Curiozitati biblice

 

Curiozitati biblice

* Cuvantul “Craciun” nu apare nici macar odata in Bilblie. Acesta a inceput sa se serbeze dupa mai bine de trei secole de la moartea lui Iisus si practic nu are nimic in comun cu acesta.

* Biblia este cea mai cumparata si citita carte din toate timpurile.

* Cea mai mica Biblie tiparita are 4.5 cm lungime, 3.2 cm latime, 2 cm grosime. A fost tiparita in Anglia, are 878 pagini, 20 g si poate fi citita cu lupa. Aceasta Biblie cantareste aproximativ 20 grame.

* Biblia ne-a spus care este forma pamantului, inainte de a ne-o dovedi Cristofor Columb? (vezi Isaia 40:22).

* Intre cel mai scurt capitol din Biblie (Psalmul 117) si cel mai lung capitol din Biblie (Psalmul 119), este mijlocul Bibliei, adica Psalmul 118. Aceasta spune “Mai bine este sa cauti ajutor in Domnul decat sa te increzi in om”.

* Singurul animal domestic nementionat in Biblie este pisica.

* Maria, mama lui Iisus, nu a fost niciodata obiect de cult sau de veneratie, nici pentru apostoli, nici pentru ceilalti crestini din acea epoca. Si nu se face nicio referire in Noul Testament care sa ne faca sa credem ca trebuie sa-i dam atribute divine, ca mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, rol care este doar al lui Iisus Christos? (1Timotei 2.5)

* A numara rugaciunile este o practica pagana condamnata in mod sever de Dumnezeu. (Matei 6.5-13) Coroana Rozariului, de exemplu, a fost introdusa doar in 1090, fiind copiata de la mahomedani.

* In Biblie nu ne este mentionata infatisarea Diavolului.

* Biblia a fost tradusa in aproximativ 1200 limbi si dialecte.

* Vechiul Testament este scris in limba ebraica, iar cateva pasaje scurte din Ezra, Neemia si Daniel in aramaica. Limba ebraica era limba clasica a Palestinei, aramaica un dialect mai nou, era limba poporului si se vorbea de toti evreii orientului.

* Noul Testament este scris in limba greaca vorbita de lumea intreaga in acele vremuri. Cateva cuvinte apar si in limba aramaica si latina.

* Un tamplar din Los Angeles a lucrat zilnic pana noaptea tarziu timp de doi ani ca sa faca o Biblie cu totul din lemn. Fiecare pagina este o fasie subtire de lemn, inalta de un metru, in care literele sunt gravate. Aceasta carte contine 8.048 de pagini, are o greutate de 547 kilograme si este groasa de 2,5 metri.

* Spurgeon a citit Biblia de o suta de ori. El a spus: „Cand o citeam a suta oara am gasit Biblia nemarginit mai frumoasa decat prima oara.”

* Johann Gutenburg a inventat tiparul in 1450, iar prima carte tiparita a fost Biblia in limba latina.

* Conform Geneza 1:20-22, gaina a aparut inaintea oului.

* Walter Scott, un scriitor englez bine cunoscut, este autorul a numeroase carti cu renume mondial. Pe patul de moarte, a spus fiului sau mai mare: „Da-mi cartea!” Fiul a intebat la ce carte se refera tatal. Scott a raspuns: „Este numai o carte care se poate numi „Cartea”: Biblia!”

* Biblia a fost scrisa de circa patruzeci de oameni, tradusa de sute de oameni, tiparita de mii de oameni si citita de milioane de oameni.

* Septuaginta (LXX – „Saptezeci” ) este o traducere a Vechiului Testament in limba greaca facuta in Alexandria. Inceputul traducerii era probabil pe vremea lui Ptolomeu Filadelfus, terminarea ei se pare ca ar fi fost intre anii 275-130 i.Chr. Conform unei legende, traducerea ar fi fost facuta de 70 de invatati si lucrarea s-a terminat in 70 de zile! Pavel si primii crestini au folosit aceasta traducere.

* Cainii sunt mentionati de 14 ori in Biblie.

* Biblia nu este o singura carte, ci o colectie de 66 de carti, scrise de vreo 40 de autori diferiti. Printre acestia sunt imparati (David, Solomon), medici si alti oameni invatati (Isaia, Luca), teologi (Ezra, Pavel), ministri (Moise, Daniel, Neemia), tarani si meseriasi (Amos, Petru), muzicieni ( Asaf, fiii lui Cora), prooroci (Ezechiel, Ioel).

* Goethe a afirmat: „Daca ar fi sa fiu dus la inchisoare si mi s-ar ingadui sa iau cu mine numai o singura carte, as alege Biblia”.

* Biblia a fost scrisa intr-o perioada de aproximativ 1500 de ani.

* Vulgata, adica „Cea mai mult raspandita”, este singura traducere in limba latina a Bibliei valabila in Biserica Catolica. Ea a fost tradusa la cererea episcopului roman Damasus de catre invatatul Ieronim, intre anii 392-405.

* Parerea lui Martin Luther despre Biblie: “Biblia nu este invechita, nici moderna, este eterna”

* In mai multe de 3000 de locuri, Biblia declara despre sine ca este inspirata (2 Pet. 1:21).

* La ora actuala exista: peste 5 300 de manuscrie ale Noului Testament in limba greaca, peste 10 000 de exemplare in limba latina, Vulgata, si mai mult de 9 300 de versiuni timpurii ale diverselor portiuni din Biblie.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.