Ilustratii despre persecutii religioase

Ilustratii despre persecutii religioase

Arderea pe rug

     „Autodafe-ul”, cuvant de origine portugheza, care, in traducere literala inseamna „act de credinta”, a ajuns cu timpul sa desemneze „purificarea prin foc” a celor condamnati de Inchizitie. Rugurile au impanzit Peninsula Iberica, ridicandu-se in pietele marilor orase, dar si pe ulitele satelor, mistuind in flacarile lor pe cei care indrazeneau sa conteste in vreun fel privilegiile fara numar ale bisericii si inaltului cler.

Constructia unui rug se facea dupa retete foarte stricte. In jurul unui stalp gros, cu o inaltime de aproximativ trei metri, se asezau in patrat straturi alernative de paie, surcele si busteni. In careul astfel format, se lasa un loc ingust de trecere pentru condamnat, care era adus la executie invesmantat doar intr-o lunga camasa de in, muiata in solutie de pucioasa. Cu picioarele sprijinite pe stratul inferior de surcele, victima era legata de stalpul central printr-o funie infasurata in jurul gatului si trupului si printr-un lant de fier care incingea mijlocul.

Executia era precedata de o lunga slujba religioasa, prin care cerul era implorat sa primeasca sufletul pacatosului si sa-i ierte greselile. Apoi se asupa cu surcele culoarul de trecere si, la un semn al calaului, ajutoarele lui dadeau foc paielor, simultan, si din mai multe parti. Moartea survenea de obicei prin sufocarea provocata de fum, afara de cazul cand, pentru a prelungi chinurile condamnatului, calaul era instruit sa lase in peretii rugului gauri de ventilatie, ceea ce ducea la o lenta ardere de viu.

Cand judecatorii erau deosebit de clementi, victima era gatuita cu cateva secunde inainte de declansarea focului. Tot ca un semn de bunavointa din partea inchizitorilor era considerata si varianta in care calaul strapungea inima osanditului cu un fel de harpon, manuit de la distanta, imediat dupa ce rugul incepea sa arda.

Culegere de Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Ilustratii, intamplari și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free