Ilustratii despre decizii

Ilustratii despre decizii

Comunicare vs. deductie

     Unul dintre marile accidente feroviare din istorie s-a petrecut la tunelul El Toro, în Leon, Spania, la 3 ianuarie 1944. Peste cinci sute de oameni au murit atunci.

Trenul acela de pasageri, era lung si avea cate o locomotiva la fiecare din cele doua capete ale trenului. In acea zi, cand trenul a intrat in tunelul El Toro, motorul locomotivei din fatza s-a oprit. Mecanicul de la locomotiva din spate a pornit imediat motorul ca sa traga trenul inapoi si sa il scoata din tunel. Insa, in acelasi timp, mecanicul de la locomotiva din fatza a reusit sa reporneasca motorul si a vrut sa continue drumul.

Mecanicii nu aveau nici un mijloc de comunicare unul cu celalalt. Și asa, nestiind unul de altul, ambii credeau ca, de fapt, au nevoie de mai multa putere. Trageau de tren in ambele directii. Sute de oameni au murit astfel asfixiati de monoxid de carbon, deoarece trenul nu se putea ”hotari” in ce directie sa o ia.

Sursa: Ilustratii fierbinti, Wayne Rice

 

                                                    Nu exista cale de intoarcere


     Debarcand pe tarmurile Britaniei impreuna cu legiunile romane, Iulius Cezar a facut un pas important si decisiv pentru a asigura succesul inteprinderilor sale militare. Comandandu-le oamenilor sai sa marsaluiasca inspre marginea Stancii Dover, le-a poruncit sa priveasca la marea care se afla jos.

Spre uimirea lor, au vazut cum ardeau toate navele cu care trecusera ei canalul. Cezar eliminase in mod intentionat orice posibilitate de retragere. Acum, ne mai putand sa se intoarca pe continent, soldatii nu mai aveau nimic de facut decat sa inainteze si sa cucereasca! Si asta au si facut!

 

Vulturul

     Stiati ca vulturul stie cand se apropie furtuna cu mult inainte de se dezlantui? Vulturul zboara catre un locsor foarte sus si asteapta ca vantul sa bata.

Cand furtuna se porneste, aripile sale se aseaza in asa fel incat vantul il va ridica deasupra furtunii. Cat timp furtuna se dezlantuie dedesupt, vulturul zboara deasupra. Vulturul nu scapa de furtuna ci el se foloseste pur si simplu de ea pentru a se ridica mai sus. Se ridica pe aripile vantului care aduc furtuna.

Cand furtunile vietii se abat asupra noastra – si toti am trecut pe aici – ne putem ridica deasupra lor indreptandu-ne mintea si credinta catre Dumnezeu. Furtunile nu ne pot invinge si putem pemite puterii lui Dumnezeu sa ne ridice deasupra lor. Dumnezeu ne ingaduie sa plutim pe aripile furtunii care aduc boala, tragedie, esec si dezamagiri in vietile noastre. Putem zbura deasupra furtunii.

Amintiti-va, nu este o greutate a vietii care sa ne doboare, este modul cum ne raportam noi la ea. Biblia spune: “Cei ce se incred in Domnul isi innoiesc puterea, ei zboara ca vulturii; alearga si nu obosesc, umbla si nu ostenesc” (  Isaia 40: 31 )

 

Test de compasiune

     Conduci automobilul tau Sport, de doua locuri, intr-o noapte cu o furtuna teribila. Treci pe langa o statie de autobuz, unde se afla trei persoane asteptand: o batrana bolnava pe moarte, un vechi prieten, care, odata, ti-a salvat viata, si  femeia visurilor tale, sau barbatul ideal. Pe cine ai lua în automobil tău, ţinând cont că nu ai decât un singur loc, doar pt. un pasager ?
Gandeste-te foarte bine la raspuns, inainte de a citi mai departe. Aceasta e o dilema etica si morala, care se foloseste in  interviurile pentru angajare la serviciu.
Ai putea lua batrana , pentru ca e pe moarte si trebuie salvata prima. Ai putea lua prietenul care ti-a salvat viata si esti obligat fata de el. Neindoielnic e posibil ca niciodata sa nu mai reintalnesti femeia visurilor tale, or barbatul ideal.

Un candidat, intr-un interviu ca acesta, a fost angajat dintre doua sute de concurenti, pentru magnificul sau raspuns. Vrei sa stii raspunsul lui ?
El a raspuns simplu: „As da cheile masinii prietenului meu si i-as cere sa duca batrana la spital; in timpul acesta, eu as ramane sa astept autobuzul, impreuna cu femeia/barbatul visurilor mele”.

     Ţi-a placut istorioara? Asa este si viata: multe probleme au o rezolvare simpla, dar pentru asta trebuie sa ai mereu prezenta in minte acea fraza banala: o problema pusa corect este practic rezolvata.

Culegere de Lori Balogh

 

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.