Criza finala oglindita in scrierile lui E. G. White

Criza finala oglindita in scrierile lui E. G. White

     O tragedie care putea fi evitata

Pe 28 ianuarie 1986, la Kap Kennedy, Florida, a fost lansata naveta spatiala Challanger. Soarele abia rasarise, iar cerul era senin. In ciuda frigului, ziua promitea sa fie deosebit de frumoasa. Naveta spatiala se pregatea pentru cel de-al 25-lea zbor, iar echipajul, format din cinci barbati si doua femei, privea cu optimism noua misiune pe care o avea de indeplinit.

In tribuna oficiala se aflau multi spectatori, intre ei numarandu-se si rudele astronautilor. Intr-o liniste impresionanta, a inceput numaratoarea inversa: 4,3,2,1,0… Naveta e lansata, inaltandu-se maiestos spre cer. Toti spectatorii zambeau privind dara luminoasa care se pierdea tot mai mult in albastrul cerului.

Singurii care erau nelinistiti erau cei cativa ingineri de zbor care se impotrivisera lansarii navetei. In opinia lor, ar fi trebuit sa fie inlocuite cateva garnituri de la rezervoarele de combustibil, temperatura scazand sub 0* C. Inginerii insistasera pe langa NASA sa fie schimbate aceste garnituri, insa oficialitatile nu au vrut sa tina seama de aceste avertismente.

Pe cer, dara luminoasa se inalta tot mai mult si totul parea in ordine. Insa in secunda a 73-a de la lansare, o bubuitura surda a spart tacerea mormantala. Lumea a amutit si dupa circa patruzeci de secunde, o voce sugrumata de emotie anunta tragedia: “Am primit un raport de la centrul de zbor: naveta a explodat.”

Asa s-a derulat unul din cele mai tulburatoare accidente din istoria zborurilor spatiale. A fost o tragedie care s-ar fi putut evita, la fel cum s-ar fi putut evita si tragedia scufundarii Titanicului cu circa un secol in urma. Cum ? Daca responsabilii acestui zbor ar fi tinut seama de avertismentele inginerilor de zbor si mai ales de legile de neschimbat ale fizicii.

 

Marea stramtorare”

Am rememorat acest tragic eveniment ca un pretext introductiv la un subiect actual. Acesta nu priveste doar o anumita natiune sau o anumita parte a populatiei globului, ci intreaga lume, fara exceptie.

De mai bine de doua milenii si jumatate, Biblia ne avertizeaza ca inainte de revenirea Mantuitorului pe pamant va fi o criza ( “stramtorare” ) cum n-a mai fost niciodata si nici nu va mai fi. Va fi ultima mare stramtorare a lumii, dupa care va veni sfarsitul. Dar si inceputul vesniciei…

Profetul Daniel ne vorbeste de aceasta mare stramtorare in termenii urmatori: “In vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tau; caci aceasta va fi o vreme de stramtorare cum n-a mai fost de cand sunt neamurile si pana la vremea aceasta. Dar in vremea aceea, poporul tau va fi mantuit, si anume oricine va fi gasit scris in carte.” ( Daniel 12, 1 )

Despre aceeasi mare stramtorare ne vorbeste si Mantuitorul: “Pentru ca atunci va fi un necaz asa de mare cum n-a mai fost niciodata de la inceputul lumii pana acum si nici nu va mai fi” ( Matei 24,21 ).

La randul sau, apostolul Pavel abordeaza acest subiect in prima sa Epistola catre tesaloniceni: “Cand vor zice: “Pace si liniste !” atunci o prapadenie neasteptata va veni peste ei ca durerile nasterii peste femeia insarcinata si nu va fi chip de scapare” ( 1 Tesaloniceni 5,3 ).

De mai bine de un secol, autoarea americana E. G. White ne-a lasat o multime de comentarii si referinte pe marginea acestui subiect, comentarii care ne provoaca sa ne aplecam cu cea mai mare seriozitate asupra studiului profetiilor apocaliptice Daniel si Apocalipsa, in mod deosebit asupra acelor profetii care vizeaza timpul sfarsitului.

“Noi ne apropiem de o mare criza care, mai mult decat oricare alta de cand a inceput lumea, va cere totala consacrare a oricarui om ce a luat Numele lui Christos asupra lui”  – scrie autoarea ( 1 )

Biblia ne avertizeaza in repetate randuri ca ultimele scene ale istoriei lumii vor fi marcate de o stramtorare fara precedent. Insa cati crestini iau in serios avertismentele Cuvantului lui Dumnezeu ?

Materialul care urmeaza a fost conceput sub forma unor intrebari si raspunsuri. Intrebarile sunt legate de timpul marei stramtorari de care vorbeste Scriptura, iar raspunsurile sunt sub forma unor citate din lucrari mai mult sau mai putin cunoscute ale autoarei E. G. White, foarte preocupata de subiectul in discutie.

Fiind vorba de lucruri care privesc viitorul, este intelept sa fim precauti. Profetiile biblice sunt cel mai bine intelese doar dupa implinirea lor, de aceea este bine sa pastram rezervele de rigoare cu privire la modul in care credem ca ele se vor implini. Din citatele care vor fi prezentate este bine sa intelegem trendul, directia generala a interpretarii profetiilor apocaliptice, lasand ca amanuntele sa fie intelese la timpul potrivit.

De asemenea, trebuie precizat ca citatele care vor fi prezentate nu sunt litera de Evanghelie si nu au valoare canonica, ele reprezentand doar comentarii inspirate asupra profetiilor care privesc criza finala prin care va trece intreaga lume.

 

Intrebari si raspunsuri

1) Intrebare: Marea stramtorare de care se vorbeste in Daniel 12,1, Apocalipsa 13 11-17 si 1 Tesaloniceni 5,3 priveste doar Biserica lui Christos sau intreaga lume ?

     Raspuns: “O mare criza asteapta pe poporul lui Dumnezeu. O criza asteapta si lumea. Cea mai importanta lupta a tuturor epocilor este chiar in fatza noastra.” ( 2 )

Nota: Unii cred ca marea stramtorare priveste doar Biserica lui Christos. De aici ar putea fi trasa o concluzie gresita: Nu ar fi mai bine ca in timpul stramtorarii sa fim in afara Bisericii decat sa facem parte din ea ?

Apostolul Pavel ne asigura insa: “Necaz si stramtorare va veni peste orice suflet omenesc care face raul: intai peste iudeu, apoi peste grec” ( Romani 2,9 ). Nimeni nu va fi scutit, nimeni nu va fi asezat sub un clopot de sticla pentru a fi ferit de suferintele inerente crizei finale.

