Ilustratii despre vorbirea de rau
Intelepciunea lui Socrate
In Grecia antica, Socrate (469-399 i. Hr.) era foarte cunoscut pentru intelepciunea lui..
Intr-o zi el s-a intalnit intamplator cu cineva care i-a spus:
– „Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum despre unul dintre cunoscutii tai?”
– „Stai o clipa”, replica Socrate. „Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci print-un mic test, numit Testul celor trei.”
– „Testul celor trei?”
– „Da”, a continuat Socrate. „Inainte sa-mi vorbesti despre cunoscutul meu, sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel AL ADEVARULUI: Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?”
– „Nu,” spuse omul. „De fapt eu am auzit doar.”
– „In regula”, zise Socrate. „Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum, sa incercam testul al doilea, cel AL BINELUI: Ceea ce vrei sa-mi spui despre cunoscutul meu, este ceva de bine?”
– „Nu, dimpotriva.. .”
– „Deci”, a continuat Socrate, „vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?”
Omul a dat din umeri, putin stanjenit si Socrate a continuat.
– „Exista o a treia proba – filtrul UTILITATII: Ceea ce vrei sa-mi spui despre el, imi este de folos?”
– „Nu, nu chiar…”
– „Ei bine”, a conchis Socrate, „daca ceea ce vrei sa-mi spui nu stii daca e adevarat, nici nu e bine, nici macar de folos, atunci, de ce sa-mi spui?”
Oul lui Columb
Dupa descoperirea Americii ( 1492 ) si intoarcerea lui Cristofor Columb in Spania, gloria lui incepuse sa starneasca invidii, gelozii. Multi viteji se aratara dupa aceasta expeditie. Tagaduind meritele celebrului navigator, ei spuneau ca, de fapt, Columb n-a facut nicio descoperire. „De vreme ce America exista, trebuia numai sa te gandesti sa pleci intr-acolo. Atat!”
Pentru a-l umili, un mare nobil l-a invitat intr-o zi pe Cristofor Columb la un ospat, unde s-au servit vinuri bune, dar si vorbe rele. Columb a tacut un timp; apoi insa, luand ca din intamplare un ou de pe masa si dand impresia ca propune un joc de societate, i-a intrebat pe comeseni – toti nobili – care dintre ei poate face ca oul sa stea drept pe unul dintre varfuri. Multi au incercat, dar nimeni nu a reusit.
Atunci Columb, lovind usor oul la capat, il facu lesne sa ramana in echilibru pe farfurie. „Asa stim si noi!: – izbucnira strigate. „Nici nu ma indoiesc” – raspunse zambind Columb – „dar, vorba dumneavoastra: trebuia numai sa-ti vina asta in gand. Atat!”
“Limbile lui Esop”
Esop ( sau Aisopos, 620-560 i.Chr. ) – fabulist grec, originar din Asia Mica. Personaj semilegendar, se pare ca era un sclav eliberat.
Se zice ca intr-o zi, Xanthos, stapanul lui, i-a poruncit sa-i cumpere din piata ceea ce este mai bun. Si Xantos s-a trezit cu limbi gatite in toate felurile. Intrebat ce inseamna asta, Esop a raspuns:
– Ce poate fi mai bun decat limba? Este legatuara cu viata, este cheia stiintelor, organul adevarului si al ratiunilor… Cu ajutorul limbii construim, invatam, conducem, laudam…
Ca sa-l incerce, Xantos i-a poruncit a doua zi sa-i cumpere ceea ce este mai rau. Esop i-a servit o noua mancare pregatita din limba, explicandu-i:
– Limba e mama galcevilor, izvorul razboaielor, organul greselilor si al calomniei. Cu ajutorul ei barfim, blestemam, pangarim, distrugem…
Expresia “Limbile lui Esop” inseamna a infatisa doua aspecte contrare ale aceluiasi lucru ( bine-rau, alb-negru )
Dulceturi otravite
Un tanar a mers intr-o zi la pastor si i-a spus ca vrea sa paraseasca biserica din cauza barfei, a certurilor din biserica, din cauza celor care butoneaza telefonul in timpul programului, a copiilor neastamparati si a comportamentului egoist observat in viata multor crestini. Pastorul i-a cerut ca, inainte de a pleca, sa strabata biserica avand in mana un pahar cu apa plin-ochi si sa se straduiasca sa nu verse nicio picatura.
Tanarul, nedumerit, din respect a facut exact ce i se ceruse. Cand s-a intors, pastorul l-a intrebat: „In timp ce ai trecut prin biserica avand paharul in mana, ai auzit vreo persoana barfind?” Tanarul a raspuns: „Nu!” „Ai vazut persoane care butonau telefonul?” „Nu.” „Stii de ce?”, a continuat pastorul, „Pentru ca erai concentrat asupra paharului, ca sa nu versi apa. In viata noastra e la fel. Cand inima se concentreaza asupra lui Iisus Christos, nu mai avem timp sa ne concentram pe greselile oamenilor.”
Beniamin Sisu
Culegere de Lori Balogh
Tare asta