Ce spune Biblia despre…casatorie
Planul divin initial
Sunt putine lucruri pe care omul, dupa caderea sa in pacat, a avut permisiunea sa le ia cu sine din lumea desavarsita a Edenului. Intre acestea se numara si institutia casatoriei, creata de Insusi Dumnezeu spre binele si fericirea oamenilor, inainte de aparitia pacatului pe pamant.
“De aceea, va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va alipi de nevasta sa; si se vor face un singur trup” ( Geneza 2,24 ).
Expresia “un singur trup” sugereaza planul lui Dumnezeu cu privire la legamantul casatoriei, care trebuia sa-i aduca pe cei doi intr-o relatie de unire perfecta pe toate planurile: fizic, mental, emotional si spiritual.
Planul lui Dumnezeu cu privire la casatorie este ca aceasta sa fie monogama, intre doua persoane de sexe diferite ( heterosexuala ) si permanenta. In textul din Geneza 2,24 se vorbeste despre un singur barbat si o singura femeie care intra in legamantul casatoriei. Variantele moderne ale casatoriei: poligamia, casatoria intre persoane de acelasi sex, casatoriile de proba ( pe termen limitat ) si casatoriile poliamoroase nu sunt biblice si, prin urmare, nefacand parte din planul Creatorului, ele nu pot primi binecuvantarea Sa.
Durata casatoriei, potrivit principiilor biblice, se intinde pe intreaga viata a celor doi soti, ea incheindu-se doar prin moartea unuia sau a ambilor soti:
“Caci femeia maritata este legata prin lege de barbatul ei cata vreme traieste el; dar daca-i moare barbatul, este dezlegata de legea barbatului ei” ( Romani 7,2 ).
Casatoria si Decalogul
Importanta legamantului casatoriei reiese din faptul ca doua din Cele Zece Porunci sunt menite sa apere aceasta institutie: Porunca a saptea si Porunca a zecea.
Porunca a saptea: “Sa nu preacurvesti” ( Exodul 20,14 )
Porunca a zecea: “Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau” ( Exodul 20, 17 ).
Este demn de retinut ca Decalogul protejeaza legamantul casatoriei nu doar la nivel de fapte ( Porunca a saptea ), ci chiar la nivelul gandurilor, al sentimentelor, al poftelor si al trairilor interioare ale fiintei umane ( Porunca a zecea ).
De aceea, indemnul dat de autorul Epistolei catre evrei: “Casatoria sa fie tinuta in toata cinstea si patul sa fie nespurcat” este insotit de un avertisment cat se poate de solemn cu privire la judecata lui Dumnezeu: “Caci Dumnezeu va judeca si pe curvari si pe preacurvari”, adica pe cei care necinstesc legamantul casatoriei ( Evrei 13,4 ).
Relatiile dintre soti
Biblia ne prezinta legamantul casatoriei ca fiind o relatie bazata pe dragoste reciproca, supunere reciproca si respect reciproc. Daca dragostea, supunerea si respectul sunt cu sens unic, planul lui Dumnezeu cu privire la casatorie nu poate fi implinit, iar fericirea membrilor familiei va fi o Fata Morgana.
“Supuneti-va unii altora in frica lui Christos. Nevestelor, fiti supuse barbatilor vostri ca Domnului… Barbatilor, iubiti-va nevestele cum a iubit si Christos Biserica Sa si S-a dat pe Sine pentru ea… Tot asa trebuie sa-si iubeasca si barbatii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine isi iubeste nevasta, se iubeste pe sine insusi” ( Efeseni 5, 21.22.25.28 ).
“Barbatilor, purtati-va si voi , la randul vostru, cu intelepciune cu nevestele voastre, dand cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor mosteni impreuna cu voi harul vietii…” ( 1 Petru 3,7 ).
Abuzul fizic si verbal
In orice casnicie apar si momente tensionate si pareri divergente care pot degenera in certuri. Cele mai multe dintre ele isi au originea in slabiciunile si defectele firii pamantesti ale celor doi soti. Biblia indeamna intotdeauna la rezolvarea lor fara violenta fizica sau verbala.
“Barbatilor, iubiti-va nevestele si nu tineti necaz pe ele” ( Coloseni 3,19 ).
