau alte metode omenesti nu sunt de vreun folos in aceasta privinta.

      In lupta cu puterile intunericului doar Iisus Christos poate sa ajute in mod real si deplin, caci “in nimeni altul nu este mantuire si nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti” ( Fapte 4,12 ).

     3) Obiectele legate de practicile oculte trebuie distruse, asa cum in Efes, sub indrumarea lui Pavel, au fost arse in public toate cartile de vrajitorie ( Fapte 19,19 ). Orice legatura cu ocultismul trebuie rupt, altfel nimeni si nimic nu-i poate ajuta pe cei care inca flirteaza cu el. Din categoria acestor obiecte fac parte amuletele, fetisurile, talismanele, idolii si alte obiecte de cult.

     4) Cei care doresc sa fie eliberati de sub influenta demonica trebuie sa rupa orice contact cu prietenii spiritisti sau persoanele care practica orice forma de ocultism. Uneori este nevoie de  mutarea intr-o alta locuinta sau localitate. Pentru o persoana care nu este dispusa sa se elibereze de puterea demonica orice ajutor poate fi zadarnic.

     5) Persoanele in cauza trebuie sa marturiseasca in rugaciune dorinta lor de eliberare si de iertare ( Romani 10,9 ), manifestand un regret profund pentru ca s-au lasat ademeniti de astfel de practici.

     6) Cei care vor sa-i ajute pe semenii lor cazuti sub influente demonice trebuie sa-si intareasca propria lor spiritualitate. Cand ucenicii au esuat in alungarea demonului care il chinuia pe copilul lunatic, L-au intrebat pe Iisus: “Noi de ce n-am putut sa-l scoatem ?” Iisus le-a raspuns: “Din pricina putinei voastre credinte” ( Matei 17, 18-20 ).

     7) O persoana eliberata de sub puterea demonilor trebuie sa se consacre Domnului Christos . Altfel, duhurile rele se pot intoarce, iar starea omului poate deveni mai rea decat inainte ( Matei 12, 43-45 ). Doar prezenta continua a Duhului Sfant si “armura” pe care o recomanda apostolul Pavel in Efeseni 6, 10-18 pot garanta ca puterile raului vor fi tinute departe.

 

     Evitarea extremelor

     Cand avem de-a face cu ocultismul trebuie evitate doau extreme. Prima este negarea existentei acestor forte ale raului. Adeptii naturalismului nu cred in existenta fortelor oculte, ci doar in ceea ce poate fi probat de stiinta. Cand astfel de oameni intalnesc in viata fenomene pe care nu le pot explica, devin vulnerabile, cazand prada usoara ocultismului.

     Cea de-a doua extrema se regaseste la cei care cred in existenta fortelor oculte, insa fac greseala de a se preocupa excesiv de ele. Acesti oameni amplifica puterea raului si au ca subiect de conversatie astfel de teme, uitand ca ceea ce acapareaza atentia unui om il poate acapara cu totul daca nu este atent. Astfel de oameni ajung sa aiba o multime de probleme , fie reale, fie imaginare.

     Insa exista si o pozitie echilibrata pe care o poate lua orice crestin care se increde in Domnul Christos: ocultismul nu este negat, dar nici nu reprezinta o preocupare personala. Pentru ca traim totusi intr-o lume cu multe probleme de acest gen, fiecare dintre noi avem nevoie de o intelegere bine fondata a acestui subiect, bazata pe descoperirile Bibliei, dar si pe o atitudine adecvata fatza de fenomenele oculte.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Ocultism, paranormal and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Biblia si ocultismul ( 3 )

  1. Duțu Cătălin says:

    Pace si binecuvântare frate drag,imi place f tare site-ul,esti cumva dor. dep. de publicații al Uniunii bis.AZS?Vreau să scriu mai multe impresii,dar maine seara,acum e f tarziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.