Curiozitati despre corpul uman ( 3 )

Curiozitati despre corpul uman ( 3 )

     * Deshidratarea afecteaza puternic performantele creierului. Atunci cand o persoana este deshidratata, atentia si concentrarea sa pot descreste cu 13%, iar memoria de scurta durata cu 7%.

* Durata medie a digestiei in intestinul subtire este de 4 ore. In intestinul gros, mancarea este apoi digerata de la 4 ore pană la 3 zile.

* Corpul utilizeaza 300 muschi pentru a tine corpul in pozitie stabila, dreapta.

* Media inaltimii la femei este cu aproximativ 10 cm mai mica decat media inaltimii la barbati.

* Corpul uman contine aproximativ 5 litri de sange.

* Durerea are si ea o unitate de masura. Aceasta se numeste \”dol\” iar instrumentul menit sa masoare durerea se numeste dolorimetru.

* Cand doarme, un om se lungeste cu cca 8 milimetri, pentru ca dimineata sa revina la inaltimea initiala. Motivul este forta gravitationala care actioneaza asupra cartilagiilor.

* Zambetul este cea mai folosita expresie faciala. Un zambet poate folosi de la o pereche de 5 muschi faciali, pana la 53.

* 70% din corpul uman este apa. La nastere, 80% din greutatea nou nascutului este apa.

* Greutatea medie a creierului unui barbat este de 1350 g, iar la femeie de 1200 g.

* De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.

* Plamanii contin mai mult de 300.000 milioane de capilare care, asezate unele langa altele, ar totaliza 2.400 de kilometri.

* Cand cantitatea de apa din corp se reduce cu 1%, iti va fi sete, iar daca scade cu 10%, mori.

* Odata la 7 ani, corpul isi inlocuieste aproape toate celulele.

* Cel mai puternic muschi din corpul uman este limba.

* Fara mucoase ne-am autodigera! Enzimele digestive secretate de organism sunt atat de corozive, incat ar putea dizolva otelul. Din fericire, suntem protejati de mucoase. Secretat  de celule specializate, mucusul se reinnoieste la cateva zile.

* In corpul uman sunt peste 1.200 de km de vase de sange, iar capilarele unui adult, puse cap la cap, ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape 4 ori. Numai un plaman contine peste 300 de miliarde de vase capilare. Daca ele ar fi puse cap la cap, s-ar intinde pe o distanta de 2.400 km.

* Majoritatea barbatilor petrec 3.300 ore din viata pentru a se barbieri. Daca nu ar fi barbierita, barba ar putea ajunge la 9 metri intr-o viata de om.

* Viteza aerului eliminat în timpul unui stranut este de 160 km/h. Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

* Dupa mesele bogate se spune ca auzul nostru scade. Nu mai percepem sunetele din jurul nostru la fel de bine, chiar si atentia scade.

* ADN-ul uman contine 23.000 de gene, mult mai putine decat se credea.

* Cea mai mare celula a corpului este ovulul, iar cea mai mica spermatozoidul.

* Cresterea creierului se opreste in jurul varstei de 15 ani.

* Cand o persoana moare auzul este ultimul simt perceput. Vazul este primul care dispare.

* Cel mai mare si mai greu organ al corpului este pielea. Ea cantareste cca 3 kg si poate acoperi, in cazul unui adult, o suprafata de 2 m². In timpul vietii, un om pierde pana la 18 kg de piele moarta.

* Conform anumitor cercetari, organismul unei femei are nevoie o ora in plus de somn fata de cel al unui barbat.

* Un simplu sarut pune in miscare doi muschi, un sarut pasional solicita toti cei 34 de muschi ai fetei.

* Femeia secolului 17 dadea nastere in medie la 13 copii.

* Persoanele care folosesc mana dreapta pot trai in medie, cu aproximativ 9 ani mai mult decat persoanele care folosesc mana stanga.

* Mancarea ajunge in aproximativ 7 secunde din gura in stomac.

* Nu se poate stranuta cu ochii deschisi.

* Creierul continua sa transmita semnale sub forma de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore dupa moarte.

* In anul 3.000 I.Hr., egiptencele credeau ca venele dilatate erau dragute, drept pentru care le scoteau in evidenta colorandu-le cu vopsea albastra.

* Atunci cand privesti o persoana pe care o placi, involuntar pupilele ti se dilata. La fel se intampla si cand te uiti la cineva pe care urasti.

* Pe talpa, temelia organismului, se intalneste cea mai groasa piele de pe toata suprafata corpului.

* Pentru a desfasura “procesul gandirii” creierul are nevoie de mari cantitati de energie. De aceea este posibil ca dupa un intens proces de gandire sa resimtiti aceeasi oboseala ca si in cazul muncii fizice.

* Absolut toti copiii se nasc fara rotule. Ele se formeaza complet in intervalul de varsta de 2-6 ani.

* 70% din caldura corpului se pierde prin cutia craniana.

* Acidul gastric pe care stomacul omului il elimina pentru a descompune mancarea este atat de puternic incat poate dizolva o lama de ras.

* Stomacul trebuie sa produca un nou strat de mucoasa o data la doua saptamani, altfel s-ar digera singur.

* O persoana obisnuita respira cam 74 de milioane de litri de aer de-a lungul vietii.

* Fiecare rinichi contine un milion de filtre individuale, care filtreaza 1,3 L de sange pe minut si excreta 1,4 L de urina pe zi.

* Durata vietii unei celule intestinale este de 12 ore. Cea a unei celule a peretelui stomacal, 2 zile. O celula a pielii traieste 4 săptamani. O celula nervoasa poate trăi pana la 60 de ani.

* Pentru a desfasura procesul gandirii, creierul are nevoie de mari cantitati de energie. De aceea, dupa un intens proces de gandire, simtim aceeasi oboseala ca si in cazul muncii fizice.

* Creierul continua sa transmita impulsuri electrice timp de 37 de ore dupa moarte.

* Nevoile medii de somn sunt de 14-22 ore pe zi la un copil pana la o luna, 13-15 ore la unul spre 1 an, 10-12 ore pana la 6 ani, 9 ore la 12 ani si 7 ore si jumatate la un om adult.

* Testiculele unui barbat produc 10 milioane de spermatozoizi in fiecare zi – suficient pentru ca acesta sa poata repopula planeta in doar 6 luni.

* Fara pigmenti, pielea noastra ar fi excesiv de alba. Insa vasele sanguine de la suprafata pielii adauga un strop de rosu. Pigmentul galben si melanina sepia sunt create de razele ultraviolete. Aceste 4 nuante sunt amestecate pentru a da nastere culorilor de piele pentru toate rasele.

* Culoarea parului depinde de un pigment numit melanina. Pe masura ce imbatranim se secreta tot mai putina melanina si se formeaza mici bule de aer, aparand astfel aspectul carunt al parului.

* Muschii ochiului se misca de cca 100.000 de ori/zi. Pentru a va imagina ce inseamna acest lucru, ganditi-va ca echivalentul unui asemenea efort pentru muschii picioarelor inseamna un traseu de 80 km zilnic.

* Un om poate rezista pana la 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara aer.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Curiozitati despre corpul uman ( 3 )

  1. silvia frenkel says:

    Multumim , foarte bine de stiut !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.