Exista greseli in Biblie ?

Exista greseli in Biblie ?

     Desi Biblia a fost si este considerata de crestini ca fiind Cuvantul scris al lui Dumnezeu, o revelatie infailibila a vointei Sale, exista multe voci care ii contesta inspiratia si autoritatea divina. Incepand cu secolul al XVII-lea, in perioada Iluminismului, multi cercetatori ai Bibliei au gasit pe paginile ei tot felul de contradictii, greseli de natura stiintifica, discrepante in privinta numelor si numerelor , precum si un limbaj lipsit de precizie.

Care este adevarul cu privire la Sfintele Scripturi ? Este Biblia lipsita de greseli ? Si daca ele exista, cum se explica prezenta lor intr-o carte care se pretinde a fi inspirata de Dumnezeu ?

Biblia afirma despre sine ca este inspirata de Dumnezeu. In Vechiul Testament exista, dupa unele estimari, circa 2600 de afirmatii de genul: “Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel…” (Ezechiel  32,1 ), “Domnul a vorbit lui…” ( Exodul 25,1 ) sau “Asa mi-a vorbit Domnul” ( Ieremia 17,19 ).

Mai mult decat atat, autorii Noului Testament confirma inspiratia divina a cartilor Vechiului Testament. Scriindu-i lui Timotei, apostolul Pavel afirma ca ”toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu” ( 2 Timotei 3,16 ), iar Petru spune ca “nicio prorocie n-a fost adusa prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant” ( 2 Petru 1,21 ).

In ceea ce priveste Noul Testament, chiar daca autorii lui nu marturisesc despre sursa inspiratiei lor la fel de frecvent ca autorii Vechiului Testament, totusi si ei au considerat mesajul lor ca fiind inspirat. Scriindu-le credinciosilor din Tesalonic, Pavel le spune ca “atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu auzit de la noi, l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci asa cum si este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu” ( 1 Tesaloniceni 2,13 ), iar credinciosilor din Corint le scrie: “Si vorbim despre ele nu cu vorbiri invatate de la intelepciunea omeneasca, ci cu vorbiri invatate de la Duhul Sfant” ( 1 Corinteni 2,13 ).

De asemenea, apostolul Petru se refera la scrierile lui Pavel ca fiind Scripturi inspirate, afirmand ca in epistolele sale “sunt unele lucruri greu de inteles, pe care cei nestiutori si nestatornici le rastalmacesc , ca si pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor” ( 2 Petru 3, 15.16 ).

Insa atunci cand afirmam ca Biblia este de origine divina nu trebuie sa pierdem din vedere elementul uman care a contribuit si el la alcatuirea Scripturilor. Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu, dar transmis prin oameni nedesavarsiti, intr-un limbaj omenesc, nedesavarsit. Toate cele 66 de carti ale Bibliei poarta amprenta personalitatii autorilor lor, a mediului cultural in care au trait toti acestia, dar si a circumstantelor istorice in care au fost scrise cartile ei.

Daca ne referim la limbajul Bibliei, acesta este unul cotidian, popular si nestiintific. Totusi, lipsa preciziei stiintifice nu inseamna si lipsa veridicitatii. Autorii Bibliei s-au folosit de un numar foarte variat de forme literare: poezie, parabole, metafore, simboluri, proverbe, naratiuni istorice, texte juridice, s.a., fiecare din ele necesitand o interpretare diferita. Pentru a evita interpretarile gresite, e nevoie sa se tina seama de forma literara prin care este transmis mesajul divin.

De asemenea, deoarece multe pasaje biblice oglindesc obiceiuri antice, cunoasterea lor este deosebit de importanta pentru intelegerea textului si mesajului biblic.

Toate manuscrisele originale ale cartilor Bibliei s-au pierdut. Cele mai vechi manuscrise pe care le avem la dispozitie sunt doar copii ale originalelor. Desi evreii au manifestat scrupulozitate in copierea textului biblic, unele greseli minore s-au strecurat totusi in cursul procesului de transmitere si copiere a manuscriselor biblice. Daca evaluam greselile aparute in acest proces de copiere a manuscriselor, ele sunt atat de minore incat nu pun in pericol mantuirea niciunui suflet sincer.

Comparand Biblia cu alte scrieri antice, se poate conchide ca ea este documentul antic cel mai bine conservat. Unele discrepante intalnite in Biblie pot avea explicatii pertinente, altele insa se datoreaza greselilor facute de copisti si traducatori in cursul procesului de copiere si traducere a textului biblic. Insa toate aceste greseli sunt minore si nu altereaza mesajul divin. Dimpotriva, faptul ca in Biblie nu gasim o acuratete desavarsita, tocmai acest fapt este o dovada a caracterului sau istoric, facand credibil mesajul ei.

Daca Biblia ar fi fost plasmuita de o minte omeneasca, autorul ( sau autorii ) ar fi avut grija ca astfel de discrepante sa nu apara in text. Dar tocmai prezenta lor reprezinta o dovada ca mesajul Bibliei este de origine divina, fiind pe deplin veridic si credibil.

