Ce spune Biblia despre…lucrarea ingerilor buni

Ce spune Biblia despre…lucrarea ingerilor buni

     Prezenta ingerilor buni in istoria biblica

     Una din cele  mai clare descrieri a lucrarii pe care o fac ingerii buni este cea care apartine apostolului Pavel in Epistola catre Evrei: “Nu sunt oare toti duhuri slujitoare trimise sa indeplineasca o slujba pentru cei ce vor mosteni mantuirea?” ( Evrei 1, 14 ).

     Planul de Mantuire, conceput din vesnicie in sanul Trinitatii si descoperit la timpul potrivit inaintea Universului, se bucura de participarea activa a ingerilor lui Dumnezeu, care asista si urmaresc cu interes metodele de lucru ale Creatorului cu oamenii ( 1 Petru 1,10-12 ).

     Istoria biblica ne arata ca ingerii s-au implicat in fiecare moment important in derularea Planului de Mantuire. Ei au asistat la lucrarea Creatiei ( Iov 38,4-7 ), iar dupa caderea primilor nostri parinti, heruvimilor li s-a dat sarcina de a pazi drumul de acces pre pomul vietii aflat in Eden ( Geneza  3,24 ).

     Ingerii au participat la darea Legii pe Sinai ( Deuteronom 33, 2.3 ; Fapte 7,53; Evrei 2,2 ), dar si la descoperirea unor evenimente viitoare, ca in cazul lui Daniel ( Daniel 9, 21-27; 8, 16-19 ). Ingerul Gabriel i-a vestit lui Zaharia nasterea lui Ioan Botezatorul ( Luca 2 ), iar in pustie, dupa incheierea zilelor ispitirii Sale, Domnul Iisus a fost slujit de ingeri ( Marcu 1,13 ).

     Tot ei au fost cei care L-au intarit pe Iisus in gradina Ghetsemani ( Luca 22,43 ) si au participat la invierea Lui ( Ioan 20, 12 ). Ingerii le-au vorbit ucenicilor, care tocmai se despartisera de Domnul lor, despre revenirea Lui ( Fapte 1, 10.11 ). Profetiile Apocalipsei sunt si ele pline de prezenta ingerilor lui Dumnezeu, ei fiind cei care i-au descoperit lui Ioan evenimentele viitoare ( Apocalipsa 1,1 ).

     In Apocalipsa, ingerii sunt vazuti tinand vanturile razboaielor sa nu bata pe pamant ( cap. 7 ); tot ei fac lucrarea de sigilare a celor credinciosi ( cap. 7 ), iar atunci cand secerisul lumii va fi copt, ei sunt vazuti secerand recolta de suflete ( Matei 13,39 ).

     Ingerii buni sunt mesagerii rugaciunilor celor credinciosi, dar si ocrotitorii poporului lui Dumnezeu din toate timpurile ( Fapte 12 ). Conducatorii politici ai lumii sunt influentati de ei sa ia decizii corecte ( Daniel 10, 12.13 ), iar inimile oamenilor sunt pregatite de ei sa primeasca solia mantuirii, asa cum s-a intamplat in cazul famenului etiopian ( Fapte 8,26 ).

     Providenta lui Dumnezeu conduce evenimentele din viata oamenilor sau natiunilor tot prin lucrarea unor ingeri buni. Asa s-a ajuns la reusita calatoriei lui Eliezer, robul lui Avraam, trimis sa-i caute o sotie fiului sau Isaac ( Geneza 24, 7).

     Profetul Ilie a fost hranit in pustie de un inger ( 1 Regi 19,5,6 ), Daniel a fost salvat din ghiarele leilor tot de un inger ( Daniel 6, 22 ), iar sutasul Corneliu s-a convertit datorita slujirii unui inger care a favorizat intalnirea lui cu Petru ( Fapte 10 ). De asemenea, intreaga viata si activitate atat de bogata a apostolului Pavel a stat sub semnul ocrotirii unor ingeri ( Fapte 27,23 ). Si exemplele pot continua…

 

     Ingerii pazitori

     Biblia ne ofera numeroase dovezi , asigurandu-ne ca fiecare copil al lui Dumnezeu se afla sub ocrotirea speciala a unor ingeri trimisi din cer. Desi nevazuti de ochiul omenesc, prezenta lor se face adesea simtita. Iata cateva argumente biblice in acest sens:

     1) Afirmatii ale lui David in Psalmi: “Caci El va porunci ingerilor Sai sa te pazeasca in toate caile tale” ( Psalm 91,11 ); “Ingerul Domnului tabaraste in jurul celor ce se tem de El.” ( Psalm 34,7 ).

