1 Timotei 5,23: “Sa iei si cate putin vin”
“Sa nu bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau si din pricina deselor tale imbolnaviri”
Iubitorii licorii lui Bachus gasesc in acest indemn al apostolului Pavel, dat mai tanarului sau colaborator Timotei, un argument in favoarea invataturii ca bauturile alcoolice sunt permise crestinilor.
Este un fapt cert, care nu poate fi contestat: bauturile alcoolice au fost folosite atat in timpurile Vechiului Testament, de catre unii evrei, cat si in cele ale Noului Testament, de catre unii crestini. Insa faptul ca ele au fost folosite de catre unii care s-au declarat “copii ai lui Dumnezeu” nu reprezinta un argument ca Dumnezeu a dorit si a permis acest lucru.
Daca unii israeliti si crestini au mintit, au furat si au poftit ce nu se cuvenea, aceasta nu reprezinta o dezlegare pentru noi ca sa facem la fel. Daca vom cauta dezlegari pentru anumite fapte, obiceiuri sau vicii pe aceasta cale, vom gasi dezlegari pentru cele mai oribile fapte si atitudini, precum si pentru cele mai degradante vicii.
Prima parte a indemnului dat de Pavel lui Timotei se refera la consumul apei: “Sa nu bei numai apa”. Cum ne explicam acest indemn, aproape de neinteles? Sa nu pierdem din vedere locul si timpul in care Pavel ii scria discipolului sau. Este recunoscut faptul ca in Orient apa era o problema. Datorita caldurilor excesive, apa nu avea o calitate sigura pentru consum. Asa se face ca boli digestive ca dizenteria erau obisnuite in acea vreme, fapt ce ducea la recomandarea altor bauturi mai sigure prin care sa fie astamparata setea.
A doua parte a indemnului lui Pavel se refera la vin ( “oinos,” in greceste ): “ci sa iei si cate putin vin”. Este evident faptul ca apostolul nu pledeaza pentru consumul de bauturi alcoolice. Dupa cum rezulta din motivatia acestui indemn, sfatul lui Pavel este strict legat de un tratament medical, nu de o distractie, fie particulara, fie sociala: “din pricina stomacului tau si din pricina deselor tale imbolnaviri”.
Indiferent daca apostolul se refera la vinul fermentat sau mustul proaspat, nefermentat, trebuie subliniat faptul ca indemnul se refera la un tratament medical, nu la incurajarea unui viciu. Este o mare diferenta intre a folosi alcoolul ca tratament medical, in doze mici si pentru o perioada limitata, si a-l folosi fara masura, de placere, intreaga viata.
Dar la ce fel de vin se refera apostolul Pavel in acest indemn ?
Daca Pavel s-ar referi la vinul fermentat, ar intra in contradictie cu propria sa afirmatie din Romani 14, 21: “Bine este sa nu mananci carne si sa nu bei vin…” Mai mult decat atat, Pavel ar intra in contradictie cu numeroasele referinte biblice negative cu privire la bauturile alcoolice, cum sunt cele din Proverbe:
“Nu te uita la vin cand curge rosu si face margaritare in pahar; el aluneca usor, dar pe urma ca un sarpe musca si inteapa ca un basilisc. Ochii ti se vor uita dupa femeile altora si inima iti va vorbi prostii. Vei fi ca un om culcat pe varful unui catarg. “M-a lovit… dar nu ma doare ! M-a batut… dar nu simt nimic ! Cand ma voi trezi, mai vreau vin !”(Proverbe 23,31-35 )
“Vinul este batjocoritor, bauturile tari sunt galagioase; oricine se imbata cu ele nu este intelept” ( Proverbe 20,1 )
In lamurirea acestui subiect, o mare problema o reprezinta faptul ca in traducerile Bibliei in limba romana se foloseste un singur termen ( “vin” ), atat pentru bautura alcoolica, cat si pentru mustul proaspat si nefermentat.
Despre sucul proaspat de struguri, Biblia afirma ca in el este o binecuvantare ( Isaia 65,8 ). Nu acelasi lucru il afirma Biblia despre vinul fermentat de struguri. Sucul proaspat este numit in Biblie si “vin nou”, amintit de Insusi Domnul Christos in Matei 26,29: “Va spun ca, de acum incolo, nu voi mai bea vin din acest rod al vitei , pana in ziua cand il voi bea nou in Imparatia Tatalui Meu.” Se observa ca Mantuitorul numeste acest “vin,” pe care-l va bea nou in Imparatia Tatalui ,“rodul vitei”, nu “rodul fermentatiei”.
Indemnul lui Pavel adresat tanarului Timotei, privit din punct de vedere medical, este si mai pretios astazi, cand stiinta a demonstrat proprietatile vindecatoare ale mustului proaspat de struguri ( “vin nou” ), ami ales al celui obtinut din struguri negri. Datorita continutului de resveratrol, unul din cei mai puternici antioxidanti si anticancerigeni cunoscuti, mustul proaspat, nefermentat, este o adevarata binecuvantare pentru sanatate.
