Care a fost sursa luminii din prima zi a Creatiei ?

Care a fost sursa luminii din prima zi a Creatiei ?

     Creatia a fost un complex de evenimente grandioase, unice si irepetabile. Tocmai datorita faptului ca ea a constat in astfel de evenimente unice si irepetabile, instrumentele pe care stiinta le are la indemana nu sunt suficiente pentru a analiza si intelege minunile Creatiei.

Deoarece niciun om nu a fost martor al acelor evenimente, ceea ce avem raportat in Cartea Genezei reprezinta doar ceea ce ne-a fost revelat de Dumnezeu prin Moise, “istoricul Creatiei”. Iar acceptarea a ceea ce ne-a revelat Dumnezeu in Cuvantul Sau presupune credinta.

Dat fiind faptul ca raportul Creatiei nu este un raport exhaustiv ( care explica totul in amanuntime ), destinat doar specialistilor ( oamenii de stiinta ), el a devenit un teren propice pentru multe speculatii, ipoteze si presupuneri.

Una dintre dilemele pe care le ridica absenta mai multor informatii in raportul Genezei este legata de sursa luminii din prima zi a saptamanii Creatiei: “Dumnezeu a zis: “Sa fie lumina !” Si a fost lumina.” ( Geneza 1,3 ).  Daca soarele a fost creat doar in ziua a patra, conform raportului Genezei ( Geneza 1,14-19 ), de unde provenea lumina pe care Dumnezeu a creat-o in prima zi ?

Pentru rezolvarea acestei dileme s-au incercat mai multe raspunsuri. Unul dintre ele, care merita retinut pentru cercetare in continuare, sustine ca lumina primelor trei zile ale Creatiei isi avea originea chiar in Creator.

Biblia Il descrie in repetate randuri pe Dumnezeu ca fiind lumina. Apostolul Ioan le scrie credinciosilor din secolul intai: “Vestea pe care am auzit-o de la El si pe care v-o propovaduim este ca Dumnezeu e lumina si in El nu este intuneric.” ( 1 Ioan 1,5 ) Insusi Iisus Christos a declarat public : “Eu sunt Lumina lumii” ( Ioan 8,12 ), iar Psalmul 104, care reda evenimentele zilelor Creatiei, vorbeste despre Dumnezeu in termenii urmatori: “Tu esti imbracat cu stralucire si maretie ! Te invelesti cu lumina ca si cu o manta” ( Psalm 104, 1.2 ).

In Psalmul 27,1, David afirma despre Dumnezeu: “Domnul este lumina si mantuirea mea”, intreaga Scriptura aratand ca prezenta lui Dumnezeu aduce intotdeauna atat lumina fizica, dar mai ales lumina  spirituala.

Evenimentele din timpul Exodului au fost si ele marcate de lumina prezentei lui Dumnezeu in stalpul de foc ( Exod 13,21 ), iar despre cetatea Noul Ierusalim sta scris ca ea nu va avea nevoie “nici de lampa, nici de lumina soarelui, pentru ca Domnul Dumnezeu o va lumina” ( Apocalipsa 22,5 ).

Acest lucru a fost profetizat inca din timpurile Vechiului Testament in scrierile profetului Isaia: “Nu soarele iti va mai sluji ca lumina ziua, nici luna nu te va mai lumina cu lumina ei, ci Domnul va fi lumina ta pe vecie si Dumnezeul tau va fi slava ta. Soarele tau nu va mai asfinti si luna ta nu se va mai intuneca.” ( Isaia 60, 19.20 )

Pe aceeasi linie de gandire merg si vechile scrieri rabinice care sustin ca lumina din prima zi a Creatiei era de fapt “splendoarea prezentei divine”. ( 1 )

O alta interpretare a textului din Geneza 1,3 cu privire la sursa de lumina din prima zi a Creatiei este aceea ca soarele si intreg sistemul solar au fost create inca din prima zi, insa doar in ziua a patra Dumnezeu a stabilit functia soarelui si relatia lui cu pamantul.

Aceasta ipoteza ar explica ciclicitatea seara-dimineata inca din prima zi a saptamanii Creatiei. Astfel, soarele, luna si stelele ar fi existat din prima zi, insa ele si-au capatat functia doar in ziua a patra, fiind puncte de reper in calcularea timpului.

Afirmatia din Geneza 1,16 potrivit careia Creatorul “a facut cei doi mari luminatori” in ziua a patra poate fi tradusa si astfel: “Dumnezeu facuse cei doi mari luminatori.” Gramatica limbii ebraice permite o astfel de traducere, ceea ce ar intari ideea ca sistemul solar exista deja in ziua a patra, fiind creat inca din prima zi. In ziua a patra, Creatorul doar a stabilit functiile soarelui, lunii si stelelor.

