Generalitati
Dupa crestinism, islamul este cea de-a doua mare religie a lumii, avand circa 1,6 miliarde de adepti raspanditi pe tot pamantul ( aproape un sfert din populatia lumii ). Asemenea crestinismului si iudaismului, islamul este o religie monoteista, care uneste elemente crestine, iudaice si pagane intr-o teologie simpla, dar deosebit de fecunda.
Termenul “islam” provine din verbul “aslama” ( “a se supune”, “a se preda” ) si inseamna supunerea neconditionata fatza de Dumnezeu. Adeptii islamului se numesc musulmani, cei care s-au supus neconditionat lui Allah, unicul si supremul Dumnezeu al islamului. Unicitatea lui Dumnezeu este proclamata prin afirmatia: “la ilah illa allah” ( “nu exista alt zeu decat Dumnezeu” ).
Musulmanii considera ca religia lor este adevarata religie abraamica, o reformare a crestinismului si iudaismului, despre care afirma ca s-au departat de adevar. Unele neintelegeri cu privire la succesorul profetului Mahomed, precum si alte diferente doctrinare, au facut ca in islam sa apara doua ramuri principale: sunni si shia. Sunnitii sunt majoritari, reprezentand cirtca 80-90 % din totalul musulmanilor, in timp ce siitii reprezinta doar 10-20 % dintre ei.
Islamul recunoaste autoritatea profetilor Vechiului Testament, precum si inspiratia Bibliei. Insa pentru musulmani, Iisus Christos a fost doar un om avand calitatea de profet. Ultimul si cel mai mare profet trimis de Dumnezeu a fost Mahomed, fondatorul islamului. Cartea sfanta a islamului este Coranul, o culegere de texte considerate inspirate de Dumnezeu si transmise profetului Mahomed.
Tarile cu populatie musulmana preponderenta sunt: Indonezia ( 12,7 % din totalul musulmanilor din lume ), Pakistan ( 11 % din total ), si tarile arabe. Insa comunitati mari de musulmani se gasesc si in India ( 10,9 % din totalul musulmanilor din lume ), China, Rusia si Europa ( in prezent sunt circa 50 de milioane de musulmani in Europa ). Din punct de vedere al dinamicii, islamul este una din religiile cu cea mai mare crestere.
Profetul Mahomed
Mahomed ( Muhammad ) se naste in anul 570 d.Chr. in orasul Mecca din Arabia Saudita de astazi. Tatal sau, Abd Allah, moare in timp ce se afla intr-o calatorie, fara sa apuce sa-si vada fiul. La varsta de sapte ani, Mahomed ramane orfan si de mama, fiind crescut si educat de unchiul sau Abu Talib.
La varsta adolescentei, tanarul Mahomed ia parte la caravanele comerciale, cu timpul devenind omul de incredere al unei vaduve bogate, pe nume Khadija. In ciuda diferentei de varsta ( Khadija era cu 15 ani mai in varsta decat Mahomed ), cei doi se casatoresc.
In anul 610, in timp ce mediteaza intr-o grota de langa Mecca, Mahomed are prima lui viziune, despre care pretinde ca este primita de la ingerul Gabriel. Acesta ii porunceste sa predice lumii noua invatatura. Tulburat, Mahomed ii povesteste Khadijei despre viziunea primita, insa in urmatorii trei ani viziunile inceteaza.
Acestea vor reapare in viata lui Mahomed incepand cu anul 612, an in care Ingerul Revelatiei ii porunceste sa-i avertizeze pe cei rai ca vor ajunge in iad, daca nu se indreapta, in timp ce celor buni trebuie sa le aduca vestea buna a paradisului. Primii convertiti la noua religie sunt sotia Khadija, nepotul Ali si Abu Bakr, un prieten bun, care va deveni si primul calif al islamului.
Insa noua religie nu este acceptata de locuitorii din Mecca, acestia fiind legati de religia lor pagana. Mai mult decat atat, acestia ii persecuta pe Mahomed si pe adeptii lui, acestia fiind nevoiti sa fuga din Mecca. Initial, grupul se indreapta spre orasul Taif, insa nici acolo Mahomed nu este bine primit, fapt ce-l determina sa se indrepte spre Medina. Contrar asteptarilor, locuitorii din Medina accepta noua religie, depunand un juramant de loialitate fatza de profet.
In Medina, Mahomed incearca sa incheie un pact de protectorat cu evreii, insa acestia nu-l accepta. Daca pana atunci musulmanii se rugau cu fatza spre Ierusalim, in 623, Mahomed le porunceste sa se roage cu fatza spre Mecca si templul Caaba, ce ascunde Piatra Neagra.
