Psalmul 20 – Psalmul binecuvantarilor
1. „Să te asculte Domnul în ziua necazului, să te ocrotească Numele Dumnezeului lui Iacov,
2. să-ţi trimită ajutor din locaşul Său cel sfânt şi să te sprijine din Sion!
3. Să-Şi aducă aminte de toate darurile tale de mâncare şi să primească arderile tale de tot! (Oprire)
4. Să-ţi dea ce-ţi doreşte inima şi să-ţi împlinească toate planurile tale!
5. Atunci noi ne vom bucura de biruinţa ta şi vom flutura steagul în Numele Dumnezeului nostru. Domnul să-ţi asculte toate dorinţele tale!
6. Ştiu de acum că Domnul scapă pe unsul Său şi-i va răspunde din ceruri, din locaşul Lui cel sfânt, prin ajutorul atotputernic al dreptei Lui.
7. Unii se bizuie pe carele lor, alţii pe caii lor; dar noi ne bizuim pe Numele Domnului Dumnezeului nostru.
8. Ei se îndoaie şi cad; dar noi ne ridicăm şi rămânem în picioare.
9. Scapă, Doamne, pe împăratul şi ascultă-ne când Te chemăm!”
Cum sa ramai in picioare cand altii cad
De ce sunt psalmii atat de atragatori si atat de apropiati de sufletul nostru ? Raspunsul este simplu: Pentru ca ne regasim in ei, impreuna cu asteptarile noastre, cu dorintele noastre, cu luptele si suferintele noastre.
Desi au fost scrisi cu circa trei milenii in urma, intr-o alta cultura si intr-o alta zona geografica, ei ne demonstreaza ca fiinta umana nu s-a schimbat de-a lungul vremii. Necazurile, bucuriile, ispitele, asteptarile, dorintele si aspiratiile omului au ramas in esenta aceleasi, indiferent de veacul in care a trait si indiferent de meridianul pe care si-a dus existenta.
De aceea, cand vedem lacrimile psalmistului, le simtim pe ale noastre; cand luam parte la bucuriile sau framantarile lui, de fapt le traim pe ale noastre, iar cand facem cunostinta cu nazuintele lui, parca ne-am privi in oglinda. De cate ori, citind psalmii, nu am avut senzatia ca ei dau la o parte o cortina nevazuta, lasand sa se vada culisele propriului nostru univers interior, cu trairile lui de fiecare zi !
Iata de ce avem nevoie de psalmi, chiar daca omenirea a intrat in epoca post-moderna si in era tehnologiilor moderne. Noi am ramas aceleasi fiinte fragile, insa cu un univers interior atat de complex.
Din aceasta perspectiva, Psalmul 20 este unul din cei mai apropiati de sufletul uman. Atribuit lui David, acest psalm este o benedictie multipla, alcatuit din sapte rostiri de bine adresate atat omului ca individ, cat si unei colectivitati, poate chiar propriului sau popor.
In esenta, Psalmul 20 raspunde la o intrebare importanta legata de viata noastra: Care sunt secretele reusitei in viata si cele ale biruintei asupra raului ? In timp ce unii „se indoaie si cad”, ce ne ajuta ca noi sa „ne ridicam si sa ramanem in picioare” ( vers. 8 ) ?
Secretele succesului
Rostind binecuvantarea, psalmistul enumera sapte lucruri pe care le intalnim in viata si pe care nu le putem evita: necazurile ( vers. 1 pp. ), impotrivirea din partea vrajmasilor ( vers. 1 up. ), lipsurile ( vers. 2 pp. ), neajutorarea in fatza unor imprejurari ( vers. 2 up. ), sacrificiile pe care trebuie sa le facem ( vers. 3 ), dorintele noastre neimplinite ( vers. 4 pp. ) si planurile noastre de viitor ( vers. 4 up. ).
Toate acestea sunt provocari inerente ale vietii si tot atatea motive de descurajare. Cati dintre noi nu ne descurajam cand trecem prin necazuri de un fel sau altul, cand trebuie sa facem fatza impotrivirii dusmanilor nostri, cand ne lipsesc lucruri esentiale vietii, cand suntem neajutorati in fatza imprejurarilor vietii, cand trebuie sa sacrificam dorintele noastre sau nu mai intrezarim nicio sansa ca planurile noastre de viitor sa devina realitate ?
