Curiozitati din Anglia anilor 1500

Curiozitati din Anglia anilor 1500

 

* Majoritatea oamenilor se casatoreau in iunie, deoarece isi faceau baia anuala in mai si inca mai miroseau cat de cat bine in iunie. Totusi, miresele aveau cu ele un buchet de flori pentru a acoperi eventualul miros. De aici vine obiceiul de a avea un buchet la nunta.

 

* Baia consta intr-o singura cada mare plina cu apa fierbinte. Barbatul casei avea privilegiul de a se spala in apa curata, apoi fiii si restul barbatilor din casa, urmati de femei si in final copiii – ultimii fiind bebelusii. Intre timp, apa devenea atat de murdara incat era posibil sa pierzi pe cineva in ea. De unde si zicala: „Don’t throw the baby out with the bath water” („Nu arunca si copilul odata cu apa de baie”).

 

* Casele aveau acoperisuri inalte si pufoase de stuf (paie groase), fara lemn dedesubt. Era singurul loc unde animalele se puteau incalzi, asa ca toti cainii, pisicile si alte fiinte mici (sobolani, ganganii) stateau acolo. Cand ploua, devenea murdar si alunecos si uneori animalele alunecau si cadeau de pe acoperis. De unde zicala: „It’s raining cats and dogs” („Ploua cu caini si pisici”).

 

* Nimic nu impiedica ceva sa cada in casa. Asta era o mare problema in dormitor, unde gandaci si alte lucruri puteau murdari patul. Deci, un pat cu stalpi si un cearsaf pus deasupra oferea ceva protectie. Asa au aparut paturile cu baldachin.

 

* Cei bogati aveau podele de ardezie care deveneau alunecoase cand se udau pe timpul iernii, asa ca imprastiau paie („thresh” – resturi de la treierat) pe jos ca sa poata merge. Cu timpul, pana in primavara, paiele se tot adunau pana cand alunecau afara cand se deschidea uşa.

Astfel s-a proptit o bucata de lemn la intrare. Asa a aparut pragul ( in engleza se numeste „threshold”, care vine de la „thresh” şi hold” – a tine, a opri).

 

* Pe atunci se gatea intr-un ceaun mare care atarna intotdeauna in bucatarie deasupra focului. In fiecare zi se aprindea focul si se adaugau ingrediente in ceaun. Oamenii mancau in general legume si foarte putin, sau deloc, carne. Consumau din amestec (tocana, mancare inabusita ) la cina si lasau restul in oala sa se racească peste noapte, adaugand altceva peste ele a doua zi. Uneori mancarea avea in ea resturi destul de vechi.

 

* Uneori faceau rost de carne de porc, ceea ce ii facea sa se simta destul de speciali. Cand aveau musafiri, atarnau sunca de tavan ca sa se dea mari. Era semn de bogatie ca un barbat „could bring home the bacon” („era in stare sa aduca sunca acasa”).Taiau putina ca sa imparta oaspetilor si apoi stateau toţi in jurul mesei si „chewed the fat” („mestecau grasimea”).

 

* Painea era impartita conform statutului social.Muncitorii luau partea arsa de pe fundul painii, familia lua mijlocul si musafirii partea de sus („upper crust”).

 

* Cani de plumb erau folosite pentru a bea bere şi whisky.Combinatia asta de obicei dobora un om pentru cateva zile.Cineva care trecea pe drum ii putea lua drept morti si ii pregatea de inmormantare. Erau intinsi pe masa din bucatarie vreo doua zile, in timp ce familia adunata in jur manca, bea si astepta sa vada daca se trezesc. Asa a aparut obiceiul de „priveghi”, care in engleza se traduce „wake” („to wake up” – „a se trezi”).

 

* Anglia este o tara veche si mica, asa ca oamenii incepusera sa ramana fara locuri de ingropat. Asadar dezgropau cosciuge si duceau oasele la o „casa-de-oase” („bone-house”) si refoloseau mormintele. Deschizand acele sicrie, au observat ca unul din 25 aveau urme de zgarieturi pe dinauntru si au realizat ca unii din acei oameni fusesera ingropati de vii. Asa ca s-au gandit ca de atunci incolo sa prinda o sfoara de incheietura mainii mortului care sa treaca prin acoperisul sicriului si prin pamant pana la suprafata si sa lege de ea un clopotel. Cineva a stat de atunci noaptea in cimitir ( asa a fost inventata „graveyard shift” – „tura de noapte”) sa asculte clopoteii. Astfel, oamenii vii erau „salvati de clopotel” („saved by the bell”), acesta mai fiind numit si „soneria mortului” („dead ringer”)

 

Culegere de Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Curiozitati din Anglia anilor 1500

 1. Diana says:

  Interesant

 2. Lori Balogh says:

  Va salut si eu cu multa pace,
  Nici eu nu mai stiu de unde am informatiile. Obisnuiesc sa adun ca albina tot ce mi se pare interesant si util pentru mine si pentru altii. Cel mai probabil le am de pe internet…
  Cu multa stima,Lori B.

 3. eugen dutu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos sa fie in inima dumneavoastra.
  Foarte interesant. Unde ati gasit astfel de informatii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.