Curiozitati geografice ( 1 )

Curiozitati geografice ( 1 )

 

* Intregul nume al orasului Los Angeles este: El Pueblo de Nuestra Serona la Reina de Los Angeles de Porciuncula.

* Locuitorii din Maldive au cele mai multe motive sa se teama. Cu o inaltime medie de aproximativ 1,8 metri deasupra nivelului marii, natiunea lor este cea mai expusa de pe Pamant in cazul cresterii nivelului oceanelor.

* Cu peste 95% din populație supraponderali, națiunea din mica insula Nauru este, de departe, cea mai grasa de pe Pamant. Epidemia de obezitate sa este atribuită importului de fast-food din Vest, care a coincis cu un standard crescut de viata in secolul XX, datorită exporturilor sale de fosfat.

* Cei aproximativ 3.000 de locuitori din Insulele Falkland cresc 1 milion de oi! Nu e de mirare, pentru ca lana este cel mai important produs de export. Sunt 21. 350 de oi pe cap de locuitor.

* Topirea rapida a ghetarilor in Alaska poate determina literalmente inaltarea pamantului, generand astfel puternice cutremure.

* In Los Angeles exista mai putine persoane decat automobile.

* Deoarece insula Guam nu are plaje din nisip natural, ci numai corali, locuitorii fac asfalt utilizand un amestec de corali, refuzand importul de nisip din strainatate.

* Cele mai multe lacuri din lume se gasesc in Canada. Cu peste 3 milioane de lacuri ( 60% din toate lacurile din lume se gasesc in interiorul granitelor sale.), 9% din teritoriul canadian este de fapt apa dulce.

* Desertul Sahara, cel mai potrivit loc pentru a observa spectacolul oferit de stele.

* Mongolia este tara cel mai putin populata de pe Pamant. Este locul in care este cel mai probabil sa nu-ti intalnesti aproapele, tara avand doar patru locuitori pe kilometru patrat

*  Mong Kok, un cartier din Hong Kong, are cea mai mare densitate a populatiei din lume: 340.000 de oameni pe kilometru patrat!

* Arabia Saudita este tara fara niciun rau. Cele mai multe rezerve de apa proaspata provin de la centrale de desalinizare sau rezervoare subterane.

* Niger este tara cu cea mai tanara populatie din lume. Criteriul consta in calcularea procentului de locuitori cu o varsta mai mica de 15 ani. In prezent, circa jumatate din populatia Nigerului ( 49 % ) de abia a ajuns la pubertate.

* Cea cu cea mai mare diversitate din lume este India. In aproape fiecare domeniu – cultural, economic, climatic, rasial, lingvistic, etnic si religios – India este tara cea mai diversa din lume.

* Tara aflata cel mai aproape de disparitie este Ucraina. Cu o scadere naturala a populatiei de 0.8 % anual, Ucraina isi va pierde pana in 2050 cca. 30% din locuitorii sai.

* Monaco este cea mai mica tara locuita permanent, mai mica decat Central Park din New York. Desi Vaticanul este mai mic (0.17 km patrati fatza de Monaco – 0.8 km patrati), acesta nu are rezidenti permanenti.

* In Surinam, o tara aflata in nord-vestul Americii de Sud, 91% din suprafata sa este acoperita de jungla. O jumatate de milion de rezidenti traiesc de-a lungul coastei din apropierea capitalei. Doar 5% din populație ( in principal indigeni) traieste în interiorul junglei.

* Singapore este cea mai mare tara fara ferme agricole. Desi in lume exista un numar de natiuni mici care nu au nici un fel de economie bazata pe agricultura, ( ex. Vatican ) , Singapore este cea mai mare dintre orasele-stat !

* Papua Noua Guinee este tara in care se vorbesc cele mai multe dialecte ( 820 de dialecte vorbite, reprezentand 12% din totalul mondial). Limba oficiala este engleza, insa doar 1-2 % din populatie o vorbeste.

* Tara cea mai educata din lume este Canada, cu 50% din populația sa educata la nivel postliceal. Este urmata de Israel cu 45% din populatie si Japonia cu 44%.

* Tara cu cea mai mare suprafata de desert este Libia. Cu 99% din tara acoperita de desert, Libia este unul dintre locurile cele mai aride din lume. In unele dintre regiunile sale nu cade nici macar o picatura de ploaie timp de decenii!

* Tara care produce cea mai mare cantitate de oxigen din lume este Rusia. Siberia este acoperită de aproximativ 25% din padurile lumii (o suprafata mai mare decat cea a Statelor Unite, facand din Rusia cel mai mare convertor de CO2 in compusi respirabili.

* Cel mai mare producator de opiu este Afganistanul. Aici este  produsa o cantitate enormă, cca. 95% din opiul lumii. Fortele americane nu au micsorat aceasta „industrie”.

* Cei mai multi oameni aflati in spatele gratiilor se afla in Statele Unite. SUA, desi au doar  5% din populatia lumii, se poate mandri cu cei mai mulţt puscariasi ( 2,2 milioane, reprezentand 25% dintre cei incarcerati in toata lumea ). China este pe locul al doilea cu 1,5 milioane si Rusia pe locul al treilea cu 870.000 de puscariasi. .

* Cel mai luminos oras vazut din spatiu este Las Vegas.

* In vocabularul eschimosilor nu exista cuvantul „razboi”, iar la japonezi nu exista cuvantul „bacsis.”

* Ingredientul „minune”, recent descoperit, care se gaseste in compozitia cimentului din Marele Zid Chinezesc era faina de orez.

* Triunghiul Bermudelor (format din punctele Miami-Puerto Rico-Bermude) se vede din spatiu ca o zona cu puncte luminoase.

* Numele capitalei Egiptului, Cairo (El Cair) inseamna Marte. Ca o completare, pe planeta Marte s-au fotografiat recent cateva forme de relief interesante, in care una seamana cu un cap de sfinx iar in apropiere apare silueta unei piramide

Culegere de Lori Balogh

 

 

 

 

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Curiozitati geografice ( 1 )

  1. ioan says:

    foarte interesante,lori multumim

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.