Urmeaza cateva lupte in care musulmanii folosesc sabia impotriva paganilor din Mecca, pentru ca in 630 orasul sa fie cucerit pe deplin. Ca urmare a victoriilor militare ale lui Mahomed, au loc convertiri la islam in masa.
Dupa moartea Khadijei, Mahomed se recasatoreste si are o singura sotie pana in momentul in care se casatoreste si cu Aisa, fiica prietenului sau Abu Bakr. In ultimii noua ani de viata, Mahomed si-a luat mai multe sotii, pe de o parte pentru a-si consolida aliantele cu diferitele clanuri, iar pe de alta parte pentru a-si creste prestigiul de lider. Contrar obiceiurilor arabe, Mahomed a luat-o de sotie si pe nora lui, sotia fiului sau adoptiv, avand in felul acesta mai multe sotii decat permite Coranul.
Cu putin timp inainte de moarte, Mahomed declara in anul 632 ca mesajul sau s-a incheiat si noua religie este completa. Profetul moare in 8 iunie 632 la Medina, fara sa lase nicio culegere scrisa a textelor revelatiilor pe care pretinsese ca le-a primit. Culegerea acestora va fi facuta ulterior de catre califi. In anul 651, califul Otman stabileste textul canonic al Coranului asa cum il avem astazi.
Coranul
Pentru musulmani, Coranul reprezinta insusi Cuvantul lui Dumnezeu, transmis profetului Mahomed prin revelatie de catre ingerul Gabriel. Procesul revelatiei a durat peste douazeci de ani, iar limba in care a fost scris a fost limba araba.
Dat fiind faptul ca Mahomed nu a lasat revelatiile sale in scris ( Mahomed a fost analfabet, dar a memorizat cuvintele rostite de Ingerul Revelatiei ), primele culegeri de texte coranice au fost facute de urmasii lui Mahomed: califii Abu Bakr si Otman. Pana in secolul al IX-lea, nu a existat un text definitiv, ci doar niste texte numite “lecturi”. La inceput au existat sapte “lecturi” oficiale, apoi zece , iar la urma s-a ajuns la sasesprezece asemenea “lecturi”.
Coranul ( “citire”, “recitare” ) este alcatuit din 114 sure, impartite la randul lor in versete. Fiind considerat un text sacru, Coranul este intangibil, motiv pentru care mult timp nu a fost permisa traducerea lui despre care se crede ca ar deteriora sensul textului. Totusi, in ultima vreme au fost permise unele traduceri, acestea fiind considerate doar niste comentarii ale textului original.
Deoarece adversarii lui Mahomed au obiectat faptul ca in Coran exista contradictii, Mahomed sustine ca a primit o noua revelatie in care i s-a aratat ca unele versete mai noi pot abroga alte versete mai vechi. Cel care face legea este ultimul verset in ordine cronologica. Astfel, in Sura 13,39, gasim specificat ca “Dumnezeu sterge sau intareste ce vorbeste , si la El este marca Scripturii.”
Acest principiu poate fi o explicatie a faptului ca in Coran pot fi intalnite versete pasnice, citate de musulmanii moderati, dar si versete care indeamna la jihad, citate de musulmanii radicali.
Cea de-a doua sursa de autoritate dupa Coran este Hadith, o colectie de scrieri despre faptele si vorbele lui Mahomed. Hadith-urile, desi sunt inferioare Coranului, au puterea de a reglementa comportamentul si obiceiurile musulmanilor.
Citirea Coranului este o datorie pentru orice musulman, facand parte din educatia copiilor si tinerilor. Coranul si Hadith reprezinta baza legii islamice Sharia.
“Stalpii” islamului
Religia islamica are o teologie simpla, bazata pe “cei cinci stalpi” obligatorii pentru orice musulman. Acestia sunt:
1) Marturisirea de credinta. Orice persoana care doreste sa adere la islam trebuie sa marturiseasca credinta in unicitatea lui Allah si in profetul Sau Mahomed: “Nu exista Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este trimisul Sau.”
2) Rugaciunea. Musulmanii se roaga de cinci ori pe zi, la ore fixe, anuntate de muezin. Rugaciunea in islam presupune ingenuchieri si inclinari insotite de rostirea unor formule rituale. Rugaciunea comunitara are loc vinerea la pranz in moschee, fiind insotita de predica imamului ( preotul musulman ). Serviciul de cult este echivalent cu servicul religios de duminica sau sambata din crestinism.