In ciuda discrepantelor prezente in Vechiul Testament, Domnul Christos si apostolii au considerat Vechiul Testament ca fiind Cuvantul lui Dumnezeu, iar informatiile din cartile lui ca fiind veridice. Cu toate acestea, Petru recunoaste ca in Scripturi ( cu referire la epistolele lui Pavel ) exista si “unele lucruri greu de inteles” ( 2 Petru 3,16 ).

Cand intalnim asa-zise greseli in Biblie, trebuie sa ne reamintim ca acestea nu sunt rezultatul revelatiei lui Dumnezeu, ci rezultatul rastalmacirii facute de om. Adesea, problemele care apar nu tin de textul biblic, ci de interpret.

De aceea, cand studiem Biblia, este absolut necesar sa fim onesti si lipsiti de prejudecati, folosind metodele cele mai potrivite pentru studiu. Rugaciunea si iluminarea data de Duhul Sfant, Cel care a inspirat cartile Bibliei, nu sunt doar utile, ci absolut necesare pentru a avea o perspectiva si o intelegere corecta a mesajului biblic.

Atunci cand intampinam dificultati in intelegerea textului biblic trebuie sa tinem cont de faptul ca Autorul mesajului Scripturii ne poate rezolva aceste dificultati tot prin Biblie. Scriptura este propriul ei interpret, de aceea este ncesara compararea textelor unele cu altele, tinand cont de contextul biblic.

Unele pasaje mai dificile ale Scripturii pot fi intelese prin prisma altor pasaje mai clare. Totusi, unele probleme pot persista in ciuda onestitatii cititorului. Aici intervine rabdarea celor credinciosi de a continua sa fie loiali Cuvantului lui Dumnezeu, desi au intrebari la care inca nu au raspunsuri.

Rabdarea este esentiala in viata unui crestin onest, ea definindu-i pe adevaratii copii ai lui Dumnezeu: “Aici este rabdarea sfintilor care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus “ ( Apocalipsa 14,12 ). Este acea rabdarea si acea credinta ca intr-o zi ei vor primi toate raspunsurile chiar de la Acela care este adevaratul Autor al Scripturilor.

In concluzie, in Biblie pot exista unele greseli si discrepante, insa ele nu tin de mesajul ei, ci mai degraba de limbajul ei omenesc nedesavarsit. Nu Dumnezeu a pus aceste greseli in Biblie, nu El este autorul lor, ci instrumentele umane imperfecte. Chiar daca in Biblie exista discrepante, niciuna din ele nu afecteaza in vreun fel mesajul ei divin si nici mantuirea unui suflet onest.

Biblia ramane vrednica de incredere si, pe zi ce trece, noi descoperiri arheologice sau din alte domenii ale stiintei confirma veridicitatea ei. Orice barbat sau femeie care doreste sincer mantuirea poate gasi in Biblie calea spre adevarul mantuitor.

“Incredeti-va in Domnul Dumnezeul vostru si veti fi intariti ! Incredeti-va in prorocii Lui si veti izbuti !” ( 2 Cronici 20,20 )

Lori Balogh

Prelucrare si adaptare dupa articolul lui Frank M. Hasel, profesor de teologie sistematica la Seminarul Bogenhofen, intitulat “Exista greseli in Biblie?”, publicat in volumul “Interpretarea Scripturii”, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 35-43

This entry was posted in Dileme crestine and tagged , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Exista greseli in Biblie ?

 1. Domnul sa va binecuvinteze pe toți cu o inima si minte după Sfântă scriptura.

  Rugațiva ca nu mintea nostra sa ne învețe din Sfanțul Cuvânt ci Duhul Sfânt sa ne umpla inima cu Dragostea lui Dumnezeu.

 2. Pace cu mintea noastră vom ințelege ce-a ce vrem noi pe genunchi vom înțelege cea ce vrea Dumnezeu.

  Deuteronomul 29:29
  [29]Lucrurile ascunse sînt ale Domnului, Dumnezeului nostru, iar lucrurile descoperite sînt ale noastre și ale copiilor noștri, pe vecie, ca să împlinim toate cuvintele legii acesteia.

 3. Lori Balogh says:

  Daca Biblia ar fi fost doar lucrarea unor oameni inteligenti, ea nu ar avea puterea de a transforma vieti. Or, in lume au trait si traiesc milioane de oameni care marturisesc ca viata lor a fost schimbata in urma citirii ei. Nu am auzit de nicio alta carte care sa aiba aceasta putere de a transforma caractere umane din rau in bine.
  Pe de alta parte, nicio alta carte conceputa de om nu contine ceea ce contine doar Biblia: profetia. Aceasta este amprenta Divinitatii in Biblie. Va indemn cu toata dragostea sa va aplecati asupra profetiei biblice si sunt sigur ca va veti schimba parerea despre Biblie si despre Dumnezeul Bibliei.
  Cu stima,
  Lori B.

