Sustine Biblia ca pamantul exista deja inaintea saptamanii Creatiei ?

Sustine Biblia ca pamantul exista deja inaintea saptamanii Creatiei ?

     Probabil ca putine versete biblice au provocat mai multe controverse ca cel din Geneza 1,1: „La inceput, Dumnezeu a facut cerurile si pamantul.” Dintre numeroasele teorii care au aparut pe marginea acestui verset, sunt demne de retinut cateva:

1) Unii comentatori au vazut in Geneza 1,1 doar un cuprins, un rezumat sau un titlu al intregului capitol care urmeaza. Textul nu ne spune nici cand a creat Dumnezeu cerurile si pamantul, nici daca El a creat materia amorfa din care este alcatuita planeta noastra. Aceasta interpretare ar deschide calea pentru ideea ca materia ar fi existat din vesnicie si ca nu a existat o creatie „ex-nihilo” ( „din nimic” ).

Ideea unei coexistente din vesnicie a materiei cu Creatorul este insa contrazisa de Biblie, care afirma: „Cerurile au fost facute prin Cuvantul Domnului si toata ostirea lor prin suflarea gurii Lui… Caci El zice si se face, porunceste si ce porunceste ia fiinta” ( Psalmul 33,6.9 ). Iar apostolul Pavel, vorbind despre Dumnezeu, afirma ca El „cheama lucrurile care nu sunt ca si cum ar fi” ( Romani 4,17 ). Asadar, Biblia contrazice teoria existentei din vesnicie a materiei, sustinand creatia ei „ex-nihilo.”

2) O alta interpretare a textului din Geneza 1,1 este asa-numita „teorie a hiatului”,  numita si „teoria distrugerii si refacerii”.

Aceasta teorie sustine ca intre primele doua versete din Geneza cap. 1 exista un “hiatus”, adica o pauza de milioane de ani. Se argumenteaza ca pamantul nu putea iesi pustiu si gol din mana unui Creator desavarsit. A sustine aceasta inseamna a-I nega caracterul, afirma adeptii acestei teorii.

Concluzia pe care o trag sustinatorii acestei conceptii este ca pamantul a fost creat perfect si a devenit pustiu si gol prin decadere de la o stare anterioara perfecta. Teoria hiatului sustine ca a existat o creatie inainte de Adam. Printul acestei creatii anterioare ar fi fost Lucifer, a carui cadere  ar fi antrenat decaderea intregii creatii, aducand moartea si intunericul.

Atunci cand Lucifer a incercat sa extinda revolta sa in cer, Dumnezeu l-a pedepsit, a distrus civilizatia dinainte de Adam si a refacut totul in sase zile. Dar drama a continuat, caci Lucifer ar fi incercat sa-si extinda imparatia si asupra lumii celei noi a lui Adam.

In concluzie, teoria hiatului sustine ca pamantul si viata sunt mult mai vechi decat omul si ca ele au fost distruse printr-o serie de catastrofe. Adeptii teoriei sustin ca aceste detalii ar corespunde cu descoperirile geologice care arata ca pamantul este mult mai vechi decat omul si viata.

Veriga slaba a acestei teorii este ideea ca pacatul, suferinta si moartea ar fi aparut pe pamant cu mult timp inainte de saptamana Creatiei, lucru pe care Biblia il contrazice. Scriptura afirma ca pacatul, suferinta si moartea au intrat in lume exclusiv prin pacatul lui Adam:

De aceea, dupa cum printr-un singur om a intrat pacatul in lume, si prin pacat a intrat moartea si astfel moartea a trecut asupra tuturor oamenilor din pricina ca toti au pacatuit” ( Romani 5,12 )

3) Alti comentatori sustin „teoria golului ( intervalului ) pasivintre primele doua versete din Geneza. Aceasta teorie sustine ca Geneza 1,1 se refera la crearea Universului, inclusiv a planetei noastre, cu cateva miliarde de ani in urma, pentru ca in saptamana Creatiei Dumnezeu sa creeze viata si sa organizeze planeta noastra.

4) O alta teorie sustine ca versetul din Geneza 1,1 apartine primei zile a Creatiei si ca in aceasta prima zi Dumnezeu a creat intregul Univers, inclusiv pe Lucifer, ingerii cerului si fiintele care locuiesc pe alte planete. 

Conform pasajului biblic din Iov 38, 4-7, atunci cand au fost puse temeliile pamantului „stelele diminetii izbucneau in cantari de bucurie si toti fiii lui Dumnezeu scoteau strigate de veselie”. Aceasta dovedeste ca inainte de crearea pamantului cu tot ce este pe el, in Univers existau deja atat fiinte inteligente create de Dumnezeu, cat si corpuri ceresti locuite de acestea.

De asemenea, conceptul de „mare lupta” dintre bine si rau, dintre Christos si Satana, presupune ca pacatul a aparut in cer inainte de crearea vietii pe pamant, contrazicand astfel ideea ca intregul Univers ar fi fost creat in prima zi a saptamanii Creatiei.  Apocalipsa 12,7-9 vorbeste despre un „razboi” ( ideologic ) purtat in cer intre „balaur” si ingerii lui ( „sarpele cel vechi numit Diavolul si Satana” – cap. 12,9 ) si Mihail si ingerii Lui ( Domnul Christos ).

     5) Exista si o teorie traditionala a Creatiei, adoptata de Luther, Calvin si numerosi cercetatori moderni, teorie care sustine, asemenea teoriei anterioare, ca Geneza 1,1 apartine primei zile a saptamanii Creatiei.

Deosebirea fatza de teoria anterioara consta in faptul ca in prima parte a primei zile au fost create nu intreg Universul, ci doar pamantul si cerul, prin cer intelegandu-se doar sistemul nostru solar si corpurile ceresti din apropiere, observabile cu ochiul liber de un observator aflat pe pamant. Astfel, Geneza 1,2 descrie pamantul asa cum arata imediat dupa aducerea lui la existenta.

Aceasta teorie este conforma cu continutul poruncii a patra care subliniaza: „Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit…” ( Exodul 20,11; vezi si cap. 31,17; Faptele apostolilor 4,24; 14,15 ).

Dintre cele cinci teorii amintite, merita sa fie retinute cea de-a treia si a cincea, respectiv „teoria golului pasiv” si „teoria traditionala a Creatiei.” Pe marginea acestui subiect, Enciclopedia Adventista de Ziua a Saptea afirma urmatoarele:

     „Adventistii de ziua a saptea si-au afirmat intotdeauna convingerea privind creatia ex-nihilo, cu alte cuvinte, Dumnezeu nu a depins in niciun fel de existenta materiei inainte de facerea pamantului. Ei au considerat ca El a facut materia din care este alcatuit pamantul in prima zi si apoi a continuat imediat cu celelalte lucrari ale saptamanii Creatiei. Cu toate acestea, chiar de la inceputul miscarii, unii adventisti au admis ca raportul Genezei poate fi inteles ca Dumnezeu adusese deja la existenta substanta pamantului anterior celor sapte zile literale ale saptamanii Creatiei.” ( 1 )

Lori Balogh

Referinte: ( 1 ) „Creation” in The Seventh-day Adventist Encyclopedia, ed. Don F. Neufeld, Hagerstown. MD, Review and Herald 1976, p. 357

This entry was posted in Dileme crestine and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Sustine Biblia ca pamantul exista deja inaintea saptamanii Creatiei ?

  1. eugen dutu says:

    Amin !
    Sabat binecuvantat va doresc sa aveti alaturi de frumoasa dumneavoastra familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.