Apocalipsa 3,14: „Inceputul zidirii lui Dumnezeu”

Apocalipsa 3,14: „Inceputul zidirii lui Dumnezeu”

„Ingerului Bisericii din Laodicea scrie-i: „Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, inceputul zidirii lui Dumnezeu.”

( Apocalipsa 3,14 )

 

Cu privire la identitatea Celui care Se recomanda Bisericii din Laodicea ca fiind „Amin, Martorul credincios si adevarat, inceputul zidirii lui Dumnezeu”, nu exista niciun dubiu ca Persoana in cauza este Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu. Capitolul 1, 10-20 ne arata explicit ca autorul mesajului trimis celor sapte Biserici este „Cineva care semana cu Fiul omului” ( vers.13 ), si din gura caruia iesea „o sabie ascutita cu doua taisuri” ( vers. 16 ).

Capitolul 19 al cartii Apocalipsa Il identifica pe Cel din a carui gura iesea sabia ascutita cu doua taisuri cu „Cuvantul lui Dumnezeu” si cu „Imparatul imparatilor si Domnul domnilor” ( cap. 19, 13.16 ), adica nimeni altul decat Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu si Fiul omului.

Expresia care a dat nastere multor dezbateri in sanul crestinismului  este cea din finalul versetului citat: „inceputul zidirii lui Dumnezeu”. Unii crestini au vazut in aceasta afirmatie un argument in favoarea ideii ca Iisus Christos ar avea un inceput al existentei, fiind prima fiinta creata din Univers.

Interpretarea este insa eronata, deoarece intreaga Scriptura Il prezinta pe Iisus Christos in calitate de Creator, nu de creatura. El nu a fost o parte a Creatiei, ci izvorul ei ( vezi Coloseni 1, 16.17; Ioan 1, 1-3; Efeseni 3, 9; Evrei 1, 1-3; 1 Corinteni 8, 6 ). Cuvantul grecesc “arche”, tradus de Dumitru Cornilescu cu “inceput” are si alte sensuri: “punct de plecare”, “prima cauza”, “principiu” sau “conducator”.

Termenul “arche” nu are un sens pasiv, ci activ. Iisus nu este prima fiinta creata, ci cauza primara a Creatiei, principiul care a stat la baza ei, Cel care a conceput-o si a realizat-o. Cand afirmam despre Emil Racovita ca este “inceputul speologiei romanesti” nu intelege nimeni ca el a fost prima pestera, ci cel care a initiat studiul acestui domeniu. De asemenea, cand se spune despre Petru Maior ca este “inceputul Scolii Ardelene”, nimeni nu intelege ca el a fost prima scoala, ci cel care a deschis drumuri noi in privinta invatamantului romanesc din Transilvania.

Weymouth traduce Apocalipsa 3,14 astfel: “The Beginning and Lord of God Creation“Inceputul si Domnul Creatiei lui Dumnezeu”. Expresia “inceputul zidirii lui Dumnezeu” trebuie corelata cu titlul sub care se prezinta Domnul Iisus inca de la inceputul Apocalipsei: “Eu sunt Alfa si Omega, Cel dintai si Cel de pe urma” ( cap. 1, 11 ). Domnul Iisus este Ziditorul intregii Creatii, nu prima ei caramida. El este Principiul Creatiei, Cel care a gandit-o, a planuit-o si a realizat-o, pentru ca apoi sa o sustina prin puterea Sa.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Texte biblice dificile. Bookmark the permalink.

3 Responses to Apocalipsa 3,14: „Inceputul zidirii lui Dumnezeu”

 1. Bogdan says:

  Va multumim si va asiguram de cele mai bune intentii.

  Dorinta noastra este nu de a modifica ci de a traduce si de a reda cat mai fidel aspectele de credinta pe care le-am marturisit la botez si continuam sa credem in ele.
  Acesta este primul pas, asa ca formam echipa si la lucru…

  Ramanem in contact cu dorinta ca Dumnezeu sa inspire pe fiecare in lucrare.

 2. Lori Balogh says:

  Stimate frate Stoica,

  Ma bucur sa aud vesti de felul acesta si Domnul sa fie laudat pentru initiativa voastra.

  Desigur, aveti toata libertatea de a traduce oricare din materialele de pe blog si de a le folosi pentru inaintarea Imparatiei lui Dumnezeu. Eu imi asum raspunderea doar pentru ceea ce am publicat pe blog, nu si pentru eventualele modificari ale textului. De aceea, daca veti face modificari pe care le considerati necesare, va rog sa nu folositi semnatura mea. Alta cerinta nu am, in consecinta va doresc mult har si binecuvantare in lucrarea pe care doriti sa o faceti.

  Domnul nostru vine curand!

  Cu stima,
  Lori Balogh

 3. Bogdan says:

  Stimate frate Lori Balogh,

  Mă numesc Bogdan Stoica, sunt membru al Bisericii Adventiste se Ziua a Șaptea din Madrid.

  Suntem plini de mulțumire și recunoscători Domnului pentru cum v-a inspirat in aceasta lucrare a cărei utilitate și folos, ajunge mult mai departe decât va imaginați.

  Aparte de recunoștința și aprecierea pentru implicarea Dvs, motivul pentru care va scriu are de a face cu proiectul nostru de construirea unui site cu același profil și structura in limba spaniola.

  Comunitatea romană din țara lui Cervantes, este una însemnată (850.000), desi dispersa păstrează in mare parte aceeași activitate laborala: construcții (ei), menaj(ele). Aceasta oferă prilejul și cadrul mărturiei creștine.

  Mulți dintre membrii bisericii adventiste au pe inima lucrarea misionara iar la locul de munca, între vecini, împărtășesc adevărurile Scripturii.
  Pentru ca nu suntem teologi (si chiar daca am fi, dupa cum bine spuneati; nu am fi facut decat s-o incepem, nu si s-o terminam) iar pentru unii dintre noi limba de asemenea poate fi un impediment, credem ca materiale care sa argumenteze credinta noastră și sa dovedească temeinicia Bibliei, ne-ar fi de un real folos.

  Modelul pe care îl avem in vedere este “Dincolo de Orizont”, datorita structurii simple și conținutului complet, făcându-l accesibil oricărui utilizator.

  De aceea va cerem permisiune de a traduce anumite materiale folosind aceeași configurație de blog.
  Intentia este sa promovam pagina web in mediul adventist cât și-n colectivele online, vorbitoare de limba spaniola.

  Ne dorim și ne rugam ca aceasta lucrare sa fie doar spre slava lui Dumnezeu, făcând pentru cât mai mulți, cât mai clară intelegerea Bibliei.
  Acestea fiind spuse, așteptăm cu entuziasm și optimism răspunsul Dvs.

  Pana atunci dorim ca binecuvântarea lui Dumnezeu sa va însoțească!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.