Tocmai in fatza unor astfel de prtovocari, Psalmul 20 vine cu incurajari pe masura: „Sa te asculte Domnul in ziua necazului, sa te ocroteasca Numele Dumnezeului lui Iacov, sa-ti trimita ajutor din locasul Sau cel sfant si sa te sprijineasca din Sion ! Sa-Si aduca aminte de toate darurile Tale de mancare si sa primeasca toate arderile tale de tot ! Sa-ti dea ce-ti doreste inima si sa-ti implineasca toate planurile tale” ( vers. 1-4 ).
De fapt, care este secretul de a ramane in picioare cand altii se prabusesc si cad in mijlocul furtunilor vietii ? Raspunsul este concentrat in versetele 7 si 8: „Unii se bizuiesc pe carele lor, altii pe caii lor; dar noi ne bizuim pe Numele Domnului Dumnezeului nostru. Ei se indoaie si cad, dar noi ne ridicam si ramanem in picioare.”
Istoria universala, dar si propria noastra experienta de viata ne arata ca ajutorul omenesc este, de cele mai multe ori, asemenea unei trestii care se frange tocmai atunci cand vrem sa ne sprijinim pe ea. Mai mult decat atat, dupa ce s-a rupt, ea strapunge mana celui care a cautat sprijinul ei ( vezi Isaia 356,6 ).
De aceea, asupra acelora care cauta sprijin la oameni, inainte de a-l cauta la Dumnezeu, este rostit un „vai” valabil pentru toate timpurile si toate generatiile de oameni: „Vai de cei ce se pogoara in Egipt dupa ajutor, se bizuiesc pe cai si se incred in multimea carelor si in puterea calaretilor, dar nu privesc spre Sfantul lui Israel si nu cauta pe Domnul !” ( Isaia 31,1 ).
Oamenii fara Dumnezeu, oricat ar fi de puternici si bogati, in cele din urma „se indoaie si cad”, fara ca cineva sa-i ridice din groapa pieirii. Insa cei care cauta sprijin la Dumnezeu raman in picioare in cele mai mari furtuni ale vietii. Caci cine Il are pe Dumnezeu de partea lui, are de partea lui majoritatea.
„Sa te ocroteasca Numele Dumnezeului lui Iacov”
Ce inseamna a-L cauta pe Domnul si a gasi sprijin si ocrotire in Numele Sau ? Cele cateva litere pe care noi le asociem diferitelor Nume sub care se descopera Dumnezeu pe paginile Scripturii pot oare sa ne ocroteasca in mijlocul necazurilor ?
Atunci cand Scriptura vorbeste despre „Numele Domnului”, intelesul expresiei depaseste sensul obisnuit pe care il dam cuvantului „nume”. „Numele Domnului” nu inseamna doar Adonai, El-Shaddai, El-Roi, Iahweh sau Elohim, ci mult mai mult: el inseamna caracterul lui Dumnezeu.
Cand Moise I-a cerut lui Dumnezeu: „Arata-mi slava Ta”, Domnul i-a raspuns: „Voi face sa treaca pe dinaintea ta toata frumusetea Mea si voi chema Numele Domnului inaintea ta…” ( Exodul 33, 18.19 ).
Apoi, „Domnul S-a pogorat intr-un nor, a statut acolo langa el si a rostit Numele Domnului. Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie, care-Si tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat” ( Exodul 34, 5-7 ). Acesta este Numele Domnului !
In caracterul sfant, desavarsit si plin de dragoste al lui Dumnezeu se afla sprijinul nostru. Nu in „trestiile” omenesti care se frang si ne strapung mana atunci cand avem cea mai mare nevoie de ele.
In cele sapte binecuvantari rostite de psalmist, se face apel la sapte trasaturi ale perfectiunii caracterului lui Dumnezeu: 1) Domnul aude ( vers. 1 pp. ); 2) Domnul apara ( vers. 1 up. ); 3) Domnul ajuta ( vers. 2 pp. ); 4) Domnul sprijineste ( vers. 2 up. ); 5) Domnul pastreaza aducerea aminte ( vers. 3 ); 6) Domnul implineste dorintele ( vers. 4 pp. ) si 7) Domnul implineste planurile omului ( vers. 4 up. ).
Acesta este Dumnezeul nostru: un Dumnezeu care este „adapostul si sprijinul nostru, un ajutor care nu lipseste niciodata in nevoi. De aceea, nu ne temem chiar daca s-ar zgudui pamantul si s-ar clatina muntii in inima marilor. Chiar daca ar urla si ar spumega valurile marii si s-ar ridica pana acolo de sa se cutremure muntii” ( Psalmul 46, 1-3).
