Numarul 144 000 din Apocalipsa este literal sau simbolic ?

Numarul 144 000 din Apocalipsa este literal sau simbolic ?

  Numarul 144 000 apare in Scripturi doar in doua pasaje biblice, ambele apartinand Apocalipsei ( cap. 7, 1-8 si 14, 1-5 ). In lumea crestina exista multe controverse pe marginea semnificatiei acestui numar, una dintre dileme fiind legata de intrebarea: Acest numar este literal ( real ) sau simbolic ?

Raspunsul la aceasta dilema poate fi gasit daca privim cu atentie contextul imediat in care apar cei 144 000, dar si daca tinem seama de natura cartii Apocalipsa. Iata cateva consideratii care ne indreapta spre ideea ca cei 144 000 reprezinta un numar simbolic, nu unul literal:

1) Cartea Apocalipsei este o carte profetica, care lucreaza in cea mai mare parte a ei cu simboluri. Este greu de crezut ca acest numar este real in mijlocul atator simboluri.

  2) Pasajul din Apocalipsa 7, 1-3, care introduce scena in care apar cei 144 000, este evident simbolic. Sunt mentionate cele patru colturi ale pamantului, cele patru vanturi, marea, pamantul, copacii si sigiliul lui Dumnezeu, care evident sunt simboluri. Nimeni nu-si imagineaza ca cele patru vanturi amintite sunt doar niste fenomene atmosferice de care se ocupa ingerii cu o misiune speciala.

De asemenea, nimeni nu-si imagineaza ca slujitorii lui Dumnezeu vor fi pecetluiti pe frunte cu un semn vizibil, asemenea unei stampile. Este clar ca aici avem de-a face cu simboluri, ceea ce ne intareste convingerea ca si numarul celor 144 000, care apare incepand cu versetul 4, este tot simbolic.

  3) Capitolul 6 care precede viziunea celor 144 000 este de asemenea simbolic. Calaretii apocaliptici si sufletele de sub altar sunt simboluri.

  4) Pasajul paralel din Apocalipsa 14, 1-5 este si el simbolic. Aici ni se spune ca cei 144 000 “nu s-au intinat cu femei, caci sunt verguri” ( vers. 4 ). Daca numarul 144 000 ar trebui inteles literal, ar insemna ca acest grup care-L urmeaza pe Miel in orice loc este compus doar din barbati necasatoriti, ceea ce nu este in spiritul Cuvantului lui Dumnezeu.

In profetiile biblice, cuvantul “femeie” este folosit ca simbol al Bisericii lui Dumnezeu: fie cea adevarata, daca femeia este virtuoasa, fie cea apostaziata, daca femeia este imorala.

5) Numarul 144 000 este format din 12x12x1000. Numarul 12 este un simbol al plinatatii Imparatiei lui Dumnezeu ( 12 semintii, 12 apostoli, 12 temelii ale Noului Ierusalim, 12 porti ale Sfintei Cetati), iar numarul 1000 poate indica o unitate militara din vechiul Israel ( vezi Numeri 31,4-6 ). Astfel, numarul 144 000 poate fi un simbol al Bisericii luptatoare de la sfarsitul timpului, indicand plinatatea poporului lui Dumnezeu.

  6) In enumerarea semintiilor din Apocalipsa 7 lipsesc doua semintii: Dan si Efraim, in timp ce apare enumerata semintia lui Levi. O astfel de lista nu mai apare niciunde in Scripturi, indicand ca e vorba de un numar simbolic.

  7) Majoritatea semintiilor enumerate in lista din Apocalipsa 7 nu mai exista la data scrierii Apocalipsei, cu atat mai putin astazi, dupa doua milenii de istorie. Asadar, ar fi imposibil de gasit 144 000 de israeliti in sens literal la sfarsitul timpului, fiecare din semintia lui si exact cate 12 000 din fiecare semintie.

8) In Noul Testament, urmasii lui Avraam nu sunt considerati doar cei dupa trup, ci si credinciosii adevarati din orice neam, semintie, limba si popor de pe pamant ( vezi Romani 4, 11.12 ). Ei sunt Israelul spiritual al Noului Testament.

Enumerarea semintiilor lui Israel are de-a face mai degraba cu caracterul lor. Faptul ca nu sunt amintite semintiile lui Dan si Efraim se datoreaza probabil idolatriei in care au cazut cele doua semintii, fiind un avertisment cu privire la faptul ca acest pacat ii poate exclude pe oameni din Imparatia lui Dumnezeu.