2) Intrebare: Vor fi oameni care vor trece cu bine de aceasta ultima stramtorare ? Cine vor fi acestia ?

Raspuns: “Niciunul, cu exceptia acelora care si-au fortificat mintea cu adevarurile Bibliei, nu va sta in picioare in ultimul mare conflict” ( 3 )

Nota: Dupa ce in Apocalipsa 13 ni se vorbeste despre criza in care va fi aruncata intreaga omenire, in capitolul 14 ne sunt prezentati biruitorii, sfintii care “pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Iisus” ( Apocalipsa 14, 12 ).

Este incurajator sa stim ca vor fi biruitori in aceasta ultima confruntare dintre fortele binelui si cele ale raului. De ce n-as fi si eu printre ei ? De ce n-ai fi si tu ? Ce ne impiedica sa ne pregatim ? Dumnezeu ne-a aratat drumul, tot El ne ofera si puterea de a-l urma. De ce sa nu ne fortificam mintea cu adevarurile Scripturii pentru a ramane in picioare in aceasta ultima stramtorare ?

3) Intrebare: Se cunosc toate detaliile cu privire la evenimentele finale ?

     Raspuns: Semnul fiarei este exact ceea ce a fost proclamat sa fie. Nu totul in ce priveste aceasta problema este inteles si nici nu va fi inteles pana nu se va desfasura sulul.” ( 4 )

     Nota: Unii crestini doresc sa gaseasca in Biblie o harta detaliata cu privire la evenimentele viitoare. Insa Dumnezeu nu ne-a lasat profetiile pentru a ne satisface curiozitatea. Scopul lor este cu totul altul, asa cum reiese din cuvintele Mantuitorului:

V-am spus aceste lucruri acum, inainte ca sa se intample, pentru ca atunci cand se vor intampla, sa credeti” ( Ioan 14, 29 ). Asadar, rolul profetiei nu este satisfacerea curiozitatii, ci intarirea credintei omului.

4) Intrebare: Care sunt  doctrinele care vor uni bisericile crestine apostaziate, transformandu-le intr-un mare Babilon spiritual ?

 Raspuns: “Prin cele doua mari erori: nemurirea sufletului si sfintirea duminicii, Satana va aduce poporului mari deceptii. In timp ce prima aseaza temelia spiritismului, cea de-a doua face legatura cu Roma.” ( 5 )

Nota: Cartea Apocalipsei ne vorbeste despre existenta unui Babilon spiritual in ultima parte a istoriei lumii ( vezi Apocalipsa cap. 17 si 18 ). Babilonul istoric s-a impotrivit intotdeauna adevarului lui Dumnezeu si poporului Sau. Babilonul spiritual va face la fel. Cand o biserica crestina paraseste adevarul clar al Scripturii, alaturandu-se unor invataturi si traditii omenesti, ea intra in marea familie a Babilonului spiritual. Iar soarta Babilonului e clar prezentata in Apocalipsa: “A cazut, a cazut Babilonul cel mare ! A ajuns un locas al dracilor…” ( Apocalipsa 18,2 ).

     5) Intrebare: Se vor uni protestantismul cu catolicismul ?

     Raspuns:Protestantii si catolicii se vor uni pentru inaltarea duminicii.” ( 6 )

     Nota: Aceasta afirmatie apartine volumului Tragedia veacurilor, scris in 1888. Pe vremea aceea, ideea reunificarii protestantismului cu catolicismul parea o pura fantezie. Astazi, ea este pe cale sa devina realitate. Pe 31 octombrie 1999 la Augsburg, in Germania, Federaţia Luterană Mondială si Biserica Catolica au semnat un act prin care se pune capat protestului lui Luther.  (semnatarii erau cardinalul Edward Cassidy şi dr. Christian Krause). Cinci ani mai tarziu, acelasi document a fost semnat si cu Federatia Metodista.

Pe 21 ianuarie 2014, Tony Palmer, episcop anglican si un foarte bun prieten al papei Francisc I, a participat la o intrunire a liderilor charismatici din Texas, SUA, unde a declarat: „Protestul lui Luther s-a incheiat. Dar al vostru ?”

In aceeasi ocazie, a fost transmis un mesaj video al papei Francisc I catre liderii charismatici in care se afirma: „Minunea unirii a inceput.” Ceea ce era de neconceput acum cateva decenii, acum a devenit  realitate, principala „locomotiva” a miscarii ecumenice fiind Vaticanul.

6) Intrebare: Pentru realizarea unirii, cine se va schimba: Roma sau protestantismul ?

     Raspuns: „Aceasta unire nu va fi efectuata printr-o schimbare in catolicism, caci Roma nu se schimba niciodata. Ea pretinde infailibilitate. Protestantismul este cel ce se va schimba.”  ( 7 )

Nota: Cuvantul „protestant” isi are originea in protestul printilor crestini din Germania impotriva abuzurilor clerului romano-catolic, prezenti la Dieta de la Speier din 1529. Unde se mai poate intalni astazi spiritul protestant fatza de doctrinele false si pretentiile de infailibilitate ale papalitatii ?

Este uimitor cum protestantii de azi uita atat de usor toate ororile petrecute in intunecatul Ev Mediu, perioada in care lumea era dominata de papalitate si in care nu a progresat aproape deloc. Prea usor a fost uitata Noaptea Sfantului Bartolomeu din 23-24 august 1572, in care doar in Paris si imprejurimile sale au fost ucisi miseleste peste 30 000 de hughenoti.

Prea usor a fost uitat edictul Sfantului Oficiu ( Inchizitia ) din 16 februarie 1568, din Spania regelui Filip al II-lea, prin care intreaga populatie a Tarilor de Jos ( circa trei milioane ) a fost condamnata la moarte doar pentru ca se inchina lui Dumnezeu altfel decat le cerea papa.

Prea usor au fost uitate rugurile aprinse, camerele de tortura, galerele, dragonadele si cruciadele pornite de papalitate impotriva crestinilor valdenzi, cathari si albigenzi refugiati in pesterile si si vaile Alpilor pentru a scapa de furia puterii papale.

7) Intrebare: Cat de puternica va fi influenta papalitatii in America protestanta ?

