S-au implinit toate profetiile Vechiului Testament ?

S-au implinit toate profetiile Vechiului Testament ?

     Raspunsul la aceasta intrebare este: “Categoric nu ! Biblia ne ofera destule exemple de profetii neimplinite. Astfel, Iona a profetizat ca cetatea Ninive urma sa fie nimicita dupa patruzeci de zile, fara ca profetia lui sa se implineasca la timpul indicat de Dumnezeu.

De asemenea, finalul cartii lui Isaia contine profetii despre slava Ierusalimului dupa intoarcerea evreilor din exilul babilonian ( cap. 60-66 ). Totusi, reconstructia Ierusalimului s-a facut greu si slava lui a fost departe de ceea ce se prezisese in finalul cartii lui Isaia.

Un alt exemplu de profetie biblica neimplinita il constituie viziunea lui Ezechiel cu privire la viitorul templu ( cap. 40-48 ). Insa nici aceasta profetie nu s-a implinit, caci acest templu nu a devenit niciodata realitate.

Este evident faptul ca, in timp ce sute de profetii ale Vechiului Testament s-au implinit cu exactitate, totusi unele nu s-au implinit niciodata. Cum se explica acest lucru ? In Deuteronomul 18,22, Moise se adreseaza poporului, spunandu-i: “Cand ceea ce va spune prorocul acela in Numele Domnului nu va avea loc si nu se va intampla, va fi un cuvant pe care nu l-a spus Domnul. Prorocul acela l-a spus din indrazneala; sa n-ai teama de el

Conform celor spuse de Moise, atunci cand o profetie nu se implineste este o problema cu profetul: nu a fost trimis de Dumnezeu, iar cuvantul lui nu reprezinta Cuvantul lui Dumnezeu. Totusi, putem afirma in acest context ca profeti ca Isaia, Ezechiel si Iona nu au fost profeti adevarati, trimisi de Dumnezeu, dat fiind faptul ca unele din predictiile lor nu s-au implinit ? Cum se explica neimplinirea unora din profetiile Vechiului Testament ?

Solutia la aceasta dilema poate fi gasita in conceptul profetiei conditionate, concept pe care Insusi Dumnezeu il explica profetului Ieremia si, prin el, ni-l transmite si noua. In Ieremia 18, Dumnezeu ii porunceste profetului Sau: “Scoala-te si pogoara-te in casa olarului; acolo te voi face sa auzi cuvintele Mele” ( vers. 2 ).

Ieremia asculta si face o vizita in atelierul olarului, observand procesul confectionarii vaselor de lut, cu esecurile si reusitele lui. Folosindu-se de aceasta alegorie, Dumnezeu ii explica profetului Sau principiul conditionalitatii in profetia biblica, concentrandu-se asupra raspunsului dat de om de-a lungul istoriei omenirii.

Deodata zic despre un neam, despre o imparatie, ca-l voi smulge, ca-l voi surpa si ca-l voi nimici ; dar daca neamul acesta despre care am vorbit astfel se intoarce de la rautatea lui, atunci si Mie Imi pare rau de raul pe care Imi pusesem in gand sa i-l fac. Tot asa insa daca deodata zic despre un neam sau despre o imparatie ca-l voi zidi sau ca-l voi sadi, daca neamul acesta face ce este rau inaintea Mea si n-asculta glasul Meu, atunci Imi pare rau si de binele pe care aveam de gand sa i-l fac” ( Ieremia 18, 7-10 ).

Ceea ce aflam din aceasta relatare este deosebit de important pentru intelegerea mecanismului prin care functioneaza o profetie conditionata. Astfel, pana la un anumit punct, implinirea unei profetii depinde de raspunsul omului. Profetiile conditionate care implica oameni, fie ca e vorba de indivizi, fie ca e vorba de un grup de oameni, scot in evidenta principiul liberului arbitru, al libertatii de alegere a omului, libertate pe care Dumnezeu o respecta si o garanteaza. In marele Sau plan general cu privire la omenire, Dumnezeu a prevazut un loc si pentru raspunsurile omului, chiar daca acestea sunt negative.