In concluzie, caracteristicile cartii Apocalipsei, contextul in care apare numarul 144 000, dar si numeroase alte indicii pe care le ofera cele doua pasaje din Apocalipsa ne indruma spre ideea ca acest numar nu trebuie inteles literal, ci simbolic.

El arata spre plinatatea Imparatiei lui Dumnezeu si a poporului Sau, spre faptul ca cei mantuiti vor face parte din toate categoriile, temperamentele, culturile si zonele lumii, cu conditia ca chipul Domnului Christos sa se oglindeasca in ei.

 

Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Dileme crestine and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Numarul 144 000 din Apocalipsa este literal sau simbolic ?

 1. RubenM says:

  Conform aceste pasaje eu înțeleg ca marea gloata sunt umani din Necasul cel mare care sau convertit in urma predicari acestori 144000.
  Un lucru logic este : dacă ei predica supt iploaia târzie a Duhului sfânt si prin aciasta predicare nu s-ar intunece nimeni la Dumnezeu, atuncia la ce ar trebui o asfel de evanghelizare dacă nu a aduce ruade.
  Si cum prin cei 12 apostoli + ceilalți ucenici o mare mulțime sa pocăit si sau botezat si au primit Duhul Sfânt cred ca o asfel de lucrare va fi sii la sfârșit pe scara mondiala.

  Si mai in particular prin textele acestea arată ca

  Deşi cei 144.000 ar putea fi un număr exact, Biblia nu învaţă că ei urmează să fie singurii mântuiţi în ultimele zile. Dacă citim în Apocalipsa 7:9, imediat după cei 144.000 şi enumerarea seminţiilor, profetul vede „o mare gloată, pe care nu putea s-o numere nimeni, din orice neam, din orice seminţie, din orice norod şi de orice limbă, care stătea în picioare înaintea scaunului de domnie şi înaintea Mielului, îmbrăcaţi în haine albe, cu ramuri de finic în mâini.”

  Apoi, în versetul 13, unul dintre cei 24 de bătrâni îl întreabă pe Ioan: „Aceştia, care sunt îmbrăcaţi în haine albe cine sunt oare? Şi de unde au venit?” În versetul 14, el răspunde la propria întrebare: „Aceştia vin din necazul cel mare; ei şi-au spălat hainele, şi le-au albit în sângele Mielului.”

  Acum, Biblia vorbeşte de două necazuri mari în profeţie. Unul a fost în timpul persecuţiei papale din Evul Mediu, când milioane de creştini au fost ucişi. Dar principalul „necaz mare” trebuie să se refere la timpul chiar dinaintea celei de-a doua veniri a Domnului Hristos, menţionat în Daniel 12:1, 2. „…căci aceasta va fi o vreme de strâmtorare, cum n-a mai fost de când sunt neamurile şi până la vremea aceasta. Dar în vremea aceea, poporul tău va fi mântuit, şi anume oricine va fi găsit scris în carte. Mulţi din cei ce dorm în ţărâna pământului se vor scula: unii pentru viaţa veşnică şi alţii pentru ocară şi ruşine veşnică.”

  Evident, această mulţime mare care vine din necazul cel mare, este convertită prin predicarea şi influenţa celor 144.000. La scurt timp după Cincizecime, cei 12 apostoli au câştigat de partea Domnului Hristos o mare mulţime, apoi a urmat o mare persecuţie (Fapte 8:1). La scurt timp după ce Duhul Sfânt va fi turnat peste cei 144.000, o mare mulţime va fi convertită şi apoi va veni necazul cel mare.

 2. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inima dumneavoastră, frate Ruben.

  Fără îndoială că studiul pe care l-ați indicat este valoros în ceea ce privește analiza numerelor.
  Însă în ceea ce privește gloata cea mare din Apocalipsa 7:9 (care nu poate fi numărată) autorul ignoră cuvintele Domnului Isus : la revenirea Sa va fi ca și pe vremea lui Noe, respectiv vremea lui Lot. (Luca 17:26-29)

  Or, sub aspectul numerelor, nici în timpul potopului și nici în timpul pedepsirii Sodomei și Gomorei Biblia nu raportează salvarea unor mulțimi de oameni.

  Din contră.