     Raspuns: “ Protestantii deschid usa papalitatii ca sa recapete in America protestanta suprematia pe care a pierdut-o in Lumea veche.”  ( 8 )

     Nota: A pune o astfel de problema acum mai bine de un secol parea ridicol. O America protestanta nu concepea sa ajunga dominata de catolicism. Astazi lucrurile s-au schimbat si exact asa stau. Iata un raport recent cu privire la numarul catolicilor din SUA:

16.02.2011, Roma (Catholica) – „În Statele Unite ale Americii continuă să crească numărul credincioşilor catolici, informează Radio Vatican. Confirmarea vine de la cel de-al 79-lea Raport anual al Consiliului naţional al Bisericilor din Statele Unite şi Canada care evidenţiază în schimb o scădere în rândul Bisericilor Protestante tradiţionale. Potrivit raportului, care va fi prezentat săptămâna aceasta, în 2010 numărul total al credincioşilor creştini în America de Nord se ridica la 145,8 milioane de persoane cu o scădere de 1,05% în raport cu anul precedent. În schimb, în contra-tendinţă, Bisericii Catolice din Statele Unite, devenită de acum cea mai mare confesiune religioasă a ţării, numărul credincioşilor i-a crescut la 68,5 milioane de persoane, cu 0,57% mai mult în raport cu anul 2009. Parte a creşterii se datorează desigur fluxului de imigraţi din America Latină.” ( 9 )

     8) Intrebare: Un eveniment legat de criza finala este legea duminicala, profetizata in Apocalipsa 13, 11-17. Cand se va implini aceasta profetie ?

     Raspuns: „Aceasta profetie va fi implinita cand SUA va impune respectarea duminicii pe care Roma o pretinde ca pe o recunostere speciala a suprematiei ei.” ( 10 )

Nota: Biserica Romano – Catolica este singura care pretinde ca a schimbat prin propria autoritate Sabatul poruncii a IV-a  cu duminica zilei intai a saptamanii, ca zi de odihna si inchinare. Alte biserici crestine cauta sa argumenteze schimbarea zilei de odihna, invocand tot felul de motive:

– In Noul Testament, Legea veche ar fi fost desfiintata

– Adevaratul Sabat ar fi duminica, nu sambata

– Trebuie sa tinem ziua invierii lui Iisus, nu ziua in care El a stat in mormant., etc.

Datorita acestui motiv, Biserica Romano- Catolica priveste ironic spre acele biserici protestante care pazesc o zi impusa de Roma, afirmand ca o adevarata biserica protestanta nu asculta de Roma, ci de Biblie.

     9) Intrebare: Se stie ca in anumite state din America exista deja asa-numitele „legi albastre”- niste legi duminicale locale. Ne putem astepta ca astfel de legi duminicale locale sa devina federale ?

     Raspuns: „O mare criza asteapta pe poporul lui Dumnezeu. Foarte curand natiunea noastra va incerca sa impuna asupra tuturor respectarea primei zile a saptamanii ca zi sfanta.” ( 11 )

Nota: „Legile albastre” vor deveni legi federale. Conform profetiei din Apocalipsa 13,11-17, tuturor locuitorilor pamantului li se va impune semnul fiarei, un semn de aceeasi natura cu semnul lui Dumnezeu, insa opus lui. Semnul lui Dumnezeu, asa cum reiese din Scripturi, este Sabatul zilei a saptea – sambata ( vezi Exodul 31, 13.17; Ezechiel 20, 12.20 ). Semnul fiarei este sabatul fals – duminica.

10 ) Intrebare: Dupa ce America, sub infleunta Romei,  va da legea duminicala, va mai fi ea o natiune favorizata inaintea lui Dumnezeu ?

     Raspuns: „Poporul american a fost un popor favorizat; dar cand el va limita libertatea religioasa, cand va jertfi protestantismul si va da sprijin papalitatii, masura vinei lor va fi plina si in cartile din cer va fi inregistrat „apostazie nationala”. ( 12 )

     Nota: Nasterea si ridicarea Americii este un fenomen. In nici trei sute de ani de istorie, America a devenit, din cateva colonii dependente de coroana britanica, cel mai puternic stat al lumii. „God bless America” este urarea care se aude de pe buzele tuturor americanilor. Insa in momentul in care un popor se ridica fatis impotriva lui Dumnezeu si a Legii Sale vesnice, acel popor pierde binecuvantarea Lui. Rezultatul ? Dezastrul national.

11) Intrebare: Care va fi rezultatul apostaziei nationale ?

     Raspuns: „Apostazia nationala va fi urmata de ruina nationala.” ( 13 )

Nota: America – tara tuturor posibilitatilor, tara visata de multi ca un veritabil El Dorado, va pierde binecuvantarea cerului si se va prabusi in neant asemenea tuturor imperiilor lumii care s-au ridicat impotriva lui Dumnezeu si a Legii Sale. Criza economica, politica, sociala, morala si de mediu deja reprezinta semne ale apropierii acestui dezastru.

12) Intrebare: Legea duminicala va fi nationala sau universala ?

     Raspuns: Dupa cum America, pamantul libertatilor religioase, se va uni cu papalitatea in fortarea constiintei si silind oamenii sa onoreze sabatul fals, poporul din orice tara de pe globul pamantesc va fi condus sa urmeze exemplul ei.” ( 14 )

Natiunile straine vor urma exemplul SUA. Aceeasi criza va veni asupra poporului lui Dumnezeu din toate partile lumii.” ( 15 )

Nota: Profetia din Apocalipsa 13,11-17 vorbeste de semnul fiarei care va fi aplicat asupra tuturor locuitorilor pamantului: “mici si mari, bogati si saraci, slobozi si robi” ( vers. 16 ). Caracterul universal al profetiei din Apocalipsa 13 este evident. Profetia nu poate fi aplicata doar in dreptul SUA, ci al intregii lumi. Cum se va putea aplica la nivel global ? Acest lucru nu-l cunoastem. Insa, daca Dumnezeu spune ca asa se va intampla, in mod cert se va intampla asa. Cu cateva decenii in urma, nimeni nu-si putea imagina caderea comunismului in Europa de Est. Si totusi, lucrul acesta s-a intamplat atunci cand ceasul profetic a indicat ca a sosit timpul.

13) Intrebare: Legea duminicala va precede inchiderea harului sau va urma dupa ce harul va fi fost inchis ?

     Raspuns:Domnul mi-a aratat clar ca imaginea fiarei va fi facuta inainte ca timpul de proba sa se incheie pentru ca trebuie sa fie marea incercare pentru poporul lui Dumnezeu. Aceasta este incercarea pe care poporul lui Dumnezeu trebuie sa o aiba inainte ca ei sa fie sigilati.” ( 16 )

Nota: Inchiderea harului este legata de incetarea lucrarii de mijlocire a Mantuitorului in Sanctuarul ceresc. Daca legea duminicala va fi data inainte de inchiderea harului, inseamna ca el va deveni ultimul mare test pentru poporul lui Dumnezeu si pentru intreaga lume, proband loialitatea oamenilor fatza de Dumnezeu si Legea Sa. Daca, dimpotriva, legea duminicala ar fi data dupa inchiderea harului, ea nu ar mai avea nicio relevanta, caci ea nu mai poate influenta mantuirea niciunui om.

