Curiozitati despre corpul uman ( 6 )

Curiozitati despre corpul uman ( 6 )

 

     * Plamanul drept retine intotdeauna mai mult aer decat cel stang.

* O persoana obisnuita respira cam 74 de milioane de litri de aer de-a lungul vietii.

* Din cantitatea imensa de informatie primita de creier, doar 126 biti/secunda sunt receptati in mod constient, restul fiind receptati de subconstient.

* Numarul de neuroni din creierul uman ajunge la 100 de miliarde.

* Creierul este mult mai activ noaptea decat in timpul zilei.

* Pe un centimetru patrat de piele se afla aproximativ sase milioane de celule, 5000 de receptori, 15 glande sebacee, 200 fibre nociceptive (pentru durere), 10-25 receptori tactili si corpusculi termosensibili, patru metri de fibre nervoase, un metru de vase sanguine, si peste 100 de glande sudoripare.

* Muschiul ochiului este cel mai rapid din organism. El se contracta in mai putin de o sutime de secunda.

* Fatul viseaza aproape tot timpul. Cei care sunt nascuti prematur vor visa mai mult la maturitate.

* Inima va continua sa bata si dupa ce este scoasa din corp.

* Intamplarile cele mai des intalnite in vise sunt: caderile, esecurile repetate in desfasurarea unor actiuni, activitati legate de locul de munca, experientele sexuale, atacurile sau urmaririle.

* Puse cap la cap venele, arterele si capilarele unui adult ar ajunge pentru inconjurul Pamantului de aproape patru ori.

* Valoarea colesterolului poate fi reglata prin tratament cu miere: se amesteca 2 linguri mari de miere cu 3 de scortisoara si 450 grame de ceai. Amestecul obtinut se bea dimineata si seara, iar imbunatatirile pot fi sesizate in scurt timp.

*  Incepand cu varsta de 20 de ani, incepem sa pierdem zilnic din cele aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase din care este alcatuit creierul. In jurul varstei de 40 de ani ajungem sa pierdem in medie cam 10.000 de neuroni pe zi, fapt ce ne afecteaza memoria, capacitatea de coordonare si functionarea creierului.

* Primele fire de par alb apar la cei mai multi dintre noi pana la varsta de 35 de ani.

* In jurul varstei de 35 de ani, sanii femeilor incep sa isi piarda elasticitatea, sa isi reduca dimensiunile si consistenta. Dar acestia incep sa se lase abia in jurul varstei de 40 de ani, tot atunci areola mamara incepand sa se micsoreze considerabil.

* In primii 20 de ani de viata, densitatea oaselor este in continua crestere, aceasta incepand sa scada de la 35 de ani, ca parte a procesului natural de imbatranire.

* Varsta de 35 de ani este si cea de la care incep sa apara problemele legate de fertilitate atat la femei cat si la barbati.

* Baia regulata, a fost una dintre trasaturile definitorii ale civilizatiei Romei Antice.

* Imbatranirea rinichilor incepe prin scaderea numarului de neuroni, unul dintre primele efecte vizibile fiind incapacitatea de a opri producerea de urina in timpul noptii, si implicit mersul la toaleta tot mai des.

* In jurul varstei de 55 de ani incepem sa auzim din ce in ce mai slab si asta cauza pierderii de celule senzoriale aflate in urechea interna, cele care receptioneaza vibratiile sonore si le transmit mai departe la creier.

* Spalatul mainilor dupa evacuarea nevoilor fiziologice a aparut de abia in secolul 19.

* Incepem viata cu aproximativ 10.000 de papile gustative imprastiate pe suprafata limbii, dar numarul acestora se injumatateste pe parcursul vietii.

* Slabirea vezicii urinare incepe, in medie, la 65 de ani.

* Spalatul copiilor este de factura foarte recenta. In Evul Mediu, copiii erau spalati foarte rar, si de obicei erau bagati in apa in care se spalasera deja parintii si fratii mai mari.

Culegere de Lori Balogh

 

 

 

This entry was posted in Curiozitati and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.