Cine sunt Gog si Magog din profetiile lui Ezechiel si Apocalipsa?

Cine sunt Gog si Magog din profetiile lui Ezechiel si Apocalipsa?

     In cartea profetului Ezechiel exista doua capitole ( 38 si 39 ) care au suscitat multe comentarii aprinse, trezind imaginatia celor insetati dupa senzational. Cele doua nume tainice care apar in aceste profetii: Gog si Magog, precum si expresia „domnul Rosului, Mesecului si Tubalului,” au primit cele mai diverse interpretari.

Unii au sustinut ca Gog este vestita regina Gyges ( 1 ) a regatului Lydiei ( de pe teritoriul occidental al Turciei de astazi ); altii l-au identificat pe Gog cu un anume Gaga ( 2 ) din tablitele de la Amarna ( 382 de tablite ceramice ce contin documente diplomatice din Egiptul secolului al XIV-lea i.Chr. ) sau cu Gagi, o zeitate babiloniana.

Interpretarea populara sustine ca Rosul ar fi Rusia, Mesecul ar fi orasul Moscova, iar Tubalul ar fi orasul Tubolsk din Siberia. Insa aceasta interpretare nu are nicio sustinere biblica.

Pe scurt, profetia din Ezechiel spune ca dupa intoarcerea Israelului din exilul babilonian se va crea o coalitie undeva in nordul indepartat, de unde Gog si aliatii lui vor lansa un atac asupra Israelului care traieste in siguranta in Tara Promisa. Insa Dumnezeu va interveni in favoarea poporului Sau si il va nimici pe Gog, impreuna cu confederatia lui. In final, atat poporul Israel, cat si toate celelalte popoare, vor sti ca Iahweh este adevaratul Dumnezeu.

Implinirea acestei profetii in timpurile Vechiului Testament nu este confirmata de niciun document istoric. De aceea, unii incearca sa plaseze implinirea profetiei in timpurile Noului Testament. Insa aici trebuie manifestata multa prudenta, deoarece terenul este foarte nesigur, lasand loc multor speculatii si interpretari senzationale.

Un lucru foarte important de stiut este acela ca multe profetii si fagaduinte din VechiulTestament sunt conditionate. Deoarece poporul Israel nu a implinit aceste conditii, nici profetiile sau fagaduintele respective nu s-au putut implini literal cu poporul evreu.

Unii comentatori biblici au facut scenarii cu privire la ceea ce s-ar fi putut intampla cu poporul Israel, cu Ierusalimul si cu templul, daca poporul ar fi fost credincios lui Dumnezeu. Dar acestea sunt simple scenarii si nu realitatea istorica.

Numele Gog si Magog apar amintite si in Apocalipsa 20, 8-10, unde sunt folosite ca simboluri ale dusmanilor lui Dumnezeu pe care El ii va nimici la sfarsitul istoriei pacatului. Insa in Apocalipsa, Gog si Magog nu reprezinta o alianta a unor tari impotriva poporului evreu, ci un simbol universal al puterilor raului care se opun lui Dumnezeu ( 3 ).

Gog si Magog, in contextul evenimentelor finale, nu reprezinta nume geografice, nici nume de oameni, ci sunt mai degraba un cod, un cifru sau un simbol care se refera la fortele antagonice care lupta impotriva lui Dumnezeu, a poporului Sau si a Legii Sale. Profetia din Apocalipsa ne asigura ca aceasta confederatie a raului din zilele din urma va fi zdrobita in ultima confruntare dintre Bine si Rau.

Asadar, profetia despre Gog si Magog nu vorbeste despre un razboi literal care ar urma sa aiba loc impotriva poporului iudeu in Palestina, ci despre ultima mare confruntare intre fortele binelui si ale raului, confruntare din care Dumnezeu va iesi biruitor, iar poporul Sau va fi mantuit.

Lori Balogh

 

Referinte:

( 1 ) http://en.wikipedia.org/wiki/Gyges_of_Lydia

( 2 ) http://ro.wikipedia.org/wiki/Scrisorile_de_la_Amarna

( 3 ) Jiri Moskala, „Pe cine reprezinta Gog si Magog in profetie ?”, Interpretarea Scripturii, ed. Viata si Sanatate, Bucuresti, 2012, p. 263-265

This entry was posted in Dileme crestine and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Cine sunt Gog si Magog din profetiile lui Ezechiel si Apocalipsa?

 1. Nacele says:

  Tendinta la multi este sa speculeze si sa spirirualizeze… pacat…

 2. dragomir says:

  Daca cititi Ioel, acolo o sa vedeti ca este vorba de ceva concret si nu de …simboluri. Se scrie despre razboi in toata regula.