14) Intrebare: Ce legatura exista intre chipul fiarei din Apocalipsa 13 si legea duminicala ?

     Raspuns:Cand bisericile conducatoare din SUA, unindu-se asupra acelor puncte de doctrina care sunt comune, vor influenta statul sa impuna decretele lor si sa sustina traditiile lor, atunci America protestanta va fi facut o imagine a ierarhiei romane si impunerea  pedepselor  civile asupra nonconformistilor va fi inevitabila.” ( 17 )

     Nota: Chipul sau icoana fiarei va fi o reproducere a aceluiasi sistem care a guvernat in Europa Evului Mediu, timp in care Biserica unita cu statul a folosit forta pentru a-si impune crezul si dogmele religioase. Cei care nu s-au supus acestor dogme au fost crunt persecutati.

15) Intrebare: Ce semnificatie va avea legea duminicala nationala din SUA pentru poporul lui Dumnezeu ?

     Raspuns: “Asa dupa cum apropierea armatelor romane a fost un semn pentru ucenici cu privire la apropiata distrugere a Ierusalimului, tot astfel aceasta apostazie va fi un semn pentru noi ca limita rabdarii lui Dumnezeu este atinsa, ca masura nelegiuirilor noastre este umpluta si ca ingerul harului este aproape sa-si ia zborul si niciodata nu se va mai intoarce.” ( 18 )

     “Asa dupa cum impresurarea Ierusalimului de catre armatele romane a fost semnalul pentru fuga al crestinilor iudei, tot astfel asumarea puterii de catre natiunea americana in decretul impunerii sabatului papal va fi semnul de avertizare pentru noi. Atunci va fi timpul sa parasim orasele mari si sa ne pregatim sa parasim orasele mici pentru locuinte retrase in locuri singuratice, prin munti.” ( 19 )

Nota: Mantuitorul ne spune: “De la smochin invatati pilda lui. Cand ii fragezeste si infrunzeste mladita, stiti ca vara este aproape. Tot asa si voi, cand veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului este aproape, este chiar la usi.” ( Matei 24,32.33 )

16) Intrebare: Cum trebuie sa se comporte pazitorii adevaratului Sabat in timpul legii duminicale ?

     Raspuns: Adventistii trebuie sa-si arate intelepciunea lor abtinandu-se de la lucrul lor obisnuit in acea zi, devotand timpul pentru lucrare misionara. Sfidarea legilor duminicale va intari persecutia fanaticilor religiosi care cauta sa le impuna. Nu dati ocazie sa va considere calcatori ai legii… Cineva nu primeste semnul fiarei pentru ca intelege intelepciunea mentinerii pacii prin abtinerea de la lucru duminica. Oricand este posibil, faceti ca serviciile divine sa fie tinute duminica…” ( 20 )

     Nota: S-ar parea ca, in conditiile legii duminicale, ar fi o dovada de mare credinciosie pentru cineva sa sfideze legea si sa iasa la lucru duminica. Insa este doar o aparenta de credinciosie. In realitate, este lipsa de tact si intelepciune. Este vorba chiar de incumetare. Biblia ne ofera suficiente exemple de oameni care au stiut sa aiba tact si sa nu-i provoace intentionat pe vrajmasii adevarului.

Cei trei tineri aruncati in cuptorul aprins ( Daniel cap. 3 ) ar fi putut sfida decretul lui Nebucadnetar, refuzand sa se duca in valea Dura, inaintea idolului. Insa ei s-au dus acolo, dar nu s-au inchinat chipului ridicat de imparat. Prin acest gest, ei au dovedit supunere fatza de autoritatea civila, insa in momentul in care legea omeneasca a intrat in conflict cu Legea lui Dumnezeu, ei au ramas loiali lui Dumnezeu.

Mantuitorul ne sfatuieste: “Fiti intelepti ca serpii si fara rautate ca porumbeii… Paziti-va de oameni !” ( Matei 10, 16.17 ). Domnul ar fi putut sa dea si altfel de indemnuri: “Nu va feriti !… Expuneti-va… Puneti firma inainte !” Totusi, El nu ne-a indemnat sa ne expunem in mod nenecesar persecutiei.

     17) Intrebare: Care trebuie sa fie atitudinea poporului lui Dumnezeu care traieste cu  perspectiva marei stramtorari ?

     Raspuns: “O mare responsabilitate revine barbatilor si femeilor rugaciunii de pe tot cuprinsul pamantului ca sa ceara de la Dumnezeu sa impinga inapoi acest nor vatamator si sa mai dea inca cativa ani de har, pentru ca sa lucram pentru Maestrul nostru ceresc.” ( 21 )

     Nota: Cum vi se pare o astfel de rugaciune ? Aparenta arata ca cei care lucreaza deschis, ostentativ, cu intentia de a grabi venirea ultimei crize si a persecutiei, sunt cei mai credinciosi oameni. In realitate, gestul celor care provoaca persecutia in mod deliberat si nenecesar inainte de vreme este o dovada de fanatism religios. Din intreaga viata a Domnului Christos invatam ca El a evitat sa-i provoace pe dusmanii Sai in mod nenecesar si inainte de vreme, pentru ca acestia sa nu-I impiedice lucrarea. Daca El a fost prudent in multe situatii, noi de ce nu I-am urma exemplul ?

18) Intrebare: Care va fi ratiunea unei legi duminicale ?

     Raspuns:Coruptia ce se raspandeste pretutindeni cu repeziciune este in mare parte atribuita pangaririi asa-numitului sabat crestin ( duminica ), crezandu-se ca decretarea pazirii duminicii va imbunatati starea morala a societatii. Aceasta pretentie e ridicata in special in SUA unde doctrina adevaratului Sabat a fost in mare parte predicata.” ( 22 )

“In accidente si calamitati pe mare si pe uscat, in marile conflagratii, in furtuni grozave si uragane pustiitoare, inundatii, cicloane, valuri uriase si in cutremure, in toate locurile si in mii de forme, Satana isi exercita puterea. El distruge recolta gata de recoltat si ca urmare vine foametea si suferinta. El face ca aerul sa fie poluat de moarte si unii pier din cauza stricaciunii lui. Aceste dezastre vor deveni din ce in ce mai frecvente si mai nimicitoare…Si atunci, amagitorul cel mare ii va convinge pe oameni ca aceia care slujesc lui Dumnezeu provoaca toate aceste rele… Se va spune ca oamenii Il insulta pe Dumnezeu prin calcarea sabatului duminical, ca acest pacat a dus calamitatile care nu vor inceta pana nu se va impune cu strictete pazirea duminicii. ( 23 )

     Nota: Toate informatiile ne arata ca SUA sunt confruntate cu o criza generalizata fara precedent: morala, economica si sociala. Rata mare a divorturilor, coruptia care a ajuns pana la Casa Alba ( vezi cazul presedintelui R. Nixon ), dezastrele naturale tot mai dese si tot mai violente, precum si uriasele datorii publice ale statului american, toate acestea ii determina pe tot mai multi lideri religiosi sa ceara insistent guvernului american sa adopte legi cu caracter crestin pe care sa le impuna spre salvarea natiunii de la dezastru. Exista multe grupari crestine ( ex. Majoritatea morala ) si teleevanghelisti ( Jerry Falwell- decedat in 2007, Pat Robertson ) care cer ca dogmele crestine sa fie impuse poporului prin legi civile care vor atrage din nou binecuvantarea lui Dumnezeu.