     2) In dialogul dintre Satana si Dumnezeu pe tema neprihanirii lui Iov, primul este constient ca Iov si casa lui erau ocrotiti de Dumnezeu ( Iov 1,9.10 )

     3) Domnul Iisus ne asigura ca si copiii au ingerii lor pazitori care vad necurmat Fatza Tatalui ceresc ( Matei 18,10 )

     4) Apostolii credeau in existenta ingerilor pazitori care-i insostesc pe cei credinciosi ( Fapte 12,15 ).

     5) Intr-o imprejurarea in care Elisei si slujitorul sau erau urmariti de armatele siriene, profetul s-a rugat ca Dumnezeu sa-i deschida ochii lui Ghehazi, pentru ca acesta sa vada oastea ingerilor care ii ocroteau ( 2 Regi  6, 15-17 )

     6) Aflata in pustie, singura si lipsita de apa, fugara Agar l-a vazut pe ingerul care o ocrotea  si care i-a salvat viata ei si a fiului ei ( Geneza 16,7-11 ).

     Ingerii si judecatile lui Dumnezeu

     Una din misiunile incredintate ingerilor este aceea de a aduce judecata lui Dumnezeu asupra celor nelegiuiti. Astfel: pedepsirea Sodomei si Gomorei s-a facut prin ingeri ( Geneza 19,13 ); Balaam a fost mustrat si avertizat printr-un inger ( Numeri 22,22 ); David si locuitorii Ierusalimului au fost  pedepsiti printr-un inger ( 1 Cronici 21,14-30 ); armata asiriana a lui Sanherib a fost nimicita intr-o singura noapte de un inger puternic ( 2 Cronici 32,21 ); cand Irod s-a inaltat pe sine in fatza poporului, un inger l-a lovit de moarte ( Fapte 12,23 ); Pilda neghinei si Pilda navodului ne arata ca ingerii lui Dumnezeu vor aduce la indeplinire judecata finala impotriva celor nelegiuiti  ( Matei 13, 41.42.49 ); Apocalipsa ne arata ca ingerii lui Dumnezeu vor varsa asupra celor nelegiuiti potirele maniei divine ( cap. 16, 1-7 ).

     Ingerii si cartile din cer

     Biblia vorbeste despre mai multe carti in care se tine evidenta exacta a faptelor fiecarui om    ( Daniel 7,10; Apocalipsa 20,12 ). Una dintre ele este “cartea vietii” in care sunt scrise numele tuturor celor care au luat asupra lor Numele Lui Christos ( Exod 32,32.33; Luca 10,20; Filipeni 4,3; Apocalipsa 3,5 ). Cei care la judecata preadventa vor fi gasiti nevrednici pentru a primi mantuirea vor fi avea numele sterse din cartea vietii ( Apocalipsa 3,5 ).

     Mai exista si alte carti amintite de Biblie care vor sluji la judecata finala, una dintre ele fiind “cartea aducerii aminte”, amintita de profetul Maleahi ( cap. 3,16 ). Existenta tuturor acestor carti este dovada ca evidenta faptelor oamenilor este tinuta de fiinte ceresti care au un rol important in judecata lui Dumnezeu.

     Ingerii tin rapoarte exacte cu privire la viata oamenilor cu scopul de a asigura o judecata corecta, la finalul careia intregul Univers sa constate ca Dumnezeu este drept in toate procedeele Sale  ( Apocalipsa 19,2; 16,7 ).

     Ingerii si a doua venire a lui Iisus

     Dupa incheierea lucrarii de mijlocire a Domnului Christos, ingerii Il vor insoti la revenirea Sa pe pamant in glorie si marire. In timp ce Domnul Iisus va ramane in vazduh, ingerii vor cobora pe pamant si vor culege roadele jertfei Mantuitorului. Ei vor merge la fiecare mormant al celor gasiti drepti la judecata si vor rosti chemarea la viata a acestora. Apoi, sub calauzirea ingerilor, cei inviati impreuna cu cei aflati in viata la revenirea Domnului se vor inalta sa-L intampine pe Domnul in vazduh, dupa care vor continua drumul spre Casa Tatalui ceresc ( Matei 25, 31; 1 Tesaloniceni 4, 16.17; 2 Tesaloniceni 1,7; Matei 24, 30.31 ).

     Probabil ca unul din cele mai emotionante momente din intreaga istorie a mantuirii va fi acela in care fiecare credincios mantuit isi va intalni ingerul sau pazitor, acela care, desi nevazut, i-a stat alaturi si in zilele bune, dar mai ales in momentele de grea incercare.

Lori Balogh

    

This entry was posted in Ce spune Biblia ... and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.