Ilustratii despre vorbirea de rau

Ilustratii despre vorbirea de rau 

Intelepciunea lui Socrate

In Grecia antica, Socrate (469-399 i. Hr.) era foarte cunoscut pentru intelepciunea lui..
Intr-o zi
  el s-a intalnit intamplator cu cineva care i-a spus:

– „Socrate, stii ce-am auzit tocmai acum despre unul dintre cunoscutii tai?”

– „Stai o clipa”, replica Socrate. „Inainte sa-mi spui, as vrea sa treci print-un mic test, numit Testul celor trei.”

– „Testul celor trei?”

„Da”, a continuat Socrate. „Inainte sa-mi vorbesti despre cunoscutul meu, sa testam ce ai de gand sa-mi spui. Primul test este cel  AL ADEVARULUI: Esti absolut sigur ca ceea ce vrei sa-mi spui este adevarat?”

– „Nu,” spuse omul. „De fapt eu am auzit doar.”

„In regula”, zise Socrate. „Asadar, in realitate, tu nu stii daca este adevarat sau nu. Acum, sa incercam testul al doilea, cel AL BINELUI: Ceea ce vrei sa-mi spui despre cunoscutul meu, este ceva de bine?”

– „Nu, dimpotriva.. .”

– „Deci”, a continuat Socrate, „vrei sa-mi spui ceva rau despre el, cu toate ca nu esti sigur ca este adevarat?”

Omul a dat din umeri, putin stanjenit si Socrate a continuat.

– „Exista o a treia proba – filtrul UTILITATII: Ceea ce vrei sa-mi spui despre el, imi este de folos?”

– „Nu, nu chiar…”

– „Ei bine”, a conchis Socrate, „daca ceea ce vrei sa-mi spui nu stii daca e adevarat, nici nu e bine, nici macar de folos, atunci, de ce sa-mi spui?”

 

Oul lui Columb

     Dupa descoperirea Americii ( 1492 ) si intoarcerea lui Cristofor Columb in Spania, gloria lui incepuse sa starneasca invidii, gelozii. Multi viteji se aratara dupa aceasta expeditie. Tagaduind meritele celebrului navigator, ei spuneau ca, de fapt, Columb n-a facut nicio descoperire. „De vreme ce America exista, trebuia numai sa te gandesti sa pleci intr-acolo. Atat!”

Pentru a-l umili, un mare nobil l-a invitat intr-o zi pe Cristofor Columb la un ospat, unde s-au servit vinuri bune, dar si vorbe rele. Columb a tacut un timp; apoi insa, luand ca din intamplare un ou de pe masa si dand impresia ca propune un joc de societate, i-a intrebat pe comeseni – toti nobili – care dintre ei poate face ca oul sa stea drept pe unul dintre varfuri. Multi au incercat, dar nimeni nu a reusit.

Atunci Columb, lovind usor oul la capat, il facu lesne sa ramana in echilibru pe farfurie. „Asa stim si noi!: – izbucnira strigate. „Nici nu ma indoiesc” – raspunse zambind Columb – „dar, vorba dumneavoastra: trebuia numai sa-ti vina asta in gand. Atat!”

 

“Limbile lui Esop”

     Esop ( sau Aisopos, 620-560 i.Chr. ) – fabulist grec, originar din Asia Mica. Personaj semilegendar, se pare ca era un sclav eliberat.

Se zice ca intr-o zi, Xanthos, stapanul lui, i-a poruncit sa-i cumpere din piata ceea ce este mai bun. Si Xantos s-a trezit cu limbi gatite in toate felurile. Intrebat ce inseamna asta, Esop a raspuns:

     – Ce poate fi mai bun decat limba? Este legatuara cu viata, este cheia stiintelor, organul adevarului si al ratiunilor… Cu ajutorul limbii construim, invatam, conducem, laudam…

Ca sa-l incerce, Xantos i-a poruncit a doua zi sa-i cumpere ceea ce este mai rau. Esop i-a servit o noua mancare pregatita din limba, explicandu-i:

     – Limba e mama galcevilor, izvorul razboaielor, organul greselilor si al calomniei. Cu ajutorul ei barfim, blestemam, pangarim, distrugem…

Expresia “Limbile lui Esop” inseamna a infatisa doua aspecte contrare ale aceluiasi lucru ( bine-rau, alb-negru )

 

Dulceturi otravite

Un tanar a mers intr-o zi la pastor si i-a spus ca vrea sa paraseasca biserica din cauza barfei, a certurilor din biserica, din cauza celor care butoneaza telefonul in timpul programului, a copiilor neastamparati si a comportamentului egoist observat in viata multor crestini. Pastorul i-a cerut ca, inainte de a pleca, sa strabata biserica avand in mana un pahar cu apa plin-ochi si sa se straduiasca sa nu verse nicio picatura.

Tanarul, nedumerit, din respect a facut exact ce i se ceruse. Cand s-a intors, pastorul l-a intrebat: „In timp ce ai trecut prin biserica avand paharul in mana, ai auzit vreo persoana barfind?” Tanarul a raspuns: „Nu!” „Ai vazut persoane care butonau telefonul?” „Nu.” „Stii de ce?”, a continuat pastorul, „Pentru ca erai concentrat asupra paharului, ca sa nu versi apa. In viata noastra e la fel. Cand inima se concentreaza asupra lui Iisus Christos, nu mai avem timp sa ne concentram pe greselile oamenilor.”

Beniamin Sisu

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ilustratii despre vorbirea de rau

  1. Cristinel Dumitriu says:

    Tare asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.