19) Intrebare: Ce se va intampla cu cei care nu vor accepta sa se supuna legilor civile care vor impune pazirea duminicii in locul Sabatului biblic ?

     Raspuns: “Decretul vizand respectarea duminicii se va raspandi in toata lumea. Necazuri si persecutii vor indura toti cei care, in ascultarea lor de Cuvantul lui Dumnezeu, vor refuza sa se inchine sabatului fals.” ( 24 )

Tot pamantul va fi agitat de ura impotriva adventistilor pentru ca ei nu vor da omagiu papalitatii prin onorarea duminicii, institutia acestei puteri anticrestine. Scopul lui Satana este ca ei sa fie stersi de pe pamant pentru ca suprematia lui asupra lumii sa nu fie disputata.” ( 25 )

Nota: Poporul lui Dumnezeu din toate timpurile nu a fost alcatuit dintr-o majoritate dominatoare, ci dintr-o minoritate dispretuita si persecutata de fiarele pamantesti aflate sub stapanirea lui Satana, “acela care inseala intreaga lume” ( Apocalipsa 12,9 ). Fagaduintele date de Dumnezeu Bisericii Sale din toate timpurile vor avea aceeasi valoare si in timpul marei stramtorari, intarindu-i pe copiii Sai pentru a rezista pana la capat.

Iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” ( Matei 28,20 up. ) este promisiunea facuta de Mantuitorul Bisericii Sale chiar inainte de inaltarea Sa la cer. Oare nu e  preferabil sa fim cu Iisus in mijlocul cuptorului aprins al incercarilor si al suferintelor decat fara El in palatele Babilonului ? ( vezi experienta celor trei tineri din Daniel cap. 3 ).

     “Acum asa vorbeste Domnul care te-a facut, Iacove, si Cel ce te-a intocmit, Israele ! Nu te teme de nimic caci Eu te izbavesc, te chem pe nume, esti al Meu. Daca vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine si raurile nu te vor ineca; daca vei trece prin foc, nu te va arde si flacara nu te va aprinde. Caci Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Sfantul lui Israel, Mantuitorul tau ! Eu dau Egiptul ca pret pentru rascumpararea ta, Etiopia si Saba in locul tau.” ( Isaia 43, 1-3 )

Celor care vor ramane loiali lui Dumnezeu si Legii Sale vesnice li se vor rapi averile. Dar ce conteza ? Dumnezeu le-a pregatit comori vesnice in Imparatia Sa. Vor fi arestati si condamnati la inchisoare. Dar ce conteaza ? In Iisus Christos ei sunt liberi. Unii din ei vor avea parte de moarte de martir. Dar ce conteaza ? Viata lor este ascunsa cu Christos in Dumnezeu.

 20) Intrebare: Dupa darea legii duminicale trebuie sa ne asteptam inca la multi ani de har ?

     Raspuns: “Inlocuirea adevarului cu falsitatea este ultimul act al dramei. Cand aceasta inlocuire devine universala, Dumnezeu Insusi se va descoperi. Cand legile omenesti vor fi inaltate deasupra Legii lui Dumnezeu, cand puterile acestui pamant incearca sa-i forteze pe oameni sa tina prima zi a saptamanii, sa stiti ca a venit timpul ca Dumnezeu sa lucreze. El se va ridica in maiestatea Sa si va scutura in mod teribil pamantul.” ( 26 )

Dumnezeu are un dosar cu toate natiunile. Cifrele iau proportii impotriva lor in cartile din ceruri si cand va veni o lege prin care calcarea primei zile a saptamanii va fi sanctionata cu pedepse, atunci paharul lor va fi plin.” ( 27 )

     Nota: Legea duminicala va fi un semn pentru credinciosi ca timpul de har este aproape de incheierea lui si clipa eliberarii a sosit. El este acel “strigat de la miezul noptii” din Pilda celor zece fecioare, care va face ca Biserica sa se trezeasca din amorteala ei. Din nefericire, doar o parte a Bisericii va fi pregatita sa iasa in intampinarea Mirelui.

Conluzii

Fie ca vrem, fie ca nu vrem, fie ca credem sau punem la indoiala acest adevar, fie ca suntem pregatiti sau nu, ultima mare stramtorare se apropie cu pasi repezi. In acest ultim act al dramei luptei dintre bine si rau, Dumnezeu va avea o Biserica biruitoare. Cine va face parte din ea ? Aceia care isi fortifica astazi mintea si inima cu adevarurile Scripturii, cei care astazi se lasa sfintiti prin Duhul Sfant de adevarul Bibliei, cei care iubesc vointa lui Dumnezeu exprimata in Legea Sa mai mult decat propria lor viata.

Criza finala va fi examenul de admitere in noua lume pregatita de Dumnezeu pentru cei mantuiti, o lume fara pacat, suferinta si moarte, o lume in care vor domni neprihanirea, dreptatea, adevarul, dragostea, frumosul, binele si toate valorile cu caracter vesnic. Iisus ne invita sa facem parte din aceasta lume noua.

Eu imi doresc biruinta. Tu o doresti ?

