Ilustratii despre altruism

Ilustratii despre altruism

Erou la opt ani

     Tyler Doohan ( 8 ani ) locuia intr-o casa mobila, asa cum fac si alti americani saraci din New York, impreuna cu bunicul lui invalid, pe care il iubea foarte mult. Cand rulota lor a luat foc, toata lumea dormea. Fumul l-a trezit doar pe Tyler, care s-a vazut inconjurat de flacari, dar si-a pastrat cumpatul. Rand pe rand, baietelul a scos din incendiu sase dintre rudele sale: patru adulti si doi copii.

Dupa ce i-a trezit pe cei sase si i-a scos afara, Tyler si-a dat seama ca bunicul sau, cu probleme locomotorii, nu putea iesi singur din casa, asa ca s-a dus dupa el pentru a-l ajuta. N-au mai putut sa iasa. Trupul baiatului a fost gasit langa cel al bunicului sau. „Sunt foarte mandra ca a facut asta, chiar sunt, dar il vreau inapoi”, spunea mama lui Tyler jurnalistilor de la CNN. „Nu ma pot gandi decat la cum n-a mai putut sa respire”, a mai marturisit femeia.

Drept apreciere pentru gestul copilului, o campanie online in memoria lui Tyler a strans 28000 de dolari, bani care au fost donati familiei pentru funeraliile copilului. Peste 100 de pompieri au participat la ceremonia de omagiere a lui Tyler, imbracati in uniforme albastre si purtand manusi albe. „A salvat sase persoane. Toti ar fi murit daca el nu i-ar fi trezit”, a declarat Chris Ebmeyer, seful pompierilor locali. „Il consideram un pompier onorific.”

 

O dragoste care se jertfeste

     In 1947, in Brazilia, o femeie ramasa de doua luni vaduva moare la nastere, lasand in urma doi gemeni. Juan a fost adoptat de familia Frias, iar Armando, de familia Escalantes, o familie bogata.

In familia Frias, marginalizat si respins, Juan ajunge delicvent. Osciland intre puscarie si libertate, la varsta de 26 de ani, Juan comite un lucru teribil: rapeste doi copii, de 3 si 5 ani, sperand sa obtina o recompensa de 20 000 de dolari, apoi ii ucide.

In acest timp, Armando ajunsese un tanar bogat, cu inalta educatie. Intr-o zi, priveste prima pagina a ziarului Jornal do Brasil si incremeneste. Era chiar poza lui. Infrigurat, afla mai tarziu ca Juan era fratele lui. Zdrobit, dupa trei saptamani, face un plan si, prin relatiile pe care le are tatal sau, vrea sa ajunga la fratele sau intemnitat si sa-i propuna… un schimb. Armando obtine aprobarea pentru un numar de opt vizite. Vizita dupa vizita, Armando ii vorbeste cu duiosie, pentru ca, spre final, sa isi dezvaluie planul. Cand aude acest plan, Juan plange ca un copil. Nu vrea sa accepte. Dupa mari staruinte, Juan accepta sa isi puna hainele si peruca fratelui sau. Inainte de despartire, Armando ii spune:

– Adu-ti aminte ca, de acum, tu nu mai traiesti viata ta, ci viata mea! Sa nu uiti ca un altul care sa moara pentru tine nu mai exista! Traieste demn de iubirea mea!

Dupa doua saptamani, la 28 iulie 1973, in sala ticsita a tribunalului din Rio Grande, juriul anunta sentinta lui „Juan Frias”: moarte prin spanzurare. Undeva in sala, un tanar elegant se frange de emotie – a primit un dar nemeritat.

Prin analogie, acest caz real vorbeste despre jertfa Domnului Christos pentru tine. Oferta aceasta iti este adresata si tie astazi. Vei accepta schimbul?

 

Al doilea papuc

     In timp ce alerga pe peron pentru a prinde trenul aflat deja in miscare, Ghandi a scapat un papuc, dar a reusit sa urce. Atunci, repede, s-a descaltat si de al doilea papuc si l-a aruncat pe peron. Nelamurit, un om care asistase la gestul sau, l-a intrebat de ce a facut asta. Raspunsul a venit imediat:

– Cine va gasi primul papuc, macar sa se bucure de intreaga pereche.

 

Toti ca unul

     In editia din 1976 a Jocurilor Olimpice de la Seattle, la care participau persoane cu handicap, la linia de start pentru proba de 100 de metri s-au aliniat noua concurenti. Imediat ce s-a dat startul, toti au inceput sa invarta din rasputeri de rotile carucioarelor, in afara de un baiat, care s-a lovit de o bordura si s-a rasturnat.

Auzindu-l plangand, ceilalti concurenti s-au oprit si s-au intors sa-l ajute. In scurt timp, toti cei noua concurenti au trecut linia de sosire tinandu-se de maini, in apaluzele spectatorilor.

     Ce lectie impresionanta! Acesti oameni, poate lipsiti de multe din binecuvantarile de care avem parte noi, au actionat intr-o maniera plina de dragoste si mila. Nu a contat premiul, ci faptul ca toti au putut trece linia de sosire. Fara sa-si propuna asta la inceputul cursei, ei au oferit lumii un exemplu de impreuna simtire, inspirat din lucrarea Domnului Christos.                                                                                                                                                                                                                                                                         Alexandru Ciurea

Un regat pentru un cal

     „Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal!” este faimosul strigat de ajutor al regelui Richard al III-lea ( 1483-1485 ) pe campul de lupta de la Bosworth ( 1485 ). Ramas fara cal, orgoliosul rege a promis regatul celui care ii va oferi un cal cu care sa poata fugi pentru a-si salva viata. Dar niciunul dintre slujitorii sai nu i-a sarit in ajutor si, astfel, regele a fost ucis.

Noua, romanilor, scena aceasta ne aminteste de o intamplare asemanatoare, magistral povestita de cronicarul Ion Neculce in ale sale „O sama de cuvinte.” In batalia de la Scheia ( 1486 ), pierzandu-si calul, Stefan cel Mare, domnul Moldovei, a fost salvat de unul din ostenii sai, pe nume Purice, care nu numai ca i-a oferit calul stapanului sau, dar s-a facut si „movila” pentru a-l ajuta sa incalece mai repede. Daca si regele Angliei ar fi avut un Purice…

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.