  Faptul că Domnul alătură cele două tipuri, Noe si Lot ne duce cu gândul la alte probleme.
  De exemplu : revenirea Mântuitorului și Judecătorului nostru va fi un eveniment global, va privi toți locuitorii planetei – vezi Noe, dar focul va fi și el prezent -vezi Lot.
  Deasemenea este evident că între cei mântuiți din acea (foarte probabil „această”) generație vor fi familii întregi -vezi Noe și vor fi părți din familii altădată unite – vezi Lot.

  Alăturarea Noe – Lot ne trimite cu gândul la mari tragedii.

  Dacă ar fi vorba de mântuirea unei gloate pe care nimeni nu o poate număra, din orice seminție, norod, limbă, atunci am vorbi de o mare bucurie.

  Nici nu aveți idee, frate Ruben, cât îmi doresc o asemenea bucurie la revenirea în chip vizibil a Domnului nostru, însă nu folosește nimănui să se îmbete cu apă rece.

  Vă doresc ca binecuvântarea Domnului Isus Hristos să fie asupra dumneavoastră și a familiei dumneavoastră.

 3. RubenM says:

  Pace vouă
  Va împărtășesc un studiu depe pagina amazing facts
  Este fuarte amănunțit si explica dece este literal.
  sper sa va răspundă la niște întrebări.
  https://www.amazingfacts.org/media-library/book/e/9585/f/6/t/cine-va-c%C3%A2nta-c%C3%A2ntarea–cei-144-000-din-apocalipsa-14
  Studiu plăcut.

 4. Lori Balogh says:

  Asa este, ne magulim ca am atins anumite standarde, insa ele nu sunt ceresti, ci omenesti. Mai mult decat sa identificam componenta celor 144 000, este mai important sa identificam caracterul lor. Apoi, cu ajutor divin, sa ne insusim un astfel de caracter. Apocalipsa ne spune ca „in gura lor nu s-a gasit minciuna” ( cap. 14, 5 ). Acest detaliu moral ne spune mult despre caracterul acestor oameni, care traiesc intr-o lume in care minciuna este bauta ca apa.

 5. Eugen Duțu says:

  Pacea Domnului Isus Hristos să fie în inimile dumneavoastră, frații mei.

  Referitor la problema numerelor din Biblie sunt de aceeași părere cu fratele Florin, dar nu pentru aceasta am început să scriu aici.

  Motivul pentru care noi creștinii căutăm o variantă liniștitoare la interpretarea celor 144000 este că umblăm cu standardele la nivelul solului.
  Iar sigilarea unui număr finit din ultima generație este o informație de natură să dea frisoane.
  Nu găsesc vreun ajutor ca să înțeleg că din ultima generație vor fi salvați și alții în afară de cei 144000, asta urmărind bineînțeles paralela din Ezechiel. Marea gloată s-a tot adunat de atâtea secole și până la frații trecuți la odihnă ieri.
  Problema noastră este că trăim încă astazi 23.04.2017.

  Totuși rezolvarea problemei este la îndemâna tuturor creștinilor.

  Ridicarea standardelor în umblarea noastră cu Domnul, ASTĂZI și nu mâine sau altădată, e o problemă doar de voință.

  Pocăință adevărată și nu doar ca roua, alegerea de a ne supune Domnului cu toate amănuntele vieții noastre, rugăciune stăruitoare după ploaia târzie a Duhului Sfânt, o apăsare sufletească sfâșietoare pentru oamenii din jurul nostru, iată lucrurile care vor face diferența.

  Iar majoritatea dintre noi le știm de ani buni.

  O, Tată bun, te rog în Numele Domnului Isus Hristos ai milă de noi toți care încă învățăm.

 6. Florin Stroe says:

  Deci,daca biblia vorbeste despre 7 duhuri,atunci n-are ce sa insemne altceva decat 7 duhuri (ingeri ?!)si punct….Si asta pt.ca asa sta scris.