Lori Balogh

 

Referinte:

Nota: Toate editiile sunt cele din engleza

( 1 ) E. G. White, Serviciul de evanghelizare, p. 323

( 2 ) Idem, Testimonies, vol. 5, p. 711

( 3 ) Idem, Tragedia veacurilor, p. 593

( 4 ) Idem, Testimonies, vol, 6, p.17 si Testimonies vol. 8, p. 159

( 5 ) Idem, Tragedia veacurilor, p. 588

( 6 ) Ibidem, p.578

( 7 ) Idem, Review and Herald, 1886

( 8 ) Idem, Tragedia veacurilor, p. 573

( 9 ) http://www.catholica.ro/2011/02/16/mai-multi-catolici-in-sua-mai-multi-crestini-in-singapore/

( 10 ) E. G. White, Tragedia veacurilor, p. 578-579

( 11 ) Idem, Review and Herald, 12 noiembrie 1888

( 12 ) Ibidem, 5 februarie 1893

( 13 ) Ibidem, 18 decembrie 1888

( 14 ) E. G. White, Testimonies vol. 6, p. 18

( 15 ) Ibidem, p.395

( 16 ) Comentarii biblice, vol. 7, p. 976

( 17 ) E. G. White, Tragedia veacurilor, p. 445

( 18 ) Idem, Testimonies, vol. 5, p. 451

( 19 ) Ibidem, p. 464-465

( 20 ) Idem, Testimonies, vol. 9, p. 232.233

( 21 ) Idem, Review and Herald, 12 noiembrie 1888

( 22 ) Idem, Tragedia veacurilor, p. 587

( 23 ) Ibidem, p. 540

( 24 ) Idem, Comentarii biblice, vol. 7, p. 976

( 25 ) Idem, Marturii pentru conducatori, p. 37

( 26 ) Idem, Comentarii biblice, vol.7 , p. 980

( 27 ) Ibidem,  p. 910

This entry was posted in Semnele timpului and tagged , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Criza finala oglindita in scrierile lui E. G. White

 1. Lori Balogh says:

  Buna ziua, domnule Duminschi,

  Va multumesc pentru intrebarea care arata interesul dv. de a implini voia lui Dumnezeu.
  In primul rand, tin sa precizez ca, dupa modelul biblic de calcul al zilelor saptamanii, nu duminica este ziua a saptea, ci sambata. Acest fapt este evident chiar si in calendarul editat de BOR in ultimii ani.
  Asadar, cerinta explicita a Creatorului nostru cu privire la aceasta zi, asa cum este exprimata in continutul Poruncii a patra ( Exodul 20, 8-11 ) si exemplificata in viata Mantuitorului nostru, este sa ne abtinem de la activitatile obisnuite de castigare a existentei, acordand timp inchinarii, studiului Biliei, bucurandu-ne de natura creata si slujind semenilor nostri care sunt in nevoie.
  Mai multe puteti afla citind articolele de la categoria „Ziua de odihna”: https://www.loribalogh.ro/category/doctrine-biblice/ziua-de-odihna-doctrine-biblice/
  Va doresc binecuvantarea Domnului si calauzirea Duhului Sfant in clarificarea dilemei dv. cu privire la adevarata zi de odihna.
  Cu stima,
  Lori B.

 2. nicolae duminschi says:

  Buna ziua
  Nu prea imi este clar: Duminica (a spatea zi din saptamana deci) este sau nu pacat sa muncesti si sa te duci la biserica? Cam incurcate raspunsurile dumneavoastra.
  Trebuie sa tinem sambata zi libera si sa mergem la biserica?
  Multumesc
  Nic Duminschi

 3. Lori Balogh says:

  E clar ca ne indreptam spre un guvern mondial. Profetia din Apocalipsa 13 ne vorbeste de o putere mondiala, nu de una regionala. Dar nu va tine mult. „Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiti intelepti dar, si vegheati in vederea rugaciunii.” ( 1 Petru 4,7 ).

 4. Dorin says:

  Ia uitati si agenda pe urmatorii 15 ani discutata de popica in US:
  Obama puts U.S. on ‘fast track’ to world government
  http://www.wnd.com/2015/09/obama-puts-u-s-on-fast-track-to-world-government/#kUk7wqTqpazLEa4W.99
  Fiti binecuvantati

 5. nelupop says:

  Sugerez celor care susţin că doar islamul este anticristul dar care tăgăduiesc că papalitatea este anticristul să urmărească prelegerea – „Filiera islamică” prezentată de Walter Veith ori „Cine a Creat Islamul si de ce ?” la adresa http://www.rufon.org/forum/index.php
  topic,2026.msg34889.html?PHPSESSID=rl0jgvcvgrg2026sgqfbntdnq7#msg34889 http://islamul-catolic.blogspot.com/ http://www.r… documentată chiar pe scrierile lor dar şi a aceloraşi simboluri oculte ori cel puţin păgâne.
  (Anticrist are sensul nu doar de împotrivă ori împotrivitor ca în anti-globalizare ci are şi sensul de ante adică „înainte”ori ” în locul” lui Christos cum este la prim-ministru de exemplu care înseamnă conducătorul miniştrilor şi nu doar primul dintr-un şir ce-i compune cabinetul).
  Felicitări autorului pentru material şi celor care au avut ceva de spus despre el şi care fac ca lucrurile să devină din ce în ce mai clare, comentarii ce dovedesc interesul autorilor faţă de subiect dar şi curajul în a-şi prezenta o părere ori înţelegerea care este mai aproape de propria poziţie. Întodeauna au existat intenţii făcute publice şi intenţii ascunse, doctrine secrete şi doctrine publice, scopuri ascunse şi scopuri declarate ale aceleiaşi persoane, entităţi ori instituţii fie ele religioase ori politice.
  Mulţumesc Viului Dumnezeu pentru materiale şi pentru comentarii, numele Lui să fie lăudat în veac.

 6. Lori Balogh says:

  Ma raliez la opinia fr. Dorin. Asteptam cu interes vizita papei in America din aceasta luna si discursul in fatza ONU. Agenda oficiala nu presupune ceva iesit din comun. Insa, ca intotdeauna, exista o agenda neoficiala, tinuta secret, care ar putea schimba lumea. Vom vedea…
  Cu stima,
  Lori B.

 7. Dorin says:

  AMIN

 8. anna says:

  Dragul meu frate, eu nu-l exclud pe Papa din sirul celor ce-l tagaduiesc pe Hristos. Din contra am confirmat aceasta in comentariul meu atunci cand m-am referit la Antichristul din Daniel ca fiind Papalitatea. Vazand invazia globala a duhului lui Antichrist am cercetat Scriptura si am descoperit ca Islamul se potriveste perfect cu Antihrist profetit in Apocalipsa.
  Biblia spune că s-au ridicat mulţi antihrişti, fie oameni, fie religii care îl tăgăduiesc pe Hristos şi Islamul este una din aceste religii.
  Antihrist înseamnă “împotriva lui Hristos”, sau împotrivitorul lui Hristos. Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduieşte că Isus este Hristosul? Acela este Antihristul, care tăgăduieşte pe Tatăl şi pe Fiul
  La vremea sfârşitului, se mentioneaza ca va fi un Antichrist care se va aşeza în Templu din Israel si se va da drept Dumnezeu (2 Tesalonicen 2:4) – poate fi din oricare religie: Judaism, Crestinism sau Islam.
  Orice duh care mărturiseşte că Isus Hristos a venit în trup este de la Dumnezeu; şi orice duh care Nu mărturiseşte pe Isus nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist,
  Ioan spune…s-au ridicat mulţi antihrişti: prin aceasta cunoaştem că este ceasul de pe urmă. Asa ca Papalitatea, Islamul, Judaismul/Zionismul, Satanismul, (Balaurul, Fiara Proorocul mincinos),alaturi de toate religiile pagane sunt Antihrist.