Tot Biblia recomanda ca orice neintelegere sa fie rezolvata cat mai curand posibil, deoarece trecerea timpului peste anumite neintelegeri nu numai ca nu le rezolva, dar le poate chiar agrava.
“Maniati-va si nu pacatuiti. Sa nu apuna soarele peste mania voastra” ( Efeseni 4,26 ).
Manifestarea virtutilor crestine va ocroti legamantul casatoriei in mijlocul celor mai multe furtuni ale vietii.
“…Cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste si cautati sa pastrati unirea Duhului prin legatura pacii” ( Efeseni 4,2.3 ).
Divortul
In Vechiul Testament divortul a fost tolerat de Dumnezeu, insa el nu a fost incurajat si promovat. Motivul pentru care divortul a fost tolerat este invocat de Insusi Domnul Christos in dialogul purtat cu fariseii: impietrirea inimii.
“Fariseii au venit la El si, ca sa-L ispiteasca, I-au zis: “Oare este ingaduit unui barbat sa-si lase nevasta pentru orice pricina ?”
Drept raspuns, El le-a zis: “Oare n-ati citit ca Ziditorul de la inceput i-a facut parte barbateasca si parte femeiasca si a zis: “De aceea va lasa omul pe tatal sau si pe mama sa si se va lipi de nevasta sa si cei doi vor fi un singur trup ?” Asa ca nu mai sunt doi, ci un singur trup. Deci ce a impreunat Dumnezeu, omul sa nu desparta.
“Pentru ce dar” , I-au zis ei, “a poruncit Moise ca barbatul sa dea nevestei o carte de despartire si s-o lase?”
“Iisus le-a raspuns: “Din pricina impietririi inimii voastre a ingaduit Moise sa va lasati nevestele; dar de la inceput n-a fost asa” ( Matei 19, 3-8 ).
Pozitia Creatorului fatza de divort este clar arata in cartea profetului Maleahi:
“Caci Eu urasc despartirea in casatorie”, zice Domnul Dumnezeul lui Israel” ( Maleahi 2,16 ).
Singurul motiv acceptat de Dumnezeu pentru divort este insasi calcarea legamantului casatoriei prin savarsirea pacatului adulterului ( Porunca a saptea ) de unul sau ambii soti:
“Eu insa va spun ca oricine isi lasa nevasta afara de pricina de curvie si ia pe alta de nevasta, preacurveste; si cine ia de nevasta pe cea lasata de barbat, preacurveste” ( Matei 19,9 ; vezi si Matei 5, 32 ).
Sfaturi biblice cu privire la casatorie
Casatoria este un legamant pe viata si cei care intra in acest legamant trebuie sa cumpaneasca bine daca vor putea trai cateva decenii in armonie si pace cu persoana aleasa. Greutatile inerente ale vietii si furtunile starnite fara nicio avertizare vor rupe acele legaminte ale casatoriei care nu au fost realizate pe baze solide. De aceea, sfatul Bibliei este:
“Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege ? Sau cum pot sta impreuna lumina cu intunericul ?” ( 2 Corinteni 6,14 ).
Casatoria este un “jug” ce poate fi purtat doar daca exista dragoste reciproca si armonie in mentalitate, obiceiuri, cultura, educatie si religie. Cand deosebirile sunt mari, “jugul” devine nepotrivit si de nesuportat, iar “carul” familiei este mereu in primejia de a se rasturna.
Romantismul si casatoria
Atunci cand romantismul si sexualitatea se manifesta strict in cadrul legamantului casatoriei, ele sunt adevarate daruri ale Creatorului pentru cei doi soti, consolidand relatia dintre ei. Casatoria nu inseamna doar romantism si relatii sexuale, insa fara ele, casnicia este ca o floare fara parfum si ca un cer fara stele.
Biblia ii incurajeaza pe soti sa fie romantici, adaugand celorlalte aspecte ale casatoriei parfumul si culoarea care o fac de dorit.
“Izvorul tau sa fie binecuvantat si bucura-te de nevasta tineretii tale. Cerboiaca iubita, caprioara placuta, fii imbatat tot timpul de dragalasiile ei, fii indragostit necurmat de dragostea ei” ( Proverbe 5, 18.19 ).
Lori Balogh
Sa nu apuna soarele peste mania voastra. Asta este o invatatura foarte buna.