Curiozitati din Sistemul Solar

Curiozitati din Sistemul Solar

* Gazele dintr-o pata solara sunt cu 1.650 grade Celsius mai reci decat zonele inconjuratoare de pe Soare.

*Cel mai inalt munte din Sistemul Solar se gaseste pe Marte. Se numeste Olympus Mons si atinge o inaltime de peste 24 Km.

* Soarele se indreapta cu 20 km pe secunda spre un punct in directia constelatiei Hercules.

* Lumina soarelui are nevoie de 8 minute pentru a  ajunge pe pamant. Daca Soarele s-ar stinge dintr-o data, de abia peste 8 minute am ramane in intuneric.

* Luna noastra se departeaza de Pamant cu 3 cm pe an.

* Fluxul si refluxul sunt in legatura directa cu fazele si mersul Lunii. Forta gravitationala a Lunii – mult mai redusa decat cea a Pamanatului, are efect nu numai asupra apelor din ocean, ci asupra oricaror obiecte de pe Pamant. Cele mai puternice maree au loc la Luna Plina si Luna Noua, cand Soarele, Luna si Pamantul se afla pe aceeasi linie.

* În fiecare minut, Pământul este lovit de 6.000 de fulgere.

* Venus este singura planeta a Sistemului Solar numita dupa o femeie si are o miscare de rotatie in sens invers fatza de cea a Pamantului. Pe Venus ploua cu acid sulfuric.

* Soarele îşi pierde în permanenţă din greutate. Pierde circa 4 milioane de tone în fiecare secundă. Acesta este cantitatea de hidrogen pe care Soarele o transformă în fiecare secundă.

* Planetele se rotesc in jurul Soarelui si in jurul axei proprii in sensul acelor ceasornicului. Venus este planeta care se invarteste in jurul axei proprii contrar acelor ceasornicului. Pe Venus Soarele rasare la vest si apune la est. Venus este considerata sora geamana a Pamantului pentru ca amandoua au cam aceeasi marime, densitate si volum, este cel mai apropiat vecin al Pamantului.

* Temperatura Soarelui la nivelul nucleului are aproximativ 14 milioane de grade Celsius, însă la suprafaţa doar 6000.

* Spre deosebire de celelalte planete din sistemul nostru solar, Venus se roteşte in sens invers, de la vest la est. Ca dimensiune, este puţin mai mică decat Pamantul, insa este total diferita. Aici, temperaturile ajung pana la 4600 C, iar norii provoaca ploi de acid sulfuric.

* Luna nu are atmosfera, iar apa este aproape inexistenta. Deci nimic nu va putea creşte acolo. Insa au fost aduse pe Pamant probe din solul lunar. A fost udat, au fost plantate seminte de plante, iar plantele au crescut.

* Planeta Saturn are o densitate atat de mica, incat ar putea pluti chiar şi pe apa.

* Planeta Pluto e atat de rece incat acolo gheata e mai tare decat otelul.

* Majoritatea planetelor din sistemul nostru solar au axa de rotatie aproape perpendiculara pe planul orbitelor. Uranus insa are axa de rotatie aproape paralel cu acesta.

* Pe Marte exista calote de gheata ce rezista pe tot parcursul anului, situate la ambii poli. De asemenea este posibila existenta ghetii si in interiorul planetei.

* Pluto este mai mic in diametru decat cativa dintre satelitii din sistemul nostru solar.

* Pe Jupiter exista un uragan gigantic ce dureaza de cel putin 300 de ani. Acesta a primit numele de Marea Pata Rosie.

*  Pe Marte se gaseste cel mai inalt munte al sistemului solar, Olympus Mons (26.000 metri alt.), precum si cel mai mare canion, numit Valles Marineris, lung de 10.600 km si lat de 8.500 de km.

* Craterele de pe Luna poarta numele unor oameni de stiinta. Unul dintre ele este denumit dupa matematicianul roman Spiru Haret. Craterul are 29 km in diametru si se afla in emisfera ce nu se poate vedea de pe Terra, aproape de polul sud al Lunii.

* Unul dintre lanturile muntoase de pe Luna a primit numele de Montes Carpatus, respectiv Muntii Carpati, si formeaza marginea de sud a unui gigantic bazin lunar: Mare Imbrium.

*  Recent (aprilie 2008) un crater de pe Mercur a primit numele de Mihai Eminescu. Craterul Eminescu are 125 km in diametru. Este un crater interesant pentru ca se pare ca s-a format mai recent decat restul craterelor de pe Mercur.

* Singurul nume romanesc de pe Venus este cel al poetei Elena Vacarescu. Aceasta a trait in Franta, dar s-a nascut in Romania.

* Noaptea, planetele Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn stralucesc asemenea stelelor. Putem sa le vedem cu ochiul liber. Stelele, asemenea Soarelui, trimit lumina. Planetele nu sunt luminoase. Ele stralucesc noaptea pentru ca sunt luminate de catre Soare.

* Planeta Mercur a fost numita astfel, datorita vitezei cu care face inconjurul Soarelui, dupa zeul roman mesager cu acelasi nume. Zeul Mercur era curier in ceruri, zeu al negotului, hotiei, al calatorilor pe mare si pe uscat.

* Coroana solara se extinde in spatiu pe milioane de km si este vizibila doar in timpul eclipselor, temperaturile atingand aici valori de peste 1.000.000 K?

* Soarele reprezinta 99,86 % din masa intregului sistem solar.

* Daca Soarele ar da doar jumatate din radiatiile pe care le emite acum, am ingheta, iar daca el ar da cu o jumatate mai multe radiatii, am fi arsi.

* Daca inclinatia globului pamantesc nu ar fi cea actuala, vaporii de apa s-ar aglomera spre nord si sud, formand munti uriasi de gheatza.

* Daca Luna s-ar gasi la o distanta de 80 000 de km in loc de distanta actuala, de doua ori pe zi continentele ar fi innecate de valurile uriase ale oceanelor.

* Daca crusta terestra ar avea o grosime cu trei metri mai mare, atunci nu ar exista oxigen, iar viata ar inceta pe Pamant.

* Daca oceanele ar avea adancimea cu 66 m mai mare, atunci oxigenul si bioxidul de carbon din aer ar fi absorbite, iar viata nu ar mai fi posibila pe Pamant.

* Daca Pamantul nu ar avea atmosfera, zilnic am fi fost bombardati cu 20 de milioane de meteoriti care ar lovi Pamantul cu o viteza de 50 km/sec.

* Daca pamantul ar avea dimensiunile Lunii, el nu ar putea retine atmosfera si apele.

* Daca Pamantul ar avea dimensiunile Soarelui, nu ar mai putea fi vorba de viata intelectuala.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Curiozitati din Sistemul Solar

  1. itiuy says:

    Super informatii!Mersi!:)

  2. Vladimir says:

    Posibil sa gasiti ceva noi si aici, 10 curiozitati despre sistemul solar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.