Ilustratii despre etica si morala

Ilustratii despre etica si morala

 

               Doua intrebari de etica
Prima intrebare: Sa presupunem ca stii o femeie insarcinata care deja are 8 copii. Trei dintre ei sunt surzi, doi sunt orbi si unul este dezechilibrat mintal. Femeia are sifilis. Ai sfatui-o sa faca un avort?

A doua intrebare: Este momentul alegerii presedintelui lumii si votul tau va determina cine este alesul. Iata-i pe cei trei candidati:

Candidatul A are legaturi cu politicieni corupti si crede in astrologie. A avut doua amante. Fumeaza ca o locomotiva si bea de la 8 pana la 10 pahare pe zi.
Candidatul B a fost concediat de doua ori, doarme pana dupa pranz, in facultate se droga, si bea un sfert de litru de whisky in fiecare noapte.
Candidatul C este un medaliat si un erou de razboi. Este un vegetarian convins, consuma doar bere, si asta ocazional, si nu a avut niciodata legaturi extraconjugale.
Dintre acesti trei candidati, pe care l-ai alege (sincer)?
Candidatul A este Franklin D. Roosevelt . Candidatul B este Winston Churchill. Candidatul C este Adolf Hitler.
Trebuie sa fii intotdeauna atent cu cei care traiesc prea … sanatos !!!  Apropo, daca la intrebarea despre avort ai raspuns afirmativ, tocmai l-ai omorat pe Beethoven.

 

Hotul se teme de hoti

     Intr-o zi, un laptar primeste o citatie de la judecatorie, fiindu-i intentat proces de catre un brutar, care il acuza ca il insala la cantar cand ii vinde unt. Intr-adevar, uneori primea 900 de grame de unt, alteori 800 si chiar 750 de grame. La proces, judecatorul il intreaba pe laptar:

– Dumneata ai cantar acasa?

– Nu, nu am.

– Atunci, cum pretinzi ca vinzi untul cu kilul?

– Domnule judecator, eu am o balanta. Pun pe o parte a balantei kilul de paine pe care il cumpar de la brutar, iar pe cealalta parte pun unt pana se echilibreaza.

 

Castig si pierdere

     Un credincios a gasit pe proprietatea lui un caine care s-a ratacit. Deoarece baietii lui s-au atasat foarte mult de acest catel, el a hotarat sa-l pastreze. Cainele era negru cum e carbunele, afara de cateva fire de par alb pe coada.

Intr-o zi au citit in ziarul local anuntul facut de o persoana care incerca sa-si gaseasca cainele pierdut si pentru care oferea o mare recompensa. Cainele era descris in detaliu, fiind mentionate inclusiv firele albe de pe coada.

Hotarat sa pastreze cainele cu orice pret, in ciuda recompensei, credinciosul i-a rugat pe cei doi fii ai sai sa-l ajute sa smulga perii albi de pe coada cainelui, pentru a sterge astfel orice urma de identificare.

Auzind ca in curtea credinciosului era un caine care semana cu cel pe care-l pierduse, stapanul a plecat sa-l recupereze. Recunoscandu-si cainele, i-a cerut credinciosului sa i-l inapoieze. Dar acesta l-a intrebat:

     – “Chiar ai identificat toate semnele pe care le-ai mentionat in anunt ? Nu spuneai ca cel pe care l-ai pierdut avea peri albi pe coada ? Uita-te la acest caine: nu are nici un fir de par alb.”

Pentru ca nu stia ce s-a intamplat cu firele albe, stapanul cainelui si-a cerut scuze si a plecat acasa dezamagit.

Mai tarziu insa, credinciosul a declarat cu o adanca durere in suflet: “In ziua aceea am pastrat cainele, dar mi-am pierdut copiii.”

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici. Bookmark the permalink.

One Response to Ilustratii despre etica si morala

  1. ion says:

    Insa aceasta nu inseamna ca suntem de acord sau incurajam betivi si puturosii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.