 7. Florin Stroe says:

  Frate Balogh, sa tinem cont de faptul ca lui Ioan i s-a poruncit in apoc.1:11 „ce vezi scrie intr-o carte si trimite-o celor 7 biserici”,iar in apoc. 1:19 zice: „scrie dar lucrurile pe care le-ai vazut,lucrurile care sunt si cele care au sa vina dupa ele”.In Daniel 1:1 deasemeni ni se spune ca Daniel a avut vise si vedenii si in urma a scris visul si a istorisit lucrurile de capetenie. La fel se intampla si cu Ezechiel. Toti acesti trei oameni au vazut si au scris despre lucruri pe care in mare parte nu le-au inteles nici ei, ci pur si simplu relateaza cum relateaza un copil de 8 ani un film SF….In alt loc zice scriptura despre ingerii sfinti ca sunt „duhuri slujitoare”,iar in Iov 21:22 zice „oare pe Dumnezeu il vom invata minte,pe El care carmuieste duhurile ceresti?” si tot asa zice si Isaia 57:16 „…cand inaintea Mea cad in lesin duhurile si sufletele pe care Le-am facut”.Apoc.16:13,14,16 vorbeste despre duhuri necurate,duhuri de draci si duhurile rele.In apoc. 1:4 Ioan face o urare de „har si pace… si din partea celor sapte duhuri care stau inaintea scaunului Sau de domnie”. Apoi cap.3:1 „Iata ce zice Cel ce are cele sapte duhuri ale lui Dumnezeu si cele sapte stele…” si din nou cap. 4:5 „Inaintea scaunului de domnie ardeau sapte lampi de foc care sunt cele sapte duhuri ale lui Dumnezeu.” Deci,vs. in discutie este apoc.5:6u.p. care zice:… „(Mielul) parea junghiat,si avea 7 coarne si 7 ochi care sunt cele 7 duhuri ale lui Dumnezeu,TRIMESE IN TOT PAMANTUL”. Stim ca in profetie coarnele insemna si imparati sau domnitori,iar egw. are o afirmatie care zice: „Ingerii,in ascultare de Dumnezeu,sunt facuti atotputernici.” (Citat din memorie…cartea Adevarul despre ingeri) Ingerii sunt duhuri, si aceste duhuri,zice scriptura, stau inaintea scaunului de domnie,gata pentru a primi un nou ordin asteptand sa fie trimisi intr-o noua misiune. Observati cum se incheie mesajul catre fiecare din cele 7 biserici din apoc. cap.2 si 3…”Cine are urechi,sa asculte ce zice bisericior Duhul”. Pare ca fiecare din aceste duhuri(slujitoare), sunt ingeri de un rang inalt sub autoritatea si comanda Mielului si sunt trimesi la cate una din aceste biserici cu o misiune si un mesaj deosebit si sa aduca inapoi un raport corect cu privire la ceea ce se petrece pe pamant.As aduce in sprijinul acestei afirmatii Geneza 18:20-21 unde zice despre Sodoma: „…deaceea,Ma voi pogorâ acum sa vad daca in adevar au lucrat in totul dupa zvonul venit pana la Mine;si daca nu va fi asa,voi sti.”… iar in cap.19:13 zice: „caci avem sa nimicim locul acesta,pt.ca a ajuns mare plangere inaintea Domnului impotriva locuitorilor lui; deaceea ne-a trimes Domnul,ca sa-l nimicim.” si Luca 7:1-10….”sutasul a trimes la El niste prieteni sa-I spuna: Doamne….zi numai o vorba(sau : rosteste porunca) si robul meu va fi tamaduit. Caci si eu,care sunt sub stapanirea altuia zic(poruncesc)unuia :”dute!” si se duce; altuia:”vino!” si vine; si robului meu: „fa cutare lucru!” si-l face. Cand a auzit Isus aceste vorbe,s-a minunat de sutas…si a zis: „va spun ca nici chiar in Israel n-am gasit o credinta atat de mare.” Si robul s-a vindecat chiar in ceasul acela.” E de luat in seama si Ioan 16:5-15,unde Isus,vorbind despre Duhul Sfant zice : ” Vi-L voi trimite ” si apoi descrie lucrarea Lui cu foarte multe detalii profunde, lucrare care are a face in mare parte tot cu Biserica…. In fine,tema poate fi mai profunda si explicatia mea perfectibila. Daca aveti o alta parere sau vreo adaugare, mi-ar fi si mie de folos. In rest,multa binecuvantare de la Duhul Sfant.

 8. Lori Balogh says:

  Frate Florin,
  Multumesc pentru comentarii si Il voi ruga pe Dumnezeu sa ma ajute sa inteleg mai mult, in masura in care ne este dat noua sa intelegm, subiectul celor 144 000. Multumesc mult si pentru cuvintele alese din final. Insa lauda este doar a Domnului. Asa cum spunea fratele Eugen, ale noastre sunt greselile si imperfectiunile.
  Referitor la „cele sapte Duhuri ale lui Dumnezeu” din Apocalipsa 5,6, ramane totusi dilema: Daca cifra „7” este reala si nu simbolica, sunt sapte Duhuri ale lui Dumnezeu ? Cum se armonizeaza acest lucru cu restul Scripturii ?
  Cu stima,
  Lori B.