Profetia lui Iona cu privirre la nimicirea cetatii Ninive dupa patruzeci de zile este un bun exemplu in acest sens ( Iona 3,4 ). Cele patruzeci de zile au trecut, iar Ninive a continuat sa existe. Si aceasta pentru ca raspunsul ninivitenilor la solia lui Dumnezeu a fost pozitiv. Pocainta lor ( Iona 3, 6-9 ) a schimbat cursul istoriei, iar profetia cu privire la nimicire a fost, daca nu anulata definitiv, cel putin amanata.

Un alt exeplu de profetie conditionata este legat de viata imparatului Ezechia, caruia Dumnezeu ii transmite vestea ca va trebui sa se pregateasca de moarte ( Isaia 38, 1-22 ). Insa la rugamintile fierbinti ale imparatului, Dumnezeu schimba profetia initiala, acordandu-i acestuia inca cincisprezece ani de viata. Este evident din cele doua cazuri amintite ca raspunsul elementului uman a fost de natura sa schimbe predictia initiala.

Insa trebuie facuta o precizare: Nu toate profetiile biblice sunt conditionate. Profetiile apocaliptice, in mod deosebit cele legate de timp ( ex. Daniel 8,14: profetia celor 2300 de seri si dimineti; Daniel 9, 24-27: profetia celor 70 de saptamani, etc. ) nu sunt conditionate de raspunsul omului. Ele se ocupa cu mersul istoriei omenirii si restabilirea Imparatiei lui Dumnezeu si implinirea lor nu este conditionata de raspunsul omului. Ele se vor implini indiferent de raspunsul uman.

De ce nu s-au implinit unele din profetiile Vechiului Testament cu privire la slava Ierusalimului si a templului ? Raspunsul trebuie cautat in atitudinea poporului evreu fatza de mesajele divine. Din nefericire, istoria acestui popor a fost o istorie a razvratirii  si a apostaziei. Ca urmare, la sfarsitul secolului al VIII-lea i.Chr., Regatul de Nord a disparut de pe scena lumii, fiind cucerit de asirieni.

Cu circa un secol si jumatate mai tarziu, Regatul lui Iuda cade sub stapanirea babilonienilor, iar poporul este dus in exil timp de saptezeci de ani. In tot acest timp, Dumnezeu a trimis poporului Sau mesaje de pocainta si indreptare, insa poporul nu a tinut seama de ele. Chiar daca s-au facut unele reforme spirituale, ele au fost de scurta durata si lipsite de profunzime.

Cu ocazia reintoarcerii din exil, doar putini evrei au raspuns chemarii de a se repatria, iar odata cu permisiunea de a reconstrui templul, putini au raspuns chemarii de a contribui la restaurarea lui. Dorind sa-i incurajeze si sa-i motiveze pentru o reforma spirituala adevarata, Dumnezeu a facut poporului Sau numeroase promisiuni si profetii cu privire la Imparatia Mesianica viitoare. Insa din cauza neimplinirii conditiilor, El nu a putut implini aceste profetii, lasand sa intre in actiune planul B.

Asadar, esecul lui Israel a facut imposibila implinirea unora din profetiile Vechiului Testament. Totusi, Dumnezeu nu renunta la planurile Sale bune, de aceea multe din profetiile care nu s-au putut implini in vechiul Israel, datorita necredinciosiei lui, vor fi implinite in Biserica crestina.

In concluzie, daca unele profetii din Vechiul Testament nu s-au implinit, aceast lucru nu este cauzat de faptul ca profetii care le-au enuntat nu erau adevarati, iar cuvantul nu era al lui Dumnezeu, ci cauza trebuie cautata in  elementul uman care, prin alegerile sale, a zadarnicit de multe ori implinirea planurilor bune ale lui Dumnezeu. Chiar daca Israelul fizic a cunoscut esecul pe plan spiritual, totusi Dumnezeu Isi va implini cu siguranta planurile in si prin Biserica Sa – Israelul spiritual al zilelor noastre.

Lori Balogh

This entry was posted in Dileme crestine and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to S-au implinit toate profetiile Vechiului Testament ?

  1. Eugen Dutu says:

    Amin ! Domnul Isus Hristos sa ma fereasca si pe mine, dar si pe cei ce gandesc la fel, sa nu mai traiesc sub inaltimea asteptarilor Lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.