3) Postul. Acesta consta in abtinerea de la mancare, bautura si relatii intime pe timpul zilei timp de o luna, pe parcursul lunii Ramadan din calendarul islamic.
4) Fapte de caritate. O cota-parte din venitul unui musulman, fie in bani, fie in produse, este directionata spre musulmanii saraci.
5) Pelerinajul la Mecca. Fiecare musulman este dator, cel putin o data in viata, sa faca un pelerinaj la Mecca, intr-o anumita perioada a anului, in amintirea profetului Mahomed.
Unii juristi musulmani considera ca exista si un al saselea “stalp” al islamului: jihadul ( “efort”, “straduinta” ), care nu semnifica altceva decat “razboiul sfant”. Acesta are o componenta interioara, constand in lupta cu ispitele, dar si o componenta exterioara, care consta in raspandirea islamului pe tot pamantul, luptand cu dusmanii lui.
Sharia – Legea islamica
Sharia ( “calea cea buna” ) este legea islamica derivata din Coran si Hadith, fiind interpretata de carturarii si clericii musulmani. Legea islamica reglementeaza fiecare aspect al vietii unui credincios, dar si al statului islamic. Orice actiune a unui musulman poate fi incadrata in urmatoarele categorii: interzis, descurajat, permis, recomandat si obligatoriu.
Pedepsele stabilite de Sharia sunt radicale. Furtul este pedepsit prin taierea mainii, adulterul prin lapidare, iar parasirea credintei islamice este pedepsita cu moartea. Sharia este aplicata doar in statele islamice ca Arabia Saudita, Iran, etc.
In cultura musulmana, femeile sunt inferioare barbatilor, fapt reflectat in legile care reglementeaza mostenirea, despagubirile si marturiile in instanta. Ele sunt obligate sa poarte o anumita tinuta care sa nu fie provocatoare pentru barbati, mergand pana la acoperirea completa a fetzei ( burka ).
Exista legi care reglementeaza raportul cu oamenii de alte religii, in deosebi cu evreii si crestinii. Acestia au statutul de protejati, insa sunt considerati inferiori musulmanilor. Evreii si crestinii pot practica liber religia, insa sunt obligati sa plateasca o taxa speciala, numita “jizya”. Aceasta taxa dovedeste supunerea fatza de statul islamic si recunoaste dreptul acestuia asupra teritoriilor cucerite.
Cladirea in care se oficiaza cultul islamic se numeste moschee, daca este mai mare, sau geamie, daca este mai mica. Clericii musulmani se numesc imami, iar califul este liderul absolut al lumii islamice, un lider politico-militar.
Cele sase articole de credinta
1) Credinta in Allah, singurul Dumnezeu adevarat
2) Credinta in profetii lui Dumnezeu. In islam exista cinci profeti mari: Noe, Avraam, Moise, Iisus si Mahomed, ultimul fiind considerat cel mai mare dintre ei. El este supranumit si “pecetea profetilor”. Coranul mentioneaza douazecisicinci de personaje biblice.
3) Credinta in cartile revelate de Dumnezeu, intre ele numarandu-se si Vechiul si Noul Testament.
4) Credinta in ingeri.
5) Credinta in ziua judecatii si in inviere.
6) Credinta in destin.
Locuri sfinte in islam
Primul in importanta dintre locurile sfinte ale islamului este Mecca, in Arabia Saudita, orasul in care s-a nascut profetul Mahomed si unde a primit o parte din revelatiile Coranului. In marea moschee din Mecca se afla sanctuarul Ka’bah, o cladire cuboidala din bazalt, de 13,1 m inaltime, 11 m lungime si 3,8 m inaltime. Usa lui se afla pe zidul nordic, la 2,1 m deasupra solului, fiind accesibila doar cu ajutorul unor trepte mobile.
Cladirea Ka’bah este invelita in matase neagra, brodata cu texte din Coran in fir auriu. Cele patru colturi sunt orientate spre cele patru puncte cardinale, iar in coltul estic se afla Piatra Neagra sacra, venerata de arabii preislamici. Musulmanii cred ca Piatra Neagra dateaza de pe vremea lui Adam, cazand din cer pentru a le arata unde sa construiasca primul altar. In timpul pelerinajului la Mecca, care este o obligatie pentru orice musulman, acestia spera sa sarute Piatra Neagra, sau cel putin sa arate spre ea.
Cel de-al doilea oras sfant al islamului este Medina, situat la 340 km departare de Mecca, tot in Arabia Saudita. Este orasul in care Mahomed a gasit refugiu atunci cand a fost nevoit sa fuga din Mecca. Anul stramutarii de la Mecca la Medina reprezinta anul I al calendarului islamic.
