1 Samuel 28: Saul la vrajitoarea din En-Dor

1 Samuel 28: Saul la vrajitoarea din En-Dor

     Intamplarea relatata in 1 Samuel cap. 28 este folosita de unii crestini pentru a sustine teoria nemuririi sufletului. Profetul Samuel, mort la acea data, este chemat de vrajitoarea din En-Dor, iar el se arata sub forma unui spirit, comunicand un mesaj imparatului Saul. Daca spiritul care i s-a aratat vrajitoarei si care a transmis mesajul catre Saul a fost intr-adevar cel al lui Samuel, s-ar ridica cateva probleme majore:

1) Pe tot parcursul Vechiului Testament, Dumnezeu a interzis consultarea magicienilor, a vrajitorilor si a celor care cheama duhurile mortilor ( Deuteronom 18, 9-13 ). Ar fi putut Dumnezeu sa calce El Insusi o porunca pe care o daduse omului ?

2) In 1 Samuel 28,6 ni se spune ca Saul L-a intrebat pe Domnul si Acesta nu i-a raspuns nici prin vise, nici prin Urim si Tumim, nici prin proroci. Daca Dumnezeu nu i-a raspuns in niciun fel, cum ar fi putut El sa-i raspunda pe o cale pe care chiar El o interzisese ?

3) Ar fi avut vrajitoarea putere sa cheme un mort si-l sa-l faca sa -i spuna lui Saul ceea ce Dumnezeu refuzase sa-i transmita ?

4) Putea Samuel, profetul lui Dumnezeu, sa stea la discretia unei vrajitoare care calca fatis Legea divina ?

5) Vrajitoarea afirma ca vede „o fiinta dumnezeiasca ce se ridica din pamant”. Daca ar fi adevarat ca exista o lume dincolo de mormant, atunci Samuel ar trebuit sa vina din cer, nu din pamant.

6) Din relatarea biblica reiese clar ca Saul nu a vazut „fiinta dumnezeiasca”, ci doar a ascultat descrierea facuta acesteia de catre vrajitoare.

In concluzie, in relatarea despre Saul si vrajitoarea din En-Dor avem prima relatare biblica a unei  sedinte spiritiste.

     „Ar fi contrar oricărui principiu de dreptate să ne închipuim că autoritatea divină să dea voie unei necromante să cheme pe Samuel din locul lui de odihnă. A crede că Dumnezeu, care a pus necromanţia sub interdicţie (Deuteronom 18,10-12), avea să cedeze cererii unui medium şi să tulbure pe sfântul Său, Samuel, care dormea, ar fi întru totul de neconceput. Dar, după cum Satana a avut puterea să apară în faţa lui Isus în pustie ca un înger de lumină, tot aşa el sau agenţii lui puteau, dacă le era îngăduit, să-l personifice pe Samuel, să-i imite atât vocea, cât şi figura. Diavolul a folosit această ocazie ca să-şi bată joc de Saul prin ironia sorţii lui. Tocmai bărbatul care îi persecutase pe exponenţii acestei practici oculte era acum îngenunchiat înaintea acelei puteri, cerând ajutor.”    Comentarii biblice AZS

Lori Balogh                                                               

 

This entry was posted in Texte biblice dificile and tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to 1 Samuel 28: Saul la vrajitoarea din En-Dor

 1. Flaviu says:

  Nu trebuie sa iti ceri iertare Lori. Cu totii gresim. Bine ca ai corectat. Noi, cititorii acestui blog iti multumim pentru informatiile de aici ! Nu ezita sa prezinti adevarul, chiar si atunci cand este incomod !

 2. Lori Balogh says:

  Multumesc, Flaviu, pentru observatia ta corecta. Imi cer iertare pentru gresala; trebuia sa scriu despre Saul si vrajitoarea din En-Dor ca fiind prima sedinta spiritista, dar probabil ca gandul imi era la pilda din Luca 16. Am corectat si multumesc inca o data.
  Cu stima,
  Lori B.

 3. Flaviu says:

  Multumesc pentru raspunsul prompt. Cred ca nu m-am exprimat bine, eu m-am referit la „in Pilda bogatului si saracului Lazar avem prima relatare biblica a unei sedinte spiritiste”, adica in pilda bogatului si saracului Lazar avem sedinta spiritista ?

  Cat despre versetul 1 Samuel 28, aici totul e clar :)

 4. Lori Balogh says:

  Buna Flaviu,
  Din moement ca avem un medium ( vrajitoarea din En – Dor ) si un spirit cu care aceasta comunica ( cu siguranta ca nu spiritul lui Samuel, ci un spirit rau ), eu consider ca avem de-a face cu o sedinta spiritista autentica. Cred ca s-a inteles de ce nu poate fi vorba de spiritul lui Samuel…
  Cu stima,
  Lori B.

 5. Flaviu says:

  Buna Lori. Poti dezvolta putin declaratia „In concluzie, in Pilda bogatului si saracului Lazar avem prima relatare biblica a unei sedinte spiritiste.” ? Ma gandesc ca nu e o sedinta spiritista acolo …

 6. Lori Balogh says:

  Ar fi trait doar atata timp cat ar fi mancat din pomul vietii. Primii nostri parinti au avut o nemurire conditionata. Din nefericire, ei au pierdut-o prin neascultare de porunca Creatorului.

 7. Florin says:

  Atunci in Geneza 3:22 ce fel de viata ar fi avut omul daca manca den pomul vietii ?

 8. Lori Balogh says:

  Dupa caderea in pacat, primii nostri parinti au pierdut nemurirea, conform avertismentului dat de Creator: „In ziua in care vei manca din el ( pomul cunostintei ), veti muri negresit” ( Geneza 2,17 ). Sarpele, dimpotriva, i-a asigurat pe oameni: „Hotarat ca nu veti muri” ( Geneza 3,4 ). Pe cine sa credem: pe Creator sau pe Diavolul deghizat in sarpe ? Eu Il cred pe Dumnezeu. Din nefericire, majoritatea lumii pagane si crestine il cred pe Diavol. Cat despre preluarea de catre crestinsm a teoriei nemuririi sufletului de la pagani, v-am dat cateva articole in care este explicata aceasta problema.
  Dupa ce oamenii au pierdut nemurirea data de Dumnezeu, ei au ramas doar cu aspiratia spre nemurire, cu acel „gand al vesniciei” de care vorbeste Solomon si care dovedeste ca omul avea candva o nemurire conditionata.
  Cu stima, Lori B.

 9. Florin says:

  Pe ce baza nemurirea sufletului e de origine pagana ? Nu spunea parca Solomon ca in noi este gandul vesniciei ?

 10. Lori Balogh says:

  Biblia nu invata ca sufletele sunt nemuritoare. Aceasta este o invatatura de origine pagana, care, din nefericire, a patruns si in crestinism. Singurul care are nemurirea este Dumnezeu ( 1 Timotei 6, 14-16 ). Pentru un studiu mai aprofundat, va recomand sa citit articolele de la adresele urmatoare:
  https://www.loribalogh.ro/2013/06/de-ce-nu-cred-ca-duminica-este-adevarata-zi-de-inchinare-a-crestinilor/
  https://www.loribalogh.ro/2013/12/starea-omului-in-moarte/
  https://www.loribalogh.ro/2013/11/teoria-nemuririi-sufletului/
  https://www.loribalogh.ro/2013/10/dincolo-de-mormant/
  https://www.loribalogh.ro/2013/09/natura-omului-2/
  https://www.loribalogh.ro/2014/02/antropologie-biblica/
  Cu stima,Lori B.

 11. Florin says:

  Sufletele nu sunt nemuritoare ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.