Ilustratii despre incredere

Ilustratii despre incredere 

„Sariti! Lupul!”

     Se povesteste ca un baiat mergea zilnic cu oile la pascut pe un deal la marginea satului si se cam plictisea. Ca sa scape de monotonie, a inceput sa strige:

     -„Lupul! Sariti! Lupul!”

Satenii s-au alertat imediat, dar cand au ajuns pe deal, au constatat cu necaz ca nu era niciun lup. Baiatul a socotit ca facuse o gluma buna si a izbucnit in hohote de ras. Satenii insa nu erau deloc amuzati.

„Nu mai striga ca e lupul, daca nu e niciun lup! l-au mustrat ei suparati.

Nu a trecut mult timp si baiatul s-a plictisit din nou. A inceput sa strige iar cat il tineau plamanii:

-„Lupul! Sariti! Lupul!”

Spre marea lui distractie, satenii l-au crezut din nou si au sarit sa-l ajute. N-au mai putut de suparare cand s-au vazut pacaliti iarasi de baiat. L-au certat, dar baiatul s-a bucurat ca i-a iesit gluma. Mai tarziu totusi, a vazut ca un lup adevarat dadea tarcoale turmei. De panica, a inceput sa strige disperat:

– „Lupul! Sariti! Imi ataca oile! Lupul!” zicea el saltand agitat.

De data asta, satenii nu aveau de gand sa se mai lase pacaliti. I-au ignorat tipetele si si-au vazut de treburi. Strigatele lui ajunsesera ca un zgomot de fond pentru ei. Spre seara, au observat totusi ca baiatul nu cobora de pe deal. Cineva a plecat dupa el si l-a gasit sezand pe o piatra inciudat.

– „De ce n-ati venit la mine? De ce?” l-a luat el la rost pe satean. „Am strigat, dar n-a venit nimeni.”

Omul a incercat sa-l linisteasca, dar, in final, i-a spus:

     – „Asta sa-ti fie invatatura de minte! Nimeni nu-l crede pe mincinos, chiar cand spune adevarul.”

 

Increderea practica

     Acrobatul francez Jean Francois Gravelet, cunoscut sub numele de Charles Blondin, si-a castigat faima la mijlocul anilor 1800 prin traversarea Niagarei pe franghie. Exista numeroase relatari despre adevaratele spectacole pe care le dadea pe sarma lunga de 335 m, intinsa la o inaltime de 50 m deasupra apei, fara nicio plasa de siguranta.

Intr-o ocazie, a carat in spate o mica lampa de gatit si cateva ustensile, s-a oprit la jumatatea distantei, a facut o omleta, dupa care le-a coborat pe funie si le-a oferit pasagerilor unui vapor aflat in trecere pe acolo. Alteori a traversat pe catalige, legat la ochi sau bagat intr-un sac. Se estimeaza ca, de-a lungul vietii sale, a traversat cascada de peste trei sute de ori.

Se povesteste ca, intr-o alta ocazie, Blondin a traversat cascada  impingand un sac cu cartofi intr-o roaba. La sfarsit, i-a intrebat pe spectatori: „Credeti ca pot transporta un om in roaba?” Cei mai multi au raspuns ca „da”. Cand a intrebat insa daca dorea cineva sa urce in roaba, n-a auzit niciun „da”.

Nu se poate verifica autenticitatea acestei relatari, dar se stie ca a traversat Niagara ducandu-l in spate pe managerul lui si a repetat figura la varsta de 65 de ani, cand l-a dus in spate pe fiul sau si apoi un alt voluntar.

Culegere de Lori Balogh

This entry was posted in Ilustratii pentru predici and tagged , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.