Al treilea loc sfant al islamului este Ierusalimul, unde se crede ca Mahomed ar fi facut o calatorie miraculoasa pe un cal inaripat intr-o singura noapte, de la Mecca la Ierusalim. Locul cel mai sacru din Ierusalim este Muntele Templului, unde se afla Domul Stancii si Moscheea Al-Akcsa, pe locul fostului templu iudaic, distrus de romani in anul 70 d.Chr.
Islamul si celelalte religii
In viziunea islamului, lumea este impartita in Casa Islamului ( “Casa Pacii”, “Casa Supunerii” ) si Casa Razboiului. Casa Islamului cuprinde teritoriile musulmane in care actioneaza legea islamica Sharia, in timp ce Casa Razboiului este alcatuita din zonele in care musulmanii nu sunt majoritari.
Relatia musulmanilor cu oamenii din alte religii este abordata in Hadith in felul urmator: “Lupta impotriva celor ce nu cred in Allah. Cand vei intalni dusmanii tai care sunt politeisti ( inclusiv crestinii, datorita credintei lor in Trinitate ), pune-i sa aleaga din urmatoarele trei optiuni. Invita-i sa primeasca islamul si, daca accepta, inceteaza sa lupti contra lor. Daca refuza sa se converteasca, cere-le sa plateasca taxa Jizya. Daca sunt de acord sa o plateasca, accept-o si nu le face rau. Daca refuza sa plateasca taxa, cere ajutorul lui Allah si lupta contra lor.” ( Sahih Muslim, 19:4294 )
Islamul interzice cu desavarsire critica la adresa lui Allah sau a lui Mahomed, negarea divinitatii lui Allah, precum si reprezentarea grafica a lui Allah sau a profetului Sau. Coranul prevede pedepse aspre pentru dusmanii lui Allah, acestia fiind considerati necredinciosi. Aceste pedepse merg de la expulzari, pana la decapitari, taieri de membre si degete si chiar crucificari. Astfel, sura 8,12 prevede: “…Arunca-voi frica in inimile necredinciosilor, deci taiati-le gaturile si taiati-le toate varfurile degetelor”.
Intre cele doua ramuri ale islamului: siitii si sunnitii exista numeroase conflicte cauzate de faptul ca siitii considera ca legea Sharia poate fi modificata, in timp ce sunnitii nu accepta acest lucru. Pentru sunniti, modificarea legii islamice este considerata un pacat foarte grav, iar cei care o fac sunt priviti ca apostaziati.
Gradul de fundamentalism din islam difera de la o comunitate la alta. Exista musulmani pasnici, moderati, care condamna actiunile musulmanilor radicali, fundamentalisti. Se apreciaza ca astazi intre 7-15 % din totalul musulmanilor ( 1,6 miliarde ) sunt radicali, adica un total de 100-200 de milioane de oameni. Acestia dispretuiesc lumea occidentala, pe care o considera decadenta si corupta.
Atunci cand un musulman doreste sa se converteasca la alta religie, el este supus unor presiuni uriase din partea familiei si a comunitatii. El risca expulzarea, iar in tarile in care actioneaza legea islamica Sharia, risca pedeapsa capitala.
Scopul final al islamului este suprematia totala asupra pamantului. “Mesagerul lui Allah a spus: “Mi s-a poruncit ( de catre Allah ) sa lupt impotriva oamenilor pana cand ei marturisesc ca nimeni nu are dreptul sa fie adorat in afara de Allah, si ca Mahomed este mesagerul Sau, si pana cand vor face rugaciunile in mod corect, si pana cand vor da milostenia obligatorie.” ( Sahih Bukhari, 2,25 ).
Iisus Christos si islamul
Allah fiind Dumnezeul unic suprem in islam, cea mai mare blasfemie pentru musulmani consta in asocierea de egali cu El. Notiunea crestina de Trinitate este considerata de musulmani drept erezie si politeism, caci pentru ei, Dumnezeu nu are Fiu.
Iisus este recunoscut in islam drept un mare profet, nascut din fecioara si care a facut multe minuni, insa El a fost doar un om, nu si Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, moartea Sa ispasitoare pentru pacatele lumii este negata, in schimb El este asteptat sa revina la sfarsitul istoriei.
Escatologia in islam
Unul din cele sase articole de credinta ale islamului vorbeste de ziua judecatii, precedata de catastrofe naturale, razboaie si semne in soare si in luna. In urma judecatii finale, oamenii vor ajunge fie in rai, fie in iad.
