A ajuns Evanghelia in toata lumea pe vremea lui Pavel ?

A ajuns Evanghelia in toata lumea pe vremea lui Pavel ?

 

„Multumim lui Dumnezeu, Tatal Domnului nostru Iisus Christos, caci ne rugam neincetat pentru voi, si am auzit despre credinta voastra in Christos Iisus si despre dragostea pe care o aveti fatza de toti sfintii, din pricina nadejdii care va asteapta in ceruri si despre care ati auzit mai inainte in cuvantul adevarului Evangheliei, care a ajuns pana la voi si este in toata lumea, unde da roade si merge crescand, ca si intre voi…”

„… Negresit, daca ramaneti si mai departe intemeiati si neclintiti in credinta, fara sa va abateti de la nadejdea Evangheliei pe care ati auzit-o, care a fost propovaduita oricarei fapturi de sub cer, si al carui slujitor am fost facut eu, Pavel”

( Coloseni 1,3-6; 23 )

 

Afirmatia apostolului Pavel din Epistola catre Coloseni naste unele dificultati de intelegere. Si aceasta mai ales in secolul nostru, cand, in urma descoperirilor geografice si a cartografierii pamantului cu ajutorul celor mai noi tehnologii, cunoastem intinderea zonelor locuite de oameni.

Este adevarat ca pamantul locuit din zilele noastre nu este acelasi cu cel din timpul lui Pavel. Populatia lumii era cu totul alta pe vremea lui. Totusi, a afirma ca la mijlocul secolului I d.Chr. Evanghelia fusese deja predicata „oricarei fapturi de sub cer”, pana in cele mai indepartate colturi ale lumii, pare o exagerare. De fapt, ce a intentionat sa ne spuna apostolul aici ? Care este sensul real al cuvintelor sale ?

In alte traduceri ale Bibliei, versetul 6 din capitolul 1 al Epistolei catre coloseni are o nuanta cu totul diferita decat in traducerea lui Dumitru Cornilescu:

– Traducerea Crampon ( fr. ): „…Evanghelia care v-a parvenit, la fel cum este in intreaga lume”

– Traducerea Douay ( engl. ): „… Evanghelia care a venit la voi, la fel cum este in lumea intreaga”

     – Traducerea Sfantului Sinod ( rom. ): „Evanghelia care, ajungand la voi, precum in toata lumea”

– Traducerea Revised Standard Version ( engl. ): „…Evanghelia care a venit la voi, ca si in lumea intreaga”

– Traducerea Fidela ( rom. ): „Evanghelia care a venit la voi, ca si in toata lumea”

Se pare ca apostolul Pavel nu a intentionat sa sustina ca Evanghelia ajunsese in toata lumea in sens absolut, fapt care reiese si din alte locuri in care vorbeste despre progresul predicarii ei. In Epistola catre romani, scrisa doar cu cativa ani mai inainte,  Pavel afirma: „de la Ierusalim si tarile de primprejur, pana la Iliric, am raspandit cu prisosinta Evanghelia lui Christos” (Romani 15,19).

La data aceea, el spera sa viziteze Roma, si de acolo sa duca Evanghelia mai departe, in Spania (Romani 15,24). Insa arestarea si detentia lui i-au zadarnicit planurile. In loc de a ajunge la Roma ca un vestitor liber al Evangheliei, el a ajuns acolo ca intemnitat. Fiind detinut, este firesc ca el n-a putut vizita Spania, asa cum isi propusese.

E greu de crezut ca in Spania, la acea data, incepuse vreo lucrare importanta. Mai mult decat atat, nu exista nicio dovada ca la aceasta data timpurie Evanghelia patrunsese in regiunile barbare de la nord de lumea civilizata. Acelasi lucru se poate spune si cu privire la alte regiuni indepartate din Asia si Africa, desi traditia afirma ca Toma a dus Evanghelia pana in India.

Epistola lui Pavel catre coloseni a fost scrisa in jurul anului 62 d.Chr., pe cand apostolul se afla la Roma. In jurul anului 31 d.Chr., Mantuitorul spusese ca „Evanghelia aceasta a Imparatiei va fi propovaduita in toata lumea, ca sa slujeasca de marturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfarsitul.” ( Matei 24,14 ). Este greu de crezut ca in doar trei decenii Evanghelia a fost dusa pana la marginile pamantului, in conditiile de atunci. Intr-adevar, ea a ajuns in toata lumea civilizata cunoscuta pe vremea lui Pavel, dar nicidecum pe intregul glob pamantesc.

Avand in vedere aceste consideratii, este posibil ca intentia lui Pavel sa fi fost alta decat de a sustine ca Evanghelia ajunsese la acea data in toata lumea in mod absolut. Ideea principala a intregului pasaj din Epistola catre coloseni este aceea ca Evanghelia care le fusese predicata colosenilor era aceeasi ca in toata lumea unde ea ajunsese deja. O Evanghelie unica si vesnica !

Lori Balogh

This entry was posted in Dileme crestine. Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.