Nu acelasi lucru se poate spune despre vinul fermentat. Chiar daca si acesta contine unele substante nutritive, inclusiv resveratrol, prezenta alcoolului ii strica intreaga reputatie. Asadar, daca avem de ales intre doua sortimente ale unui aliment, de ce sa nu-l alegem pe cel mai bun si mai sanatos ?
Lori Balogh
https://www.loribalogh.ro/2013/11/la-nunta-din-cana-iisus-a-facut-vin-sau-must/
Daca pentru dvs. alcoolul este aliment, regret ca aveti o asemenea conceptie. Eu stiu ca el este un drog. Cititi ce spun medicii despre alcool, daca nu credeti ce spune Biblia despre el. Si daca dvs. credeti ca Domnul Iisus a incurajat betia, fie chiar si la o sarbatoare ca aceea a unei nunti, ma intreb cum Il cunoasteti dvs. pe Dumnezeul Bibliei.
„Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat si pe Iisus Christos pe care L-ai trimis Tu.” ( Ioan 17,3 )
Atunci de ce Mantuitorul a prefacut apa in vin? Si asta dupa ce nasul era si putin ametit. Raspunsul este : va rataciti nestiind scripturile nici puterea lui Dumnezeu. Vorbiti din parere si nu din experienta. Smintiti oamenii si îi inselati cu invataturi false. Sunteti despre cei de care spune Apostolul Pavel ca rataciti de la adevar si opriti oamenii de la diverse alimente.
Alcoolul nu-l „spurca” pe om prin faptul ca intra in gura lui, ci prin consecintele pe care le aduce cu sine. Ce iese din gura si mintea unui om care consuma alcool si nu mai este stapan pe propria sa persoana se poate vedea in salile de tribunal, in spitale si in inchisorile patriei !!
Matei 15/11 „Nu ce intra in gura spurca pe om;ci ce iese din gura,aceea spurca pe om”
Deuteronomul 14:26 – Acolo, sa cumperi cu argintul acela tot ce vei dori: boi, oi, vin si bauturi tari, tot ce-ti va placea, sa le mananci inaintea Domnului Dumnezeului tau si sa te bucuri tu si familia ta.
Cum comentați faptul că pastorul John MacArthur după ce a citit acest verset a spus că vinul și băuturile tari conțineau puțin alcool, din câte îmi amintesc a spus că aveau 2 sau 3 la sută, dar a spus că totuși conțineau.
Faceti cum vreti frate, Dumnezeu ne-a lasat aceasta libertate. Poate aduce alcoolul ceva bun? Convingerea mea este un NU definitiv. Sa nu ne luam dupa revistele moderne de „socializare” caci vand si ele propria lor „doctrina”.
Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti
Studiul de la Harvard a fost următorul: 50% din americani nu beau deloc. Referitor la vinul de pe vremea Bibliei nu am putut verifica pt ca nu s-a dat nicio sursa.
1 Tesaloniceni 5:21 – Ci cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.
Pe baza versetului de mai sus, nu pot să cred un lucru fără să verific mai întâi.
În plus, nu pot să îl văd imparțial pe pastor pentru că el își predică doctrina.
Pace de la Tatal nostru si de la Domnul Isus frate Lovelogic
Daca vreti sa intelegeti cum era fabricat vinul pe vreme aceea in Israel si la ce servea, urmariti va rog prezentarea pastorului John MacArthur „Christians and Alcohol (Selected Scriptures)”. Aduce argumente stiitifice date de Universitatea Harvard. Sper ca e mai credibila decat dailymail sau health.com.
Harul Domnului Isus sa fie cu noi toti
Linkul aici:
https://www.youtube.com/watch?v=thXe-rtpl6U&list=PLRkIQhYlcnWc5KzYMhn9mFaJyt360KV7v&index=7
Ba dimpotrivă, am citit site-uri cum ar fi health . Com și dailymail unde se arată că vinul consumat în cantități mici (alb sau roșu) „înlătură bacteriile responsabile de aproape toate bolile cauzate de mâncare”.
În orice caz, medicina nu este o știință exactă. Unii specialiști spun că puțin vin are efecte benefice asupra sănătății (cei mai mulți), iar alții zic altceva. Dar faptul de a spune că toată medicina actuală este contra vinului, mi se pare o afirmație destul de îndrăzneață.
nu exista in medicina actuala boala a stomacului pentru care sa se recomande fie vin fie must ca tratament. din contra vinul rosu poate creste aciditatea stomacului si sa dea reflux gastro-esofagian, deci nerecomandat pentru cei cu probleme de stomac.
antioxidanti si anticancerigeni – asta este un pleonasm domnule Balogh. Intrebati orice om de stiinta.
Crestinii spun ca totul e permis insa cu moderatie:).
Insa intr-o sociatate a banilor nu cred ca sunt multi cei care pun accent pe ceea ce ofera viata…