Proverbe 31,6.7: Încurajează Dumnezeu consumul băuturilor alcoolice?

Proverbe 31,6.7: Încurajează Dumnezeu consumul băuturilor alcoolice?

„Dați băuturi tari celui ce piere și vin celui cu sufletul amărât, ca să bea și să-și uite sărăcia și să nu-și mai aducă aminte de necazurile lui.”

Probabil că acesta este unul dintre cele mai dificile texte biblice, ridicând unele întrebări firești, mai ales în mintea celor care au ales să trăiască o viață de abstinență totală în privința alcoolului. Cum este posibil ca în aceeași Biblie care afirmă despre vin că este „batjocoritor” și despre băuturile țări că sunt „gălăgioase” (vezi Proverbe 20,1), să întâlnim îndemnul de a oferi astfel de băuturi celor necăjiți, pentru ca aceștia să-și uite durerile?

Cum rezolvăm aparenta contradicție între îndemnul lui Solomon: „Nu te uita la vin când curge roșu și face mărgăritare în pahar” (Proverbe 23,31) cu încurajarea de a oferi băuturi alcoolice „celui ce piere” și „celui cu sufletul amărât”?

Înainte de a încerca să rezolvăm dilema, este necesară o precizare importantă. Expresia „băuturi tari” este tradusă din termenul ebraic „shekar”. Acest termen nu ne arată natura băuturii (dacă era fermentată sau nu), ci doar proveniența ei: alte fructe în afară de struguri (de, curmale). Așadar, „shekar” („băuturi tari”) poate însemna o băutură din fructe (altele decât strugurii), care putea fi fermentată sau dulce.

Deși în limba română expresia „băuturi tari” ne trimite cu gândul la băuturile spirtoase cu concentrație mare de alcool, (whisky, țuică, rom, vodcă, etc.), în limba ebraică sensul cuvântului este cel arătat mai sus. Acesta este motivul pentru care unele traduceri moderne ale Bibliei (de exemplu, New International Version, NIV) traduc „shekar” cu „bere”, o traducere mai apropiată de realitatea biblică.

Însă, cu toate aceste precizări, dilema rămâne: Putem oferi băuturi alcoolice celor săraci, necăjiți, loviți de soartă, pentru ca aceștia să-și uite necazurile? Un prim pas necesar pentru rezolvarea dilemei este cunoașterea contextului imediat în care găsim acest îndemn (respectiv capitolul 31,1‑5). În acest pasaj întâlnim câteva îndemnuri pe care o mamă le dă fiului său de viță regească:

„Nu se cade împăraților, Lemuele, nu se cade împăraților să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari, ca nu cumva, bând, să uite Legea și să calce drepturile celor nenorociți” (Proverbe 31,4.5).

Sfatul dat de mamă fiului său este în perfectă armonie cu restul Scripturii, descurajând consumul băuturilor alcoolice (vezi Proverbe 20,1.17; 23,21.29‑35; Romani 14,21; Efeseni 5,18; 1 Corinteni 6,10, etc.). Contextul general al Bibliei ne arată că aceasta nu promovează și nu încurajează niciodată consumul unor astfel de băuturi. Abstinența totală, nu cea parțială, este cea mai bună atitudine în privința acestor băuturi.

Atunci cum putem înțelege îndemnul mamei împăratului din versetele 6 și 7: „Dați băuturi tari celui ce piere și vin celui cu sufletul amărât”?

Este demn de reținut că evreii au interpretat acest îndemn ca referindu-se la condamnații la moarte. În timpurile biblice exista obiceiul ca suferinzilor și celor condamnați la moarte să li se ofere „yayin” sau „shekar” fermentat cu rol de anestezic. Chiar și Mântuitorului i S-a oferit „oțet” pe când suferea pe cruce, însă El l-a refuzat, dorind să rămână cu mintea limpede până la capăt.

Având în vedere abstinența pe care această mama o recomandă fiului său, e greu de crezut și de acceptat că în versetele 6 și 7 ea îi îndeamnă pe oameni să ofere băuturi alcoolice celor săraci și necăjiți. O explicație plauzibilă a pasajului din Proverbe 31,6.7 ne este oferită de Samuelle Bachiochi în cartea sa „Wine in the Bible”.

Autorul sugerează că sensul îndemnului dat de mamă fiului său este condițional: „Dacă vei da băuturi tari cuiva, atunci dă-i-le unuia care piere!” În acest caz, versetul 6 devine o afirmație satirică, ironică. Aici avem o mostră de ironie prin care mama înțeleaptă a împăratului încearcă să-și convingă fiul să se țină departe de licorile care iau mințile oamenilor.

Această interpretare este în perfectă armonie atât cu contextul imediat, cât și cu contextul general al Scripturii cu privire la consumul băuturilor alcoolice.

Lori Balogh

 

 

This entry was posted in Texte biblice dificile and tagged , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.