In perioada judecatii este asteptata aparitia lui Mahdi, echivalentul lui Christos din crestinsim. Acesta va fi un lider politic, militar si religios, descendent din Mahomed, care va conduce o armata care va arbora drapelul negru al jihadului. Aceasta armata se va lupta cu armatele crestinatatii in Siria. Dupa o perioada de pace islamica, va avea loc ultima confruntare la Ierusalim.
Un alt moment major in escatologia islamica il reprezinta aparitia unui antichrist islamic, numit Dajjal, care va pretinde ca este Iisus Christos si va lupta de partea evreilor impotriva musulmanilor.
Musulmanii asteapta ca Isa ( un Iisus islamic ) sa revina pentru a doua oara, distrugand crucile ( deci credinta crestina falsa ). Acesta, impreuna cu Mahdi il vor ucide pe Dajjal, asigurand victoria finala a musulmanilor. Dupa aceasta victorie, vor urma alte calamitati si nenorociri pana la judecata finala.
Lori Balogh
Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Islam
Atlasul religiilor lumii, editura Hammond, 2009
Ernest Stere, Din istoria doctrinelor morale, vol. I, Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1975
Religiile lumii, ed. Aquila, Bucuresti, 2008
Ovidiu Dramba, Istoria culturii si civilizatiei, vol. II, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987
Multumesc mult, frate Alecu! E o greseala de editare. Voi corecta.
Stimate frate, doar de dragul unei informări corecte doresc să vă spun că în subîmpărțirea numită ,,Coranul” ați scris că acesta este împărțit în 14 sure. Corect este 114 sure.
Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru lumina pe care ne-o oferiți cu mult drag prin toate articolele publicate aici ! ?
Si ca sa punem capac:
http://necula.info/paradoxul-islamului/
:)
O stire noua care spune cat de „pacifist” e islam-ul:
https://blackchristiannews.com/2019/02/isis-violent-and-extreme-representation-of-islam-has-led-these-syrian-muslims-to-faith-in-christ/
Ok, haideti sa vedem impreuna daca islamul e sau nu o religie a pacii, mai ales ca nu santeti singura care sustine ca islamul ar fi pacifist: cel mai concludent mod de a stii asta este sa ne uitam la cel ce a aplicat cel mai bine invatatura islamului: Mohamed … e un pacifist acest Mohamed ? Nu are nici un sens sa comparam pe Mohamed cu Cel ce a aplicat invatatura Bibliei, Iisus.
Bun. O simpla cautare pe internet v-ar fi aratat negru pe alb, din cartea lor, Coranul, ca violenta la care „invita” nu are limita nici de oameni, nici de timp.
https://ortodoxinfo.ro/2017/05/25/citate-din-coran/
Si daca nici asta nu v-a convins, atunci va recomand sa urmariti aceasta emisiune:
http://www.sperantatv.ro/web/dialog-pe-scara-richter-islamul-si-violenta-30-07-2016/
care arata diferenta intre islam si iudaism/crestinism, intre Coran si Biblie, si povesteste despre o carte scrisa de … un islamist, despre islam … merita vizionata emisiunea, credeti-ma ! Doar ce a trebuit sa faca acest autor arab pentru a-si publica cartea spune destule despre islam !
o, da. și biblia descrie religia păcii :)) nu fiți ipocrit! sau nu ați citit decât noul testatemnt? coranul e ultimul testament.
Daca citim coranul, numai o religie a pacii nu este … recunosc, nu am citit tot coranul, dar suficient cat sa imi dau seama ca nu arata o religie a pacii …
Islamul este religia pacii transormata de fanatici in crima.
Persoana respectiva (o iranianca, frizerita) mi-a zis ca Isus a facut multe minuni pe cand Mahomend doar una (nu mai stiu exact care anume). Si sincer, nu era nici o urma de ironie. Bizar oricum.
Fiti binecuvantat
Este, intr-adevar, interesanta afirmatia iranienilor. Nu stiu cat de sincera este, sau daca nu cumva ascunde o umbra de ironie. Din tot ceea ce am citit pana acum, conceptia mahomedanilor cu privire la Persoana lui Iisus este aceea ca el a fost un profet al lui Dumnezeu ( doar om, si nu Fiu de Dumnezeu ), insa mai mic decat Mahomed. Daca afirmatia iranienilor este sincera, se pune intrebarea: Daca Iisus este mai mare decat Mahomed, de ce nu I se da ascultare ?
Eu am auzit de la niste iranieni ca pentru ei Isus e mai mare decat Mahomed! Am fost socat si eu sa aud asa ceva, dar asta mi s-a spus. Dar bineinteles, ca Isus este tot un om, un profet.
Fiti binecuvantat