Ilustratii despre compromis

Ilustratii despre compromis

 

Caini ciobanesti

     Cainii ciobanesti de pe langa stane sunt foarte credinciosi stapanului lor si turmei. Datorita spiritului lor de sacrificiu si curajului lor, nu arareori sunt raniti sau chiar isi pierd viata cand apara turma de lupi sau ursi.

Insa uneori se intampla ceva ciudat cu unii caini: nu mai sunt la fel de saritori si viteji in apararea turmei; latra la urs, dar nu cu toata convingerea; nu mai sunt capabili de sacrificiu de sine; stau langa turma de forma, dar nu o mai pazesc. De ce ?

Deoarece acesti caini au acceptat un compromis. Ursul, dupa ce fura prada si o sfasie, se ospateaza pe saturate, dar nu poate sa o manance in intregime si o paraseste. Cainii dau de resturile de carne, mananca si ei pe saturate si, probabil isi fac un calcul: este bine sa traiasca pe seama ursului. De aceea, cand vine ursul sa caute o alta prada, cainii nu mai sunt dispusi sa-l alunge. Cainii fac un compromis din care castiga si ei.

Aplicatie: Compromisul in viata unui crestin este necredinciosie fatza de Dumnezeu. El inseamna de cele mai multe ori acceptarea unor avansuri din partea dusmanului proprilui Stapan. Compromisul inseamna tradare si intotdeauna duce la formalism.

 

 

O catastrofa ce putea fi evitata

     Cap Kennedy, Florida, 28 ianuarie 1986. Soarele de abia a rasarit. E deosebit de frig, iar cerul este senin. Ziua promite sa fie frumoasa, iar naveta Challanger este pregatita pentru o noua misiune. Va fi al 25-lea zbor al navetei al carei echipaj este format din sapte persoane: cinci barbati si doua femei. Un echipaj multiconfesional, multirasial si tanar.

La lansarea navetei participa o multime de oameni: parinti, sotiile astronautilor si rude ale acestora, care iau loc in tribuna oficiala. Intr-o liniste impresionanta incepe numaratoarea inversa: 4,3,2,1,0…Apoi naveta se inalta maiestos spre cer. Toti spectatorii zambesc si totul pare sa decurga conform planurilor.

Doar cativa ingineri sunt nelinistiti: cei care se opusesera lansarii. Dupa ei, la o temperatura sub 0 grade, ar fi trebuit sa fie schimbate garniturile rezervoarelor. Ei insistasera pe langa NASA sa schimbe acele garnituri, insa oficialii de acolo n-au luat seama la avertismentele lor.

In acest timp, pe cer nu se mai poate zari decat o dara alba, totul parand sa fi in ordine. Insa in secunda a 73-a se aude o bubuitura surda. Ce s-a intamplat ? Linistea dureaza circa 40’, dupa care se aude vocea sugrumata de emotie a unui comentator al NASA, care anunta tragedia: “Am primit un raport de la centrul de zbor: naveta a explodat.”

Aplicatie: O tragedie ce putea fi evitata, daca nu s-ar fi facut un compromis cu niste legi de neschimbat. Ascultarea de Legea lui Dumnezeu poate evita catastrofa finala spre care se indreapta intreaga omenire.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.