 9. yosi says:

  Un total de 54 de milioane de musulmani trăiesc astăzi în Europa. Într-un calcul recent al Universităţii San Diego, s-a constatat că în numai următorii 12 ani, 25 % din populaţia Europei vor fi musulmani. Bernatd Lewis a prezis o majoritate musulmană până la sfârşitul acestui secol. În Anglia, tribunalele „Sharia” fac acum parte oficial din sistemul legislativ britanic (tribunalele sharia sunt instanţe judecătoreşti musulmane, care acţionează şi din moschei) Pretutindeni în Europa se ridică o nouă realitate: întregi cartiere musulmane, unde rezidă sau măcar, poate fi văzută foarte puţină populaţie indigenă. Şi unde aceasta e prezenta, ajunge s-o regrete. Moschei la multe colţuri de stradă, prăvăliile au semiluna. Cu greu veţi găsi vreo activitate economică. Există ghetouri musulmane, controlate de fanatici religioşi. Există cartiere musulmane şi ele cresc ca ciupercile în toate oraşele de-a curmezişul Europei si cu exodul prezent dezastrul European si distrugerea populatiei indigene este eminent.
  Decapitarea precum si politica de exterminare a crestiniilor in Orientul Mijlociu este stire la ordinea zilei. Primul ministru francez Manuel Valls a estimat că creştinii din Orient sunt „pe punctul de a fi eradicaţi” și a cerut „oprirea exterminării” lor de către gruparea ISIS în special în Irak și Siria. Cel puțin 300.000 de creștini au fugit din Siria de la izbucnirea războiului în 2011 și au mai rămas doar aproximativ 400.000 de creștini în Irak, față de 1,4 milioane în 1987.
  Agreez intru-totul cu sora Anna si comentariile ei le gasesc uimitor de documentate in general, intr-adevar „Babylon Bible Prophecy Isis Secrets Revealed” este cea mai buna prezentare in materie care leaga cel mai bine profetiile biblice de realitate.

 10. Dorin says:

  Doamna scumpa, dar poze cu papa sarutand coranul ati vazut? eu am vazut si m-a scarbit profund. Sunt convins ca evenimentele actuale au legatura cu profetii apocaliptice, dar un papa care saruta coranul si spune ca e acelasi lucru cu Biblia pentru mine tot anticrist se numeste.
  Fiti binecuvantata

  PS: cititi aici: http://washingtonpost.com.co/pope-francis-to-followers-koran-and-holy-bible-are-the-same/

 11. anna says:

  Scriptura si profetii din ea ne prezic ca in vremurile dela urma, Antichristul, mai diabolic ca oricand se prezinta din nou pe scena lumii si bilioane vor muri nu numai datorita cataclismelor ci vor fi ucisi chiar de prezenta sa malefica care pretinde inchinare! Se recurge la decapitarea celor ce nu i se inchina!

  Multe culte printre care AZS, predica despre re-nasterea atrocitatilor bisericii catolice si instituirea fortata a Duminecii printr-un Decret Duminical. Aceasta vine in totala contradictie cu evenimentele actuale de islamizare globala si a faptului ca in Koran se prezice venirea lui Madhi, the Muslim Messiah. Va recomand celor interesati prezentarea extrem de elocventa de pe youtube
  Babylon Bible Prophecy ISIS Secrets Revealed
  Este preluata de multe site-uri si unanim acceptata de crestini si ne-crestini ca cea mai documentata si completa prezentare tocmai pentru faptul ca profetiile din apocalipsa corespund evenimentelor actuale.

  Pecand profetia din Daniel care prefigura catolicismul ca Anticrist e o profetie implinita in trecut: cei 1260 de ani in care Biserica catolica a facut razboi cu sfintii s-a incheiat in 1798. Acesta a constituit motivul major de scindare si formare a protestantilor reformatori a fost tocmai aceasta persecutie inceputa in 538 AD si terminate in 1798 AD despre acest Antichrist vorbeste profetul Daniel.

  Babilonul descris in Apocalipsa 17,18 este Mecca si nu Vaticanul iar Antichristul present este Islamul.
  Iubiti frati, va conjur sa vizionati prezentarea recomandata si sa acceptati adevarul prezent, sa nu va mai lasati amagiti de interpretari de profetii implinite. Va multumesc.

 12. Lori Balogh says:

  Puteti trimite ceea ce doriti pe adresa de e-mail a blogului: contact@loribalogh.ro
  Nu stiu daca este oportuna publicarea unui articol despre decretul duminical si scrierile lui E. G. White intr-un ziar laic, avand in vedere prejudecatile oamenilor. Dar nadajduiesc ca Duhul Sfant va va calauzi in ceea ce faceti si va va da intelepciune ce sa publicati si ce nu trebuie inca publicat.
  Cu stima,
  Lori B.

 13. Turturică Ionel says:

  Bună seara,
  Vă mulțumesc și Domnul să vă binecuvinteze.
  Este vorba de ziarul Viața Buzăului în care am prezentat săptămânal doctrina Bisericii A.Z.Ș.
  Săptămâna trecută am prezentat despre sabat iar săptămâna aceasta prezint despre căsătorie.Vreau în continuare să ating subiecte sensibile,de actualitate, despre homosexualitate și legea duminicală,iar apoi despre criza finală ce se apropie…
  Nu știu cum să vă trimit articolul pentru această săptămână aici. Poate îmi oferiți o altă adresă de mail.Vă mulțumesc.Ionel Turturică

 14. Lori Balogh says:

  Buna seara,
  Desigur, puteti folosi orice material, avand rugamintea sa specificati sursa lor. Despre ce ziar este vorba ?
  Nu am cunostinta de vreo intrebare anterioara, caci nu am obiceiul sa le ignor. Poate ca nu a fost preluata de WordPress, sau poate ca exista o alta cauza. Oricum, ma bucur ca materialele va sunt de folos si toata lauda sa fie a lui Dumnezeu pentru aceasta.
  Cu stima,
  Lori B.

 15. Turturică Ionel says:

  Bună seara,
  Vă rog frumos , îmi permiteți să prezint acest material într-un ziar din județul Buzău?
  Vă mulțumesc oricum și apreciez foarte mult articolele dvs.
  V-am mai scris,v-am mai întrebat și nu a, primit nici un răspuns.
  Nu știu la ce adresă să vă găsesc când mai am întrebări.
  Domnul cu dvs. și mult succes!

