Continuitatea ciclului saptamanal de-a lungul timpului

Continuitatea ciclului saptamanal de-a lungul timpului

 

     Multi crestini sinceri se intreaba daca nu cumva, de-a lungul timpului, in urma schimbarii calendarului, ciclul saptamanal ar fi suferit unele modificari. In acest caz, mai putem identifica adevarata zi de odihna vizata de Porunca a patra din Decalog ? Ce siguranta avem ca Sabatul de azi este cu adevarat ziua a saptea pazita de poporul evreu de-a lungul timpului ?

Preocupat de aceasta problema, evanghelistul Mark Finley a purtat o corespondenta cu Observatorul Regal Greenwich din Anglia. Iata continutul acestei corespondente:

“Stimate Domn,

     “Fac cercetari cu privire la succesiunea neintrerupta a ciclului saptamanal. Diversi astronomi europeni afirma ca ciclul saptamanal a ajuns la noi neintrerupt din antichitate; cu alte cuvinte, ziua a saptea a saptamanii noastre, de exemplu, este identica cu ziua a saptea a saptamanii din timpurile biblice. Am o tripla intrebare:

     1) Ce arata cercetarile dumneavoastra cu privire la vechimea neintrerupta a ciclului saptamanal din antichitate ?

     2) Au afectat in vreun fel ciclul saptamanal modificarile din calendar din secolele trecute ( Iulian, Gregorian ) ?

     3) Este sambata zilelor noastre provenita prin succesiunea liniara a unor cicluri neintrerupte de cate sapte din acea sambata mentionata in raportul biblic al rastignirii ?

     Apreciez mult timpul pe care vi-l luati pentru a raspunde acestor intrebari si astept raspunsul dumneavoastra.”

     Cu stima,

     Mark Finley

     11 februarie 1974

 

“Stimate Domn,

     “Scrisoarea dumneavoastra catre Astronomul Regal de la Greenwich ne-a fost trimisa aici, si directorul mi-a cerut sa va raspund.

     Continuitatea saptamanii de sapte zile s-a mentinut de la inceputurile religiei iudaice. Astronomii pot fi preocupati de deciziile privitoare la timp, data din calendar si numarul anului. Dar, deoarece saptamana este un ciclu civil, social si religios, nu exista niciun motiv pentru care sa fie ajustata de vreo modificare a calendarului.

     Orice incercare de a modifica ciclul de sapte zile a starnit intotdeauna cea mai hotarata opozitie din partea autoritatilor iudaice, si suntem destul de siguri ca nicio asemenea modificare nu a fost pusa in aplicare.

     Schimbarea calendarului Iulian cu cel Gregorian ( 1582-1927 ) a fost intotdeauna facuta in asa fel incat sa se lase ciclul saptamanal nemodificat.”

     Al dv., R.H. Tucker

     Biroul de informatii ( 1 )

Referinte:

( 1 ) Mark Finley, Ziua aproape uitata, p.25.26, tradusa si tiparita de organizatia Compassion In Action International P.O. Box 0622 Hinsdale, Illinois 60522, SUA

 

 

 

 

 

This entry was posted in Ziua de odihna and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.