 3. Bacescu Viorel says:

  La fel ca profetia din Daniel11v 40- 45 care face o buna referire la cine este GOG si MAGOG.In profetie se vorbeste despre Timpul Sfîrsitului,si despre un complot mondial care,foloseste diferite tehnci, si diferite cai pentru a cuceri tot Egiptul modern.In profetie se vorbeste despre care ,,(adica masini de razboi) ,si calareti,(armate),si multe (corabii,)(schimburi comerciale).Acesta fiind complotul mondial care se foloseste de toate acestea pentru a aduce sub controlul lor toate natiunile pamântului,reusind într-o oarecare masura sa stapîneasca si sa organizeze acest control prin diferite tehnici.Profetia cu Damascul din Isaia,vine ca un argument ca timpul Sfîrsitului este împlinit,si ca Dumnezeu are în mîinile Lui aceste miscari,care cu siguranta va duce spre cele doua comflicte,unul militar,care ne ajuta sa pastram profetia intacta ,si un comflict religios care este început si care merg mîna în mîna.Pentru aceasta va trebui sa acceptam cele doua laturi ale profetiei ;care ne arata ca în acest comflict întreg pamîntul este cuprins,si oameni de pe acest pamînt sînt parte a tot ce reprezinta,Gog Si Magog,De asemenea militar si ca putere vor exista pîna la sfîrsit doua puteri mondiale care va tine omenirea cu sufletul la gura,si care spre final îngerii dau frîu liber acestor puteri care va cuprinde în structura lor toate armatele pamîntului.Ca punct geografic se pare ca tot acest comflict militar sta sa înceapa undeva aproape de Israel.
  Acum asistam,si sîntem în toiul acestui comflict final care ia amploare pe zi ce trece,si care se intensifica spre final.Gog si Magog sînt parti importante ale comflictului care va continua si peste mia de ani.De asemenea Gog si Magog nu reprezinta poporul lui Dumnezeu ?Tebuie sa fim pregatiti sa vedem cu claritate ca timpul a sosit,si ca ne aflam într-o perioada de interes vesnic,si ca acesta este momentul sa vedem mai clar ca ne apropiem în curînd de ce-a mai mare surpriza.

 4. Filip Marius Gavrilă says:

  Dacă chiar doriți părerile mele, vă învit pe saitul „decriptări scripfurale.com” care, consider a fi tratate real, la obiect, lipsite de fabulații, destul de diversificate și poate, prea explicite. Printre subiecte, tratez și problema lui Gog u Magog sau Gog din țara lui Magog sau simplu, Gog Magog. Consider, căci Cărțile Apocrife ne completează foarte mult panorama Scripturilor, acoperind unele viduri survenite prin regretata eliminare ale lor. În același timp, atrag atenția căci scripturile au fost transmise primului Său fiu, in limba și specificul lor, cu posibilitatea de a le pătrunde profunzimile doar și numai, de către ei. Încercați a traduce nestematul poeziei românești, Luceafărul, în limba rusă și ulterior in limba pe care o doriți, și-a pierdut minunatele miresme și nestăvilita muzicalitate, este bună de abandonat. La fel, marele și neprețuit tezaur numit Scripturile, prin două traduceri, a devenit oarecum ca și biețul Luceafăr, tradus și răstradus. Domnul meu, fiecare literă, cuvânt, paragraf, capitol, carete din scripturile originale, au 3 puteri (3 valori): 1) De exprimare, 2) Numerice și 3) Spirituale. Printr-o traducere perfecta, fapt imposibil de realizat, beneficiați în parte de prima putere dar, de celelalte două, sunteți vitregiți și credeți-mă că-s foarte grele dar, importante. Eu credeam, poate greșit, căci critica face loc progresului și nu invers ! Cu stimă, Filip Gavrilă Marius

 5. Lori Balogh says:

  Domnule Filip,
  M-as bucura nespus de mult, daca in loc de critici distructive, ati veni cu solutii constructive. Atunci ar putea fi vorba de un dialog. Ar fi interesant cum vedeti d-v, din postura unui evreu, diferitele subiecte biblice.
  Cu stima,
  Lori B.

 6. Filip Marius Gavrilă says:

  Nu, Biblia nu-i interpretabilă dacă o cunoști. Dar cum nu vă place S-o cunoașteți, vi se pare, foarte interpretabilă. Păcat de concluziile pripite!

 7. Dorin says:

  Am dat peste un articol (https://semnelevremurilor.wordpress.com/2015/09/28/gog-se-pozitioneaza/) si am revenit aici sa citesc ce-ati scris de Gog si Magog.
  Totusi in Ezekiel scrie: 38:8 „in vremea de apoi, vem merge impotriva tarii ai carei locuitori scapati de sabie vor fi stransi dintre mai multe popoare pe muntii lui Israel care multa vreme fusesera pustii;” Deci IN VREMEA DE APOI.
  Pe urma in 38:11 „Ve zice: Ma voi sui impotriva tarii acesteia deschise, voi navali peste oamenii acestia linistiti, care stau fara grija in locuintele lor, toti in locuinte fara ziduri si neavand nici zavoare, nici porti!”
  Cred ca s-a discutat mult de rezidirea zidurilor Ierusalimului dupa intoarcerea din robia babiloniana aici pe acest blog, deci nu poate sa se faca in Ezekiel 38:11 referire la evreii intorsi din Babilon. Vedem ca e vorba de „vremea de apoi” si ca evreii locuiesc in case fara ziduri sau porti, cum se intampla azi.
  Nu zic ca Rusia ar fi acest domn al Rosului, mai ales ca in King James Version avem „Gog the chief prince of Meshech and Tubal”. Unde e vorba de vreun print al Rosului aici? Plus ca profetia din Apocalipse despre Gog si Magog are loc dupa mia de ani. Vom trai si Yahve ne va lumina.
  Fiti binecuvantat

 8. Aquatime says:

  Biblia e foarte interpretabilă când vine vorba despre identificarea unor lucruri concrete…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.