Au fost create stelele in ziua a patra a Creatiei ?

Au fost create stelele in ziua a patra a Creatiei ?

     Raportul biblic cu privire la ziua a patra a Creatiei ne spune ca “Dumnezeu a facut cei doi mari luminatori,  si anume: luminatorul cel mai mare, ca sa stapaneasca  ziua, si luminatorul cel mai mic, ca sa stapaneasca noaptea; a facut si stelele” ? ( Geneza 1,16 ) Citind acest raport, se naste in mod firesc o intrebare: Au fost stelele pe care le vedem pe firmament cu adevarat create in ziua a patra a saptamanii Creatiei ?

Daca lucrul acesta este adevarat, raportul biblic din Geneza ar veni in contradictie evidenta cu o alta afirmatie pe care o gasim in Cartea lui Iov, unde Dumnezeu Insusi il intreaba pe Iov: “Unde erai tu cand am intemeiat pamantul ? Spune, daca ai pricepere. Cine i-a hotarat masurile, stii ? Sau cine a intins franghia de masurat peste el ? Pe ce sunt sprijinite temeliile lui ? Sau cine i-a pus piatra din capul unghiului, atunci cand stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie si cand toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie ?” ( Iov 38, 4-7 )

Din relatarea Cartii lui Iov reiese ca “stelele diminetii” existau deja in momentul crearii pamantului. Atunci cum putem intelege raportul Genezei care afirma ca in ziua a patra Dumnezeu “a facut si stelele” , daca ele existau deja.

Daca am admite ca crearea stelelor a avut loc in ziua a patra a saptamanii Creatiei, ar trebui sa admitem ca atunci ar fi fost creat intregul Univers, sau cel putin acea parte a lui care este vizibila cu ochiul liber de un om care a trait acum cateva mii de ani. Este cert ca crearea lumii este relatata ca si cum evenimentele s-ar fi desfasurat inaintea unui observator aflat pe pamant, nu undeva in afara lui sau a sistemului solar.

Insa a admite ca stelele, respectiv Universul, au fost create de abia in a patra zi ar ridica serioase probleme in legatura cu perspectiva pe care o avem cu privire la marea lupta dintre bine si rau, aparitia raului in Univers, razboiul din cer despre care vorbeste Apocalipsa ( cap. 12, 7-9 ) si aruncarea “balaurului” pe pamant.

Atunci de ce este facuta afirmatia: “a facut si stelele” in raportul Creatiei din ziua a patra ? Intr-un,  articol intitulat “Ce a fost lumina creata in prima zi din saptamana Creatiei?”, scris de Jiri Moskala, sef de catedra de Vechiul Testament la Universitatea Andrews, SUA, autorul afirma:

“Cuvintele “El a facut” si acel “si”din expresia “El a facut si stelele” au fost adugate de traducatori. In textul ebraic , ele nu exista. Versetul 16 ar putea fi tradus dupa cum urmeaza: “Si Dumnezeu a facut doua lumini mari: lumina cea mare sa stapaneasca ziua si lumina mai mica sa stapaneasca noaptea cu stelele.” Astfel, cerul instelat ar fi putut sa fi fost creat cu mult timp inainte de saptamana Creatiei.” ( 1 )

Tinand cont de acest lucru, afirmatia din Iov 38,7, in care se spune ca in momentul intemeierii pamantului “stelele diminetii izbuceau in cantari de bucurie si… toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie” este in perfecta armonie cu restul Scripturii.

Lori Balogh

Referinte:

( 1 ) Jiri Moskala, articolul “Ce a fost lumina creata in prima zi a saptamanii Creatiei ?”, publicat in vol. “Interpretarea Scripturii”, Institutul de Cercetari Biblice, Ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 115

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.