Falsa trinitate

Falsa trinitate

     Sintagma „falsa trinitate” ne trimite cu gandul la una dintre doctrinele fundamentale ale majoritatii confesiunilor crestine – doctrina despre Dumnezeire. In Scripturile Vechiului si Noului Testament, manifestarea trinitara a Dumnezeirii poate fi intalnita pretutindeni. Insa rostul acestui articol nu este acela de a aduce dovezi in favoarea acestei doctrine.

In Scriptura insa, in contextul evenimentelor din timpul sfarsitului, intalnim un nou „trio”, de data aceasta o falsa „trinitate”, care lupta impotriva lui Dumnezeu, impotriva poporului Sau credincios din aceasta perioada si impotriva libertatii de constiinta.

Conform pasajelor din Apocalipsa 12, 9.17; 13, 1.2 si 13, 11-18, aceasta coalitie finala, indreptata impotriva lui Christos si impotriva Bisericii Sale ( „ramasita femeii” – Apocalipsa 12, 17 ), este alcatuita din:

– „balaurul cel mare, sarpele cel vechi, numit Diavolul si Satana” ( Apocalipsa 12, 9 )

fiara din mare, care primeste autoritatea de la balaur ( vezi Apocalipsa 13, 1.2 )

fiara care iese din pamant si care va ridica o icoana fiarei dintai ( vezi Apocalipsa 13, 11.12 )

Falsa trinitate apare si in contextul plagii a sasea, in care fiara iesita din pamant este numita „prorocul mincinos”. „Apoi, am vazut iesind din gura balaurului si din gura fiarei si din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semanau cu niste broaste. Acestea sunt duhuri de draci care fac semne nemaipomenite si care se duc la imparatii pamantului intreg, ca sa-i stranga pentru razboiul zilei celei mari a Dumnezeului Atotputernic” ( Apocalipsa 16, 13.14 ).

Cele trei puteri pamantesti, care vor conduce lumea in timpul evenimentelor sfarsitului, sunt contrafaceri ale Trinitatii divine. Balaurul este contrafacerea lui Dumnezeu Tatal, deoarece pare sa detina controlul absolut asupra evenimentelor desfasurate pe pamant. Acelasi balaur este cel care da putere si autoritate fiarei care se ridica din mare, cea care pare sa fie o contrafacere a Celei de-a Doua Persoane a Dumnezeirii – Domnul Iisus Christos. Al treilea component al falsei trinitati – fiara care iese din pamant sau „prorocul mincinos” – este o contrafacere a Duhului Sfant.

Sunt de remarcat asemanarile izbitoare intre adevarata Trinitate divina si falsa trinitate a raului, dovedind inca odata ( daca mai era necesar ) ca „Satana este maimuta lui Dumnezeu”, imitand procedeele lui Dumnezeu, insa aplicandu-le cu scopul propagarii raului.

La fel cum Fiul lui Dumnezeu a primit intreaga putere si autoritate de la Tatal ( vezi Matei 28, 18 ), la fel si fiara din mare primeste stapanire, putere si un scaun de domnie de la balaur ( vezi Apocalipsa 13, 1.2 ). Daca fiara din mare a primit o rana de moarte, dupa care s-a vindecat pe deplin, acest fapt face trimitere la moartea si invierea lui Christos.

Fiara din mare si-a exercitat puterea timp de „patruzeci si doua de luni”, adica trei ani si jumatate profetici. Si in aceasta privinta exista o asemanare izbitoare cu lucrarea Mantuitorului, care s-a desfasurat pe parcursul a trei ani si jumatate literali.

Cel de-al treilea component al falsei trinitati – fiara iesita din pamant – promoveaza interesele fiarei din mare, dupa cum Duhul Sfant L-a proslavit si continua sa-L proslaveasca pe Iisus ( vezi Ioan 16, 13.14 ). Daca Duhul Sfant a coborat in Ziua Cincizecimii asupra credinciosilor adunati sub  forma vizibila a unor „limbi de foc” ( vezi Fapte 2, 3 ), fiara iesita din pamant reuseste sa coboare „foc din cer” ( vezi Apocalipsa 13, 13 ), realizand o falsa Cincizecime si dovedind lumii ca aceasta falsa trinitate este dumnezeul care conduce lumea.

Din desfasurarea marelui razboi cosmic intre bine si rau, intre Dumnezeu si Satana, se poate observa ca Satana imita procedeele lui Dumnezeu, insa folosindu-si inteligenta doar in sensul raului. Daca exista o Evanghelie adevarata, Satana a reusit sa creeze si sa raspandeasca pe pamant o falsa evanghelie ( in nenumarate variante ). Daca Dumnezeu a avut in decursul istoriei mantuirii profeti adevarati, care au transmis mesajele Sale catre poporul Sau si catre lume, Satana are si el profetii sai falsi, mult mai numerosi, prin care reuseste sa amageasca lumea.

Daca de-a lungul istoriei omenirii Dumnezeu a avut o Biserica a Sa, credincioasa Legii si principiilor cerului, Satana a reusit sa atraga „oile” Marelui Pastor in numeroase alte „staule” care nu sunt ale lui Dumnezeu ( vezi Ioan 10, 16 ). Daca au exista treziri religioase autentice, izvorate din lucrarea Duhului Sfant in inimile oamenilor, Satana produce si el false treziri religioase, lasand impresia ca acestea sunt lucrarea Duhului Sfant.

Daca adevarata Lege a lui Dumnezeu, vesnica si de neschimbat – dupa cum si Autorul ei este vesnic si neschimbator  ( vezi Maleahi 3, 6; Iacov 1, 17; Evrei 13, 8 ), Satana a reusit sa modifice precepte ale acestei Legi, oferind lumii o falsa lege divina. Daca exista o Trinitate divina, adevarata si vesnica, Satana a creat pe pamant o falsa trinitate care pare sa controleze toate aspectele vietii pe pamant in timpul ultimelor zile ale istoriei.

Si acum sa ne gandim la un aspect important. De obicei, care lucruri sunt falsificate? Ati auzit pe cineva ca ar fi incercat sa falsifice moneda de un ban sau bancnota de un leu? Eu nu am auzit despre un astfel de demers. Cei care se ocupa cu falsificari aleg lucruri de valoare mare, tablouri realizate de pictori renumiti, bancnote valoroase, etc.

Concluzia care se impune este urmatoarea: Daca Satana a reusit sa falsifice multe din lucrurile legate de Dumnezeu si lucrarea Sa pentru omenire, inseamna ca acele lucruri sunt de o mare valoare. Ar fi Satana atat de nepriceput incat sa falsifice lucruri fara valoare sau care nu exista? Daca Satana a falsificat Trinitatea divina, inseamna ca Trinitatea exista si este o realitate suprema in Univers, indiferent de cati oameni sau demoni s-ar ridica sa o conteste.

Lori Balogh

 

This entry was posted in Tri(u)nitatea Divina and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.