Ilustratii despre pacat si consecintele lui

Ilustratii despre pacat si consecintele lui

Reactia in lant a pacatului

     21 mai 1946, Los Alamos, SUA. Un tanar si indraznet om de stiinta executa o experienta nucleara in vederea unui test din sudul Pacificului. Facuse de mai multe ori aceasta experienta si avusese de fiecare data succes. De aceasta data avea nevoie de o reactie in lant, iar pentru aceasta trebuia sa apropie una de alta doua sfere continand uraniu. Cand masa devenea critica, urma sa departeze cu surubelnita cele doua sfere, oprind astfel reactia in lant.

Insa ceva neasteptat se intampla in ziua aceea: chiar cand masa ajunge la punctul critic, savantul scapa din mana surubelnita. Deodata, camera se umple de o ceata albastruie. Tanarul Louis Slotin, in loc sa fuga afara si sa se salveze, indeparteaza cele doua sfere de uraniu cu propriile sale maini, intrerupand astfel reactia in lant.

Gestul tanarului savant a salvat viata a sapte colegi aflati in camera, desi el stia ca el este pierdut datorita radiatiilor. Pe cand astepta salvarea afara, tanarul savant ii spune unuia din colegii care fusesera cel mai aproape:

Tu vei trece cu bine, dar pentru mine nu exista nici cea mai mica sansa.”

Dupa noua zile, Louis Slotin a murit in chinuri groaznice…

Aplicatie: Acum doua mii de ani, Iisus a pasit in cea mai concentrate radiatie, lasandu-Se atins de blestemul ei si dandu-Si viata pentru a ne salva pe noi. Pe Golgota, Iisus a intrerupt reactia in lant – puterea pacatului care ne-ar fi distrus pe toti.

Cei care isi batea joc de El pe cand atarna pe lemnul crucii, spunand: “Pe altii i-a mantuit, iar pe Sine nu se poate mantui” ( Matei 27,42 ) rosteau un mare adevar. Pentru a ne salva pe noi, El S-a sacrificat de buna voie.

 

Temnita pacatului

     Intr-un oras mare, cu mai mult timp in urma, o mama care nu dorea ca fiul ei sa fie incorporate in armata, l-a ascuns intr-o camera secreta, aflata la mansard. Il hranea zilnic printr-o mica deschizatura si asa a trecut mai mult timp.

Intr-o zi insa, mama s-a imbolnavit si baiatului nu a mai avut cine sa-i aduca de mancare. A inceput sa tipe de foame, iar strigatele lui au fost auzite de vecini, care au alertat politia. Sositi la fatza locului, politistii au gasit un baiat salbaticit, murdar, nepieptanat si flamand, ascuns in camera lui secreta.

Dupa ce i s-a dat de mancare si a fost chestionat de politisti, baiatul a fost intrebat: “Acum ce vrei sa faci ?” Baiatl se intoarce si privind spre vechiul sau culcus, raspunde: “Sa merg inapoi.”

Aplicatie: “Temnita cea mai de temut este aceea in care te simti bine” ( Nicolae Iorga ) Cei mai multi oameni aleg de bunavoie sa ramana in temnita pacatului.

Lupta cu pacatul

     Un fachir indian, sosind intr-un sat, a afirmat ca el poate face aur. Imediat in jurul lui s-a adunat tot satul ca sa vada demonstratia. Fachirul a luat un vas cu apa, a pus niste nisip in el si a inceput sa mestece, repetand formule magice. In timp ce amesteca de zor, profitand de neatentia admiratorilor sai, fachirul a introdus in vas cateva bucati de aur. Dupa ce a mai mestecat putin, a varsat apa si le-a aratat satenilor fundul vasului pe care se puteau zari cateva bucati de aur.

Impresionat, camatarul satului i-a oferit fachirului o suma mare de bani pentru a cumpara secretul fabricarii aurului. Fachirul i-a raspuns cererii, spunandu-i ca tot secretul este ca atunci cand va mesteca in vasul cu apa si nisip, el nu trebuie sa se gandeasdca cu niciun chip la maimuta cu fatza rosie.