Nu merita sa ne inchinam unui astfel de Dumnezeu cu intreaga noastra fiinta ? De ce sa alergam la bratul neputincios al omului, cand El ne intinde bratul Sau atotputernic, gata sa se lupte pentru noi cu vrajmasii nostri si gata sa ne implineasca nu doar nevoile noastre, ci chiar si dorintele noastre cele mai ascunse si planurile noastre cele mai nobile ?
Privire in oglinda
In Psalmul 20, ne regasim cei mai multi dintre noi. Este oglindirea vietii noastre personale, a luptelor, framantarilor, aspiratiilor si dorintelor noastre. Dar si solutiile pe care ni le propune David in acest psalm pot fi ale noastre, daca dorim lucrul acesta.
Necazurile vin fara sa le cautam: crize familiale, probleme de sanatate, ruperea unor relatii, lipsuri materiale, aspiratii neimplinite, planuri fara speranta ca se vor implini vreodata. Ceea ce vrea sa ne transmita acest psalm poate fi parafrazat in cateva cuvinte:
„Cand vin necazuri si te lovesti de tot felul de probleme la care nu gasesti rezolvare, nu te mai spirijini pe tine insuti sau pe cei din jur. Nu cauta sprijin in genealogia ta, in scolile pe care le-ai urmat sau in puterea si promisiunile altora. Toate sunt doar niste carje slabe care se vor rupe cand vei avea cel mai mult nevoie de sprijin.
Increde-te in Domnul, in Numele Lui, in caracterul Sau. Fii sigur ca El iti aude suspinurile si rugaciunile nerostite, pentru ca esti copilul Lui. Fii incredintat ca El te va apara impotriva vrajmasilor tai si nu te considera niciodata abandonat de El. Ai incredere ca iti va trimite ajutorul potrivit la timpul potrivit, stiind ca esti slab si ai nevoie de sprijinul Lui.
El nu uita niciun sacrificiu pe care l-ai facut pentru El sau pentru semenii tai si-ti va rasplati chiar si paharul de apa rece pe care l-ai oferit celui insetat. El iti va implini toate nevoile si dorintele tale: fizice, materiale, spirituale, intelectuale si relationale. Stii de ce ? Pentru ca Dumnezeu nu este sarac, iar la Cuvantul Sau, toate vin la existenta, capatand forma si culoare.
Si inca ceva: Daca-ti vei pune increderea in El, iti va aduce plinatate in toate domeniile vietii. El nu umbla niciodata cu jumatati de masura, ci, daca vrea sa ofere ceva copiilor Sai, atunci le ofera totul deplin: dragoste desavarsita, viata din belsug, bucurie deplina si mantuire vesnica. Caci este scris: „Voi aveti totul deplin in El” ( Coloseni 2,10 ).
Lori Balogh
Pur si simplu frumos!
Frumos articolul. Psalmii înregistrează devotiune adânca, sentimente intense, emotii de slăvire cât şi de tristete întunecată. Psalmii cântă pe claviatura sufletului uman cu tonuri forte! Ei conduc gama psihologică. Această carte a fost numita întruchiparea sufletului. De
asemenea, a mai fost descrisă ca şi grădina Scripturii. Locul pe care psalmii l-au ocupat în viata poporului lui Dumnezeu mărturiseşte universalitatea lor, deşi ei au o aplicatie specifica evreilor. Ei exprimă adânci sentimente ale inimii credincioşilor din toate generatiile. Psalmii sunt plini de Hristos:
Psalmul 20 – Rugămintea lui Israel pentru succesul lui Mesia. “Împăratul” este Mesia. (v.9)
Psalmul 21 – psalm Mesianic – prezintă ascensiunea şi venirea din nou a lui Hristos. “Împăratul”,care este subiectul acestui psalm, este Mesia. Psalmul 20 şi 21 prezintă aceeaşi imagine.
Psalmii – Cartea de închinare sau Cartea de imnuri a templului – Titlul în limba ebraică înseamnă Laude sau Cartea Laudelor – Psalmii erau cantati pe muzică, instrumentală şi vocală. Trebuie să fi fost o experientă încântătoare să auzi câteva mii de voci cântând împreună cu acompaniamentul unei mari orchestre. În Psalmul 150, tema cărtii, ar putea fi probabil, refrenul fiecărui psalm. Ce minunat!