Ilustratii despre idealuri si tinte
Test
Un profesor voia sa-i invete o lectie pe studentii sai. Le-a dat posibilitatea de a alege intre trei examene: unul de 50 de intrebari, altul de 40 si ultimul de 30 de intrebari.
Celor care l-au ales pe cel de 30 de intrebari le-a pus cate un 8, chiar daca au raspuns bine la toate intrebarile. Celor care au ales testul de 40, le-a pus cate un 9, chiar daca mai mult de jumatate din raspunsuri au fost incorecte. Iar celor care l-au ales pe cel de 50 de intrebari, le-a dat cate un 10, chiar daca au gresit aproape toate raspunsurile.
Studentii erau nedumeriti. Profesorul le-a spus: „Dragii mei, nu voiam sa va verific cunostintele, ci hotararea voastra de a tinti cat mai sus.”
Idealuri absurde
Trofim Lisenko a fost o figura interesanta cu multi ani in urma. Doctor in agronomie si inscaunat timp de patru decenii la carma agriculturii tarii, el a promis o revolutie agrara, care sa schimbe fatza lumii. Ca si altii, el a plecat de la premisa marxista ca din fire omul este bun si ca tot asa trebuie sa fie si celelalte forme de viata. Daca „chiaburul” poate fi transformat in „om nou”, de ce n-ar putea fi transformate si buruienile?
Convins ca graul – in conditii speciale – devine secara, Lisenko si-a pus ca tinta a vietii sa transforme pirul in grau. Va dati seama ce schimbare? Ce bogatie! Era doar o chestiune de rabdare si metodologie. Timp de 25 de ani, Lisenko a tiranizat cu idealul sau inalt agricultura sovietica, pana cand, in anul 1965, a fost destituit din functie.
Lisenko avusese idealuri bune. Ceea ce nu intelegea consta in faptul ca intre pir si grau era o problema de natura.
Culegere de Lori Balogh