S-a implinit profetia rostita impotriva Tirului ?

S-a implinit profetia rostita impotriva Tirului ?

     Una dintre dilemele nascute in mintea cititorilor Bibliei este cea legata de profetia din Ezechiel 26, rostita impotriva Tirului:

     “De aceea, asa vorbeste Domnul Dumnezeu: “Iata, am necaz pe tine, Tirule, si voi aduce impotriva ta multe neamuri, cum isi ridica marea valurile. Ele vor darama zidurile Tirului, ii vor surpa turnurile, ii voi razui si tarana si o voi face o stanca goala…

     Te voi face o stanca goala; vei fi ca un loc in mare unde se vor intinde mreji de prins pestii si nu vei mai fi zidit la loc. Caci Eu, Domnul, am vorbit, zice Domnul Dumnezeu.”                               ( Ezechiel 26, 3.4.14 ).

Profetia declara ca Tirul urma sa fie nimicit pentru totdeauna, in locul vechii cetati infloritoare ramanand o stanca goala unde se vor intinde plasele de pescuit ale pescarilor. Problema care apare este urmatoarea: In timp ce profetia declara ca Tirul nimicit nu va mai fi zidit la loc ( vers. 14 ), realitatea ne arata ca Tirul exista si astazi in Liban, fiind un oras modern si infloritor. Asadar, profetia biblica s-a implinit sau nu ?

Trebuie precizat faptul ca Tirul antic era format din “Tirul vechi”, construit pe continent, si Tirul insular – oras construit pe o insula aflata la circa sase sute de metri in largul coastei. Conform informatiilor primite de la istoricul evreu Iosif Flavius, Nebucadnetar a asediat Tirul continental timp de treisprezece ani, dupa care aceasta fost cucerit.

Lucrarea de nimicire a Tirului a continuat insa pe vremea lui Alexandru cel Mare care, in anul 332, a asediat Tirul insular. Pentru a ajunge la insula, Alexandru a construit un drum de piatra catre insula, razuind pana la temelii Tirul vechi, continental, si aruncand tot molozul in mare. Asediul a durat sapte luni.

Lucrarea de nimicire a Tirului, inceputa de Nebucadnetar si Alexandru, a fost continuata de ptolemei, seleucizi, romani, arabi, cruciati si mameluci, exact ca valurile marii de care aminteste profetia. Distrugerea finala a Tirului a avut loc in 1291 si a fost facuta de mameluci. Astfel, in secolul al XIX-lea, din Tirul insular nu mai exista decat un loc gol, folosit de pescari pentru uscarea plaselor de pescuit.

Dar ce se intampla cu Tirul modern din Liban ? Nu este el o dovada ca profetia din Ezechiel 26 nu s-a implinit in realitate ?

Daca ne referim la Tirul antic, acesta zace si acum in ruine. Tirul vechi, continental, a fost distrus de Nebucadnetar dupa treisprezece ani de asediu. Tirul insular a continuat sa prospere, pana ce Alexandru Macedon l-a asediat in 332. Toate navalirile ulterioare din partea diferitelor popoare au transformat si Tirul insular intr-o stanca pe care doar pescarii isi mai intind uneori plasele de pescuit.

Asadar, pe locul Tirului antic nu s-a construit nimic. Tirul modern a fost construit langa ruinele antice ale Tirului vechi si, chiar daca poarta acelasi nume ca vechea cetate antica, el nu o mai reprezinta.

Ceva asemanator se intampla cu orasul Ierihon, despre care s-a profetizat ca nu va mai fi reconstruit. Totusi, orasul Ierihon exista si astazi. Insa in istorie au existat patru locatii cu numele de Ierihon: 1) Ierihonul antic; 2) locul pe care era amplasat palatul lui Irod din Noul Testament; 3) orasul musulman si 4) orasul contemporan.

Chiar daca toate aceste locatii au purtat numele de Ierihon, totusi cetatea antica Ierihon, la care facea referire profetia, este astazi exact ceea ce a fost profetizat ca va fi: o cetate nimicita, care nu a mai fost niciodata reconstruita.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Dileme crestine and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to S-a implinit profetia rostita impotriva Tirului ?

  1. Lori Balogh says:

    In Biblie, si mai ales in Apocalipsa, termenul „Sodoma” are si un inteles spiritual, ca si termenul „Egipt”. Vezi Apocalipsa 11, 8. Domnul Iisus vorbeste despre Sodoma reala doar in contextul judecatii finale ( Matei 11,23.24 ).

  2. remus says:

    Daca tot sa adus in discutie rezidirea unor orase antice despre care Scriptura zice ca nu vor mai fi zidite v-as intreba cum intelegeti profetia din Ezechiel 16:53-55 ,,voi dauce inapoi pe prinsi lor de razboi pe prinsi de razboi ai Sodomei ………Sodoma si ficele ei se vor intoarce iarasi la starea lor de mai inainte”. Se zice despre Sodoma ca a cazut intr-o pedeapsa vesnica cum zice si Iuda ,,tot asa Sodoma si Gomora ……ne stau marturie ca o pilda suferind pedeapsa unui foc vecinic”(Iuda v.7) . Sa intelegem ca Sodoma va fi zidita din nou sau cum ar trebui inteleasa profetia lui Ezechiel ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.