Cele doua interpretari merita atentia noastra si ele pot fi chiar combinate, ele putand fi complementare. Este posibil ca sistemul solar sa fi fost creat inca din prima zi a Creatiei, insa pana cand soarele si-a capatat functia sa in ziua a patra, lumina a provenit dintr-o alta sursa, cel mai probabil din Dumnezeu Insusi, Izvorul luminii fizice si spirituale. Din ziua a patra insa, soarele si-a preluat rolul de luminator al zilei, devenind un reper important in masurarea timpului.

Lori Balogh

 

 

Referinte:

( 1 ) Talmud, Genesis Rabba 3,4, citat de Jiri Moskala in articolul “Ce a fos lumina creata in prima zi din saptamana Creatiei ?”, publicat in volumul “Interpretarea Scripturii”, Institutul de Cercetari Biblice, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 113-115

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

5 Responses to Care a fost sursa luminii din prima zi a Creatiei ?

 1. Sebastian says:

  Bună!
  O altă ipoteză este că Duhul Sfânt, care se mișca pe deasupra apelor, a înconjurat pământul într-o zi de 24 de ore.
  Probabil de la o oarecare distanță de pământ, slava lui Dumnezeu a luminat pământul prin Cuvântul Lui și această lumină s-a deplasat în jurul pâmîntului. Luând ca reper un meridian care a rămas în întuneric chiar la marginea luminii și faptul că lumina s-a deplasat în partea opusă până a revenit la poziția inițială, se poate înțelege și expresia „a fost o seară și apoi a fost o dimineață”.

 2. Ilie says:

  Cred ca ar trebui sa credem Scriptura si sa nu facem speculatii. Dumnezeu a creat lumina in prima zi. Ea este parte a ceatiunii diferita de soare,Luna sau stele.

 3. Alin says:

  Buna,si eu sunt confuz legat de Lumina din geneza: .Gen:1/2 . Pământul era pustiu şi gol; peste faţa adâncului de ape era întuneric, .Ier4/23. Mă uit la pământ, şi iată că este pustiu şi gol; mă uit la ceruri, şi lumina lor a pierit! .Întuneric-Noapte Spirituala ,in Ieremia ca si in Geneza oameni erau in noapte spirituala, cuvantul lui Dumnezeu era pecetuit inchis si sa facut lumina prin cuvantul lui Dumnezeu, .Efeseni 5/8Odinioară eraţi întuneric; dar acum sunteţi lumină în Domnul. Umblaţi deci ca nişte copii ai luminii. .Fapte26/18. ca să le deschizi ochii, să se întoarcă de la întuneric la lumină, şi de sub puterea Satanei la Dumnezeu; şi să primească, prin credinţa în Mine, iertare de păcate şi moştenirea împreună cu cei sfinţiţi.” .Isaia8/20. La Lege şi la mărturie!” Căci dacă nu vor vorbi aşa, nu vor mai răsări zorile pentru poporul acesta.
  21. El va pribegi prin ţară, apăsat şi flămând, şi, când îi va fi foame, se va mânia şi va huli pe Împăratul şi Dumnezeul lui, apoi, fie că va ridica ochii în sus,
  22. fie că se va uita spre pământ, iată, nu va fi decât necaz, negură, nevoie neagră, şi se va vedea izgonit în întuneric beznă.- Daca nu vor vorbi cuvantul nu va mai rasari Soarele peste acest popor, . .2Corint4/6. Căci Dumnezeu, care a zis: „Să lumineze lumina din întuneric”, ne-a luminat inimile, pentru ca să facem să strălucească lumina cunoştinţei slavei lui Dumnezeu. ..PS119/105. Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea. .Cuvantul lui Dumnezeu este LUMINA , si LUMINA este cuvantul vieti ce vine de la Dumnezeu
  1 Tesaloniceni 5/5. Voi toţi sunteţi fii ai luminii şi fii ai zilei. Noi nu suntem ai nopţii, nici ai întunericului :Sunt stari spirituale!!! Atunci Lumina din Geneza este Spirituala??!!!

 4. Lori Balogh says:

  Nu, nu sunt explicatiile lui E. G. White, ci studii personale, pe baza unor materiale diverse.

 5. Anonim says:

  Foarte interesanta explicatie … cum ati ajuns la concluzia asta ? sunt explicatiile EGW ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.