Ilustratii despre schimbare

Ilustratii despre schimbare

 

Epitaf

     Urmatoarele cuvinte au fost scrise pe mormantul unui preot anglican ( 1100 ) in criptele abatiei Westminster:

     „Cand eram tanar si liber, si imaginatia mea nu avea limite, visam sa schimb lumea. Imbatranind, am devenit mai intelept si am descoperit ca lumea nu se poate schimba. Atunci mi-am redus din obiective si am decis sa-mi schimb doar tara.

      Dar, la fel, si ea parea de neclintit. Ajungand la apusul vietii, intr-o ultima incercare disperata, mi-am propus sa schimb doar familia mea, sa-i schimb pe apropiatii mei. Dar, din pacate, nu mai aveam pe nimeni.

     Si acum, cand ma aflu pe patul de moarte, dintr-o data imi dau seama ca, daca m-as fi schimbat eu mai intai, prin exemplul meu mi-as fi schimbat familia; apoi, inspirat si stimulat de ea, as fi putut sa fac bine tarii mele si, cine stie, poate chiar as fi reusit sa schimb lumea.”

 

Opozitia fatza de schimbari

     Multi dintre noi se opun schimbarilor, chiar daca acestea sunt in interesul nostru. Tastatura standard a unei masini de scris este un bun exemplu pentru aceasta situatie.

V-ati pus vreodata intrebarea: unde sunt asezate pe tastatura cele mai folosite litere ? Acestea sunt asezate cat mai departe posibil fatza de pozitia de baza. Scopul initial al acestui aranjament a fost sa incetineasca viteza cu care cineva ar fi batut la masina. La modelele initiale, din anii 1800, daca cineva ar fi batut prea repede, mecanismul care sustinea literele s-ar fi incurcat.

In 1936 a fost inventata o alta tastatura numita „tastatura simplificata Dvorok”. Pe aceasta tastatura literele cele mai folosite sunt asezate in primul rand. Pentru mana dreapta sunt asezate cele mai multe caractere – 56 % – , iar pentru mana stanga sunt rezervate numai 44 % dintre litere.

Testele acestei noi tastaturi au aratat ca un dactilograf obisnuit poate sa-si creasca viteza cu care scrie la masina pana la cinci ori, fara ca numarul greselilor sa creasca. Cu toate acestea, dupa 80 de ani de la aceasta inventie, cand utilizam masinile de scris electronice si computerul, folosim aceeasi tastatura care are o ordine ineficienta. De ce ? Pentru ca nu ne plac schimbarile !

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.