 9. Florin Stroe says:

  Revin…au fost multe lucruri greu de crezut in istoria biblica si mai nimeni nu credea pe vremea lui Noe intr-un potop de ape sau ploaie(de fapt multi nu cred nici acum,cu atatea dovezi arheologice),nimeni nu-si imagina,pe vremea lui Moise,ca doar 2 indivizi dintr-o generatie intreaga,aveau sa intre in canaan,le era greu iudeilor sa creada ca le va fi ars templu si nu puteau sa creada nici ucenicii ca Mesia trebuia sa moara,chiar daca le-a spus-o Isus de cateva ori cu lux de amanunte….si cate alte exemple de lucruri greu de crezut si dificil de imaginat pt.intelegerea omului contine Cuvantul Lui Dumnezeu. Dar,cum spune tot Scriptura, ca daca n-a crutat Dumnezeu pe ingerii din ceruri care s-au razvratit,sau pe cei din vremea lui Noe, Sodoma sau Gomora, pe cei din vremea lui Moise ,care s-au razvratit; daca n-a crutat el 10 semintii si apoi alte doua din Israel, ci i-au ajuns toate blestemele scrise in cartea legii,….etc….oare sa fie Domnu mai ingaduitor cu pacatul in poporul Sau,in vremea sfarsitului? Caci in pretinsul popor al Domnului,si astazi,mai mult ca oricand in ultimii 2000 de ani,este o asa mare asemanare cu lumea in aproape toate aspectele vietii sociale si spirituale,incat uneori te intrebi: va gasi Domnul 144000 de indivizi,intr-o singura generatie,care sa stea in picioare inaintea Lui,fara mijlocitor si totusi fara pacat?Nu degeaba Domnul Isus parea foarte ingrijorat si dezamagit atunci cand intreba retoric : „cand ca veni Fiul Omului,va gasi El oare credinta pe pamant ?! ” Mai spun ca daca adevarul cu privire la cei 144000 este complet simbolic,nu misca inima nimanui…dar daca este precum zebra…(si alba si neagra,nu doar alba sau doar neagra),adica bicolora,adica in parte simbol in parte literal, (ca de altfel toate profetiile in care gasim si cifre), atunci cu adevarat mesajul conduce la o reala cercetare a starii personale inaintea lui Dumnezeu…si asta e benefic. Frate Balogh,apreciez enorm si admir munca titanica pe care o faceti cu acest blog. De cand l-am gasit imi rapeste o gramada de timp…si-l gasesc de mare folos. Apreciez mult si comentariile pro si contra la articolele postate; asta denota preocupare si studiu….si e frumos. Voi folosi,la nevoie,din articolele dv. asa cum am observat, cu mantionarea sursei. Daca gasiti cu cale sa pregatiti un studiu si la Daniel 12 cred ca multi ar aprecia,si eu deasemeni. Domnul sa fie cu dv.

 10. Florin Stroe says:

  As adauga faptul ca NUMEROLOGIA aduce mai mult cu astrologia,ceea ce nu merge cu profetia biblica. Apoi,argumentele de la puncul 1 si 2 din textul principal ( ” este greu de crezut ca nr.14400 este literal” respectiv „nimeni nu crede ca…”),de fapt nu sunt argumente biblice ci opinie personala. Voi reveni…sunt la munca si scriu printre „picaturi”.

 11. Florin Stroe says:

  Asa cum am mentionat anterior….adica 7 coarne si 7 ochi la 1 Miel….indiferent ce simbolizeaza coarnele,ochii si Mielul injunghiat, numarul ramane tot numar si nu inteleg ce altceva ar putea insemna.

 12. Lori Balogh says:

  Frate Florin,
  Am citit cu atentie comentariul dv. si nu am intentia sa va contrazic. Am totusi o dilema: Daca toate numerele din Apocalipsa sunt literale, cum ar trebui sa intelegem Apocalipsa 5,6: „Si la mijloc, intre scaunul de domnie si cele patru fapturi vii, si intre batrani, am vazut stand in picioare un Miel. Parea junghiat si avea sapte coarne si sapte ochi, care sunt cele sapte Duhuri ale lui Dumnezeu, trimise in tot pamantul.” ?