Bucuros, camatarul a trecut la treaba, cu gandul la imbogatire rapida. Insa orice incercare facea, tot la maimuta cu fatza rosie se gandea. Propunandu-si sa nu se mai gandeasca la ea, aceasta ii revenea si mai insistent in memorie. Asa ca aurul a intarziat sa apara…

Aplicatie: In lupa cu pacatul nu trebuie sa ne chinuim sa tinem pacatul in atentia noastra. Cand dorim sa biruim o ispita nu trebuie sa ne gandim la ea, ci sa ne concentram atentia spre Iisus. Doar privind la El si lasand gandurile sa zboare spre Persoana Sa, ispitele isi pierd puterea si pacatul este biruit.

 

Confuzie fatala

     Un avion american DC s-a prabusit in mlastinile din Florida, ducand la moartea a 110 oameni. Cauza ? O confuzie intre doua cuvinte in limba engleza: “empty” ( gol ) si “expired” ( expirat ). Confuzia a fost fatala, caci era legata de transportul a 144 de generatoare de oxigen despre care s-a crezut, in mod eronat, ca erau goale. In realitate, ele erau pline, insa expirate. In timpul zborului, unul din aceste generatoare a explodat, ducand la o explozie in lant si la prabusirea avionului cu cei 110 pasageri.

Aplicatie: La botez, firea pamanteasca expira, insa ea nu dispare. La cea mai mica neatentie, ea poate exploda, ducand la caderea omului. Cei care cred ca ei sunt lipsiti de fire pamanteasca ( goi ), sunt in cel mai mare pericol.

 

Vulturul, mielul si Niagara

     Intr-o iarna, in ianuarie, un calator aflat in apropierea cascadei Niagara privea la sloiurile de gheatza plutind per au. Deodata vede o scena ciudata: un miel inghetat plutea pe un sloi. Probabil venise la rau sa bea apa, insa sloiul s-a rupt si mielul a murit de foame si frig.

Insa mielul inghetat a fost zarit de un vultur care a coborat lin si a inceput sa se ospateze din trupul mielului. Cascada se afla la 70-80 m, iar sloiurile de gheatza inaintau incet spre ea. Din cand in cand, vulturul isi ridica privirea, parand ca stie de pericol. Insa continua sa se ospateze mai departe. Cu vreo cinci metri inainte de cascada, vazand ca pericolul se apropie, vulturul incerca sa se ridice si sa zboare. In zadar insa. Ghiarele intrasera adanc in trupul inghetat al mielului, iar acest era prins de sloiul de gheatza. In cateva secunde, vulturul s-a prabusit in abis impreuna cu mielul si cu sloiul de gheatza.

Aplicatie: O singura ingaduinta pacatoasa cultivata il poate duce pe om la pierire. Pacatul orbeste si robeste, finalul lui fiind moartea.

 

                                                      Blestemul familiei Kennedy
La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand soarta evreilor din Europa era  pecetluita, dar inca mai existau cai de salvare, cateva sute de evrei  instariti au cumparat un vapor in scopul de a-si duce familiile in America. Dar aveau nevoie de viza, asa ca s-au adresat ambasadorului SUA de la Londra.
In fond  nu prezenta nici un obstacol obtinerea vizei, dar el a refuzat. Acei oameni curajosi, determinati sa-si salveze familiile, au plecat la drum pe ocean fara aprobarile necesare. Cand  ambasadorul SUA a aflat, s-a grabit sa instiinteze guvernul american ca se apropie de  tarmul tarii o  nava cu emigranti ilegali.
Evreii  care reusisera sa scape din pericolele razboiului, s-au trezit la capatul drumului  in imposibilitatea de  a cobora pe tarm. Lipsiti de noroc au trebuit sa se reantoarca in Europa  devastata de razboi unde au fost arestati si arsi in lagarele de    exterminare.
Cand  s-a aflat aceasta, rabinul Londrei s-a dus la ambasadorul SUA in Londra si i-a  spus:
-Stimate domn ambasador, faptele tale sunt nedemne nu numai functiei pe care o ai, ci si ca  om. De acum inainte, din cauza ca din vina ta s-a petrecut aceasta crima,  tu si toti urmasii  tai sunt blestemati !

Ambasadorul se numea Joseph Patrick Kennedy, iar despre blestemul familiei Kennedy toata lumea a auzit.

 

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.