Minunea corpului uman
Bobe Hope spunea odata: “Astazi inima mea a batut de 103 369 de ori, sangele meu a parcurs 270 000 000 de kilometri, am respirat de 23 400 de ori, am inhalat 12,5 metri cubi de aer, am mancat 1,5 kilograme de mancare, am baut 2 litri de lichid, am transpirat 677 ml de sudoare, am emanat 30 de grade de caldura, am rostit 4 800 de cuvinte, am pus in miscare 750 de muschi, unghiile mi-au crescut cu 0,4 mm si am folosit 7 000 000 de neuroni. Oh, cat sunt de obosit ! “
Da, in ciuda defectelor generate de pacat, omul continua sa ramana partea cea mai uimitoare a Creatiei lui Dumnezeu.
“Numarul de stele poate fi infinit”
Un studiu al astronomilor australieni a revelat ca in intreg Universul exista 70 de sextilioane de stele, sau altfel spus, cifra sapte urmata de 22 de zerouri. “Si acestea sunt doar stelele pe care le putem vedea”, informeaza pagina electronica a CNN.
Cifra a fost calculata de o echipa de astronomi de la Universitatea Nationala Australiana. Sunt de zece ori mai multe stele decat toate firele de nisip de pe plajele si deserturile din intreaga lume, spun cercetatorii australieni. Acest numar a fost obtinut prin cercetatrea unei mici parti a cerului, nicidecum prin numararea fiecarei stele in parte.
“Numarul de stele poate fi infinit”, spune Simon Driver. “Universul este atat de mare ca lumina din cealalata parte a lui nu a ajuns inca la noi” a continuat Driver, citat de ziarul The Age.
Daca…
Daca Soarele ar da doar jumatate din radiatiile pe care le emite acum, am ingheta, iar daca el ar da cu o jumatate mai multe radiatii, am fi arsi.
Daca inclinatia globului pamantesc nu ar fi cea actuala, vaporii de apa s-ar aglomera spre nord si sud, formand munti uriasi de gheatza.
Daca Luna s-ar gasi la o distanta de 80 000 de km in loc de distanta actuala, de doua ori pe zi continentele ar fi innecate de valurile uriase ale oceanelor.
Daca crusta terestra ar avea o grosime cu trei metri mai mare, atunci nu ar exista oxigen, iar viata ar inceta pe Pamant.
Daca oceanele ar avea adancimea cu 66 m mai mare, atunci oxigenul si bioxidul de carbon din aer ar fi absorbite, iar viata nu ar mai fi posibila pe Pamant.
Daca Pamantul nu ar avea atmosfera, zilnic am fi fost bombardati cu 20 de milioane de meteoriti care ar lovi Pamantul cu o viteza de 50 km/sec.
Daca pamantul ar avea dimensiunile Lunii, el nu ar putea retine atmosfera si apele.
Daca Pamantul ar avea dimensiunile Soarelui, nu ar mai putea fi vorba de viata intelectuala.
Planeta albastra
La data de 14 februarie 1990, Carl Sagan fotografia pamantul de pe sonda spatiala Voyager 1, de la distanta record de sase miliarde de kilometri. Miscat de aceasta experienta, patru ani mai tarziu, in cartea “Un palid punct albastru”, consemna:
“Uitati-va la acest punctulet! Este aici. Este caminul nostru. Suntem noi. Toti cei pe care ii iubesti, pe care ii cunosti sau despre care ai auzit vreodata, toti oamenii care au existat vreodata si-au trait viata aici. Toate bucuriile si suferintele, mii de religii, ideologii si doctrine economice, fiecare vanator si fiecare cautator de hrana, fiecare erou si fiecare las, fiecare rege si fiecare taran, fiecare cuplu tanar indragostit, fiecare mama si fiecare tata, fiecare copil plin de speranta, fiecare inventator si explorator, fiecare invatator de moravuri, fiecare politician corupt, fiecare superstar, fiecare lider suprem, fiecare sfant si fiecare pacatos din istoria speciei noastre au trait aici, pe un fir de praf suspendat intr-o raza de soare.
… Ganditi-va la cruzimile fara margini infaptuite de locuitorii unui colt al acestui pixel asupra locuitorilor greu de distins dintr-un alt colt, la cat de dese sunt neintelegerile dintre ei, la cat de nerabdatori sunt sa se ucida unii pe altii, la cat de patimasa este ura lor!
Atitudinile noastre afectate, inchipuita importanta pe care ne-o dam, iluzia ca ocupam o pozitie privilegiata in univers sunt contestate de acest punct de lumina stearsa” ( Carl Sagan, Pale Blue Dot. A Vision of the Human Future in Space, Ballandine Books, New York, 1997, pp.6.7 )
Cat de mult a coborat Iisus ca sa ajunga la tine! Gandeste-te la ceea ce a renuntat Iisus cand a parasit curtile ceresti pentru a veni pe acest “pixel” pierdut in spatiu, pentru a te salva din neantul pacatului si al mortii.
Ce s-ar intampla daca…
Ce s-ar intampla daca Pamantul s-ar opri brusc din rotatie? O intrebare fascinanta pe care si-a pus-o omul de stiinta britanic Michael Stevens, la care a dat si raspuns:
“O oprire a rotatiei Pamantului ar avea un impact devastator asupra vietii asa cum o stim noi”, spune omul de stiinta. “Atmosfera, in primul moment ar continua sa se roteasca, dar majoritatea populatiei ar muri intr-un mod cumplit. Totul ar incepe sa se miste cu o violenta fara precedent; totul ar fi aruncat spre est, la peste 1600 km pe ora, inclusiv corpul fiecaruia dintre noi.
Cei care ar reusi sa supravietuiasca intr-un fel sau altul s-ar confrunta cu vanturi si uragane violente, care ar distruge totul in calea lor. Rafale de vant ar fi aproape ca unda de soc a unei bombe atomice, iar in lume ar incepe sa se formeze furtuni de intensitate fara precedent. Numai frecarea cauzata de pamant ar fi suficienta pentru a provoca incendii in masa si eroziuni record.
(…) Planeta noastra ar deveni o sfera aproape perfecta, din moment ce datorita vitezei actuale de rotatie este bombata in jurul ecuatorului. O sfera aproape plata ar conduce la redistribuirea oceanelor, cu inundatii uriase peste zone vaste ale planetei. Lumea, de asemenea, s-ar confrunta cu un an si jumatatae de intuneric total. Pe scurt, o adevarata catastrofa!”
The Epoch Times
Culegere de Lori Balogh
Foarte interesant! Ce echilibru extraordinar!