 13. Florin Stroe says:

  Incepand de la cele 7 zileale creatiunii si pana la ultima pagina a bibliei, numerele nu sunt interpretabile. Nu numerele sunt interpretabile ci ceea ce este atasat acestora. Ex. : 7 zile la creatiune…se discuta daca ZILELE sunt literale sau simbolice, sau 7 vaci-spice…in visul lui faraon…vacile-spicele…sunt interpretabile nu numarul, sau cele 4 fiare,1 fiara cu 10 coarne,1 tap cu 1 corn, etc… nr. ramane literal restul e interpretabil, sau 2300 seri si dimineti, 40 ani in pustie,70 de saptamani,42 de luni,3.5 vremuri,1260 de zile…etc samd…mereu si mereu numarul este MATEMATIC si reprezinta ceeace scrie si INTOTDEAUNA este LITERAL. Tot asa este si cu 144 000. Vor fii 144 000 LITERALI de indivizi. Dupa cum 12 ucenici LITERALI simboliza cele 12 semintii ale lui israel,(ca altfel puteau fii 14,10,11,sau oricati ar fi vrut Isus sa fie),care a fost nucleul din isrelul literal cu care s-a facut marea strigare a chemarii la pocainta a intregii lumi intr-o singura generatie,tot asa,la sfarsitul timpului,va fii o astfel de mana de oameni alesi de Duhul Sfant,pregatiti pt.lucrarea aceasta ” mai degraba prin ungerea Duhului Sfant decat prin acreditarea de catre scoli ” , care va constitui nucleul,baza sau daca vreti ” cei de la Ierusalim”, care „vor fi vazuti,stralucind de sfanta consacrare,grabindu-se din loc in loc,sa duca ultima solie de avertizare unei lumi condamnate care piere „. La cei 144 000,sunt inerprerabile trasaturile de caracter-calitati-atributii. Fiecare grupa de 12000, se aseamana,in ce priveste tipul de comportament caracteristic unuia din cei 12 fii ai lui Iacov mentionati. Nu degeaba sunt cate 3 porti de margaritar pe fiecare latura a zidului Cetatii… Ceata tuturor celor mantuiti ” vor intra pe porti in cetate ” avand in fruntea lor, fiecare ” la randul cetei lui” ,una din aceste 12 grupe care va avea in fruntea ei unu din cei 12 fii ai lui Iacov. Prin incercari si dezamagiri, satana i-a cernut ca pe grau,atat pe ucenici cat si pe fii lui Iacov,dar la urma,din acele caractere colturoase si necioplite,din acele pietre brute,Dumnezeu,prin harul Sau,a facut margaritare „dintr-o singura bucata”. Multi alti iudei,si chiar preoti,au crezut in Isus cu 2000 de ani in urma,dar 12 au umblat cu Isus zi de zi pt.ca El i-a ales. Dupa cum Iuda s-a gasit nevrednic de alegera lui si in final a fost lepadat,tot astfel din primii 12, „Efraim s-a alipit de idoli,lasati-l in pace…” si „Dan,ca un Sarpe,care musca…”s-a asemanat prea mult in caracter cu Sarpele cel vechi,si locul lor nu se va gasi in cer. La sfarsit,asemanarea cu lumea,incercarile,persecutia,suferinta,dezamagirea…intr-un cuvant: CERNEREA…va scoate la inaintare pe aceia care n-au predicat minciuni,nu s-au „incurcat” cu alte biserici,confesiuni (in apoc. FEMEI ), caci sunt virgini,verguri,feciori…aceia care au „rabdarea sfintilor(cine va rabda pana la sfarsit va fi mantuit),tin poruncile Lui Dumnezeu si au marturia Lui Isus;caci marturia Lui Isus este Duhul proorociei.” In rezumat, din lumina care strabate de-alungul intregii Sfintelor Scripturi,acesta este adevarul. LITERAL ? Dezamagitor de adevarat. La fel de dezamagitor si adevarat a fost si acum 2000 de ani si de-alungul intregii istorii a poporului lui Dumnezeu. Asa este realitatea. A fost si va fii ,pe langa acestia si marea gloata,greu de numarat(7000 pe vremea lui Ilie),dar acesta este nucleul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.