Ilustratii despre prostia omeneasca

Ilustratii despre prostia omeneasca 

Animale chemate la judecata

     In Evul Mediu, animalele puteau fi chemate in instanta in calitate de parati, pentru a da socoteala de nenorocirile abutute asupra oamenilor: epidemii, seceta, inundatii sau incendii. Astfel, in anul 1512, in Franta a avut loc un proces al sobolanilor, acuzati pentru distrugerea recoltelor. Desi animalele aduse in instanta beneficiau de un aparator, de cele mai multe ori acestea erau condamnate.

Animalele “dadeau socoteala” in fatza justitiei si pentru ca notiunea de raspundere civila nu exista in acel timpuri ( abia in 1856, in Slovenia, stapanul unei scroafe care mancase urechile unei fetite a fost condamnat la daune ).

Aceste cateva idei ne fac sa credem ca procesele intentate animalelor tin mai mult de mentalitatea omului medieval decat de prostia omeneasca si ca, in aceste conditii, ciudateniile isi gasesc o mai fireasca intelegere.

Horia-Dumitru Oprea

 

Test

     In zilele acestea este foarte greu sa stii in cine sa mai crezi. Toti incearca sa te conduca la versiunea lor despre adevar. Un proaspat absolvent al Liceului Eagle Rock a castigat premiul I la Expozitia Stiintifica, desfasurata in Idaho, demonstrand cat de mult suntem influentati de alarmistii care provoaca panica prin pseudo-stiinta.

In proiectul sau, tanarul le cerea oamenilor sa semeneze o petitie prin care se cerea controlul strict sau restrictionarea totala a substantei chimice „monoxid de dihidrogen”, din urmatoarele motive:

  • Poate provoca transpiratie abundenta sau chiar varsaturi.
  • Este o componenta majora a ploilor acide.
  • In stare gazoasa poate provoca arsuri grave.
  • Inhalarea accidentala poate fi fatala.
  • Contribuie la procese de eroziune.
  • Diminueaza eficienta franelor la automobile.
  • A fost descoperita in tumorile bolnavilor de cancer in ultima faza.

Elevul a intrebat 50 de oameni daca sprijina petitia: 43 au fost de acord, 6 nu s-au pronuntat. Doar unul si-a dat seama ca substanta despre care era vorba nu era alta decat…apa.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.