Matei 19, 24: Camila si urechea acului

Matei 19, 24:  Camila si urechea acului

„Va mai spun iarasi ca este mai usor sa treaca o camila prin urechea acului, decat sa intre un bogat in Imparatia lui Dumnezeu”

( Matei 19, 24 )

 

     Afirmatia lui Iisus, facuta la finalul dialogului cu tanarul evreu bogat, cu siguranta ca i-a socat pe ascultatorii Sai, inclusiv pe ucenici. Potrivit lui Marcu, de trei ori a subliniat Iisus ideea ca un bogat va putea intra cu greu in Imparatia lui Dumnezeu:

„Iisus S-a uitat imprejurul Lui si a zis ucenicilor Sai: „Cat de anevoie vor intra in Imparatia lui Dumnezeu cei ce au avutii !” Ucenicii au ramas uimiti de cuvintele Lui. Iisus a luat din nou cuvantul si le-a zis: „Fiilor, cat de anevoie este pentru cei ce se incred in bogatii sa intre in Imparatia lui Dumnezeu ! Mai lesne este sa treaca o camila prin urechea unui ac, decat sa intre un om bogat in Imparatia lui Dumnezeu !” ( Marcu 10, 23-25 ).

Este evident faptul ca Iisus S-a folosit de o hiperbola, de o exagerare voita, cu scopul de a atrage atentia ascultatorilor Sai asupra unei lectii de viata deosebit de importante: bogatia poate fi o piedica in calea mantuirii unui om, daca acesta isi pune increderea in ea si nu este dispus sa renunte la bogatii atunci cand Dumnezeu ii cere acest lucru.

Insa, daca mantuirea unui om bogat pare omeneste imposibila, la Dumnezeu totul este posibil, cu conditia ca bogatul sa-si schimbe atitudinea fatza de bogatia sa. Din nefericire pentru el, tanarul evreu bogat nu a fost capabil sa renunte la bogatiile lui, alegand sa-si lege inima si fericirea mai mult de acestea decat de Dumnezeu.

Se pare ca hiperbola folosita de Iisus este inspirata dintr-un aforism care circula in acea vreme in Palestina. Dovada acestui fapt o gasim in Talmudul Babilonian, in care este amintit un aforism asemanator celui folosit de Iisus. In Talmud este scris ca visele „nu-i descopera cuiva vreun palmier din aur, sau vreun elefant care trece prin urechile acului.”

Se presupune ca evreii din Palestina au inlocuit elefantul, un animal intalnit in Orientul Indepartat, cu camila, un animal intalnit in zona Orientului Apropiat, dand nastere unui aforism  care se pare ca circula pe vremea Mantuitorului.

Afirmatia lui Iisus a provocat numeroase controverse intre cercetatori, care au incercat sa identifice sensurile corecte ale cuvantului „camila” si ale expresiei „urechea acului”. Unii cercetatori biblici au sugerat ca expresia „urechea acului” nu s-ar referi la acul de cusut, ci la o usa de mici dimensiuni, numita in felul acesta, fixata intr-una din portile de acces in Ierusalim ( unii sustin ca e vorba de poarta de acces spre templu ).

Dupa lasarea intunericului, portile cetatii fiind inchise, ramanea doar o singura posibilitate de a intra in cetate: prin aceasta usa de mici dimensiuni. Usa fiind insa mica, era aproape imposibil ca o camila incarcata cu poveri sa poata trece prin ea. Mai intai, camila trebuia descarcata de poveri, dar chiar si asa era dificil sa treaca prin mica deschizatura, riscand sa ramana intepenita. Cei care sustin aceasta interpretare vad in descarcarea camilei de poveri necesitatea ca cei bogati sa renunte la povara bogatiilor lor, daca vor sa intre in Imparatia lui Dumnezeu.

Problema pe care o ridica aceasta interpretare este aceea ca nu este sustinuta de arheologie. Nu exista nicio marturie care sa ateste ca pe vremea Mantuitorului portile Ierusalimului aveau o astfel de usa de mici dimensiuni. Daca a exista cu adevarat o astfel de usa, ea trebuie sa fi fost ulterioara epocii Noului Testament, datand cel mai probabil din perioada Evului Mediu. Pe vremea lui Iisus, aceasta usa mica, considerata de unii ca fiind sensul expresiei „urechea acului”, nu exista nici macar ca idee.

Alti cercetatori merg pe firul urmatorului rationament: daca acul la care face referire Iisus nu este o usa ingusta, fixata in poarta cetatii, ci este chiar acul de cusut, ce legatura relationala si logica poate exista intre un ac si o camila ? Se pare ca nu exista nicio legatura.

Cerecetatorii care studiaza limba in care a predicat Iisus – aramaica – au observat ca termenul „gamla”, folosit de Iisus, si pe care Dumitru Cornilescu l-a tradus cu „camila”, mai are inca doua intelesuri: „franghie” ( funie groasa ) si „barna”.

Daca „acul” si „camila” nu fac o combinatie semantica logica, la fel se poate spune si despre combinatia dintre „ac” si „barna”. De aceea, singura combinatie logica si acceptabila este cea dintre „ac” si „franghie”. Dar cum poate fi introdusa o franghie prin urechea unui ac de cusut ?

Este adevarat ca intre sculele aflate in casa unui gospodar din acea vreme se aflau si acele de cusut, care erau de trei feluri: ace fine, folosite la broderii si cusaturi fine, ace medii, folosite la cusutul hainelor, si ace mari, lungi de 12-18 cm., avand urechea foarte larga, prin care se puteau trece fire mai groase. Putea totusi o franghie sa treaca prin urechea unui asemenea ac, chiar daca aceasta era mare ? Foarte greu si numai cu conditia ca franghia sa fie desfacuta in fasii mai subtiri.

Lectia data de Iisus este evidenta: poate intra un bogat in Imparatia cerurilor ? Raspunsul Mantuitorului este clar: „Da, se poate !” „La oameni, lucrul acesta este cu neputinta, dar la Dumnezeu toate sunt cu putinta” ( Matei 19,26 ). Daca nu ar fi posibil ca un bogat sa intre in Imparatia lui Dumnezeu, atunci Avraam, Isaac, Iacov, Iov, David si multi altii nu ar avea nicio sansa.

Da, un bogat poate sa intre in Imparatia lui Dumnezeu, insa cu o conditie: daca „funia” vietii lui se desface in fasii subtiri, debarasandu-se de tot ce ii poate periclita mantuirea ( patimi, iubire de bani, placeri pacatoase, egoism, lacomie, mandrie, etc. ). Din nefericire, iubirea de bani si de avere le ingroasa unor oameni atat de mult „funia” vietii, incat nu vor putea intra niciodata pe „poarta cea stramta” a mantuirii.

Lori Balogh

This entry was posted in Texte biblice dificile and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Matei 19, 24: Camila si urechea acului

  1. Buica says:

    Nu poate întra un bogat, deoarece gândul acelui om este cum să facă mai mulți bani, normal că gândurile lui ca și timp sau număr este mai mult, cum spunea Isus ,,la Mamona,, decât la Dumnezeu și cum spunea tot El ,,nu poți sluji la doi stăpâni,, în fine pe lângă aceasta banul cu cât e mai mult te face mai mândru, arogant și egoist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.