 16. paul says:

  Intradevar asa este: lumea doreste cat mai multe zile de odihna, chiar 7 din 7 daca s-ar putea, de aceea impunerea si acceptarea unei singure zile de odihna de catre societatea actuala este greu de crezut. Totusi iata un argument care ma face pe mine sa cred ca o astfel de lege va fi adoptata:
  – sabatul biblic isi are originea la creatiune la fel ca si casatoria , putem spune ca cele doua sunt institutii „gemene”: femeia a fost facuta pentru om la fel ca si sabatul. De asemenea ambele institutii au fost instituite inainte de caderea in pacat cand „toate lucrurile erau foarte bune” gen.1:31, si deci ambele continua sa fie la fel de bune si astazi in ochii lui Dumnezeu. Recent, am vazut cum in America aceasta intitutie a casatoriei instituita de Dumnezeu a fost atacata printr-o LEGE care permite casatoria persoanelor de acelasi sex. Bineinteles ca aceasta instituie a casatoriei nu era respectata cum se cuvine nici inainte dar acum a fost data o LEGE impotriva ei, ceea ce schimba datele problemei. Acest lucru ma face sa cred ca urmatoarea institutie care va fi atacata printr-o LEGE va fi cea a sabatului intrucat cele doua au origini dar si scopuri comune.
  Ar mai fi si alte argumente dar cele mai puternice argumente se gasesc in Biblie.
  Imi cer scuze ca am intervenit in discutie. Domnul sa va binecuvanteze!

 17. Dorin says:

  In ziua de azi trebuie referinte serioase ca informatia pe care o dam sa fie credibila. Nu v-am cerut sa ati referinte ca intr-o lucrare de doctorat, dar macar una, pertinenta, clara. Asa ca m-am apucat eu sa caut. Deocamdata n-am gasit decat pe site-uri adventiste informatii despre legile albastre care vor deveni federale in USA. Am gasit si informatii oficiale non-partinitoare, dar peste tot se vorbeste de legi vechi (de prin 1610 prima) care au inceput pe rand sa fie anulate sau au ramas in loc doar pentru interdictia de vanzare de alcool, tutun etc.Lumea nu mai vrea o zi de odihna, vrea cel putin doua, cel putin aici in America eu asta vad. Nu stiu cum sta treaba in Romania sau pe alte continente.
  Fiti binecuvantat

 18. Lori Balogh says:

  Poate ca un paragraf din cartea „Inchizitia”, scrisa de Alighiero Tondi, un fost membru al Ordinului Iezuit si preot catolic intre 1943-1952, va poate fi de folos pentru a intelege adevarata fatza a „fiarei”, dincolo de aparentele inselatoare:
  „Este folositor sa atrag atentia ca numerosii iezuiti, cu care m-am intretinut asupra acestor problme de-a lungul anilor mei de slujire bisericeasca, atribuie bisericii dreptul imprescriptibil de a pedepsi cu moartea pe cei care gresesc impotriva credintei. Unii adaugau: Daca aceasta nu se face astazi, este numai fiindca nu o permite conjunctura politica. Dar daca va fi posibila, ea s-ar intampla.”
  Daca nici acest argument nu va va convinge, atunci incercati sa cititi juramantui depus de cei care intra in Ordinul Iezuit. Si daca nici asa nu veti crede, asteptati sa vedeti ce se va intampla in viitorul nu prea indepartat.
  Despre legile duminicale locale ( „legile albastre” ) din SUA am scris in articol. Ele exista, si trebuie doar activate la nivel federal. Credeti ca e greu ? Profetia spre un astfel de scenariu ne indreapta.
  SUA s-au schimbat radical fatza de ceea ce au dorit intemeietorii Americii. Cine se astepta ca SUA sa legalizeze sodomia ? Bine ca mai exista africani si locuitori ai „lumii a treia” care sa salveze pe moment notiunile de casatorie si familie.
  Cu stima,
  Lori B.

 19. Dorin says:

  Eu nu mi-as permite sa judec actuala biserica catolica prin prisma a ceea ce a facut ea in evul mediu, asta nu e invatatura crestina (nu ca mi-ar fi draga biserica catolica). Sa nu uitam ca poporul evreu s-a departat de mai multe ori de Dumnezeu inchinandu-se chiar altor false zeitati, si totusi Dumnezeu i-a iertat cand acestia au revenit la credinta in Unicul Creator al universului. Dumnezeu a iertat omenirea de multe ori, iar pacatele iertate erau diverse. Doar o singura data (dupa potop) nu a iertat doua cetati pentru un anume tip de pacat, stim noi care. Din pacate omenirea se indreapta spre o universala sodoma.
  Iar sa credem o sursa de la Vatican privind numarul de catolici in lume e ca si cum am spune ca Victor Ponta e cel mai iubit roman de pe planeta citand o sursa PSD. Nu stiu cum au ajuns catolicii la 68,5 milioane din 145,8 milioane de crestini in 2010 cand erau doar 57,1 milioane din 173,4 milioane de crestini in 2008 (http://www.census.gov/compendia/statab/2012/tables/12s0075.pdf). Si din cate vad pe site si in 1990 erau confesiunea cea mai mare in US, deci nu exista o schimbare de macaz. Problema actuala la americani nu e vreo crestere a numarului de catolici ci cresterea numarului de atei, de laici (http://www.lemonde.fr/religions/article/2015/05/21/des-americains-de-moins-en-moins-chretiens_4638069_1653130.html). Citez din stire: „Ces citoyens athées, agnostiques ou qui ne se reconnaissent dans aucune religion – les « none » – représentent aujourd’hui 23 % des adultes, plus que la part des catholiques dans le pays (21 %). Cette proportion grimpe même à 34 % pour les moins de 35 ans.” Deci 34% din americanii intre 18 si 35 ani nu mai cred in nimic! Asta e adevarata problema in US si in lume. In Franta statistica e mult mai infricosatoare.
  Iar Le Monde citeaza o sursa americana: http://www.nytimes.com/2015/05/18/us/politics/rise-in-nonreligious-americans-could-affect-elections.html
  Sa vedem ce scrie aici: in ultimii 7 ani (din 2007 in 2014) exista un declin de 10% a celor ce-si spun crestini.
  Evangelical Protestants – au ramas stabili
  Catholics – declined slightly – usor declin
  Deci unde e aceasta crestere a catolicilor?
  Fiti binecuvantat
  PS: as vrea sa vad si eu o sursa cu informatii despre viitoarea lege duminicala. Eu nu gasesc nicaeri asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.