 4. Florin says:

  De ce as crede sau mai bine zis de ce as jura cu mana pe biblie , cand in aceasta carte sunt cateva fapte penale nepedepsite , cum ar fi cateva din ele:
  1. Crima
  „În Biblie, crima care a schimbat omenirea este cea săvârșită de Cain contra fratelui său Abel.”
  2. Incestul
  ” Urmasii lui Adam si Eva s-au inmultit prin incest?”
  3. Camataria
  ” Porunca lui Dumnezeu de a da zeciuiala fiecare om din poporul lui Israel este consemnata in modul urmator: „Toata dijma de la pamant, din roadele pamantului si din roadele pomilor este a Domnului, sfintenia Domnului. Toata dijma de la boi si de la oi si tot al zecelea din cate trec pe sub toiag este afierosit Domnului” (Levitic 27, 30-33).”
  ……. si ar continua…
  Parerea mea despre biblie este ca, e ceva inventat de anumite persoane pentru a stapani si manipula lumea. Credinta intr-o fiinta suprema este, deoarece stiinta s-a limitat la cea mai mica particula atomul ( care si el la randul lui este compus din protoni si neutroni, care si acesta se descompune in quarcuri), mai nou acum bosonul Higgs supranumita „particula lui Dumnezeu”, asta pana in prezent, poate continua, in fine nu fac nici fizica nici religie ci doar constat anumite lucruri care mie mi se par total pe dos.

 5. alexandru says:

  buna,lucruri grele de înţeles, pe care cei neştiutori şi nestatornici le răstălmăcesc ca şi pe celelalte Scripturi, spre pierzarea lor.
  Nu este de nici un folos sa citim jumatati, pentru cei statornici si care cunosc pe D-zeu si Hristos lucrurile sunt intelese si cunoscute,
  ioan 16.13

 6. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima dumneavoastră.
  Vă rog frumos să indicați sursa de unde cunoașteți că Matei 28:19,20 este o interpolare.
  Vă mulțumesc !

 7. Dumnezeu să fie lăudat şi să vă binecuvânteze. Este greu când cugetăm la toate aceste lucruri pentru că ele necesită o cercetare sinceră şi acerbă, ceea ce pe mulţi din biserici îi va costa, fie recunoaşterea unor învăţături false pe baza unor greşeli făcute de scribii care au copiat textile originale pe alte material când materialele au început să se altereze, desigur, dacă studiem cercetările pasajului Matei 28:19-20 vom vedea că fraza botezului în numele treimii este o interpolare cam din secolul 2 de când a început să se contureze învăţătura trinitară, până atunci, biblia, dar şi alte scrieri istorice afirmă clar că se făcea în numele / persoana lui Iesus Christos, şi treptat s-a modificat. De aceea cei mai mulţi care citesc despre învăţătura cu privire la botez, cred că acelea au fost cuvintele Domnului Isus şi aşa fac şi ei, … În concluzie, ceea ce vreau să spun este că nu ucenicii Domnlui care au scris au făcut greşeli, ci cei care au copiat mai târziu de pe manuscrisele originale sau de pe copiile făcute imediat după aceea. Mai sunt pasaje controversate precum învierea sfinţilor din vechime din Matei 27, apoi paranteza ioniană din 1 Ioan 5:7, sau neconcordanţa gramaticală prin traducerea din greacă din Tit 2:13 şi 2 Petru 1:1, etc. Dumnezeu să ne ajute să înţelegem pe deplin şi să fim întemeiaţi în adevăr, după cum Domnul Isus spune despre Duhul Sfânt că îi călăuzeşte pe credincioşi în tot adevărul.

 8. ioan says:

  biblia este desavarsita fara nici o urma de indoiala,in rest mai putem discuta

 9. eugen dutu says:

  Observ ca site-ul nu agreeaza metoda copy-paste intotdeauna. Spatiul gol de sub salut, din comentariul de mai sus continea textul din articol la care am facut referire : „Cu toate acestea, Petru recunoaste ca in Scripturi ( cu referire la epistolele lui Pavel ) exista si „unele lucruri greu de inteles” (2 Petru 3:16)”

 10. eugen dutu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos sa fie in inima dumneavoastra.

  Ma gandesc ca e potrivit sa inserez un citat frumos al unui proeminent predicator crestin, Ioan Hrisostom sau mai bine cunoscut drept Ioan Gura de Aur :
  ”Dacă cineva nu înţelege ce citeşte în Scriptură, să ia şi să citească Scriptura în întregime. Şi dacă citeşte toată istoria ei, să păstreze cele ce înţelege şi să le lase deoparte pe cele ce nu înţelege. Dacă va întâmpina greutăţi în a înţelege, să se ducă la cel mai înţelept decât el şi să îi ceară ajutorul. Dacă iarăşi nu găseşte ajutorul de care avea nevoie, Dumnezeu îi va descoperi adevărul văzând strădania lui…”
  Ma simt obligat sa spun : Amin !
  Pentru conformitate recomand predica (omilia) in care explica pasajul 1 Corinteni 10:11 (”Și toate acestea li s-au întâmplat acelora ca preînchipuiri ale viitorului, și au fost scrise spre povățuirea noastră, la care au ajuns sfârşiturile veacurilor”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.